Κώστας Γκαβάκος
AVClub Addicted Member
Τον Gieseking τον πρωτογνώρισα από τις ονομαστές ηχογραφήσεις του στον Debussy σε δίσκους Angel mono.Η ηχογράφηση ήταν μέτρια ανεξάρτητα του μονοφωνικού. Αργότερα είχαμε τις επίσης εξαιρετικές εκτελέσεις του MIchelangeli σε DG αλλά ούτε αυτές ήταν πρότυπα ηχογράφησης.
Σχετικά πρόσφατα η EMI εξέδωσε τον Debussy του Gieseking σε sacd. Η δουλειά που έκαναν ήταν εξαιρετική δεδομένου ότι η ηχογράφηση πρέπει να είναι του πενήντα.
Αργότερα τον άκουσα από ένα διπλό cd της Philips στην σειρά Great pianists of the 20th century και πρόσφατα τον άκουσα στις σονάτες του Mozart από βινύλια. Λοιπόν στον Mozart είναι το ίδιο καλός με τον Debussy. Είναι μάλιστα καλύτερος από την αναφορά μου στον Mozart την Maria Joao Pires σε Erato (αναφέρομαι στο σύνολο του έργου). Και αυτές όμως οι ηχογραφήσεις του είναι μεταξύ του 1950-55 και τα βινύλια έχουν ένα ενδογενές φύσημα παρότι είναι πεντακάθαρα.
Σήμερα έβαλα στο πικαπ το 10 ιντσο της φωτογραφίας να τον ακούσω στις παιδικές σκηνές (Kinderszenen) του Schumann. Όπως το περίμενα. Εξαιρετικός. Αντίστοιχος του Horowitz που είναι η αναφορά μου στο έργο. Έβαζα το <ονειροπόλημα> πότε με τον έναν πότε με τον άλλο. Ο ήχος πεντακάθαρος, η ηχογράφηση μονοφωνική.

Πολύ καλή εκτέλεση του έργου έχω ακούσει και από την Annie Fisher.
Πολλές είναι οι καλές εκτελέσεις του πιανιστικού έργου του Schumann τουλάχιστον σε βινύλια.
Πολύ-πολύ πρόχειρα και υποκειμενικά. Ξέρω ότι ξεχνάω πολλούς και πολλούς δεν έχω ακούσει όπως τον Ciccolini, Brendel, Cortot,Nat,Lupu...
Kreisleriana-Kempff,Arrau,Horowitz,Egorov
Carnaval-Rubinstein, Arrau, Mickelageli
Symphonishe Etuden-Pollini Pogorelich,Richter, Κempff
Fantasie c-dur-Kempff, Richter
Fantesiestucke op.12-Rubinstein (δεν θυμάμαι την Argerich)
Sonate1-Pollini
Papillons-Kempff, Richter (δεν έχω ακούσει τον Zacharia,Gavrilov)
Davidsbuntlertanze-Anda,Pollini,Arrau (του έχω αδυναμία)
Σονατα 3-Horowitz,Pollini
Waldszenen & Bunteblater-Richter
Toccata-Gilels,Egorov,Richter,Pogorelich
Σχετικά πρόσφατα η EMI εξέδωσε τον Debussy του Gieseking σε sacd. Η δουλειά που έκαναν ήταν εξαιρετική δεδομένου ότι η ηχογράφηση πρέπει να είναι του πενήντα.
Αργότερα τον άκουσα από ένα διπλό cd της Philips στην σειρά Great pianists of the 20th century και πρόσφατα τον άκουσα στις σονάτες του Mozart από βινύλια. Λοιπόν στον Mozart είναι το ίδιο καλός με τον Debussy. Είναι μάλιστα καλύτερος από την αναφορά μου στον Mozart την Maria Joao Pires σε Erato (αναφέρομαι στο σύνολο του έργου). Και αυτές όμως οι ηχογραφήσεις του είναι μεταξύ του 1950-55 και τα βινύλια έχουν ένα ενδογενές φύσημα παρότι είναι πεντακάθαρα.
Σήμερα έβαλα στο πικαπ το 10 ιντσο της φωτογραφίας να τον ακούσω στις παιδικές σκηνές (Kinderszenen) του Schumann. Όπως το περίμενα. Εξαιρετικός. Αντίστοιχος του Horowitz που είναι η αναφορά μου στο έργο. Έβαζα το <ονειροπόλημα> πότε με τον έναν πότε με τον άλλο. Ο ήχος πεντακάθαρος, η ηχογράφηση μονοφωνική.

Πολύ καλή εκτέλεση του έργου έχω ακούσει και από την Annie Fisher.
Πολλές είναι οι καλές εκτελέσεις του πιανιστικού έργου του Schumann τουλάχιστον σε βινύλια.
Πολύ-πολύ πρόχειρα και υποκειμενικά. Ξέρω ότι ξεχνάω πολλούς και πολλούς δεν έχω ακούσει όπως τον Ciccolini, Brendel, Cortot,Nat,Lupu...
Kreisleriana-Kempff,Arrau,Horowitz,Egorov
Carnaval-Rubinstein, Arrau, Mickelageli
Symphonishe Etuden-Pollini Pogorelich,Richter, Κempff
Fantasie c-dur-Kempff, Richter
Fantesiestucke op.12-Rubinstein (δεν θυμάμαι την Argerich)
Sonate1-Pollini
Papillons-Kempff, Richter (δεν έχω ακούσει τον Zacharia,Gavrilov)
Davidsbuntlertanze-Anda,Pollini,Arrau (του έχω αδυναμία)
Σονατα 3-Horowitz,Pollini
Waldszenen & Bunteblater-Richter
Toccata-Gilels,Egorov,Richter,Pogorelich