Για κοίτα και στα μαγαζιά στο δίκτυο...
http://www.skroutz.gr/s/52844/Infocus-X9.html
Θα ήθελα να επισημάνω δύο προβλήματα που εγώ είχα όταν αγόρασα τον πρώτο μου προβολέα, που μάλλον σχετίζονται με τα συζητούμενα εδώ:
1. Η μόνιμη τοποθέτηση με βάση οροφής ενός προβολέα χωρίς lens shift δεν είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση. Εγώ τουλάχιστον δυσκολεύτηκα πολύ, αφού δεν είχα και σχέση με το φόρουμ τότε για βοήθεια, ούτε γνωστούς και φίλους που να ασχολούνται με το αντικείμενο. Απαιτούνται ακριβείς μετρήσεις για το σημείο τοποθέτησης του προβολέα σε σχέση με την οθόνη, γιατί ακόμα και λίγο να μην είναι σωστό το κάδρο γίνεται αντιληπτό, όπως και η παραμόρφωση που προκύπτει. Ο προβολέας θα πρέπει να τοποθετηθεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια ώστε να είναι στο σωστό ύψος με βάση τις προδιαγραφές προβολής από τον κατασκευαστή και ο άξονας προβολής του να ανήκει στο κατακόρυφο επίπεδο που τέμνει την οθόνη στο μέσο των οριζόντιων πλευρών της. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν πρόκειται να υπάρχει ταυτόχρονα σωστό κάδρο και γεμάτη με εικόνα οθόνη. Η βάση οροφής ακόμα και με τρεις βαθμούς ελευθερίας δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αν έχει lens shift ο προβολέας τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα: Τοποθετείς τον προβολέα με σχετικά χαλαρή ακρίβεια απέναντι από την οθόνη, μειώνεις το zoom στο ελάχιστο για να βλέπεις όλο το κάδρο να πέφτει μέσα σ' αυτή, το διορθώνεις με τη βοήθεια της κινούμενης βάσης, αυξάνεις το zoom μέχρι να καλύψεις την οθόνη και αν η εικόνα ξεφεύγει από αυτή τη φέρνεις στα πλαίσιά της με το lens shift. Αυτή η διαδικασία εμένα μου πήρε πολύ λίγο χτες με τον καινούργιο μου Epson TW700. Με τον πρώτο μου προβολέα προ τετραετίας, έναν Infocus X2 (που δεν ήταν και για home cinema, αλλά δεν ήξερα και πήρα αυτόν σαν πιο φθηνό), ζορίστηκα. Είναι βέβαια και το σπίτι μου πολύ παλιό (100+ ετών) και τότε δεν είχαν σαν προτεραιότητα την παραλληλία των απέναντι τοίχων, ούτε ο ηλεκτρολόγος που έβαλε τα φώτα στην ανακαίνιση το 1972 πίστευε ότι το πολύφωτο πρέπει να μπει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του ταβανιού στα δωμάτια. Παρόλ’ αυτά, στην ίδια έκκεντρα τοποθετημένη βάση που είχε πάνω τον X2 έβαλα χτες τον TW700 και τον έφερα να παίζει σωστά από άποψη γεωμετρίας μέσα σε μερικά λεπτά, χρησιμοποιώντας ένα απλό αλφάδι για να τον φέρω αρχικά στο οριζόντιο επίπεδο. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν αν θέλει κανείς να αποφύγει τη χρήση του keystone correction, που παραμορφώνει αισθητά την εικόνα.
2. Ο θόρυβος που κάνουν οι ανεμιστήρες που έχουν για ψύξη οι προβολείς προσωπικά με ενοχλεί ιδιαίτερα. Με τον παλιό μου Χ2 να χαλάει τον κόσμο (για τα γούστα μου πάντα, σύζυγος και κόρη δεν έδιναν σημασία) στα 39 db σε υψηλή φωτεινότητα και 37 db σε χαμηλή, ο μόνος λόγος που δεν τον άλλαξα τόσο καιρό ήταν καθαρά οικονομικός. Γενικά οι DLP προβολείς απ’ ότι έχω καταλάβει και λόγω τεχνολογίας κατασκευής του συστήματος προβολής με το χρωματικό δίσκο κάνουν περισσότερο θόρυβο. Τώρα που μπόρεσα να τον αλλάξω, αρχικά σκεφτόμουνα τον Χ9. Ο φίλος μας ο geozigo που τον έχει σε άλλη συζήτηση μου είπε ότι τα 28 db που βγάζει σε low power mode δεν τον ενοχλούν, αν και τα 30 db σε high power mode ακούγονται ενοχλητικά (σωστά δεν τα λέω, geozigo

. Τελείως τυχαία βρήκα γνωστό γνωστού που τον έχει και πήγα για εντυπώσεις. Δεν έχω να αναφέρω τίποτα για την εικόνα πέραν των όσων είπε ο geozigo εδώ, αλλά ο θόρυβος που κάνει (και σε low power mode, χωρίς να προσπαθήσω να παίξω με τις ρυθμίσεις του είναι η αλήθεια) μου φάνηκε ενοχλητικός και αποφάσισα να κοιτάξω για κάτι πιο ήσυχο. O TW700 στην πλήρη φωτεινότητα είναι ξεκάθαρα αντιληπτός από α´ποψη θορύβου και για εμένα στα όρια του ενοχλητικού (και μάλλον από την απ’ εκεί πλευρά των ορίων). Σε ρυθμίσεις χαμηλότερης φωτεινότητας τον ακούω μόνο αν δεν υπάρχει άλλη πηγή ήχου στο δωμάτιο, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν τυχόν έχει κανείς (εγώ δεν είχα, αλλά απέκτησα με τον καιρό) ανάλογο κόλλημα με εμένα με το θόρυβο, θα πρέπει να λάβει και αυτή την παράμετρο υπόψη του. Καλό θα ήταν αν μπορεί, πέρα από το να δει και να ακούσει σε λειτουργία τους προβολείς που τον ενδιαφέρουν.
@Gryzor: Πιο πάνω αναφέρεις:
Αν και, στα 4μ που μπορω να τον βαλω βγαζει 111", εναντι 98" του PT-AX200 και 93" του Epson! Το ερωτημα ειναι, με τη φωτεινοτητα του, βγαζει αρκετη εικονα στα 4 μετρα;
Για τον Pany δεν ξέρω (αν και τον έχει ο αδερφός μου, μένει περί τα 600 χλμ. μακριά και δεν τον έχω δοκιμάσει ιδιαίτερα), αλλά οι 93 ίντσες του Epson είναι σίγουρα λάθος. Ο φακός του δικού μου απέχει 376 εκατοστά και κάτι ψιλά από την επιφάνεια προβολής και ανοίγει τουλάχιστον 120 ίντσες (και ακόμα παραπάνω, αλλά μετά η εικόνα παίρνει σβάρνα και το πολύφωτο). Μάλλον ξεχνάς το ιδιαίτερα μεγάλο zoom του TW700.
Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι τελικά την εικόνα που έχεις σπίτι σου τη χαίρεσαι χωρίς να τη συγκρίνεις διαρκώς με άλλες πιθανές επιλογές που είχες σε προβολέα, οπότε αρκεί να σε ικανοποιεί η ποιότητά της. Έχοντας πλέον τον TW700 (αρρύθμιστο ακόμα) και έχοντας δει τους Infocus X9 (ρυθμισμένο και αρρύθμιστο) και Optoma HD 65 (αρρύθμιστο και σε κακό περιβάλλον ηχητικά), αν δε με πείραζε ο θόρυβος του Χ9 αυτόν θα έπαιρνα χωρίς δεύτερη σκέψη, παρά τα προβλήματα που θα είχε στην τοποθέτηση, αφού η εικόνα του ήταν μια χαρά. Αν κανείς θέλει πάντως ήσυχο περιβάλλον και ευκολία στην τοποθέτηση, ο TW700 είναι σαφώς καλύτερη επιλογή. Μπορεί κανείς βέβαια να μην κάνει ο ίδιος την εγκατάσταση, αλλά δεν έχει τόση πλάκα μετά...
Πέτρος