Απάντηση: Re: Με Αφορμή τόν John Lennon
Βαρέθηκα να το γράφω: Ουδένα ονόμασε η ιστορία 'Μέγα', 'Βασιλιά', κλπ. έτσι στα καλά καθούμενα ...
Για τον Δημοκηδή(με το πολύ ωραίο user name!) και τον Petros_m:
Η άποψη σας για την Ιστορία είναι σεβαστή αλλά να τολμήσω μια λίγο διαφορετική οπτική:
Όπως ξέρετε η Ιστορία έχει γραφτεί σε πολλές εκδόσεις, από πολλούς ιστορικούς, και για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά.
Το ίδιο και οι βιογραφίες και οι αναλύσεις του έργου διαφόρων stars και "βασιλιάδων" καλλιτεχνών.
Και η αντικειμενικότητα όλων αυτών των ιστορικών και βιογράφων ελέγχεται κάθε φορά, αναλόγως την χρονική στιγμή και με διαφορετικά κριτήρια.
Μιας και αναφέρθηκε ο όρος "Μέγας", ο Μέγας Αλέξανδρος για παράδειγμα, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μέγας στρατηλάτης και εκπολιτιστής λαών, ενώ από πολλούς άλλους (και έλληνες) μέγας γενοκτόνος τύπου Τζένκινς Χαν.
Και στην Αμερική πολλοί stars έχουν χαρακτηριστεί "βασιλιάδες" από πολλούς αναλυτές, οι ίδιοι που από άλλους παρουσιάστηκαν ως απατεώνες που πάτησαν επί πτωμάτων για να αναρριχηθούν στην κορυφή.
Δεν στέκομαι στο ποιός έχει δίκιο ιστορικά.
Και φυσικά όπως λέτε η Ιστορία δεν έχρισε τυχαία κάποιον Μέγα.
Θέλω όμως να τονίσω και να πω πως ΟΛΑ είναι σχετικά και παίζει ρόλο από ποιά μεριά και με ποιά κριτήρια το βλέπει κανείς.
Απόλυτη Ιστορία και Αντικειμενική απλώς δεν υπάρχει.
Κάποτε υπήρξα κι εγώ ειδωλολάτρης (εννοώ καλλιτεχνικών ειδώλων χε χε..)
Τώρα στέκομαι πολύ πιο κριτικά και επιφυλακτικά απέναντι ακόμη και σε καλλιτέχνες που εκτιμώ πολύ, και ΚΥΡΙΩΣ απέναντι σε κάθε είδους "μέγα":
Είτε "Μega star" ή "βασιλιάς" καλλιτέχνης είναι αυτός, είτε ο Μega AB Βασιλόπουλος.
Μπορεί την απόλυτη λατρεία ενός "ειδώλου-star-βασιλιά" να την έχουμε ανάγκη ως έφηβοι μεγαλώνοντας, αλλά γενικώς την "ειδωλοποίηση" περαιτέρω την θεωρώ πολύ δεσμευτική και επικίνδυνη για έναν ώριμο και ελεύθερο -συνειδησιακά- άνθρωπο.
Για αυτό και πρότεινα στα σχόλια μου να κρίνουμε ΣΥΝΟΛΙΚΑ τους καλλιτέχνες ΚΑΙ από την ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ τους γενικότερα.
Όσον αφορά την αξία του καλλιτεχνικού έργου και του Elvis και του Lennon,
αυτή είναι αναμφισβήτητη, ούτε λόγος να γίνεται.
Και με ΚΑΝΕΝΑΝ τρόπο μια ΣΥΝΟΛΙΚΗ κριτική ματιά στην ζωή τους δεν ακυρώνει το καλλιτεχνικό τους έργο! (το αναφέρω γιατί σε κάποιο post κάποιος μου το επισήμανε - δεν εννοούσα αυτό!)
Αυτά. Μια προσωπική άποψη εκφράζω. Οι απόψεις σας (ακόμη κι αν διαφωνώ με κάποιες) μου είναι όλες σεβαστές.
Σας ευχαριστώ και συγνώμη για το μακροσκελές post. Καλή συνέχεια..