Καλησπέρα, επειδή ακούω και εγώ σε ένα παρόμοιων διαστάσεων χώρο 3m x 8m να πώ τις λίγες εμπειρίες που έχω, από την συμπεριφορά κάποιων ηχείων,
σε σχέση με το μέγεθος/αριθμό των woofer τους και τον χώρο μου, μήπως και βοηθηθεί ο φίλος μας.
(Σημείωση, ότι και εγώ επίσης δεν μπορώ να πω ότι έχω βρεί την χρυσή συνταγή.)
Έχω εδώ και 4 χρόνια τα Proac D2 (ηχεία βάσης με 1χ6,5" mid/woofer και εμπρόσθιο bass reflex) στημένα:
παράλληλα με την πλευρά των 3μ.
1.5μ. από τον πίσω τοίχο των ηχείων
απόσταση από πλαϊνούς 0.35μ. περίπου
2μ. μεταξύ τους και 2.10μ. η απόσταση της θέσης ακρόασης.
πίσω από τη θέση ακρόασης ανεμπόδιστος χώρος μήκους 4.5μ.
(συνοδά: Nuforce IA-V2 - Antelope Zodiac Silver + voltikus - foobar- laptop)
Μπάσο με πολύ καθαρή και στακάτη περιγραφή, αλλά χωρίς πάρα πολύ όγκο, και φαντάζομαι όχι αρκετό για λάτρεις του πολύ μπάσου ή του γεμάτου εντυπωσιακού ήχου.
Επίσης, πλησιάζοντας τα ηχεία περισσότερο προς τους πλαϊνούς τοίχους, μεγαλώνει το πλάτος της στεροφωνικής εικόνας, αλλά μειώνεται η διαφάνεια του ήχου.
Παλαιότερα, στον ίδιο χώρο με τα B&W 684 (ηχεία δαπέδου με 1χ6,5" woofer και 1χ6,5" mid/woofer και bass reflex μπρός-πίσω)
στημένα σε απόσταση ενός μέτρου (1 μ.) από τον πίσω τοίχο, αν δεν έβαζα τα σφουγγαράκια (δακτυλίδια) και στα 2 bass reflex (και παραδόξως κυρίως στο μπροστινό reflex)
το μπάσο δεν μαζευόταν με τίποτα, βρώμιζαν και σκληραίναν οι μεσαίες, μεγάλος αλλά ανυπόφορος ήχος.
(συνοδά: Nad 355bee, Marantz cd 5003).
Είχα δοκιμάσει να τα στήσω και κατά μήκος των 8μ. αλλά με συνολικό πλάτος 3μ. δεν υπήρχε καθόλου στερεοφωνική εικόνα και τα παραπάνω προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν.
Είμαι σίγουρος ότι, ο χώρος σε δωμάτια με τέτοιες περίεργες διαστάσεις σαν το δικό μου και του φίλου μας,
έχει σημαντικά θέματα ηχητικής υπογραφής (ακυρώσεις, ενισχύσεις, πιθανόν μεγάλες αντηχήσεις)
και ώστε αν δεν υπάρχουν μετρήσεις να καταγράψουν την συμπεριφορά του (όχι ότι και αυτό είναι εύκολο),
η κατά το δυνατόν βέλτιστη επιλογή ηχείων θα γίνει εμπειρικά και τυχαία και απαιτεί αρκετές δοκιμές ηχείων στον συγκεκριμένο χώρο
πράγμα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο, χρονοβόρο, κοστοβόρο ή και εντελώς ανέφικτο (για αρκετές μάρκες ηχείων λόγω αντιπροσώπων) είναι.
Συνοψίζοντας, προσωπικά προτίμησα να έχω πιθανώς λιγότερο μπάσο απ' ότι θα μπορουσα να έχω (και ποιοτικότερο ήχο κατά τα υπόλοιπα), παρά να τρέχω να μαζεύω τα ασυμάζευτα.
Βέβαια, εδώ επεμβαίνει και το προσωπικό γούστο.
Όλα τα παραπάνω να μην θεωρηθούν θέσφατα και αλάνθαστα, αλλά ελπίζω να βοηθήσουν τον φίλο, έστω και λίγο, στην επιλογή των ηχείων του.
Πάνος