Μεγάλο ηχείο σε μεσαίο χώρο;

Απάντηση: Re: Epos Elan

Να μην τα καταργουσαν, εγω ψημενος ημουνα :flipout:

Ο τίτλος άλλαξε αφού το μοντέλο καταργήθηκε και θέλεις να το ψάξεις παραπάνω.
Καλό ψάξιμο!

Υπόψιν μην βιαστείς με τα 215 διότι λίαν συντόμως παίζει να ψάχνεσαι και για ενισχυτικά. Μπορεί ως ευαίσθητα να ξεγελάν ότι παίζουν και με λίγα ρεύματα αλλά δεν ισχύει τόσο. Το 2 15αρια δεν αστειεύονται και πλαδαριάζουν εύκολα αν δεν τα "ταϊσεις" . Επίσης ένα απο τα ατού του που είναι τα ρεαλιστικά σώματα , νοιώθεις να "στεγνώνει" σε υψηλές εντάσεις αν δεν "ταϊστεί" και αυτό... Φοβερό ηχείο για ειδικές αποστολές αλλά μονοδιάστατο.

offtopic:
Επίσης επειδή λίγες σελίδες πριν έγινε αναφορά στα creek ,μου ήρθε πριν λίγες μέρες ένα 5350se απο ανταλλάγή και μου αρέσει πολύ. Πολύ τσαμπουκαλίδικό μηχανάκι με άριστή τονικότητα και ιδιαίτερα εκφραστική σκηνή. Κατ 'εμε , αν είχε την άνάλυση του destiny , θα τον έστελνε για τσάι...

Last edited:
Ακριβως οσα λες φανηκαν και στην πραξη..
Κουμπωσαμε και τον creek (evo 5350) πανω στα 215.. Οσο ανεβαζες την ενταση, ενω δεν εδειχνε να ψωφαει και διατηρουσε τον χαρακτηρα του και τον τσαμπουκα του(οπως το λες) στις μεσουψηλες, το μπασο δυστυχως αρχιζε να λασπωνει. Αυτο σε υψηλες εντασεις. Σε μετριες εντασεις δεν το παρατηρουσες τοσο πολυ, αν και υπηρχε λασπωμα και το καταλαβαινες ξεκαθαρα οταν εμπαιναν τα ενισχυτικα του κ. Γιαννη.. Ενταξει δεν φανταζομουν ποτε να βαλω τον creek να κουνησει 4 15ιντσα ειναι η αληθεια.. Συμφωνα με τον κ. Γιαννη "και πολυ καλα τα πηγε.." :) Ετσι νομιζω και εγω..

Τα 215 προϋποθέτουν βαρβατα σε ρευματα ενισχυτικα, οποτε χρειαζεται επενδυση και εκει. Ισχυει.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτο παντως που καταλαβα εγω ειναι πως πρεπει να βρω καποια δαπεδου με γρηγορο γεματο και στακατο μπασο, πεντακαθαρες μεσαιες, συγκρατημενες υψηλες, χωρις ομως (αν γινετε) να χανουν τον αερατο χαρακτηρα που μου αρεσει σαν ακουσμα σε πιο ατμοσφαιρικα τραγουδια.. Δεν ξερω αν υπαρχει τετοιο ηχειο και ποσο κανει βεβαια..

Αυτο που μου ηρθε στο μυαλο, για γρηγορο και στακατο μπασο ηταν το xone της leema, αλλα δεν ξερω αν φτανουν οι ιντσες των γουφερ του για να δωσει τον απαραιτητο ογκο. Τα Dynaudio επισης τα ξερω για γρηγορα, ή κανα focal ισως... Αυτα ισως να ειναι ιδανικα, δεν τα εχω ακουσει ομως..

Ψαχνω για προτασεις ωστε να φτιαξω την λιστα των ηχειων που θα παω για ακροασεις.. Καθε προταση δεκτη ;)

Last edited:
Οπα, οχι, αν θελω τα vega, θα παω στα vega.. Δεν ζηταω το vega σε αλλο περιτυλιγμα.. Να το ξεκαθαρισω..

Ο ηχος των vega ακουγοταν ασυμπιεστος, αναλογικος, δεν ξερω πως να το πω.. Δεν ξερω αν το λες "καθαρο" αυτο, ουτε θελω να το χαρακτηρισω καπως γιατι μπορει να το πω λαθος και να παρεξηγηθω. Αυτο που ζηταω δεν ειναι το ξαδερφακι του vega ας πουμε.. Απο το vega κραταω τον ογκο, το στακατο μπασο του και την ενεργεια που ξεχειλιζε.. Τα υπολοιπα δεν νομιζω να τα ειχε στο βαθμο που θα θελα εγω.. αλλα οπως ειπα, δεν ξερω αν υπαρχει τετοιο ηχειο και σε τι τιμη.. Προτασεις θα θελα, και μολις ακουσω καποια, θα γραψω τι μου αρεσει και τι οχι στο καθε ηχειο που θα δοκιμασω, ωστε να φτασω εκει που θελω..

"Στακάτο" χαμηλο απο το 215 δεν εχω ακούσει. Πληθωρικό ναι, χωρις καμια αμφιβολία. Να σου σηκωνει τα μαλια και να τριζουν τα πατωματα αλλα αυτο ειναι αλλο πραγμα απο το στακατο. Εχει να κανει και με την αδρανειακη μαζα μιας μεμβρανης, το gap στους μανγητες, το spider επιστροφης...

Στακατο απο τοσο μεγάλες μοναδες δεν ειναι απλο, η Audio Tecnology πχ παρεχει τετοιες μοναδες στος κατασκευαστες αλλα τις φορουν ηχεια που κοστιζουν οσο 20-30 215 μαζι.

Οι μεσαιες ειναι εκει που πασχει πιο πολυ το 215 κατ εμε, αλλα ουτε αυτο εχει σημασία. Αυτο που μετραει ειναι τι θελει ο καθενας, αν εσυ ή οποιοσδήποτε αλλος θελει ηχο αλα Cerwin Vega καλα θα κανει να το χτυπήσει. Και με τα ενισχυτικά του Γιαννη θα ειναι στον παράδεισο.

Εντωμεταξυ, σημερα λεω στο περιπου τι θελω (με λογακια..)... Αυριο που θα ακουσω καποια ηχεια, μαλλον θα αρχισουν οι συμβιβασμοι.. Δεν μπορω να ξερω απο τωρα σε τι πραμα ακριβως θα δεκτω εκπτωσεις.. Γιαυτο αλλωστε το ψαχνω, ωστε να ξερω τι μου γινετε και να δω τι υπαρχει στην αγορα σε αυτα που ζηταω πανω κανω..

Κοιτα, για τα δικα μου ακουσματα (συνηθως ηχεια βασεως) το μπασο μου φανηκε υπερσουπερ.. Ειδικα με τους ταχυτατους ενισχυτες του κ. Γιαννη. Τωρα αν το αυτι μου ειχε ακουσει πολλα ηχεια στην ζωη του (3δρομα κατα βαση), ισως να τα ελεγα αλλιως.. Δεν ειμαι ο πλεον εμπειρος σε ηχεια δαπεδου ειδικα...

Επισης συνεχιζω να πιστευω οτι πανω απο 8αρια γουφερ, μου φαινεται λιγο υπερβολη για τον χωρο μου... Μην ξεχναμε οτι μεχρι προχτες κοιτουσα για 5αρια :flipout:
Αλλωστε πιο μεγαλα γουφερ, μαλλον θα με βαλουν και σε εξοδα για ενισχυτη.. Δεν ειμαι για τετοια τωρα.. Μια χαρα την εχω βρει με τον creek.

Last edited:
Πιο μεγαλα ηχεια εγκυμονούν και αλλους κινδυνους. Μπουμαρισμα και υπο-οδηγηση οπως ανεφερες. Βεβαια ειναι σιγουρα και πιο διασκεδαστικά. Εξαρταται απο εσενα, οδο περισσότερες ακροάσεις, τοσο καλυτερη θα ειναι η τελικη επιλογή.

Πανο σου ρχετε στο μυαλο καμια προταση απο γρηγορο ηχειο χαμηλα χωρις να θελει μια περιουσια? Την λιστα θελω να φτιαξω κατα κυριο λογω τωρα... μολις ακουσω καποια θα επανελθω με εντυπωσεις ωστε να αρχισω λιγοστευω τις επιλογες μου και να δω προς τα που παμε..

Γενικα ειμαι φειδωλός στις προτάσεις. Το τέλειο δεν υπαρχει και οτι πληρώνεις περνεις οσο και αν δεν μας αρεσει αυτο.

Εχεις περιπου 20 τετραγωνικα, με μεγαλη διασταση τα 7 μετρα. Θα μπουν κατα μηκος των 7 μετρων? Μπορεις να τα βαλεις 1-1,5 μακρυα απο τον τοιχο? Θα ακους στα 2? στα 2.50 μετρα?

Πολυ μου ακουγετε το 1,5 μετρο μακρια απο τον πισω τοιχο... περι τα 60-80max εκατοστα σκεφτομουν εγω.. γιατι θα πανε και οι καναπεδες πολυ πισω μετα.. (ο κ. Γιαννης τα ειχε τα vega 40cm απο τον πισω τοιχο!) Κατα μηκος θα παιξουν αρχικα, ναι..
Λεω "αρχικα" γιατι στο μελλον υπαρχει μεγαλη περιπτωση να χρειαστει να παιξουν κατα πλατος σε παρομοιο χωρο, ~8χ3.2 σαλονοκουζινα, οπου κατα μηκος δεν γινετε να κατσουν.. Βαζω δυσκολα, το ξερω.. Δεν εχω μονιμο χωρο προς το παρον γιαυτο και το μπερδεμα.. Μαλλον ψαχνω λιγο καλοβολο ηχειο.. (εμ γιαυτο κοιτουσα 5αρια γουφερ..) Τωρα, αν θελω 8αρια, μαλλον θα πρεπει να ειναι καπως συγκρατημενα στις χαμηλες.. αν ειναι γρηγορο το χαμηλο, ισως να μην υπαρχει πολυ προβλημα. Δλδ να ερχετε και να φευγει μπαμ μπαμ χωρις να ακουγετε αμορφο και με ουρες ας πουμε.. Καλα το σκεφτομαι?

Αποσταση ακροασης, ας πουμε 3 μετρα και ισως λιγο λιγοτερο. Μαλλον 2,5μ θα ηταν καλυτερα.

Μαλλον και τα jbl LS60 και 80 πρεπει να βαλω στην λιστα επισης..

Βεβαια το ποια θα καταφερω να βρω για ακροαση στην ελλαδα της κρισης, ειναι αλλου παπα ευαγγελιο..

OK, εχουμε ενα θεματακι εδω. Πρωτα "κλεινουμε" απο χωρο, μετα παμε για ηχεια.

Στον χωρο που εχεις αυτή την στιγμη θες 3 δρομο, με 2χ6 ή ενα 8ρι για να πεις οτι κανει κατι. Το δεκάρι (ή ισοδύναμό του) δεν θα ηταν κακό, αλλα ανεβαίνεις οικονομικά (CW ειναι περίπτωση).

3 μετρα αποσταση ειναι πολλα, 2.50 πιο λογικο. Η στάθμη μειώνεται στο τετράγωνο της απόστασης..

Μαρκες θα σου πω μερικες, PMC, ATC, B&W, Opera, Focal, Epos, Audio Physik αλλα αυτη που ισως να σου αρεσει πιο πολυ (απ οσο εχω καταλαβει) ειναι η JBL. Ειναι καπου αναμεσα στην Cerwin Vega και τις αλλες, εχει χαμηλο (ροκαρει) χωρις να ειναι ντουλαπα, ενω συχνοτικα ειναι πιο ισορροπημένα απο τα Cerwin.

edit μαζι γραφαμε..

Χμμμ.. Μαλλον καλα το παω τοτε :ernaehrung004:

ATC απορριπτονται.. Αν τα vega θελουν παραπανω ρευματα και αλλαγη του creek, μαλλον αυτα θελουν 2-3 creek για να παιξουν :ADFADF1:

Ποιον creek είπες ότι έχεις;

Evo 5350.. οδηγει και τα ATC SCM 40

Με τα atc scm7 παντως που τον δοκιμασα, τον ρουφιξαν με το καλαμακι σε μεγαλες εντασεις.. Μαλλον ηθελαν και αλλο ρευμα. Τα 40αρια μαλλον θα ειναι ακομα πιο δυσκολα, οποτε δυσκολο να τα οδηγησει σωστα..

OK, στα χαρτια θα έπρεπε να ειναι αρκετα τα 120 βατ, η εμπειρία απο πρωτο χερι ειναι σιγουρα πιο σημαντική. Τα ATC φεύγουν και κατα την γνωστή διαφήμιση τα JBL έρχονται. Κανε ενα κοπο να τα ακούσεις και αυτα.

Καλησπέρα, επειδή ακούω και εγώ σε ένα παρόμοιων διαστάσεων χώρο 3m x 8m να πώ τις λίγες εμπειρίες που έχω, από την συμπεριφορά κάποιων ηχείων,
σε σχέση με το μέγεθος/αριθμό των woofer τους και τον χώρο μου, μήπως και βοηθηθεί ο φίλος μας.

(Σημείωση, ότι και εγώ επίσης δεν μπορώ να πω ότι έχω βρεί την χρυσή συνταγή.)

Έχω εδώ και 4 χρόνια τα Proac D2 (ηχεία βάσης με 1χ6,5" mid/woofer και εμπρόσθιο bass reflex) στημένα:
παράλληλα με την πλευρά των 3μ.
1.5μ. από τον πίσω τοίχο των ηχείων
απόσταση από πλαϊνούς 0.35μ. περίπου
2μ. μεταξύ τους και 2.10μ. η απόσταση της θέσης ακρόασης.
πίσω από τη θέση ακρόασης ανεμπόδιστος χώρος μήκους 4.5μ.
(συνοδά: Nuforce IA-V2 - Antelope Zodiac Silver + voltikus - foobar- laptop)

Μπάσο με πολύ καθαρή και στακάτη περιγραφή, αλλά χωρίς πάρα πολύ όγκο, και φαντάζομαι όχι αρκετό για λάτρεις του πολύ μπάσου ή του γεμάτου εντυπωσιακού ήχου.
Επίσης, πλησιάζοντας τα ηχεία περισσότερο προς τους πλαϊνούς τοίχους, μεγαλώνει το πλάτος της στεροφωνικής εικόνας, αλλά μειώνεται η διαφάνεια του ήχου.

Παλαιότερα, στον ίδιο χώρο με τα B&W 684 (ηχεία δαπέδου με 1χ6,5" woofer και 1χ6,5" mid/woofer και bass reflex μπρός-πίσω)
στημένα σε απόσταση ενός μέτρου (1 μ.) από τον πίσω τοίχο, αν δεν έβαζα τα σφουγγαράκια (δακτυλίδια) και στα 2 bass reflex (και παραδόξως κυρίως στο μπροστινό reflex)
το μπάσο δεν μαζευόταν με τίποτα, βρώμιζαν και σκληραίναν οι μεσαίες, μεγάλος αλλά ανυπόφορος ήχος.
(συνοδά: Nad 355bee, Marantz cd 5003).
Είχα δοκιμάσει να τα στήσω και κατά μήκος των 8μ. αλλά με συνολικό πλάτος 3μ. δεν υπήρχε καθόλου στερεοφωνική εικόνα και τα παραπάνω προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν.

Είμαι σίγουρος ότι, ο χώρος σε δωμάτια με τέτοιες περίεργες διαστάσεις σαν το δικό μου και του φίλου μας,
έχει σημαντικά θέματα ηχητικής υπογραφής (ακυρώσεις, ενισχύσεις, πιθανόν μεγάλες αντηχήσεις)
και ώστε αν δεν υπάρχουν μετρήσεις να καταγράψουν την συμπεριφορά του (όχι ότι και αυτό είναι εύκολο),
η κατά το δυνατόν βέλτιστη επιλογή ηχείων θα γίνει εμπειρικά και τυχαία και απαιτεί αρκετές δοκιμές ηχείων στον συγκεκριμένο χώρο
πράγμα που οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο, χρονοβόρο, κοστοβόρο ή και εντελώς ανέφικτο (για αρκετές μάρκες ηχείων λόγω αντιπροσώπων) είναι.

Συνοψίζοντας, προσωπικά προτίμησα να έχω πιθανώς λιγότερο μπάσο απ' ότι θα μπορουσα να έχω (και ποιοτικότερο ήχο κατά τα υπόλοιπα), παρά να τρέχω να μαζεύω τα ασυμάζευτα.

Βέβαια, εδώ επεμβαίνει και το προσωπικό γούστο.

Όλα τα παραπάνω να μην θεωρηθούν θέσφατα και αλάνθαστα, αλλά ελπίζω να βοηθήσουν τον φίλο, έστω και λίγο, στην επιλογή των ηχείων του.

Πάνος

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην πράξη. Όταν έχεις μεγάλο ήχο, οι στάθμες που επιλέγεις να ακούς είναι χαμηλότερες από αυτές στις οποίες εξωθείται κάποιος άλλος με μικρά ηχειάκια. Ο τελευταίος αποδεικνύεται πιο ενοχλητικός και στους γείτονες, γιατί αγωνίζεται απεγνωσμένα (και μάταια) με τις υψηλές στάθμες να πετύχει την αίσθηση του μεγάλου ήχου.
:a0210:

Ίδιος χώρος με τον δικό μου. Και φοβάσαι 4x 15ιντσάκια; :flipout:
:flipout::flipout::flipout: