Μερικές σκέψεις για τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές

Αφού έχεις το άλλο, μπορείς να μου πεις αν στη σελίδα 150 μπαίνει στο Chapter 6? Και στην 153 έχει φωτογραφίες με παιδάκια;

Ακριβώς: σελ 150, Chapter 6:Process και σελ. 153 παιδάκια σε νηπιαγωγείο.

Το παρήγγειλα. Πάντως λέει η αποστολή πάει για Μάιο :(

Και τα "Perfect Exposure" και "The Photographer's Eye" που έχω κατεβάσει φαίνονται ωραία.

Το Μάτι το έχω και εγώ και είναι πραγματικά εξαιρετικό. Πολλά απο αυτά που ανεβάζω στο νήμα με τους κανόνες και τις συμβουλές είναι απο εκεί... Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους!

γερογκρινιαρη !!! ... με ολη μου την συμπαθεια , ειμαι το ενα ατομο που επωφεληθηκε πολυ απ αυτην την σελιδα γενικα ! ... να ειστε ολοι καλα ...

Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση
Έχω ένα site και θέλω να βγάλω κάποιες φωτογραφίες για να τις ανεβάζω είναι μικρά κοσμήματα αλλά το δύσκολο είναι οι ημιπολύτιμοι λίθοι (γυαλίζουν)
Η olympus sp-800 uz (μου την πρότειναν) κάνει για αυτή τη δουλειά η χρειάζεται κάτι καλύτερο?
Και εάν υπάρχει κάποιο κόλπο να αποφεύγεις την γυαλάδα γιατί στους ημιπολύτιμους λίθους μιλάμε για σφαίρες περίπου 8cm η διάμετρος
Ευχαριστώ

Θέμα φωτισμού είναι, όχι μηχανής. Θέλει φωτογράφιση μέσα σε softbox με καλή διάχυση του φωτός. Καλό βέβαια είναι να έχεις μια dslr για να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του αποτελέσματος, αλλά εάν πετύχεις τον φωτισμό και με μια καλή κόμπακτ με το βασικό πρόγραμμα (P) θα κάνεις δουλειά.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
Η μηχανή που έγραψα ποιο πάνω λέει η πρέπει να πάρω κάτι καλύτερο?

Ξαναφέρνω στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο θέμα για να συζητήσουμε αν θέλετε τη σχέση τιμής προς αξία μερικών σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών.

Είδα τη sony να τιμολογεί πολύ σωστά τις ΝΕΧ 5Ν (ίσως και την 7 ) καθώες και τις Α65/77. Είδα τη ΝΙΚΟΝ να τιμολογεί σωστά τη D7000 και την CANON την 7D (σχεδόν) και την 60 d.

Κι από την άλλη βλέπω τις PANASONIC / OLYMPUS / FUJI να ζητούν τρελά λεφτά για τις ep3 , g1x, pro 1 (ειδικά η τελευταία). Μάλιστα μια μηχανή που αντιγράφει την KONICA RF έστω με επιτυχία και χωρίς τεχνολογία αιχμής (ίσως ο αισθητήρας;;;;) ζητά 50% περισσότερο από τις καλύτερες APSC της αγοράς ενώ και οι φακοί της κινούνται σε επίπεδα σχεδόν ZEISS. Να μην πω ότι μπορείς να βρεις καινούρια CANON 5D MKII στα ίδια χρήματα.

Κι έρχεται μερικές εβδομάδες μετά τις G1X / PRO 1 η ΝΙΚΟΝ και ζητά για την D800 2830 ευρώ και 3300 για τη μηχανή το ΑΑ φίλτρο που αυξάνει κατακόρυφα την -πραγματική- ανάλυση. Αλήθεια τί σχέση έχει ένα πακέτο σαν αυτό της ΝΙΚΟΝ με τις προαναφερόμενες προτάσεις των άλλων εταιριών ;;; Γιατί έχω την εντύπωση ότι κάποιοι προσπαθούν να μας πουλησουν δήθεν καταστάσεις σαν τα γκουρμέ εστιατόρια της προηγούμενης δεκαετίας σε τιμές "αλλού;"

Ελπίζω η OMD να τιμολογηθεί σωστά και να μην ανεβεί στο θεό. Αν δω ότι στοιχίζει περισσότερο από 750 ευρώ το σώμα....

Η αποψή μου ειναι οτι το club των mirrorless το έχει ξεφτυλίσει το θεμα τελειως. Ειδαν οτι το concept πουλάει και τιμολογούν ολοι τους με λογική αρπαχτής.
Ευτυχώς υπάρχουν ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα..

Aπό την άλλη μερια ναι μεν το APS-C ειναι προσιτό ως προς την αγορά σώματος αλλά οι περισσότεροι νεοι φακοι ερχονται με ενα σεβαστο καπέλο σε σχέση με τους αντικαταστάτες τους. Ωραια, αυξανουν τα mp, θελουμε καλύτερο μικροκοντράστ κλπ αλλά έλεος ρε παιδια.
Για FF δε, αφήστε το. Δειτε διαφορά τιμης π.χ ο νεος Canon 24-70 f2.8 L IS II που ανακοινώθηκε σήμερα σε σχεση με τον προκάτοχό του..

Ακομα και οι third party ξυπνήσανε και εχεις την Sigma π.χ να κοστολογεί τον νεο 70-200 f2.8 HSM OS περιπου 40% παραπάνω από τον προηγουμενο.
Ευτυχώς κάποιοι (π.χ Tamron , Tokina) εξακολουθούν να έχουν πιο ρεαλιστική τιμολογιακή πολιτική (Ως πότε ;)

Μου φαινεται οτι όσοι έχουν παλαιούς καλούς φακούς πρέπει να τους φυλάνε σαν τα μάτια τους !!!

Οι εταιρειες γνωριζουν εποχες δοξας... η ψηφιακη αγορα ανοιγει λογω facebook, youtube κτλ και συνεχως εισερχονται νεοι πελατες... βοηθανε και τα κινητα που κανουν το ... ζεσταμα.
Νεες τεχνολογιες εμφανιζονται και κυριως διαημιζονται, καθρεφτες, χαντρες, κουδουνια (βιντεο, μιρορλες, EVF) ... τι να σου κανουν τωρα τα μεγαπιξελς? Εκει, ερχεται και το... design... ρετρο vs Marc Newson (νεα πενταξ)... λογικο οι τιμες να παρουν την ανηφορα...

Και οταν τα γκατζετς πιανουν το χιλιαρικο... ποσο να τιμολογησει η κανονικον που ειναι και τα αφεντικα? Οταν η φουτζι Χ1 pro δινει τιμη 2 χιλιαρικα η D800 ποσο να εχει δηλαδη?

Για μας εδω με την κριση, το βλεπω, οσοι προλαβαν να ανεβουν στο αρμα, προλαβαν... Αντε τωρα να ρωτησει καποιος νεοεισερχομενος, τι να παρει και ποσο πρεπει να πληρωσει... τι να του απαντησεις...? Το διχιλιαρο φτανει δεν φτανει με τα απαραιτητα και μονο...

Θυμαμαι, πριν κανα δυο χρονια, σε καποιο αντιστοιχο θεμα, ειχα γραψει οτι πανω απο 150Ε για κομπακτ ειναι πεταμενα λεφτα και ειχα στο μυαλο μου το νεοτερο μοντελο της κανον εκεινη την εποχη (ιξους κατι, δεν θυμαμαι)... για προτεινετε καμμια κομπακτ τωρα, που να δινει τα στοιχειωδη σε τιμη κατω απο τα 300 ?????

Ειναι τ ακαλα του καπιταλισμου.. αυξανει η ζητηση. αυξανει η προσφορα, αυξανουν και οι.... τιμες... αυτα ουτε στην Ελλαδα δεν γινονται...!!!!

Απάντηση: Re: Μερικές σκέψεις για τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές

Για μας εδω με την κριση, το βλεπω, οσοι προλαβαν να ανεβουν στο αρμα, προλαβαν... Αντε τωρα να ρωτησει καποιος νεοεισερχομενος, τι να παρει και ποσο πρεπει να πληρωσει... τι να του απαντησεις...? Το διχιλιαρο φτανει δεν φτανει με τα απαραιτητα και μονο...

Ειναι τ ακαλα του καπιταλισμου.. αυξανει η ζητηση. αυξανει η προσφορα, αυξανουν και οι.... τιμες... αυτα ουτε στην Ελλαδα δεν γινονται...!!!!

Νομίζω υπερβάλεις λίγο. Ένας νεοεισερχόμενος με μια εισαγωγική μηχανή με τον συνοδευτικό φακό της είναι μια χαρά για αρχή. Στην συνέχεια ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής που θα έχει με το σπορ, φυσικά πρέπει να κάνει και τις ανάλογες επενδύσεις.

Γενικά σε μια τεχνολογία που εξελίσσεται γρήγορα, οι τιμές πέφτουν. Ή για να το πω διαφορετικά με τα ίδια χρήματα παίρνεις καλύτερο εξοπλισμό, όσον αφορά τα σώματα αλλά και στους φακούς πάνω κάτω ισχύει αυτό.

Έτσι σαν πληροφορία να αναφέρω ότι για την πρώτη μου κόμπακτ (canon A80) είχα δώσει γύρω στα 350 τo 2004, αλλά και για την μηχανή που χρησιμοποιώ τώρα (Nikon D40 + 18-55) είχα δώσει γύρω στα 500 το 2007.

Το ότι εμείς φτωχαίνουμε και όλα μας φαίνονται απλησίαστα, είναι μια άλλη συζήτηση.

Re: Απάντηση: Re: Μερικές σκέψεις για τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές

Γενικά σε μια τεχνολογία που εξελίσσεται γρήγορα, οι τιμές πέφτουν. Ή για να το πω διαφορετικά με τα ίδια χρήματα παίρνεις καλύτερο εξοπλισμό, όσον αφορά τα σώματα αλλά και στους φακούς πάνω κάτω ισχύει αυτό.

Έτσι σαν πληροφορία να αναφέρω ότι για την πρώτη μου κόμπακτ (canon A80) είχα δώσει γύρω στα 350 τo 2004, αλλά και για την μηχανή που χρησιμοποιώ τώρα (Nikon D40 + 18-55) είχα δώσει γύρω στα 500 το 2007.

Η πρωτη παραγραφος που γραφεις, ειναι δυο διαφορετικα πραγματα, δεν ειναι το ιδιο... και συμβαινει το δευτερο, δηλαδη στα ιδια χρηματα περνεις καλυτερο προιον, λογω της εξελιξης. Σε ολα τα τεχνολογικα προιοντα, υπαρχει ενα κατωφλι τιμης... πχ στις τηλεορασεις 40 ιντσων ειναι το 500ρικο. Στα πισι το ιδιο... μολις βγει ο αντικαταστατης, κραταει λιγο ψηλοτερη τιμη μεχρι να τελειωσει το στοκ του υπο αποσυρση και μετα παλι στα 500 ευρω αγοραζεις...

Ακριβως οπως το παραδειγμα που λες... 350Ε για την Α80, το ιδιο ποσο για μια LX5, S95, τωρα...
500 ευρω για την D40 τοτε, 500 και τωρα για την 3100.

Και φυσικα ειναι λαθος να χαρακτηριζω φτηνο ή ακριβο ενα προιον με βαση τα δικα μου οικονομικα δεδομενα... απλα στη δεδομενη στιγμη, με τοση τεχνολογια νεοεισερχομενη ευρυτατα στη φωτογραφια, δημιουργουνται νεες κατηγοριες με αυξημενες (οχι φτηνες ή ακριβες) τιμες σε σχεση με πριν.... παντα βεβαια παραμενει το κατωφλι το οποιο κρατανε οι εταιρειες με νυχια και με δοντια (βλεπε φυκια για μεταξωτες κορδελες - διαφημιση)... γι αυτο και δεν ισχυει το πρωτο που ειπες οτι "οι τιμες πεφτουν"...

Re: Απάντηση: Re: Μερικές σκέψεις για τη φωτογραφία και τις φωτογραφικές μηχανές

Πάντως τα καλά παιδιά που τρέχουν πίσω από τις mirrorless από ότι βλέπω αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο θέμα value for money. Τυχαίο;;; Δε νομίζω...