Το κόστος ζωής δεν είναι ακριβότερο στην Γερμανία απο ότι στην Ελλάδα.
Π.χ.
Στο σουπερμαρκετ σπάνια πληρώνω πάνω απο 25-30Ε ενώ Ελλάδα για τα ίδια πάνω κάτω πράγματα σπάνια λιγότερα απο 40Ε.
Βενζίνη ενώ δεν είναι φθηνή, σημαντικά φθηνότερη απο Ελλάδα.
Το φαγητό έξω επίσης φθηνότερο ειδικά για το μέσο επίπεδο εστιατορίου. Όχι τα μαγειρία δλδ ούτε τα πολυτελή. Τρώς σε εστιατόριο (επιπέδου Aztec, Friday's, Ελλας Μέλαθρον, Garson Brasserie, Kitchen Food περίπου) με 15-20Ε ενώ κάτω είναι 25-30Ε.
Η νύχτα πολύ φθηνότερη, με την μπύρα στα 2,5-3Ε και το ποτό στα 7-8 (και κάθε μέρα μέχρι της 1 happy hour με τα κοκταίηλ 4Ε στα περισσότερα φοιτητικά στέκια...). Βέβαια το επίπεδο της είναι αντικείμενο άλλης κουβέντας... Η μπαρότσαρκα της Θεσσαλονίκης μου λείπει...
Ρούχα και γενικότερα είδη καταναλωτικά είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα οπου στην Ελλάδα αντιπροσωπεύονται απο την ίδια την εταιρία (πχ Ζαρα, Η&Μ, κτλ) και αρκετά φθηνότερα εκεί που στην Ελλάδα τα φέρνει έμπορος και τα διαθέτει μετά. Ίδια καμπαρντίνα Boss έχω δεί να έχει ώς και 400Ε διαφορά. Και φυσικά μεγάλες εκπτώσεις.
Δεν είναι όμως το πάμφηνο. Αλλά είναι άλλη και η αγοραστική δύναμη εδώ.
Ενοίκια δεν θεωρώ οτι είναι ακριβότερα εδώ. Πρώτα απο όλα οι τιμές που δίνονται είναι κομπλέ με κοινόχρηστα, θέρμανση και νερό συνήθως ενώ το ρεύμα έρχεται ετησίως γύρω στα 100Ε. Έχουν κάτι περίεργα, όπως οτι δεν έχουν συνήθως κουζίνες και πρέπει να βάλεις εσύ, αλλά γενικά επειδή θυμάμαι και την αγορά στην Θεσσαλονίκη, εδώ είναι σχετικά φθηνότερα.
Η μεγάλη διαφορά όμως είναι οτι ξέρεις οτι και τα λεφτά που δίνεις πιάνουν τόπο. Η μηνιαία κάρτα του τράμ κοστίζει πχ 80Ε (αν και στους φοιτητες και στους εργαζόμενους δίνεται συνήθως κάρτα απεριορίστων. Εμένα μου δώσαν πχ μια για όλο το σύστημα, τρενα λεωφορεία, μετρό) αλλά δεν υπάρχει μέρος στην πόλη μου δεν μπορείς να πάς άμεσα. Και λειτουργεί και ΣουΚου όλο το βράδυ. Και με την ασφάλεια υγείας επίσης. Πληρώνεις αλλά ξέρεις οτι αν χτύπα ξύλο σου συμβεί κάτι θα έχεις την ίδια περίθαλψη που έχει και ο πλούσιος που είναι ιδιωτικά ασφαλισμένος. Δεν θα έχεις το μονόκλινο δωμάτιο και την τιμή σου λέει κάθε μέρα καλημέρα και καλησπέρα ο Διευθυντής αλλά στα ουσιάστικά πράγματα ακριβώς τα ίδια.
Και θα μπορούσα να αναφέρω και άπειρα ακόμα παραδείγματα αλλά θα με κατηγορήσουν για φιλογερμανό στο τέλος...
Πάντως το έχω δηλώσει και κατ'ιδίαν στα παιδιά, το λέω και δημόσια εδώ για όποιον ενδιαφέρεται. Όποιο παιδί, συνάδελφος η ακόμα στο πτυχίο ενδιαφέρεται να κάνει την ειδικότητα του εδώ, ή είναι ήδη ειδικός και θέλει να δουλέψει εδώ, ας μου στείλει πμ, είμαι πρόθυμος να τον βοηθήσω και να βρεί θέση και με όλη την γραφειοκρατεία που απαιτήται.