Μετανάστευση - Φορολογικά θέματα

Παίδες μάλλον σε λίγους μήνες θα περάσω απέναντι τον Ατλαντικό, για κάποια χρόνια, αφού εδώ το κράτος κάθε χρόνο μου ζητάει περίπου το διπλάσιο του συνολικού μου εισοδήματός μου, το απόθεμα άδειασε, και ελπίδα δεν υπάρχει.

Θα ήθελα να συζητήσουμε λίγο τι υποχρεώσεις έχει κανείς απέναντι στο ελληνικό κράτος, όταν φεύγει στο εξωτερικό (ΗΠΑ). Εκεί, ως ερευνητής σε πανεπιστήμιο, θα θεωρούμαι υπάλληλος του αμερικάνικου κράτους και θα πληρώνομαι και φορολογούμαι απ'αυτό.

Ερωτήσεις:

  1. Πληρώνω κανονικά χαράτσι ΔΕΗ; Αν κόψω το ρεύμα μου κόβεται και το χαράτσι ή συνεχίζει να πληρώνεται;
  2. Ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης; Αφού "δεν ζω" στην Ελλάδα, δεν απολαμβάνω τίποτα απ'την περιουσία μου (ένα διαμέρισμα έχω όλο κι όλο, το οποίο θα ήθελα να αποφύγω να νοικιάσω για πρακτικούς λόγους - δεν έχω πουθενά αλλού χώρο για να βάλω τα έπιπλα- βιβλία - πράγματά μου). Το αυτοκίνητο θα πωληθεί προφανώς.
  3. Ξέρει κανείς τι ισχύει με τα ασφαλιστικά ταμεία; Μπορείς να διακόψεις για όσο καιρό λείπεις, ή θα τα πληρώσεις μαζεμένα αν επιστρέψεις;
  4. Πέρα απ'το παράλογο, είναι νόμιμο να πληρώνει κανείς δύο εφορίες (ελληνική και αμερικάνικη);;;;;
 
Last edited:
Ιάσονα καλή σταδιοδρομία στην Αμερική! Δεν μπορώ να σου δώσω καθόλου άδικο. Αν και δεν είμαι λογιστής έχω την εντύπωση πως:

1. Ναι, αλλά αν το κόψεις όχι στη ΔΕΗ. Θα πάει ως οφειλή στην Εφορία. Θα πρέπει να κάνεις διακοπή επαγγέλματος, για να σταματήσεις να οφείλεις πληρωμές του άλλου χαρατσιού (ειδική εισφορά "αλληλεγγύης") και του ΤΣΜΕΔΕ. Και να κάνεις αλλαγή στην εφορία, ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
2. Καλύτερα να σου απαντήσει κάποιος λογιστής.
3. Η διακοπή που σου είπα πριν.
4. Τώρα τι να σου πω... Τυπικά δε νομίζω πως είναι, αν η κάθε μια σε αντιμετωπίζει με βάση τα εισοδήματα που αποκτάς στην αντίστοιχη χώρα.
 
Σ'ευχαριστώ πολύ....! Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καταναγκαστικά έργα, πάντα ήθελα να κάνω έρευνα "απέναντι", αλλά τώρα μάλλον λόγω οικογενειακών συγκυριών θα προτιμούσα να μην έφευγα. Δυστυχώς πλέον δεν είναι καν επιλογή μου, τα έξοδα τρέχουν και δε βγαίνει με τίποτα.


Για το 1. , ρωτάω επειδή αν δεν κάνω λάθος το χαράτσι λέγεται κάτι σαν "τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών". Αναρωτιόμουν λοιπόν μήπως κόβοντας το ρεύμα απαλλάσσεσαι απ'αυτό.
 
Προφανως οπως θα ελεγε ο μπενυ ειναι δυνητικα ηλεκτροδοτουμενων ....
 
Ιάσονα καλή σταδιοδρομία φίλε μου! Αφού βρήκες διέξοδο μην το συζητάς καθόλου φίλε. Δεν είμαι λογιστής να σου απαντήσω αλλά τις ευχές μου τις έχεις από βάθος καρδιάς....Και να μην ξεχάσεις από πού φεύεις και πού πας. Θα σου δινει δύναμη για τις όποιες δυσκολίες συναντήσεις....


ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΒΡΕ!!!!!!!!!!!1
 
1. Τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται μέχρι 31.3.12 πληρώνουν χαράτσι για το 2012. Αν το κόψεις νωρίτερα δεν πληρώνεις. Ρώτησε και στη ΔΕΗ.
2. Δεν νομιζω να ισχύουν τεκμήρια αφου ζεις στο εξωτερικό
3. Δεν γνωρίζω.
4. Θα ανήκεις στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και θα φορολογείσαι για τα εισοδήματα που αποκτάς στην Ελλάδα, π.χ. ενοίκια.

Καλή σταδιοδρομία!

Υ. Γ. Καναδάς ?
 
Απάντηση: Re: Μετανάστευση - Φορολογικά θέματα

Προφανως οπως θα ελεγε ο μπενυ ειναι δυνητικα ηλεκτροδοτουμενων ....

Βασικά αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι το τέλος βαρύνει τον χρήστη. Τώρα ό,τι καταλάβατε.
 
Καλά να είσαι και να έχεις το μέλλον που επιθυμείς .
Ίσως να το πούλαγα αν ήμουν στη θέση σου , ψάξε να αγοράσεις κάτι εκεί να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο .
 
Ιάσονα καταρχήν καλή τύχη στα ξένα. Και πάνω απο όλα καλό κουράγιο. Εγώ το έκανα το βήμα πριν απο δυο χρόνια περίπου (ήταν βέβαια στο επάγγελμα μου σχεδόν υποχρεωτικό...) και καταλαβαίνω απόλυτα την φάση που βρίσκεσαι. Να ξέρεις ότι όσο καλά και αν είναι εκεί που θα πας -και είμαι σίγουρος οτι θα είναι πολύ καλά και ειδικά σε θέμα δουλειάς θα το απολαύσεις-, η Ελλάδα θα σου λείπει. Και ειδικά όσο βλέπεις τί συμβαίνει θα σε τρώει μέσα σου ακόμα πιο πολύ.
Για τα υπόλοιπα αναμένω και εγώ τις απαντήσεις. Απο όσο ξέρω τα εισοδήματα φορολογούνται στην χώρα που κερδίζονται. Με την περιουσία δεν ξέρω τί παίζει και θα ήθελα να μάθω και εγώ.
Που πας αλήθεια?
 
Να τι κατάφεραν οι κρετινοι που ψηφίζε ο ελληνικός λαος..
Να φεύγουν οι νέοι και παραγωγικοί ανθρώποι στο εξωτερικό.

Μόνο γέροι και παιδιά (όσοι τολμάνε να κάνουν πλέον) θα μείνουν στην ελλάδα.

Όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου η Ελλάδα πεθαίνει όταν δεν υπάρχει παραγωγικη τάξη.

συμφορουμιτη έχω βρεθεί στην θέση σου και ακόμη το παλεύω άλλα δεν ξέρω για πόσο ακόμη.
Καλή σταδιοδρομία να έχεις και live long & prosper.
 
Να'στε καλά ρε παίδες... ξέρω ότι οι ευχές είναι ειλικρινείς και μετράει πολύ αυτό για μένα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν το'χω χωνέψει αρκετά, η πρόταση υπάρχει, αλλά κάπως μέσα μου περιμένω το θαύμα πως όλα θα είναι καλά εδώ και θα τα καταφέρω. Η απόφαση να αφήσεις οικογένεια, γυναίκα, σπίτι και φίλους είναι μεγάλη.

Απ'την άλλη, αν και πολύ μακριά, το βλέπω λίγο και σα μια φοβερή περιπέτεια, που θα μου δώσει πολύ περισσότερα πράγματα από λίγες περγαμηνές παραπάνω. Μια άλλη γλώσσα σα μητρική, μια τελείως άλλη κουλτούρα (καλή κακή δεν έχει σημασία), όμορφα μέρη, πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Κυρίως, θα μου δώσει την ευκαιρία να κάνω κάτι δημιουργικό, που θα το βλέπω να εξελίσσεται, και που οι γύρω μου θα το σέβονται. Και ότι θα πληρώνομαι για τη δουλειά μου, έστω και πενιχρά.

Δεν είχα ποτέ θέμα να ζω απλά, το πρόβλημά μου ξεκίνησε όταν οι υποχρεώσεις μου προς το κράτος άρχισαν να είναι μεγαλύτερες σε ποσό από το ακαθάριστό μου εισόδημα. Εκεί κατάλαβα ότι φέτος θα αδειάσω το απόθεμα, του χρόνου θα είμαι φοροφυγάς, και του παραχρόνου πιθανότατα με κατασχεμένο το σπίτι μου. Ε εκεί τα πήρα στο κρανίο κι άρχισα να ψάχνομαι να φύγω.
 
Ολα καλα θα σου πανε - εχεις δειξει ενα προφιλ σοβαρου ανθρωπου και πιστευω πως μπορεις να προσαρμοσθεις στις συνθηκες. Η αληθεια ειναι πως η Ευρωπη ειναι περισσοτερο σαν το σπιτι μας, αλλα και οι ΗΠΑ εχουν πολλες ομοιοτητες με την Ελλαδα (σε εντυπωσιακο βαθμο θα ελεγα).

Στο θεμα μας: απλα μολις βγαλεις τα εισητηρια, δηλωσε στην ελληνικη εφορια μονιμος κατοικος εξωτερικου. Αμεσα, μεταφερεσαι στην ΔΟΥ Κατοικων Εξωτερικου και παυουν οι τακτικες υποχρεωσεις σου εφ οσον δεν εχεις εισοδηματα στην Ελλαδα. Δεν εχω ιδεα τι γινεται με τα κλαδικα ταμεια (στην περιπτωση σου το ΤΣΜΕΔΕ). Επισης εαν ερθεις στις ΗΠΑ εχε υποψη σου πως ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξεις εργοδοτη αφου η Visa θα ειναι συνδεδεμενη με τον εργοδοτη.

Η ξενιτια δεν ειναι πλεον οσο σκληρη ηταν πριν το 2000. Σου εγγυόμαι πως θα εισαι κολλημενος στο φορουμ με τις ωρες, το skype θα γινει το τηλεφωνο σου και το ελληνικο ραδιοφωνο η αγαπημενη σου διασκεδαση...

Οι πραγματικοι φιλοι θα μεινουν. Οι ωρες στα αεροπλανα εννώνουν περισσοτερο απο τον καφε στην παραλιακη...

Ειμαι στη Νεα Υορκη (πλεον). Αν χρειαστεις κατι και μπορω να βοηθησω, μη διστασεις.

Καλη επιτυχια
 
Ρε Jason καλα να εισαι οτι και αν αποφασισεις ρε φιλε :)

Αντε ρε να πας στην Αμερικη να στελνεις και κανενα κιτ απο τον Pass... να μην τρεχουμε με τελωνεια και ταχυδρομεια απο ξενους... χαχαχαχα
 
Κυρίως, θα μου δώσει την ευκαιρία να κάνω κάτι δημιουργικό, που θα το βλέπω να εξελίσσεται, και που οι γύρω μου θα το σέβονται. Και ότι θα πληρώνομαι για τη δουλειά μου, έστω και πενιχρά.
Δεν είχα ποτέ θέμα να ζω απλά, το πρόβλημά μου ξεκίνησε όταν οι υποχρεώσεις μου προς το κράτος άρχισαν να είναι μεγαλύτερες σε ποσό από το ακαθάριστό μου εισόδημα. Εκεί κατάλαβα ότι φέτος θα αδειάσω το απόθεμα, του χρόνου θα είμαι φοροφυγάς, και του παραχρόνου πιθανότατα με κατασχεμένο το σπίτι μου. Ε εκεί τα πήρα στο κρανίο κι άρχισα να ψάχνομαι να φύγω.

Ιάσονα αφού σου ευχηθώ καλή τύχη και σταδιοδρομία, τα παραπάνω κράτα τα και φεύγοντας τρίφτα τους στη μούρη, στις εφορίες στα υπουργεία και στα πάσης φύσεως κρατικά πορνεία.
Δεν θα τους κάνεις τη μούρη κρέας βέβαια, αλλά θα έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη.
 
Παιδιά το μόνο σίγουρο είναι ότι δε σκοπεύω να ξεχάσω το από που έρχομαι, ούτε να σταματήσω να κάνω ό,τι περνάει απ'το χέρι μου για τη χώρα στην οποία θεωρώ ότι έχω τη ζωή μου.

Το σπίτι δε θέλω να το νοικιάσω ή πουλήσω, αφενός για πρακτικούς λόγους, αφού δεν έχω δεύτερο σπίτι για να βάλω τα πράγματά μου, έπιπλα, βιβλία, δίσκους, (στην Αμερική θα φύγω με 1-2 βαλίτσες και τίποτα παραπάνω), αφετέρου για ψυχολογικούς, αφού εκτός του ότι είναι το σπίτι που έφτιαξε ο πατέρας μου για μένα, θέλω επίσης να ξέρω ότι είναι εδώ και με περιμένει ανά πάσα στιγμή που θα νιώσω νοσταλγία, εμένα ή την οικογένειά μου.

Για τον ίδιο λόγο, δε θέλω να ρισκάρω να γίνει περιουσία του κράτους, γι'αυτό προσπαθώ να μείνω (όσο αντέχω) τυπικός με τους γαμωφόρους τους. Εξάλλου, είναι τόσο ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν ότι το πραγματικό πλήγμα γι'αυτούς, είναι ότι ένας παραγωγικός άνθρωπος, που τον μεγάλωσαν και τον σπούδασαν, με δικά τους έξοδα (σχολεία, Πανεπιστήμια, Μεταπτυχιακά), πάει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια άλλη χώρα, που δεν έχει ξοδέψει γι'αυτόν τίποτα. Και δε μιλάω μόνο για μένα φυσικά, μιλάω για τη γενιά μου γενικότερα.

Τώρα, όλα αυτά τα γραφικά ανθρωπάκια, κάτι τέτοια τα ακούνε σαν ασυναρτησίες γραφικών, τα νούμερα του PSI μόνο να πηγαίνουν καλά, θα έρθει όμως η στιγμή που θα καταλάβουν τι έγκλημα έκαναν, με τον πολύ άσχημο τρόπο.
 
  1. Ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης; Αφού "δεν ζω" στην Ελλάδα, δεν απολαμβάνω τίποτα απ'την περιουσία μου (ένα διαμέρισμα έχω όλο κι όλο, το οποίο θα ήθελα να αποφύγω να νοικιάσω για πρακτικούς λόγους - δεν έχω πουθενά αλλού χώρο για να βάλω τα έπιπλα- βιβλία - πράγματά μου). Το αυτοκίνητο θα πωληθεί προφανώς.


Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης οι Έλληνες του εξωτερικού

Στην απαλλαγή των Ελλήνων εργαζόμενων στο εξωτερικό, από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που είχε θεσπισθεί με τον νόμο 3842/2010 για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τον νόμο 3943/2011.

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στο υπουργείο από Έλληνες εργαζόμενους στη Γερμανία, οι οποίοι για τα εισοδήματα που απόκτησαν το 2010 κλήθηκαν από την εφορία Ελλήνων του εξωτερικού να πληρώσουν επιπλέον φόρο, εκτός από τον φόρο εισοδήματος τον οποίον κατέβαλαν στη Γερμανία.

Στην επιστολή τους οι Έλληνες εργαζόμενοι στη Γερμανία διαμαρτύρονται καθώς καλούνται να πληρώσουν διπλή φορολογία και μάλιστα για εισόδημα που, όπως αναφέρουν, δεν έχουν στην Ελλάδα καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το μέτρο αυτό θεωρώντας το «άδικη μεταχείρισή απέναντί τους».

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι με το νόμο 3842 του 2010 θεσπίστηκαν ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης (τεκμήριο) οι οποίες για τον άγαμο φορολογούμενο προσδιορίστηκαν στις 3.000 ευρώ και για τους δύο συζύγους στις 5.000 ευρώ. Πράγματι, με βάση το όριο αυτό φορολογήθηκαν και Έλληνες εργαζόμενοι στη Γερμανία οι οποίοι διέθεταν ακίνητο στην Ελλάδα ή ελάμβαναν κάποιο ποσό ενοικίου από την εκμετάλλευση ακινήτου. Έτσι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θεσπίσθηκε.

Επίσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι με άλλη διάταξη που προβλέπει ο νόμος 3943/2011, οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάχθηκαν του ελάχιστου τεκμηρίου διαβίωσης. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2011 και μετά, οπότε δεν θα επιβαρυνθούν εκ νέου.