Μετατροπή σταθερού πιάτου σε κινητό. Γίνεται;

Να πω κ γω την γνώμη μου.Πάρε το ποιο μεγάλο[1.25 κ πάνω] που αντέχεις οικονομικά,βάλτο σταθερό στον 28 κ παράκεντρα θα έχεις άνετα 19 - 39 [ίσως κ 42 ]κ το τ90 με κέντρο τον 3 ή 0,8 θα έχεις το μεγαλύτερο μέρος του τόξου ,πλην του 30w.
το AZ-EL mount είναι η βάση του πιάτου για το lnb αλλά κ για να πιαστή σωστά στον ιστό
βέβαια υπολόγισε κ το κόστος αγοράς επιπλέον lnb κ πιθανών ''μεγαλύτερου '' diseqc

Re: Απάντηση: Μετατροπή σταθερού πιάτου σε κινητό. Γίνεται;

Το σκέφτηκα αλλά δεν θέλω να "μπλεξω" παλι με παράκεντρα. Στόχος μου είναι να έχω το μέγιστο δυνατό σήμα σε κάθε τροχιακή θέση.

Αυτό με το AZ-EL mount πάλι δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή, γιατί να πωλείται σκέτο το κάτοπτρο χωρίς το μπράτσο για το LNB;
Κι αυτό το σετ μπράτσου-βάσης κοστίζει 50-60 ευρώ; :shot:

Όχι το ΑΖ ΕL είναι η στάνταρ βάση του κατόπτρου όταν αυτό τοποθετείται ως σταθερό ή σε μοτέρ diseqc. Η άλλη επιλογή είναι η βάση polar mount όταν τοποθετείται σε positioner (με μπράτσο).

Αυτό ανεβάζει εξαιρετικά το κόστος... μ´ αυτή την λύση θα ξεπεράσω αρκετά το 200άρι. :blink:

Τουλάχιστον η εγκατάσταση (μοτέρ και ιστός-στηρίγματα τοίχου) ξέρουμε αν το αντέχουν;

καλησπέρα κι ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Το Τ90 έχει κέντρο στις 19,2Ε οπότε, έτσι κι αλλιώς, δεν κατέβαζα πολλά πράγματα από τις 28,2. Ωστόσο με βόλευαν πολύ κάποια μουσικά κανάλια όπως τα Scuzz, Bliss, Vault (11306V) ή τα Kerrang, The Box (12479V) που τώρα πιάνω πολύ οριακά. Επίσης τα Movies 24(+) στην 11306Η για παράδειγμα, που πλέον δεν κατεβαίνουν καθόλου. Δεν έχω πολλές απαιτήσεις αλλά καθώς τα Αγγλικά είναι η μόνη ξένη γλώσσα που ξέρω, ό,τι παραπάνω κατέβει από τους Αγγλους καλό θα είναι! :firstprize:
Ετσι το σκεπτικό μου είναι να πετύχω την μέγιστη δυνατή απολαβή με κάτοπτρο που να μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια από ένα καλό Diseqc μοτέρ. Γι αυτό κι άρχισα να ψάχνομαι με τα 1.20 αλουμινίου.
Το Tecatel που ανέφερες ποιο είναι; Το μόνο σ' αυτές τις διαστάσεις που βλέπω στο site τους είναι το AL-G120PRO, το οποίο ομώς είναι "Galvanized steel". Και ψάχνοντας στο skroutz μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο. Το 110x120 τα καταστήματα το ονομάζουν ALG110, ενώ στο site της Tecatel το AL-G110PRO είναι 100x110. :hmmmm2:
Βέβαια και το Mabo 120 που ανέφερα πιο πάνω δεν υπάρχει πουθενά στο επίσημο site της Mabo κι αυτό με προβληματίζει....

Μια γενική ερώτηση: ένα κάτοπτρο αυτών των διαστάσεων (105x120 ή 110x120), μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια από ένα μοτέρ σαν το GT-SAT DM15AT ;

Ευχαριστώ!

Ενδεικτικά κάποιες δύσκολες για να ξέρεις τι γίνεται...
Αυτή την ώρα 23.50 με ξαστεργιά και ζέστη, με κατώφλι σήματος 28/30% στον vu uno (βλέπε υπογραφή για μέγεθος πιάτου κλπ) έχω:
11222Η-29%,30% παίζουν οι τιμές συχνοτήτων...
11224ν-38%,41%
11260ν-37%39%
11261Η- κλειδώνει μετα βίας ως 29%
11307Η-34%-36%
11307ν-32%36%
11343ν-37%40%
11344Η-34%37%
11389Η-28%34%
11390ν-κλειδώνει μετα βίας ως 28%
και συνεχίζει σόϊ το βασίλειο...μέχρι αργά τη νύχτα που δυναμώνουνε και ξανά τα ίδια.
Τέλος η 12479ν έρχεται ικανοποιητικά με 65%

Όσο αφορά για το μέγεθος του πιάτου έχουμε ξαναπεί πως μεγάλο ρόλο παίζει η αντίσταση του αέρα στην επιφάνειά του και λιγότερο το βάρος του. Αυτά περί αντοχής του μοτέρ.
Τώρα αν 1 μοτέρ στα 10 βγεί ελαττωματικό, είναι και αυτό στο πρόγραμμα, δε γίνεται αλλιώς.
Το πρόβλημα της περιοχής μας είναι να βρεις το πιάτο που θα αποφασίσεις να πάρεις.

Εγώ αυτή την ώρα στην 11307v έχω... Tune Failed και στην 12476v έχω γύρω στο 44% (υποθέτω το Vu+ Duo έχει ίδιο tuner με το uno)
Αρα καλό θα είναι να κυνηγήσω κάτι μεγαλύτερο.

Αυτό που λές με το πιάτο το έχω πάρει απόφαση ότι θα μου έρθει με μεταφορική από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ετσι πήρα και το T90 άλλωστε.
Αν και το OP125L και το GT-SAT υπάρχουν σε κατάστημα στη Λάρισα. Αυτός λογικά θα έχει κάνει και τέτοιες εγκαταστάσεις και θα μου πει περισσότερα.
Ισως αξίζει να κάνω ένα ταξιδάκι... :captain:

Ευχαριστώ πολύ! :aktion033:

Εγώ πάντως έβαλα στο δέκτη τις ρυθμίσεις (μήκος και πλάτος για Αθήνα), ενεργοποίησα τη λειτουργία USALS, έδωσα εντολή από το δέκτη να πάει στη θέση 13Ε και έχοντας ως οδηγό το πιάτο της Nova, γύρισα όλο το μοτέρ και το πιάτο στις 13Ε (χρησιμοποίησα και ένα πεδιόμετρο των 10 ευρώ για μικρορύθμιση).

Απο κει και πέρα το μοτέρ ακολουθεί το τόξο των δορυφόρων χωρίς πρόβλημα. Νομίζω το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η στήριξη του πιάτου και του μοτέρ.
πράγματι είναι το πιο δύσκολο, όταν μάλιστα δεν υπάρχει χειρονακτική βοήθεια & πρόκειται για στέγη με κλίση...
1)Τι θα συμβουλεύατε για τη βασική στήριξη-σύνδεση πιάτου-μοτέρ? α)πρώτα σύνδεση του μοτέρ επάνω στον ιστό και μετά κούμπωμα του πιάτου ή β) σύνδεση ολόκληρου του σετ <μοτέρ-πιάτου> και μετά τοποθέτηση του σετ στον ιστό?
2)καλά για την ανύψωση του μοτέρ, έχει επάνω το ρυθμιστή του.
Δεν έχω καταλάβει τι ανύψωση θα έχει το πιάτο απο μόνο του, δηλ στον ρυθμιστή του πιάτου. Εννοώ μέχρι τώρα, ως σταθερό το πιάτο στον Αstra 1K το είχα με ανύψωση 44'. Καταλαβαίνω ότι πλέον την ανύψωση την καθορίζει μόνο το μοτέρ, αλλά το ρυθμιστή του πιάτου που τον βάζω?

1) εγώ έκανα το β, γιατί ήταν πιο εύκολο. Ειναι δύσκολο στον "αέρα" να βιδωθεί το πιάτο.
2) μόλις το πιάτο βιδωθεί πάνω στο μοτέρ, δεν μπορείς να κανεις και πολλά πράγματα, γιατί σου δίνει μερικές μοίρες μόνο για να "παίξεις". Εγώ ρύθμισα την ανύψωση του μοτέρ μόνο. Ίσως να ειναι λάθος, αλλά μέχρι στιγμής μου δουλεύει παρά πολύ καλά.

αφου ο DM600 δεν ενδίκνειται για τέτοιες ρυθμίσεις, μπορώ να ρυθμίσω το κινητό με έναν Commmander 4000 που έχω και μετά να βάλω τον DM ή κάθε κινητό σύστημα "παντρεύεται" με τον δέκτη που το ρυθμίζεις?

Το να δοκιμάσεις USALS με χειροκίνητες μνήμες των δορυφόρων είναι κάτι το διαφορετικό αφού το δεύτερο αποθηκεύεται στη μνήμη του δέκτη

Για Usals μάλλον διατυπώνεται καλύτερα αν πεις πως οι ήδη αποθηκευμένες θέσεις των δορυφόρων εκτελούντε ανάλογα με τις συντεταγμένες της περιοχής σου.

Το να δοκιμάσεις USALS με χειροκίνητες μνήμες των δορυφόρων είναι κάτι το διαφορετικό αφού το δεύτερο αποθηκεύεται στη μνήμη του δέκτη
δεν κατάλαβα ακριβώς...
1)αν το κάνω με usals στον ένα δέκτη δεν σετάρει τις θέσεις κανονικά στο πιάτο? Οπότε μπορώ μετά να βάλω τον άλλο δέκτη?
ή μήπως
2)μόνο με χειροκίνητο σε Diseqc μπορώ να το κάνω αυτό?

Επίσης στους δέκτες που έχω δεν βλέπω πουθενά στο μενου εγκατάστασης usals παρα μόνο diseqc.

Ακριβώς!
usals, παίρνει εντολές από τη στιγμή που βάζεις τη γεωγραφική θέση σου και ανάλογα τη θέση του δορυφόρου που επιλέγεις, άλλαξες τα νούμερα, αλλάξανε όλα!
Χειροκίνητα, δε βάζεις γεωγραφική θέση, αλλά πατάς αποθήκευση όταν βρεις το καλύτερο σήμα για το δορυφόρο που διάλεξες. Και έτσι ο δέκτης έχει αποθηκευμένες θέσεις δορυφόρων

Πήγαινε στις κινήσεις μοτερ εκεί θα είναι, στο diseqc που κοιτάς μάλλον είναι επιλογές για 'πόρτες' ΑΒΓΔ για τη ρύθμιση πολλών σταθερών lnb

οχι είμαι βέβαιος πως πουθενά στο μενου των δεκτών που έχω δεν μπορώ να βάλω συντεταγμένες, ούτε σε "κινήσεις μοτέρ" ούτε αλλού, εκτός κι αν εννοείς θα μου εμφανιστεί με τη σύνδεση του μοτέρ...

Ανέβασε μία φωτογραφία από τις ρυθμίσεις κεραίας στο μενού του δέκτη.

(είμαστε off topic όμως)

Last edited:
οχι είμαι βέβαιος πως πουθενά στο μενου των δεκτών που έχω δεν μπορώ να βάλω συντεταγμένες, ούτε σε "κινήσεις μοτέρ" ούτε αλλού, εκτός κι αν εννοείς θα μου εμφανιστεί με τη σύνδεση του μοτέρ...

Θύμησε μας και τι δεκτή έχεις (και λειτουργικό)

Θύμησε μας και τι δεκτή έχεις (και λειτουργικό)
DM600 (γνήσιο) με ενα περσινό pli και αν χρειάζεται για καλύτερο tuning ένα Commander4000.