Μέτρα για μείωση μπάσου

navou

New member
3 August 2006
77
Θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας περί των μέτρων που θα μπορούσαν να εξαλείψουν το μπουμάρισμα των Quad 11l που έχω τοποθετήσει σε σαλόνι 12 τ.μ. Παρά τις μεγάλες αποστάσεις απο τους τοίχους μάλλον ο χωρος δεν ευνοεί τα μπάσα οπότε το μπουμάρισμα δίνει πάντα το παρόν ανεξαρτήτως ενισχυτικών! Δίσκοι και βιβλία πίσω από τα ηχεία θα βοηθούσαν?
Ευχαριστώ

Τα 12 τμ απο τι διαστασεις βγαινουν; Το υψος του χωρου;
Σε ποια διασταση εχεις τα ηχεια;
Ποιες οι αποστασεις απο τους τοιχους πισω και πλαγιους, ποια η αποσταση μεταξυ των ηχειων;
Απο τι αποσταση ακους;

3.5 * 4 μέτρα οι τοίχοι (άρα εμβαδόν 14τ.μ.) και 2.7 μέτρα το ύψος του δωματίου. Τα ηχεία 90 εκατοστά, αναγκαστικά, από πίσω και 60 από πλάγιους τοίχους. Η ακρόαση γίνεται κολλητά στον απέναντι τοίχο των 3.5 μέτρων και ο καναπές δεν μπορεί να μετακινηθεί πιο μπροστά...Επομένως ακούω από απόσταση 2.50 μέτρων περίπου και η απόσταση των ηχείων είναι 1.80

Last edited:
Η όψη των ηχείων από τη θέση ακρόασης

Attachments

• ΓŽβ€ΓŽΒ·ΓŽΒΌΓŽΒΉΓŽΒΏΓβ€¦ΓΒΓŽΒ³ΓŽΒ―ΓŽΒ± ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ±Γβ€š.jpg
    ΓŽβ€ΓŽΒ·ΓŽΒΌΓŽΒΉΓŽΒΏΓβ€¦ΓΒΓŽΒ³ΓŽΒ―ΓŽΒ± ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ±Γβ€š.jpg
    57.7 KB · Views: 173
Η ακρόαση γίνεται κολλητά στον απέναντι τοίχο των 3.5 μέτρων και ο καναπές δεν μπορεί να μετακινηθεί πιο μπροστά...

Εμ, αυτή είναι η βασική αιτία του προβλήματος, (για να μην πω η μόνη)...

Απάντηση: Re: Μέτρα για μείωση μπάσου

Εμ, αυτή είναι η βασική αιτία του προβλήματος, (για να μην πω η μόνη)...

συμφωνώ.

Κόλλα τα ηχεία πιο κοντά στον πίσω τοίχο και τράβα τον καναπε κανα μισό μέτρο πιο μπροστά.

Δυστυχώς πιο μπροστά ο καναπές θα εμποδίζει την πρόσβαση στην μπαλκονόπορτα, το είχα σκεφτεί κι εγώ ως λύση. Για να μην μιλήσω για τον άλλο, πιο καθοριστικό λόγο, γένους θηλυκού...

Δυστυχώς πιο μπροστά ο καναπές θα εμποδίζει την πρόσβαση στην μπαλκονόπορτα, το είχα σκεφτεί κι εγώ ως λύση. Για να μην μιλήσω για τον άλλο, πιο καθοριστικό λόγο, γένους θηλυκού...

ε, τότε ρε φιλαράκ δε γίνεται και τίποτα.

Μαγικά θα κάνουμε?

Πάρε ένα σκαμπουδάκι και άκου λίγο πιο κοντά.

Ο χώρος σου πίσω από τα ηχεία είναι πολύ ανακλαστικός. Θα σε συμβούλευα να δοκιμάσεις με δύο μπασοπαγίδες στα άκρα και μια επιφάνεια διάχυσης, π.χ. ράφια με cd και βιβλία στο κέντρο.

Για κατασκευή μπασοπαγίδων υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. εδώ. Επίσης υπάρχουν μερικές έτοιμες γωνιακές για studio, όπως π.χ. αυτή εδώ.

Μια φθηνή και χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις σε ηχεία - χώρο λύση είναι να πάρεις ηχομονωτικό (κατα προτίμηση υαλοβάμβακα) και να "φράξεις" τις οπές μπάσων των ηχείων. Μπορείς παίζοντας με την πυκνώτητα του υαλοβάμβακα και το πόσο φράζει τις οπές μετά από ακροάσεις να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν δείς ότι δεν σε ικανοποιεί τίποτα απλά βγάζεις τον υαλοβάμβακα και επανέρχεσαι στην αρχική σου κατάσταση.

Βασικά χρειάζεται χαλί.
Επίσης υπάρχει σοβαρότατη ασυμμετρία με τη βιβιλιοθήκη δεξιά.

Πρέπει να βρεθεί κάτι αντίστοιχο αριστερά, ή να πάει πίσω από τα ηχεία

Εχεις βρεί σε ποιά συχνότητα γίνεται το μπουμάρισμα?
Το Deq θα δώσει λύση, αλλά πριν από αυτό τα ενα και δυό που πρότεινα νομίζω δεν πρέπει να τα παραβλέψεις.

Επίσης από τα λεγόμενά σου το πρόβλημα οφείλεται στην πίσω επιφάνεια της θέσης ακρόασης. Εξέτασε με τη βοήθεια της συμβίας κατα πόσο μπορεί να τοποθετηθεί εκεί (απο διακοσμητικής αποψεως από μεριά της ηχητικής από την πλευρά σου) κουρτίνα (κατα προτίμηση από σχετικά βαρύ υφασμα) / ταπισερί / κρόσσια κλπ. Επίσης διασπορά στην αντήχηση μπορούν να κάνουν κάδρα (ζωγραφικής - φωτογραφίες) καταπροτόμηση πολλά και μικρά τοποθετημένα με μικροδιαφορές στις κλίσεις τους σε σχέση με τον τοιχο.

Σωστό και το χαλί αλλά συνήθως η πρώτη ανάκλαση (του πατώματος) αφορά τις μεσαίες και υψηλές. Αλλά το χαλί είναι βασικότατο και αλλάζει τελείως την ηχητική συμπεριφορά ενός δωματίου. Δοκίμασε τι αποτέλεσμα θα σου δώσει η τοποθέτηση μικρών χαλιών (κιλίμια ή ακόμη και χαλάκια του μπάνιου) γύρω στα 50 με 75 εκατοστά από την βάση του κάθε ηχείου.

¨Ολα αυτά που σου προτείνω (εκτός από τη διακόσμηση του πίσω τοίοχου) είναι φθηνές λύσεις ΟΧΙ μόνιμες μπορείς να κάνεις τις δοκιμές σου και να σε βοηθήσουν στις τελικές σου αποφάσεις

Επειδή προσπαθώ και γω να διορθώσω αυτά τα δύσκολα και στον δικό μου χώρο, τα προβλήματα (IMHO) είναι τα κάτωθι:
1. Τα στάσιμα κύματα από το πατωμα - ταβανι και τους πλαινούς τοίχους όπου οπως μου τα λες και αν θυμάμαι καλά τον τύπο πρέπει να σου δίνουν 127 hz και 254 δεύτερη (για το ταβάνι πατωμα που απο ότι βλέπω είναι πλακάκι και αρα πρέπει να παιζει δυνατα) Τα πλαινά πρέπει να δίνουν ψηλότερα (192 κτλ) . Γενικά το πρόβλημα με αυτά είναι μεχρι τα 300hz (με τις αρμονικές).
Για το μπουμάρισμα λοιπόν νομίζω οτι αυτή είναι ή αιτία. Αρα ακούγεται πολύ καλή ιδέα η τοποθέτηση χαλιού κάτω, και κανενός φυτού πίσω από τα ηχεία (το 11L είναι rear vented όπότε κόβεις και από εκεί) και
2. Reverb που επηρεάζει την καθαρότητα στο των τόνων στον χρόνο και αφορά το σύνολο του συχνοτικού φάσματος. Οπότε χρησιμοποιείς diffusors (ακανόνιστες δηλδη επιφάνεις που διαχέουν ασυμμετρικά τα προσπίπτοντα κύματα οπως τα φυτα αλλά και βιβλία, πίνακες κτλ)

3. Θέση ακρόασης , από ότι κατάλαβα δεν μπορείς οπως και γω να κάνεις κατι θεαματικό.

Πρακτικά τώρα και απο την δική μου εμπειρία σε ένα πολύ ασσύμετρο χώρο,
παρε ενα deq2496. Δινεις 380ευρώ (μαζί με μετρητικό μικρόφωνο της behringer ecm8000 και παίρνεις:
1. Ενα Real Time Analyser που θα δείξει αν αυτά που λέμε είναι σωστά ή όχι
2. Ενα graphical και εναν parametric equaliser για να διορθώσεις το πρόβλημα και να διαμορφώσεις τον ήχο κατά το γούστο σου
3. Ενα πολύ καλό και αξιοπρεπές DAC
Δεν είναι μαγική λύση να σταματήσει τους συντονισμούς , αλλά είναι η ευκολότερη να σε βοηθήσει να τους ελέγξεις αλλά και να πειραματιστείς
αυτά απο το δικό μου ψάξιμο

λοιπον το προβλημα σου ειναι οτι εχει κοληση στον πισω τοιχο και δεν λυνεται με μπασοπαγιδες.

η λυση ειναι υπερβολικη οδηγηση (αλλα μιλαμε για τρελλα ρευματα) και ενα deq 2496 που λεει ο fuse.

για πες τι ενισχυτες εχεις δοκιμαση;

παιδια τα χαλια και οι κουρτινες δεν κανουν τιποτα μεχρι τα 300Hz.

σωστα και τα υπολοιπα σχολια αλλα να φτιαξη πρωτα το μπουμαρισμα και μετα βλεπουμε.

παιδια τα χαλια και οι κουρτινες δεν κανουν τιποτα μεχρι τα 300Hz.

σωστα και τα υπολοιπα σχολια αλλα να φτιαξη πρωτα το μπουμαρισμα και μετα βλεπουμε.

Συμφωνώ απόλυτα, καρατσεκαρισμένο.

Τα χαλάκια δεν κάνουν απολύτως τίποτα στα μπουμαρίσματα.

Χρειάζονται, αλλά δε θα βοηθήσουν στο πρόβλημα του μπουμαρίσματος.