Μέτρηση άγνωστης αυτεπαγωγής

kokar

Supreme Member
8 December 2006
8,243
Αργυρούπολη
Με το παρακάτω document μπορούμε να υπολογίσουμε
Την αυτεπαγωγή ενός choke η ενός μετασχηματιστή.
π,χ μπορούμε να δούμε την αυτεπαγωγή του πρωτεύοντος
η του δευτερεύοντος ενός μετασχηματιστή .
αρκετοί από εμάς έχουμε διαφόρους μετασχηματιστές
τροφοδοσίας που κάθονται…..έτσι μπορούμε να τους
χρησιμοποιήσουμε σαν choke με αρκετά Henry

Attachments

...αρκετοί από εμάς έχουμε διαφόρους μετασχηματιστές
τροφοδοσίας που κάθονται…..έτσι μπορούμε να τους
χρησιμοποιήσουμε σαν choke με αρκετά Henry

Λίγο δύσκολο αυτό, καθότι οι Μ/Σ τροφοδοσίας είναι χωρίς διάκενο και το τσοκ διαρέεται από συνεχές ρεύμα, με αποτέλεσμα να κορέννυται πολύ εύκολα ο πυρήνας. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πυρήνες στα τσοκ τροφοδοσίας (όπως επίσης και στους Μ/Σ εξόδου SE) ο πυρήνας είναι με διάκενο.

Για τους μετασχηματιστές εξόδου σε SE έχεις δίκιο γιατί περνάει και
Το DC και το AC από το πρωτεύων και έτσι οδηγείτε ο μετασχηματιστής
Σε κορεσμό και η λύση για αυτό το φαινόμενο είναι το διάκενο ( GAP )
Στα choke όμως δεν νομίζω να ισχύει το ίδιο

Bρε συ, το ιδιο ρευμα (DC) δεν περναει και απο το Choke? Εκει δεν θες διακενο?

Γεννητρια δε θες? Ποια πηγη Ac θα χρησιμοποιησεις? Γιατι αν δεν εχεις γεννητρια και σκεφτεσαι την παροχη:grinning-smiley-043, θα σου συνιστουσα καλυτερα αστη :grinning-smiley-043

" Τότε το πηνίο εμφανίζεται ως απλή αντίσταση καθώς η αυτεπαγωγή του λειτουργεί ως βραχυκύκλωμα."
Αν λοιπον αντισταση τελικα το πηνιο ή βραχυκυκλωμα ?:grinning-smiley-043

Γενικα, μπορεις να μετρησεις και την αυτεπαγωγη και την αντισταση κατα DC με ακριβεια με γεφυρα (και τα καταλληλα οργανα βεβαια) και γενικοτερα οποιαδηποτε συνθετη αντισταση. Φυσικα ειναι πολυ πιο πολυπλοκο απο το "document" :grinning-smiley-043 ,αλλα μονο ετσι θα μπορεσεις να κανεις καποια σοβαρη δουλεια. Μπορω να βρω και να σου στειλω να διαβασεις αλλα μπορεις να κανεις και συ ενα search με το google και θα βρεις αρκετο υλικο....

-bye-

Τα τσοκ στο τροφοδοτικό θέλουν διάκενο.
Η μέτρηση που θα κάνεις στο Μ/Σ δίνει ΠΟΛΥ διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την AC τάση που υπάρχει στα άκρα του.
Π.χ: 5Η με 5Vrms, 20H με 40Vrms (ναι τόση και πιό μεγάλη διαφορά).
Αν υπάρχει διάκενο και αν το μήκος του είναι πάνω από το 1/1000 του συνολικού μήκους του μαγνητικού βρόγχου, τότε η αυτεπαγωγή δεν μεταβάλλεται πάνω από 10-15% με την τάση.

Για τη μέτρηση αυτεπαγωγής σε πηνία με πυρήνα αέρα ή σίδερο, αρκεί ένα φτηνό πολύμετρο, μια πρίζα και μερικές "βατικές" αντιστάσεις:

Πηνίο σε σειρά με την αντίσταση (4-5κΩ) και στην πρίζα.

Xπηνιου/Αντίσταση = Vπηνιου/ Vαντίσταση.
Η αντίσταση είναι γνωστή, τις τάσεις τις μετράς, λύνεις ως προς Χπηνίου.

Αυτεπαγωγή= Χπηνίου/314
Καλή Χρονιά

Υ.Γ 1.Ο τύπος είναι Χ=2πf, f είναι 50 Χερτζ (δίκτυο ΔΕΗ), και το π 3,14.

Υ.Γ 2. Μην παιδεύεσαι άδικα, δεν υπάρχει καμία άλλη χρήση για τους τροφοδοσίας (μια μικρή εξαίρεση οι τοροειδείς).
Μπορείς, αν δεν είναι ποτισμένοι, να λύσεις τους πυρήνες και να τους ξαναδέσεις με διάκενο. Μπελάς, το έχω κάνει πολλάκις. Μην περιμένεις πάνω από 3-4 Η για 100mA DC, έχουν λίγες σπείρες (καμμιά 1200ριά-1300 οι μικροί ΕΙ75, κάτω από 1000 οι πιο μεγάλοι).

Bρε συ, το ιδιο ρευμα (DC) δεν περναει και απο το Choke? Εκει δεν θες διακενο?
Σωστά
Γεννητρια δε θες? Ποια πηγη Ac θα χρησιμοποιησεις? Γιατι αν δεν εχεις γεννητρια και σκεφτεσαι την παροχη:grinning-smiley-043, θα σου συνιστουσα καλυτερα αστη :grinning-smiley-043
Γιατί??

" Τότε το πηνίο εμφανίζεται ως απλή αντίσταση καθώς η αυτεπαγωγή του λειτουργεί ως βραχυκύκλωμα."
Αν λοιπον αντισταση τελικα το πηνιο ή βραχυκυκλωμα ?:grinning-smiley-043

Τι γράφεις Θεέ μου!!

Γενικα, μπορεις να μετρησεις και την αυτεπαγωγη και την αντισταση κατα DC με ακριβεια με γεφυρα (και τα καταλληλα οργανα βεβαια) και γενικοτερα οποιαδηποτε συνθετη αντισταση. Φυσικα ειναι πολυ πιο πολυπλοκο απο το "document" :grinning-smiley-043 ,αλλα μονο ετσι θα μπορεσεις να κανεις καποια σοβαρη δουλεια. Μπορω να βρω και να σου στειλω να διαβασεις αλλα μπορεις να κανεις και συ ενα search με το google και θα βρεις αρκετο υλικο....

Μην μπερδεύεις τον κόσμο γράφοντας για πράγματα που δεν καταλαβαίνεις

-bye-

Χωρίς παρεξήγηση Τζίμ, απλώς για την αποκατάσταση της αλήθειας και της κοινής λογικής.
Καλή χρονιά με υγεία

Δηλαδή στο παρακάτω κύκλωμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το
Πρωτεύων ενός μετασχηματιστή σαν choke ?

Χωρίς παρεξήγηση Τζίμ, απλώς για την αποκατάσταση της αλήθειας και της κοινής λογικής.
Καλή χρονιά με υγεία

Της δικιας σου αληθειας Κωστα ?

Γιατι δεν γραφεις συγκεκριμενα που διαφωνεις και σε τι για να μπορω να σου απαντησω ?

Τι ειναι αυτο που πιστευεις οτι δεν καταλαβαινω για να στο εξηγησω?
Και αν το εξηγησω θα το καταλαβεις εσυ ?:grinning-smiley-043

Η αντισταση στον τροπο που προτεινεις, αν ειναι βατικη δεν εχει δικη της αυτεπαγωγη?

Ο τροπος (σωστος θεωριτικα) που αναφερεις, δεν ειναι προσεγγιστικος ?
Μπορεις να μετρισεις μικρες αυτρεπαγωγες με ακριβεια με να πολυμετρο της πλακας και μια πριζα?

Δεν ξερω τι ζορι μπορει να τραβας στην ζωη σου, αλλα νομιζω οτι πρεπει να χαλαρωσεις λιγο.
Εχεις εμμονες προσωπικα μαζι μου ?

ΕΛΠΙΖΩ να μεινεις στην κουβεντα και να μην την "κανεις" οπως με τις "γραμμες μεταφορας". Θελεις να συνεχισεις βαθια τη συζητηση ή απλως απαντησες επειδη εγραψα εγω? Σ ενδιαφερει το θεμα ή απλως πετας μια .... για δημιουργια εντυπωσεων?

Και επειδη κατα βαθος ξερω οτι εισαι καλο παληκαρι και μια και ειναι γιορτινες μερες, σου αφιερωνω το παρακατω, απο καρδιας:

"Οσα 'ναι τα Καλασνικοφ στα Ζωνιανα κρυμμενα
Τοσες ευχες και πιο πολλες δεξου και απο μενα. "

Last edited by a moderator:
Δηλαδή στο παρακάτω κύκλωμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το
Πρωτεύων ενός μετασχηματιστή σαν choke ?

Όχι. Το συνεχές ρεύμα που θα τραβήξει ότι συσκευή τροφοδοτείται με αυτό, περνάει μέσα από το τσοκ. Εξαίρεση: Για λίγα, 10-15 mA DC και μεγάλο Μ/Σ (>100 VA) πιθανόν να το αντέξει και να μην κορεσθεί. Δεν το έχω μετρήσει, δεν παίρνω όρκο. Μπορείς αν θες να το δοκιμάσεις:

Μέτρα με πολύμετρο το AC πριν και μετά το "τσοκ"
Αν δεις μεγάλη διαφορά, δηλ. μετά λιγότερο από το μισό, κάνει κάποια δουλειά. Μην το φοβάσαι, ζημιά δεν πρόκειται να πάθεις. Καλού κακού βραχυκύκλωσε τα δευτερεύοντα με μεγάλες αντιστάσεις (ανάλογα την τάση, έτσι ωστε να περνάει 0,5-1mA).
Αν κατά τη δοκιμή ο Μ/Σ τρίζει-βουίζει, περιττό να μετρήσεις. Έχει υπερκορεσθεί. Όχι ότι αν δεν τρίζει είναι εντάξει! Τότε θέλει μέτρημα.

Last edited:
Ok θα κάνω 2 δοκιμές,
η μια με το πρωτεύον ενός μετασχηματιστή 220ν/12ν και
Μια με ένα ballast από λάμπα φθορισμού
Και θα ανεβάσω τα αποτελέσματα

Της δικιας σου αληθειας Κωστα ?
Όχι, της φυσικής της δευτέρας λυκείου

Γιατι δεν γραφεις συγκεκριμενα που διαφωνεις και σε τι για να μπορω να σου απαντησω ?

Τι ειναι αυτο που πιστευεις οτι δεν καταλαβαινω για να στο εξηγησω?

Και αν το εξηγησω θα το καταλαβεις εσυ ?:grinning-smiley-043

Είναι τουλάχιστον υποκρισία και θράσος να μου ζητάς να σου υπολογίσω τους εξόδου που τυλίγεις (2 μέχρι στιγμής και καθόλου κακοί όπως διαπίστωσες- όχι μάλλον εσύ, όσοι ξέρουν να μετρήσουν) και να θέλεις και να μου εξηγήσεις και από πάνω. Επειδή εγώ σου έχω δια ζώσης και τηλεφωνικά εξηγήσει πολλές φορές, ξέρω τι ξέρεις και τι όχι.

Η αντισταση στον τροπο που προτεινεις, αν ειναι βατικη δεν εχει δικη της αυτεπαγωγη?
Μοκροανρί και εσυ μετράς Ανρί. Τάξη μεγέθους 10^-6. Ούτε τα καλύτερα όργανα δεν έχουν τέτοια ακρίβεια.

Ο τροπος (σωστος θεωριτικα) που αναφερεις, δεν ειναι προσεγγιστικος ?
Χαίρομαι που τον βρίσκεις σωστό. Προσεγγιστικοί είναι όλοι οι τρόποι. Η προσέγγιση που γίνεται εδώ είναι υπέραρκετή για τις ακουστικές συχνότητες
Μπορεις να μετρήσεις μικρες αυτρεπαγωγες με ακριβεια με να πολυμετρο της πλακας και μια πριζα?
Της τάξεως του ανρί βεβαίως με ανεκτή για τις εφαρμογές μας ακρίβεια. Για μιλλιανρί όχι, αλλά εδώ γράφουμε για ακουστικές συχνότητες, άρα από μερικά ανρί και πάνω κατά κανόνα. Αυτά που γράφεις τα βρήκες μάλλον σε κανένα Site για RF

Δεν ξερω τι ζορι μπορει να τραβας στην ζωη σου, αλλα νομιζω οτι πρεπει να χαλαρωσεις λιγο.
Εχεις εμμονες προσωπικα μαζι μου ?

Δηλαδή όταν γράφεις αερολογίες και κάποιος σε διορθώνει έχει προσωπικά μαζί σου? Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Θυμίζει το μαθητή που γράφει για 8, του το βάζεις, και λέει ότι "τον έχεις στο μάτι"

ΕΛΠΙΖΩ να μεινεις στην κουβεντα και να μην την "κανεις" οπως με τις "γραμμες μεταφορας". Θελεις να συνεχισεις βαθια τη συζητηση ή απλως απαντησες επειδη εγραψα εγω? Σ ενδιαφερει το θεμα ή απλως πετας μια .... για δημιουργια εντυπωσεων?

Παραφέρεσαι (αυτό με τη μα.... και τις εντυπώσεις εννοώ). Σε ξέρω προσωπικά, το επίπεδο γνώσεών σου είναι κάτω από το στοιχειώδες, σε βάθος συζήτηση είναι σα να προσπαθείς να εξηγήσεις σε Αβορίγινα τη θεωρία της σχετικότητας.

Και επειδη κατα βαθος ξερω οτι εισαι καλο παληκαρι και μια και ειναι γιορτινες μερες, σου αφιερωνω το παρακατω, απο καρδιας:

"Οσα 'ναι τα Καλασνικοφ στα Ζωνιανα κρυμμενα
Τοσες ευχες και πιο πολλες δεξου και απο μενα. "

Τώρα πλάκα-πλάκα, όταν μιλάμε, ξεχειλίζεις απορίες, δεν σε προλαβαίνουμε. Δημοσίως, κάνεις το γνώστη. Να αρχίσω να υποψιάζομαι ότι άλλος ένας "γκουρού" γεννιέται??

Κι εγω σ' αγαπώ Τζιμάκο! Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Τώρα πλάκα-πλάκα, όταν μιλάμε, ξεχειλίζεις απορίες, δεν σε προλαβαίνουμε. Δημοσίως, κάνεις το γνώστη. Να αρχίσω να υποψιάζομαι ότι άλλος ένας "γκουρού" γεννιέται??

Κι εγω σ' αγαπώ Τζιμάκο! Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

1. Ok η Φυσικη της δευτερας λυκειου.
ΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ?
Τα σχετικα με τις γεφυρες δεν ισχυουν?

2. οκ οι εξοδου που μου υπολογισες ηταν μια χαρα. Και εγω πραγματι δεν ξερω οπως λες.
ΕΡΩΤΩ ΞΑΝΑ ΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ? ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

3. Παλι καλα που παραδεχτηκες οτι υπαρχει αυτεπαγωγη. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΦΑΛΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΓΕΡΦΥΡΑ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΟΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΡΗΣΗ?

4. Τα βρηκα στα γαριδακια Κωστα. Εχει σημασια ? Κανε ενα search στο διαδυκττιο και θα βρεις περισοτερα. Και γω εκει τα βρηκα, το εγραψα αλλωστε, δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

5. Η αερολογια ποια ειναι? Συγκεκριμενα? Αντιθετως, εσυ σε προηγουμενο thread (για τα καλωδια) μου επιτεθηκες για θεματα ασφαλειας και το εκανες θεμα ενω εδω ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΑΝΕΠΥΦΙΛΑΚΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ καποιον να χρησημοποιησει μια "πριζα". Την μια συμπεριφερεσαι δηλαδη ως τοποτηρητης της ασφαλειας και την αλλη την ξεχνας. Και τις δυο φορες Κωστα, κανοντας quote σε δικο μου μηνυμα.

6. Προσωπικα Κωστα μου ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ (οχι οτι εχε σημασια αυτο) αλλα εστω το επιπεδο μου ειναι οντως χαμηλο. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ? (εκτος ισως απο οτι 'τολμησα" να γραφω σε φορουμ οπου συχναζουν διανοιες:grinning-smiley-043 )
Οσο για τη λεξη "...." συγνωμη ηταν αγενεια μου, ας και ειναι λιγο υποκριτικο να το συζηταμε

7.Γκουρου εγω ? Καθολου.
ΑΛΛΟΙ ειναι αυτοι που εποφθαλμιουν τον τιτλο. Αληθεια τα τηλεφωνα τα ηχογραφουσες ?:grinning-smiley-043
... αλλα συνεχιζω να σε αγαπαω ...-bye-

Για τη μέτρηση αυτεπαγωγής σε πηνία με πυρήνα αέρα ή σίδερο, αρκεί ένα φτηνό πολύμετρο, μια πρίζα και μερικές "βατικές" αντιστάσεις:

Πηνίο σε σειρά με την αντίσταση (4-5κΩ) και στην πρίζα.

Xπηνιου/Αντίσταση = Vπηνιου/ Vαντίσταση.
Η αντίσταση είναι γνωστή, τις τάσεις τις μετράς, λύνεις ως προς Χπηνίου.

Αυτεπαγωγή= Χπηνίου/314
Καλή Χρονιά

Υ.Γ 1.Ο τύπος είναι Χ=2πf, f είναι 50 Χερτζ (δίκτυο ΔΕΗ), και το π 3,14.

Εδώ νομίζω ότι όλοι παραλείπουμε κάτι σημαντικό: την ωμική αντίσταση του πηνίου. Η πτώση τάσης πάνω στο πηνίο είναι το ρεύμα που διαρρέει αυτό επί τη σύνθετη αντίσταση του πηνίου (ήτοι, τον συνδυασμό της ωμικής και την επαγωγικής αντίσταση αυτού).

Εδώ νομίζω ότι όλοι παραλείπουμε κάτι σημαντικό: την ωμική αντίσταση του πηνίου. Η πτώση τάσης πάνω στο πηνίο είναι το ρεύμα που διαρρέει αυτό επί τη σύνθετη αντίσταση του πηνίου (ήτοι, τον συνδυασμό της ωμικής και την επαγωγικής αντίσταση αυτού).

Βαγγέλη ο τύπος για τον υπολογισμό που ανέβασα περιλαμβάνει και την σύνθετη αντίσταση και την ωμική αντίσταση μιας αυτεπαγωγής.

...και ξαφνικά η τιμή μιας γέφυρας LCR μου φαίνεται πολύ χαμηλή και συμφέρουσα :flipout:

Ειρήνη υμίν & ημίν συνάδελφοι :ernaehrung004:

Βαγγέλη ο τύπος για τον υπολογισμό που ανέβασα περιλαμβάνει και την σύνθετη αντίσταση και την ωμική αντίσταση μιας αυτεπαγωγής.

Κώστα, συγνώμη. Αναφερόμουνα στον τύπο υπολογισμού που παρέθεσε ο Κωνσταντίνος. Σαφώς και αναφέρεται στο άρθρο που μας παρέπεμψες.

Παρεμπιπτόντως, η σύνθετη αντίσταση είναι ο συνδυασμός αντιστάσεων με διαφορά φάσης όσον αφορά στο ρεύμα που τις διαρρέει - στην περίπτωσή μας η επαγωγική και η ωμική αντίσταση.

ω = 2*π*f
π=3,1415
f=50Hz
άρα ω=2*3,1415*50 = 314,15

RL = 144Ω ωμική αντίσταση choke (πρωτεύων 220ν)
Ιac = 1,88mA = 0.00188A
Vac = 14,34v στα ακρα του choke (πρωτεύων 220ν)
άρα Ζ=Vac/Iac= 14.34/0.00188 = 7627.659

Σαν choke χρησιμοποίησα το πρωτεύων ενός μετασχηματιστή 12ν / 2Α
Αν δεν κάνω λάθος τους υπολογισμούς τότε η αυτεπαγωγή είναι 24,27 Η

Attachments

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    30.4 KB · Views: 17
ω = 2*π*f
π=3,1415
f=50Hz
άρα ω=2*3,1415*50 = 314,15

RL = 144Ω ωμική αντίσταση choke (πρωτεύων 220ν)
Ιac = 1,88mA = 0.00188A
Vac = 14,34v στα ακρα του choke (πρωτεύων 220ν)
άρα Ζ=Vac/Iac= 14.34/0.00188 = 7627.659

Σαν choke χρησιμοποίησα το πρωτεύων ενός μετασχηματιστή 12ν / 2Α
Αν δεν κάνω λάθος τους υπολογισμούς τότε η αυτεπαγωγή είναι 24,27 Η

Αν κατάλαβα καλά, τροφοδοτείς με τάση δικτύου το πρωτεύον του Μ/Σ και μετράς αντίσταση, τάση AC κλπ στο δευτερεύον. ΑΝ είναι έτσι τα πράγματα, είναι τελείως λάθος.

Όχι , έχω ένα μετασχηματιστή 220/14ν ac και στην μεριά που έχει τα 14ν
Συνδέω το πηνίο ( το πρωτεύων ενός μετασχηματιστή 220/12ν)
Και μετράω την τάση στο πηνίο ( το πρωτεύων ενός μετασχηματιστή 220/12ν)
και το ρεύμα που το διαρρέει