Μετρώντας … jitter

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
1208jitt.1.jpg

Ένα διαφορετικό άρθρο για το jitter παρουσιάζει ο J.A. αποκλειστικά στο website του stereophile http://stereophile.com/features/1208jitter/

Πολύ σύντομα παρουσιάζει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, και προχωρά σε μετρήσεις για μια σειρά από πηγές.

Στην πρώτη σελίδα θα βρείτε και μια σειρά από Links σε παλιότερα άρθρα και μελέτες επί του θέματος.

Συνάδελφοι, έκανα μια πρώτη ανάγνωση, αν κατάλαβα καλά, το jitter εκφράζεται τελικά σαν επιπλέον συχνότητες από τις αρχικές του σήματος. Δηλαδή, εκεί που θα έπρεπε να βλέπουμε μόνο τη θεμελιώδη - και στο άρθρο του stereophile τα προϊόντα από τη διαμόρφωση με το τετράγωνο-, έχουμε και επιπλέον συχνότητες.
Ή δεν είναι έτσι??

Από το άρθρο αυτό (άριστο), είδα ότι αυτά τα παραπροϊόντα είναι κάποια 110-120 db κάτω από τη μέγιστη στάθμη εξόδου. Λογικό θα πείτε, αυτή ήταν και η στάθμη του τετραγώνου που προστέθηκε στο σήμα.

Δεν ξέρω τώρα αν π.χ. ο Krell evolution 2 είναι κορυφαίος προ σε spec's- δεν το έχω ψάξει - σίγουρα όμως είναι πάνω από το μέσο όρο. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο του κατ/τή είναι >97db και υποθέτω κάτω από 100, αλλιώς θα έλεγε 100db:

http://www.krellonline.com/new_pdfs/Evolution_Two/0197_047_MAN.pdf

Πώς λοιπόν να ακούσω ο φτωχός τα -120db των προϊόντων του jitter, αν έχουν θαφτεί ήδη μέσα στο θόρυβο της επόμενης συσκευής?

Τι δεν έχω καταλάβει καλά?? Αν η στάθμη του σήματος που "ανακατεύτηκε" με τη θεμελιώδη στο τέστ, ήταν π.χ -60db, στην ίδια θα κυμαίνονταν και τα παράγωγα jitter??

Για βοηθάτε, ψυχικό θα κάνετε-bye-

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Αυτη ειναι και δικη μου απορια,το πως εκτιμαται δλδ το επιπεδο jitter απο τις μετρησεις.
Επισης,πως ειναι δυνατον να εχουμε διακριτες τιμες συχνοτητων στις διαφορες μετρησεις jitter που βλεπουμε,οταν η διακυμανση της χρονικης καθυστερησης-προηγησης εχει τιμες απολυτως τυχαιες γυρω απο μια μεση τιμη διασπορας.
Θα μου πειτε εχει σχεση με το μετρητικο οργανο,αλλα τοτε ετσι οι μετρησεις ειναι πληρως πλασματικες

Συνάδελφοι, έκανα μια πρώτη ανάγνωση, αν κατάλαβα καλά, το jitter εκφράζεται τελικά σαν επιπλέον συχνότητες από τις αρχικές του σήματος. Δηλαδή, εκεί που θα έπρεπε να βλέπουμε μόνο τη θεμελιώδη - και στο άρθρο του stereophile τα προϊόντα από τη διαμόρφωση με το τετράγωνο-, έχουμε και επιπλέον συχνότητες.
Ή δεν είναι έτσι??

Από το άρθρο αυτό (άριστο), είδα ότι αυτά τα παραπροϊόντα είναι κάποια 110-120 db κάτω από τη μέγιστη στάθμη εξόδου. Λογικό θα πείτε, αυτή ήταν και η στάθμη του τετραγώνου που προστέθηκε στο σήμα.

Δεν ξέρω τώρα αν π.χ. ο Krell evolution 2 είναι κορυφαίος προ σε spec's- δεν το έχω ψάξει - σίγουρα όμως είναι πάνω από το μέσο όρο. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο του κατ/τή είναι >97db και υποθέτω κάτω από 100, αλλιώς θα έλεγε 100db:

http://www.krellonline.com/new_pdfs/Evolution_Two/0197_047_MAN.pdf

Πώς λοιπόν να ακούσω ο φτωχός τα -120db των προϊόντων του jitter, αν έχουν θαφτεί ήδη μέσα στο θόρυβο της επόμενης συσκευής?

Τι δεν έχω καταλάβει καλά?? Αν η στάθμη του σήματος που "ανακατεύτηκε" με τη θεμελιώδη στο τέστ, ήταν π.χ -60db, στην ίδια θα κυμαίνονταν και τα παράγωγα jitter??

Για βοηθάτε, ψυχικό θα κάνετε-bye-

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Έχω προσέξει πως το αποτέλεσμα του jitter είναι παρόμοιο με διαμορφωμένο κατά πλάτος σήμα.
Τώρα για τις στάθμες, αυτές αναφέρονται μόνο σε μία συχνότητα.
Με τη μουσική ποιος τελικά θα είναι ο λόγος της ισχύος του σήματος και των παραπροϊόντων;

Έχω προσέξει πως το αποτέλεσμα του jitter είναι παρόμοιο με διαμορφωμένο κατά πλάτος σήμα.
Τώρα για τις στάθμες, αυτές αναφέρονται μόνο σε μία συχνότητα.
Με τη μουσική ποιος τελικά θα είναι ο λόγος της ισχύος του σήματος και των παραπροϊόντων;

Είναι το ίδιο ερώτημα που υπάρχει και για τις παραμορφώσεις γενικά. Δεν έχω υπόψη μου κάποια διαδικασία να τις μετράει με πραγματικό μουσικό σήμα.

Κοντύτερα - κατ' εμέ - στην πραγματικότητα είναι η intermodulation distortion.

Επί τη ευκαιρία: Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ phase noise kai jitter??

Επίσης, όταν διαβάζω π.χ.Phase noise -80dBc/Hz @ 100Hz, to 100 είναι η συχνότητα του carrier? ; ή το σημείο που υπολογίζεται ο θόρυβος σχετικά με κάποια "στανταρισμένη" συχνότητα carrier?

Last edited:
Είναι το ίδιο ερώτημα που υπάρχει και για τις παραμορφώσεις γενικά. Δεν έχω υπόψη μου κάποια διαδικασία να τις μετράει με πραγματικό μουσικό σήμα.

Κοντύτερα - κατ' εμέ - στην πραγματικότητα είναι η intermodulation distortion.

Είναι ίσως καταλληλότερη αλλά και πάλι όταν το πραγματικό σήμα έχει δυναμικά χαρακτηριστικά και δεν είναι το εξιδανικευμένο της μόνιμης κατάστασης πάλι χάνεται η μπάλα.

Επί τη ευκαιρία: Τι διαφορά υπάρχει μεταξύ phase noise kai jitter??

Ένα άρθρο από την κακιά wikipedia όπου συσχετίζει τα δύο μεγέθη
και άλλο ένα προσανατολισμένο καθαρά σε RF.

Επίσης, όταν διαβάζω π.χ.Phase noise -80dBc/Hz @ 100Hz, to 100 είναι η συχνότητα του carrier? ; ή το σημείο που υπολογίζεται ο θόρυβος σχετικά με κάποια "στανταρισμένη" συχνότητα carrier?

Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν.
Ή αναφέρεται στα 100Hz ή το πιθανότερο να αναφέρεται σε offset 100Hz παραπλεύρως της φέρουσας. Το δεύτερο έχει περισσότερο νόημα αφού δείχνει πόσο "καθαρός" είναι ο ταλαντωτής.

Φίλτατοι , χαίρομαι γιατί από τη συζήτηση σας μαθαίνω…
Έχω και εγώ κάποια προβλήματα με την κατανόηση του όλου θέματος και των μετρήσεων –διάβασα και τα προηγούμενα άρθρα του stereophile ψάχνοντας… και άλλες πηγές.

Κατά την παραπάνω μέτρηση μαζί με το jitter εκτιμώ ότι μετράμε και το bit error-rate που προέρχεται από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.
Αυτό μου φαίνεται παράξενο – γιατί ονομάζουμε jitter όλα τα errors. Λάθη που οφείλονται σε χαμένα/κατεστραμμένα πακέτα spdif, λάθη που οφείλονται σε συντονισμούς του συστήματος με ηλεκτρικά στοιχεία, και random noise στο σύστημα.

(
Εντωμεταξύ, με μέτρηση που γίνεται έστω με σήμα 11ΚΗζ, εκτιμώ ότι το μέρος του dac που κάνει απόρριψη λαθών έχει εύκολη δουλεία μεν να κάνει… άλλα σίγουρα επηρεάζει και αυτό. Σε πιο δύσκολο μουσικό πρόγραμμα, η απόρριψη λαθών δε θα έχει αντίστοιχη υπογραφή με αυτή του jitter?
)

Πιθανό να τα έχω μπλέξει τελείως :BDGBGDB55:

Λοιπόν, ο φίλτατος tonal καλά το είπε, το jitter μοιάζει με sidebands διαμορφωμένου σήματος. Αυτό είναι που λένε "data related jitter"???

Σε ένα από τα άρθρα που έβαλε ο tmjuju, υπάρχει και η απάντηση στην απορία μου για τη στάθμη του σχετικά με το ωφέλιμο σήμα: η σχέση μεταξύ τους παραμένει σταθερή. (αυτό δεν συνηγορεί υπέρ της ερμηνείας της διαμόρφωσης)??

Αυτό που συνεχίζω να μην "πιάνω" είναι το πώς εισάγει 2ns jitter με συχνότητα 1κΗζ. Από μόνη της η διάρκεια του λάθους στο χρονισμό, δεν καθορίζει και τη συχνότητα του σήματος που θα προστεθεί? πώς τα επιλέγει ξεχωριστά??

Πού το χάνω?? Απάνω που νόμιζα ότι αρχίζω "να το'χω"