Φίλε Skakinen, σε χαιρετώ και συνεχίζω....
Γράφεις:
''Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει από τη στιγμή που δηλώνει χριστιανός και μέλος της Εκκλησίας αφού μέρος της Εκκλησίας αποτελεί και το ιερατείο. Δεν θα τον ενδιέφερε στην περίπτωση που έχει μια χαλαρότερη (όχι λιγότερο σημαντική όμως!!) σχέση με το τυπικό μέρος της θρησκείας του προσπαθεί όμως να ακολουθήσει τον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας.
Υποθέτω ότι θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ανέχονται ( ή ακόμη και θα ντρέπονται) να αποτελούν μέλη της ίδιας ομάδας (της Εκκλησίας δηλ.) με παπάδες (επί τούτω δεν χρησιμοποιώ την λέξη ιερείς) για τους οποίους έχουν γίνει γνωστά πλείστα όσα αίσχη. ''
Είναι ξεκάθαρο, από αυτά που γράφεις, ότι σε ενοχλούν τα Ιερατεία, ότι με λίγα λόγια δεν τα δέχεσαι. Δεκτό και ξεκάθαρο. Το ότι γίνονται πολλές φορές αίσχη από παπάδες και αυτό ισχύει πέραν πάσης αμφιβολίας. Πίστεψέ με, όμως, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτε για τον χριστιανό για τους λόγους που εξήγησα πιο πάνω. Γιατί να ντραπώ που αποτελώ μέλος της ίδιας ομάδας??? ''Ουδείς αναμάρτητος'' πρεσβεύει ο Θεός. Με την ίδια λογική, πρέπει να απαρνηθώ το ανθρώπινο είδος επειδή ''μέλη'' του ήταν ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Ρούζβελτ, ο Τρούμαν και χιλιάδες άλλοι εγκληματίες, μικροί και μεγάλοι. Μα το ''μυστικό'' στη συγκεκριμένη θρησκεία, αυτό που φανερώνεται σε κάθε σελίδα της Καινής Διαθήκης, το κλειδί του ''Παραδείσου'', με λίγα λόγια, είναι η ανάσταση του ''πεπτοκώτος'' ανθρώπου μέσω της
μετάνοιας. Αυτή η μικρή λέξη περικλείει όλο το ''Νόμο και όλους τους Προφήτες''. Θυμήσου τι έλεγε ο Χριστός στους Φαρισαίους, δηλαδή το Ιερατείο της εποχής, ''οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλεία του Θεού'' δείχνοντας το μέγεθος αυτής της αξίας.
Γράφεις:
''Ένας προσεκτικός (και αντικειμενικός) αναγνώστης θα παρατηρούσε ότι (άσχετα από την ορθότητα των ισχυρισμών του καθενός μας) απαντάς στο επιχείρημά μου χρησιμοποιώντας στην επιχειρηματολογία σου αυτό το οποίο τίθεται σε εξέταση δηλαδή τα ιερά κείμενα. Αντί να μου επιχειρηματολογήσεις περί του ότι δεν αλλοιώθηκαν κλπ κλπ επικαλείσαι χωρία από τα υπό συζήτηση και αμφισβήτηση κείμενα!!! ''
Δεν συζητούμε για την χριστιανική διδασκαλία?? Άρα, πως θα χρησιμοποιήσω άλλες κουβέντες από αυτές που διακήρυξε ο ιδρυτής της??
Νομίζω, ότι έγραψα πιο πάνω γιατί πιστεύω ότι δεν αλλοιώθηκαν τα κείμενα. Και στην τελική, να το πάω και λίγο παρακάτω, κάνοντας μια ερώτηση? Έστω ότι δεν υπάρχει Θεός. Όλα καλά και όλα ωραία. Αν, όμως, υπάρχει και είναι αυτός που περιγράφεται στα κείμενα, τότε τι θα του απαντήσουμε?? Δεν είδα, δεν ξέρω, δεν γνώρισα, δεν άκουσα?? Σ' έχω δει κάπου κάπου σε ξέρω, τα μάτια σου αυτά μου είναι τόσο γνωστά??
Φυσικά και είναι ένας απλός έως απλοϊκός συλλογισμός αυτός που κάνω, αλλά αν το σκεφθούμε λίγο σοβαρά, θα δούμε ότι δεν έχει εύκολη απάντηση.
Γράφεις:
''Ίσα ίσα που θα έπρεπε να τον ενδιαφέρουν και να τον αναγκάσουν να σκεφτεί ότι μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως χριστιανός και ως πιστός γενικότερα , μακριά από το ‛’μαγαζί’’ που λέγεται εκκλησία.και χωρίς ‛’μεσάζοντες’’ μεταξύ του και του Θεού.''
Μα, δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Έτσι όπως το γράφεις, φαίνεται να πιστεύεις, ότι το σύνολο των Ιεραρχών είναι για την ''πυρά''. Επέτρεψέ μου να διαφωνήσω σε αυτό. Άλλο είναι να πούμε ότι 10,20,50,100 Ιεράρχες πιστεύουν σε δικό τους Θεό, και άλλο να χαρακτηρίσω ''μαγαζί'' την εκκλησία με ή χωρίς εισαγωγικά. Έτσι μηδενίζω και απαξιώνω ένα χώρο, εκ του μακρόθεν μάλιστα, χωρίς δηλαδή καν να τον γνωρίζω.....
Γράφεις:
''Αυτό το ‛’Ορθοδοξία’’ όμως μου κάθεται στο στομάχι. Αποπνέει αλαζονεία και μισαλλοδοξία, υποδηλώνει δηλαδή ότι εμείς είμαστε οι σωστοί κι εσείς οι λάθος.''
Μην μένεις στις ταμπέλες. Και ο Φαρισαίος ταμπέλες φορούσε ένα σωρό, αλλά με τον Τελώνη έκανε παρέα ο Χριστός. Δεν μπορεί να υποδηλώνει αυτό που λες, διότι έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με το ''ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται''.
Γράφεις:
''Εδώ φίλε Γιάννη μάλλον δεν έχουμε κοινή αντίληψη περί της έννοιας της δογματικής (δηλαδή άνευ χειροπιαστής απόδειξης) αποδοχής κάποιων αρχών.''
Αυτό, για να είμαι ειλικρινής, δεν το κατάλαβα....
Γράφεις:
''Τέλος πάντων ακόμη και σε περιπτώσεις όπως τώρα όπου μάλλον συμφωνούμε ότι διαφωνούμε...δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί ότι το ζητούμενο εν τέλει είναι να κάνουμε το Καλό άσχετα από το τι δηλώνουμε, άσχετα από το τι περιμένουμε ή όχι μετά το θάνατο, άσχετα από το αν χρειαζόμαστε ή όχι ένα "εργαλείο","βοήθημα" όπως θέλεις ονόμασέ το, όπως η θρησκεία για να ''λειτουργήσουμε ''καλύτερα στον κόσμο αυτό.''
Δεν διαφωνώ καθόλου, αδερφέ!!!!!!!!!!!
Γι' αυτό είναι ο Σωκράτης από τώρα στον Παράδεισο!!!!!!!!!!