μη προνομιούχοι χριστιανοί

Βλέπω τα τελευταία χρόνια μιά οργανωμένη επίθεση στην παράδοση τής πατρίδας μου,που συμπεριλαμβάνει γλώσσα ,ήθη ,έθιμα αλλά και την Ορθόδοξη συνιστώσα.

Αυτό πάλι με την έμμονη ιδέα περί καταδίωξης και επιθέσεων ενάντια στη θρησκεία δεν το καταλαβαίνω. Νομίζει κανείς ότι όπου νάναι θα εμφανιστεί ο Διοκλητιανός και θα ρίξει τους Χριστιανούς στην αρένα με τα λιοντάρια. Η Εκκλησία στη Ελλάδα και η θρησκευτική ιδεολογία γενικότερα σε όλον τον κόσμο διάγει τα τελευταία χρόνια μέρες δόξης, τέτοιες που είχε να ζήσει από την εποχή του Μεσαίωνα. Οι εκκλησίες ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά με ρυθμό που θα ζήλευαν και τα μαγαζιά ειδών κινητής τηλεφωνίας καταλαμβάνοντας και τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Η εκκλησιαστική περιουσία παύει να φορολογείται έστω και υποτυπωδώς. Σε λίγο θα έχουμε και εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια. Ο Αρχιεπίσκοπος εκτελεί και χρέη υπουργού εξωτερικών, παιδείας και πολιτισμού (αν υπολογίσουμε και τα ανέκδοτά του). Οι παπαροκάδες σαρώνουν στα τσάρτς. Παντού επανακάμπτει δριμύτερος ο ανορθολογισμός, οι κλαίουσες εικόνες, τα θαύματα, τα κουτάλια που λυγίζουν, οι μάγοι, οι αστρολόγοι και τα μέντιουμ, οι παραψυχολόγοι και οι κάθε είδους τσαρλατάνοι. Για να μην πάμε στους Ταλιμπάν, την ραγδαία άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, τους Αμερικανούς Ευαγγελιστές και τον Μπους που συνηθίζει να διαβάζει τη Βίβλο κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο. Και όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την παρατεταμένη κοινωνική κρίση στον δυτικό κόσμο, την φτώχεια, την ανεργία, την καταπίεση και το συνολικό πισωγύρισμα από τη δεκαετία του 90 μέχρι τίς μέρες μας. Αν όλα αυτά συνιστούν επιθέσεις και καταδιώξεις των Χριστιανών και των θρησκειών γενικότερα, φοβάμαι ότι κάποιοι βλέπουν φαντάσματα.

Πάντως ευχαριστώ για τόν μέχρι τώρα διάλογο.
...........

Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς. Τιμή μου. Και δική μου ευχαρίστηση.
Εξ άλλου εμείς οι δυό παρά τις διαφορές μας, 1ον: μιλάμε την ίδια γλώσσα και 2ον: έχουμε το ίδιο όραμα....

Δεν γνωρίζω τι γράφτηκε από μαρξιστές ή "μαρξιστές" για το Βυζάντιο τότε που λες. Δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Βυζάντιο και η ιστορική αυτή περίοδος μου είναι ολότελα αποκρουστική. Απ αυτά που θυμάμαι απ το σχολείο, όταν τελειωσε η Πέμπτη και πήγαμε στην Έκτη και ασχοληθήκαμε με την νεώτερη Ευρωπαική ιστορία, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό ήταν σαν να ανακαλύψαμε έναν άλλο κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεσαίωνας λέγεται "DarkAges" στα Αγγλικά. Αποτελεί την μαύρη νύχτα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν καθόλου επιτεύγματα στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες. Αλλά έχω μία ένσταση εδώ: ο μαρξισμός δεν αρνήθηκε ποτέ ότι θέλει να "προσηλυτίσει" δηλ. να στρατεύσει στο πρόταγμά του (την κοινωνική απελευθέρωση, μην το ξεχνάμε) τα κοινωνικά εκείνα στρώματα στα οποία απευθύνεται. Αλλά ο μαρξισμός δεν είναι θρησκεία και η λέξη "προσηλυτισμός" πάει πακέτο με την θρησκευτική ιδεολογία.

Επειδή η ιστορία δεν γράφεται με αφορισμούς ίσως θά πρεπει να μελετηθει ξανά (ή μάλλον να μελετηθει ουσιαστικά)και ο Μεσαίωνας και το Βυζάντιο.Ισως ετσι γίνει πιό κατανοητό πώς δημιουργήθηκαν οι σημερινές κοινωνίες.
Είναι επιεικώς αντιεπιστημονικό να μιλάει κανείς κάνοντας τεράστια ιστορικά....πηδήματα.
Αλλως τε ο κόσμος δεν άρχισε να αναπνέει απο τον υπερτιμημένο Διαφωτισμό και μετά.Οπου κατα την διάρκεια τής περίφημης νεωτερικότητας ,ναι μέν υπήρχε ανάπτυξη στίς τέχνες και τίς επιστήμες αλλά ακριβώς την ίδια περίοδο γράφτηκαν οι πιό μαυρες σελίδες τής ανθρωπότητας με δυό Παγκοσμίους Πολέμους και με τούς Ναπολεόντειους Πολέμους.Ολοκαυτωμα και Χιροσίμα αποτελούν το τέλος τού Διαφωτισμού.
Και αυτό εννοώ ´φτηνό μαρξισμό´.Την απόρριψη ιστορικών περιόδων χωρίς να έχει εντρυφήσει κάποιος σε αυτές.
Οσο για το εάν ο μαρξισμός είναι θρησκεία,ασφαλώς και κατάντησε θρησκεία και μάλιστα πολύ φτηνή..Οσο για τούς μαρξίζοντες αρκετοί έφτασαν σε αναλύσεις περί παγκοσμιοποίησης τετοιες που οδηγούν κατ´ευθείαν στα χέρια τού ιμπεριαλισμού.-bye- -bye- Να θυμίσω τον Ντανιέλ κον Μπεντίντ ,αλλά και τον Τονι Νέγκρι πρώην θεωρητικό τών Ερυθρών Ταξιαρχιών.Αυτοί μπέρδεψαν τον διεθνισμό με την υποταγή.Για τούς εγχώριους ψευτομαρξίζοντες έχω γράψει παλιότερα...........

Αυτό πάλι με την έμμονη ιδέα περί καταδίωξης και επιθέσεων ενάντια στη θρησκεία δεν το καταλαβαίνω. Νομίζει κανείς ότι όπου νάναι θα εμφανιστεί ο Διοκλητιανός και θα ρίξει τους Χριστιανούς στην αρένα με τα λιοντάρια. Η Εκκλησία στη Ελλάδα και η θρησκευτική ιδεολογία γενικότερα σε όλον τον κόσμο διάγει τα τελευταία χρόνια μέρες δόξης, τέτοιες που είχε να ζήσει από την εποχή του Μεσαίωνα. Οι εκκλησίες ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά με ρυθμό που θα ζήλευαν και τα μαγαζιά ειδών κινητής τηλεφωνίας καταλαμβάνοντας και τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Η εκκλησιαστική περιουσία παύει να φορολογείται έστω και υποτυπωδώς. Σε λίγο θα έχουμε και εκκλησιαστικά Πανεπιστήμια. Ο Αρχιεπίσκοπος εκτελεί και χρέη υπουργού εξωτερικών, παιδείας και πολιτισμού (αν υπολογίσουμε και τα ανέκδοτά του). Οι παπαροκάδες σαρώνουν στα τσάρτς. Παντού επανακάμπτει δριμύτερος ο ανορθολογισμός, οι κλαίουσες εικόνες, τα θαύματα, τα κουτάλια που λυγίζουν, οι μάγοι, οι αστρολόγοι και τα μέντιουμ, οι παραψυχολόγοι και οι κάθε είδους τσαρλατάνοι. Για να μην πάμε στους Ταλιμπάν, την ραγδαία άνοδο του ισλαμικού φονταμενταλισμού, τους Αμερικανούς Ευαγγελιστές και τον Μπους που συνηθίζει να διαβάζει τη Βίβλο κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο. Και όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την παρατεταμένη κοινωνική κρίση στον δυτικό κόσμο, την φτώχεια, την ανεργία, την καταπίεση και το συνολικό πισωγύρισμα από τη δεκαετία του 90 μέχρι τίς μέρες μας. Αν όλα αυτά συνιστούν επιθέσεις και καταδιώξεις των Χριστιανών και των θρησκειών γενικότερα, φοβάμαι ότι κάποιοι βλέπουν φαντάσματα.

Αφού καταλαβαίνεις τι εννοώ,μιλώντας προσωπικά.Συμφωνώ σε όλο σου το post.Οπως συμφωνώ και με την ανάλυση τών αιτίων που περιγράφεις.
Απλά για μένα ,μεσα στην παράδοσή μου εμπεριέχω και την Ορθόδοξη συνιστώσα όχι ως δόγμα αλλά ως φιλοσοφικη αναζήτηση,πάντα παντρεμένη με την Ελληνική σκέψη.
Παράδειγμα η ποίηση τού Ελύτη συμπεριλαμβάνει την Ορθόδοξη έννοια όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.Πιστευεις ότι οι παπάδες θα τον ´πήγαιναν´??
Kαι ορισμένες φορές οταν βλέπω τον πραγματικό σκοταδισμό τού Βατικανού και την υποστήριξή του σε κάθε φασιστικό καθεστώς,θεωρώ και την Ορθόδοξη παράδοση σημείο άμυνας.
Πιστεύω οτι τα έθνη-κράτη δέχονται επίθεση(βλέπε κατάσταση στα Βαλκάνια)με ψευτικες δήθεν προοδευτικές θεωρίες περί παγκοσμιοποίησης,ενώ στην ουσία βρισκόμαστε σε εντελώς αμυντική περίοδο.Η κατάργηση τών Συνόρων ακούγεται πολύ όμορφη ως θεωρία ,αλλά δεν είναι δυνατόν να μάς πουλάνε Αρλεκιν ,ξεχνώντας ουσιαστικές ταξικές και κοινωνικές αναλύσεις και ρίχνοντας όλους τού λαούς της περιφέρειας στην αγκαλιά τής Νέας Ρώμης.
Με ενδιαφέρουν οι κοινωνικές αλλαγές στην πατρίδα μου και οι καλές σχέσεις με τά αλλα κράτη,αλλά εάν δεν γνωρίζω την κληρονομιά μου και τον πολιτισμό μου(που δεν τον θεωρώ ανώτερο),πώς μπορώ να λέγομαι διεθνιστής??
Oλοι οι κοσμοπολίτες όπου γής είχαν σαν αφετηρία την πατρίδα τους.Δεν ξεκίνησαν ανάποδα.

Μα φυσικά και θα καλούνται "dark ages" όταν η περίλαμπρη κληρονομία των αρχαίων βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος, ήγουν των προσφάτως εκπολιτισμένων δυτικών ηγεμόνων και των εξ ανατολής επιδρομέων. Το Βυζάντιο ωστόσο δεν εμπίπτει ούτε στον έναν, ούτε στον άλλο πόλο, γι' αυτό ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η περίπτωσή του ξεχωριστά.
Δεν μπορώ για παράδειγμα να θεωρήσω "μεσαίωνα" το ανεπανάληπτο νομοθετικό έργο του Ιουστινιανού ή του Λέοντα ΣΤ´ του "Σοφού"

Δεν τους ορίζω εγώ, αυτή είναι γενική εκτίμηση στο χώρο της φιλοσοφίας και της θρησκειολογίας. Απο κει και πέρα ο καθένας αυτοπροσδιορίζεται όπως νομίζει. Αλλά θα υποστεί και την βάσανο της κριτικής. Για τις κοινωνίες και το πως προέκυψαν οι θεοί τους τα έγραψα, να μην τα ξαναγράφω. Η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από τους θεούς και τα υπερφυσικά όντα όταν θα κάνει το σημαντικό βήμα να απαλλαγεί από τους κοινωνικούς καταναγκασμούς και τις κάθε λογής γήινες ανελευθερίες (αν προλάβει) κερδίζοντας έτσι το βασίλειο επί της Γής. Από κει και πέρα, θα υπάρχουν πάντα, οι αρρώστιες, οι φυσικές καταστροφές, τα γηρατειά, ο χαμός προσφιλών προσώπων, η αγωνιώδης αναζήτηση του νοήματος της ζωής και βέβαια ο θάνατος, πράγματα που η επιστήμη δεν μπορεί βεβαίως να τα απαντήσει όλα (και δεν είναι και δουλειά της) αλλά μπορεί να βοηθήσει εξηγώντας κάποια απ αυτά ή και να τα θεραπεύσει, κάνοντας σε ένα βαθμό το βίο μας λιγότερο "αβίωτο". Για τέτοιου είδους απαντήσεις αρμόδια είναι η φιλοσοφία και όχι η επιστήμη.
Η ανθρωπότητα δεν θα απαλλαγεί απο τούς θεούς και αυτό γιατί ο άνθρωπος είναι και αδύναμος και τραγικός συνάμα για να λειτουργήσει μόνον λογικά.
Προσωπικά εύχομαι να απαλλαγεί απο την εκμετάλλευση τών εκπροσώπων τού θεού στην Γή.
Και προσωπικά με φοβίζει μιά απόλυτα λογική κοινωνία εντελώς αποστειρωμένη απο το θαύμα και την έκπληξη τής ζωής.Βλέπεις τί γίνεται με τούς politically correct.
Στην φιλοσοφική ορθόδοξη θεώρηση,πίσω απο τίς γραμμές(εκεί όπου πάντα υπάρχει η επίδραση τής ελληνικής σκέψης)υπάρχουν πολλές αναφορές για την επίγεια ζωή όχι με μοιρολατρικό τρόπο.
Και απ´εκεί έχει εισαχθεί και η θεώρηση περί Προσώπου που αφορά στην ανθρώπινη σχέση και όχι στήν μοναξιά τού ατομικισμού.
Οι Αλλοι δεν είναι η κόλασή μου όπως εγραψε ο πολύς Σάρτρ,υποστηρικτής τού Πολ Πότ.Οι Αλλοι είναι η ελπίδα μας .Tώρα ορθόδοξο είναι αυτό ,κοινωνικοαπελευθερωτικό είναι,πάρτο όπως θές.;)

Το γιατί δηλώνεις Ορθόδοξος το κατάλαβα....Το γιατί δηλώνεις άθεος δεν κατάλαβα. Δαρβινιστής είσαι γιατί προφανώς δεν μπορείς να υποστηρίζεις τα παραμύθια περί Αδάμ και Εύας που καταρρίφθηκαν από την επιστήμη εδώ και 200 χρόνια. Απορρίπτεις έτσι ένα από τα βασικά δόγματα της Χριστ. Θρησκείας. Με τα άλλα όμως τι γίνεται;

Θεωρώ ότι εξήγησα απο την μεριά μου το γιατί δηλώνω άθεος,αλλά Ορθόδοξος.
Δαρβινιστής είμαι γιατί θεωρώ ότι είναι η πιό γοητευτική θεωρία για το ανθρώπινο είδος,και η οποία κακώς θεωρείται οτι μιλά για την επικράτηση τού ισχυροτέρου(απο τούς οπαδούς τού ολοκληρωτισμού).Mιλά για την επιβίωση του καλύτερα προσαρμοζομένου είδους και όχι τού ισχυροτέρου.
Και κάνοντας ένα λογικό ...πήδημα μοιάζει πολύ με την έννοια τού ανθρωπίνου μέτρου τών Αρχαίων Ελληνων και τού Ηρακλείτου(φύσις ουχ´υπερβήσεται μέτρον)

Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς. Τιμή μου. Και δική μου ευχαρίστηση.
Εξ άλλου εμείς οι δυό παρά τις διαφορές μας, 1ον: μιλάμε την ίδια γλώσσα και 2ον: έχουμε το ίδιο όραμα....

Αμοιβαία η ευχαριστηση.Και είναι εμφανές ότι βρισκόμαστε πολύ πιό κοντά απ´όσο´φαίνεται´.:ernaehrung004:

Μετά απο την ανάγνωση του νήματος μέχρι αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την αποψή μου σχετικά με το θέμα μας.

Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω απο ποιά σκοπιά βλέπουμε τι ;

Βλέπουμε την εκκλησία σαν ολότητα λαού , κλήρου , διδασκαλίας , τέχνης και φιλοσοφίας ;
Βλέπουμε την εκκλησία σαν εκκλησιαστική εξουσία ; Σαν οικονομικό οργανισμό ; Σαν φορέα κοινωνικής πολιτικής ;

Επίσης , την βλέπουμε απο την σκοπιά του πιστού ; του πολίτη γενικότερα ; του απλού παρατηρητή ; του πολέμιού της ; κάποιου που έχει συμφέροντα ( ή ζημίες ) απο την υπαρξή της ;

Ανάλογα με την θέση απο την οποία κρίνουμε και ανάλογα με τα κριτήρια τα οποία θέτουμε τα συμπεράσματα διαφέρουν . Και η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά.

Δεν είμαι άνθρωπος που θα πάει κάθε Κυριακή στον Ιερό Ναό της περιοχής του.
Επίσης δεν είμαι κάποιος που με ζήλο θα υποστηρίξει μια ακραία θέση.
Αν πιστεύω στον Θεό δεν νομίζω να είναι τόσο σημαντικό για την εξέλιξη της συζήτησης.

Αρχίζοντας λοιπόν την κριτική θα αναφερθώ αρχικά για την Εκκλησιαστική εξουσία , για τον κλήρο και την οικονομική πλευρά της εκκλησίας σαν μέλος του Εκκλησιάσματος.
Σαφώς και αγανακτώ πολλές φορές με αυτά που βλέπω που ακούω και μαθαίνω για τα μέλη του κλήρου είτε αυτά των ανωτέρων κλιμακίων είτε αυτά των κατωτέρων. Όμως αναρωτιέμαι και τι κάνω ή τι μπορώ να κάνω για να εκφράσω την διαμαρτυρία μου μέσα στον κόλπο της εκκλησίας.
Σαφώς με στεναχωρεί η λατρεία αυτή του πλούτου και της καλοπέρασης και το πέπλο αγνότητας που καλύπτει αυτήν την υπερβολή .
Η εκκλησία στα χέρια κάποιων έχει γίνει όργανο άσκησεως πολιτικής πίεσης και οικονομικού ελέγχου. Όμως μια αρρώστεια δεν περνάει απο μόνη της. Οπότε ίσως μία πιο ενεργός συμμετοχή και κριτική μέσα στην εκκλησία κι όχι απο έξω να ήταν μια καλή αρχή απο όλους μας.

Βλέποντας την ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία σαν μια ολότητα μέσα στο πέρασμα των αιώνων παρατηρούμε μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό , τις τέχνες και την κοινωνία χωρίς αυτό να αναιρεί και τις κακές στιγμές όπου η ο θρησκευτικός παράγωντας λειτούργησε ανασταλτικά στην πρόοδο . Η ιστορία είναι γραμμένη και μας θυμίζει πάντα και τα καλά και τα κακά.

Μπλεκόμαστε σε διαμάχες περι υπάρξεως Θεού , Αγίων , Πνευμάτων κτλ.
Ίσως θα ήταν καλύτερα να λάβουμε υπόψιν την περίοδο που δημιουργήθηκαν οι θρησκείες , τις περιοχές που πρωτοεμφανίστηκαν και τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε εκεί.

Στις περισσότερες θρησκείες περιέχονται καρποί φιλοσοφίας και πνευματικής αναζήτησης ,ανθρώπων που σίγουρα η νοημοσύνη τους ήταν αρκετά πιο ανεπτυγμένη του μέσου όρου της εποχής.Επίσης υπάρχουν και θρησκείες που ο συντηρητισμός τους και η ανελευθερία τους είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα.

Απο αυτά τα ιδεολογικά δημιουργήματα λοιπόν κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ομάδες εξουσίας , πίεσης και παραγωγής πλούτου.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με κάθε ιδεολογία ;;;
Υπάρχουν θύτες και θύματα ." Πονηροί " και " Αγνοί " .

Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ αν υπάρχει Θεός όταν δεν μας απασχολεί αν μερικά μέτρα μακριά μας κάποιος κοιμάται στον δρόμο νυστικός και διψασμένος ;;;

Η χριστιανική διδασκαλία ( όπως και άλλες θρησκευτικές διδασκαλίες ) προσπαθεί με απλό τρόπο και κατανοητό τρόπο να περάσει μηνύματα για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τον προσωπικό , οικογενειακό και κοινωνικό μας βίο. Μερικές φορές είναι υπερβολικά αυτά που γράφονται όμως εκεί πρέπει να εστιάζουμε. Στην ουσία της διδασκαλίας κι όχι στην ερμηνεία της απο τους κατέχοντες αξιώματα και τους τετράπαχους διδασκάλους.

Κάποιοι άνθρωποι οραματίστηκαν και αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο για όλους και δυστυχώς όσο περνάνε οι αιώνες αυτοί οι άνθρωποι όλο και λιγοστεύουν. Βλέπουμε , αντιλαμβανόμαστε και κρίνουμε τα πάντα επιφανειακά και επικεντρωνόμαστε σε λάθος στόχους.

Το να ακολουθούμε ή όχι την διδασκαλία κάποιας θρησκείας δεν είναι συνώνυμο του φανατισμού ή των ακροτήτων που όλοι οι λογικοί άνθρωποι καταδικάζουν. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και απόψεις των άκρων όμως πάντα αυτοί θα είναι μειοψηφία. Το πρόβλημα δεν είναι τα ακραία στοιχεία αλλά τα αδιάφορα και τα απαίδευτα αυτά που παθητικά παρακολουθούν και κρίνουν χωρίς να συμμετέχουν στην βελτίωση και στην αλλαγή των καταστάσεων που θεωρούν δυσάρεστες. Είναι έυκολο απο μια γωνία να κατακεραυνώνουμε τα πάντα και τους πάντες ( κατα το λαϊκό " έξω απο τον χωρό πολλά τραγούδια λένε ") .

Χρειάζεται σεβασμός απο όλες τις πλευρές και καλή θέληση .

Last edited:
anasthom φίλε μου, τα σέβη μου....:grinning-smiley-043

Ατάκες σαν και αυτή: ''Σαφώς με στεναχωρεί η λατρεία αυτή του πλούτου και της καλοπέρασης και το πέπλο αγνότητας που καλύπτει αυτήν την υπερβολή .
Η εκκλησία στα χέρια κάποιων έχει γίνει όργανο άσκησεως πολιτικής πίεσης και οικονομικού ελέγχου. Όμως μια αρρώστεια δεν περνάει απο μόνη της. Οπότε ίσως μία πιο ενεργός συμμετοχή και κριτική μέσα στην εκκλησία κι όχι απο έξω να ήταν μια καλή αρχή απο όλους μας
''
ή αυτή:
''Το πρόβλημα δεν είναι τα ακραία στοιχεία αλλά τα αδιάφορα και τα απαίδευτα αυτά που παθητικά παρακολουθούν και κρίνουν χωρίς να συμμετέχουν στην βελτίωση και στην αλλαγή των καταστάσεων που θεωρούν δυσάρεστες ''

αναδεικνύουν τη συγκροτημένη σου σκέψη και επισημαίνουν την ουσία της συζήτησης.

Μια επισήμανση μόνο. Έγραψες: ''Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ αν υπάρχει Θεός όταν δεν μας απασχολεί αν μερικά μέτρα μακριά μας κάποιος κοιμάται στον δρόμο νυστικός και διψασμένος ;;;''

Όταν δεν μας απασχολεί το δεύτερο, αποκλείεται να μας απασχολεί το πρώτο.....

Και γιατί αυτό; Η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να είναι μόνο προϊόν θείας επιταγής και του φόβου ανυπακοής της;

Re: Απάντηση: μη προνομιούχοι χριστιανοί

Μια επισήμανση μόνο. Έγραψες: ''Γιατί μας απασχολεί τόσο πολύ αν υπάρχει Θεός όταν δεν μας απασχολεί αν μερικά μέτρα μακριά μας κάποιος κοιμάται στον δρόμο νυστικός και διψασμένος ;;;''

Όταν δεν μας απασχολεί το δεύτερο, αποκλείεται να μας απασχολεί το πρώτο.....

Γιατί αν πραγματικά μας απασχολούσε θα κάναμε κάτι και δεν θα περιμέναμε τον Θεό να σώσει ή να βοηθήσει. Και πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους νοιάζει το δεύτερο αλλά είτε για να στηρίξουν τις απόψεις τους , είτε για να ικανοποιήσουν κάθε είδους εγωισμό είτε απλά για να πάνε κόντρα αμφισβητούν η είναι απόλυτα πιστοί και φανατικοί.
Είπαμε η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Lepton said:
Και γιατί αυτό; Η κοινωνική αλληλεγγύη μπορεί να είναι μόνο προϊόν θείας επιταγής και του φόβου ανυπακοής της;

Όχι βέβαια, αλλά όπως είπα ας σκεφτούμε την εποχή που δημιουγήθηκαν οι θρησκείες και σε ποιές κοινωνικές ομάδες στόχευαν .
Προσωπικά δεν πιστεύω οτι ο σύγχρονος άθρωπος χρειάζεται τον φόβο της κολάσεως ή της τιμωρίας για να καταλάβει οτι μια σωστά οργανωμένη κοινωνία βασισμένη σε αξίες όπως συνεργασία , αγάπη , σεβασμός κι άλλες , είναι ο μονόδρομος για την πραγματική πρόοδο και ευημερία της ανθρωπότητας ολόκληρης κι όχι κάποιων προνομιούχων.

Last edited:

Η αγάπη και η αλληλεγγύη , Λευτέρη, δεν είναι προϊόν θείας επιταγής, είναι η ουσία του Θεού του ίδιου, γι' αυτό έγραψα ότι αυτός που δεν γνωρίζει τις 2 αυτές έννοιες αποκλείεται να γνωρίζει το Θεό....-bye- -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: μη προνομιούχοι χριστιανοί

Γιατί αν πραγματικά μας απασχολούσε θα κάναμε κάτι και δεν θα περιμέναμε τον Θεό να σώσει ή να βοηθήσει.

Ακριβώς. Διότι, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών ''Συν Αθηνά και χείρα κίνει''....

Η αγάπη και η αλληλεγγύη , Λευτέρη, δεν είναι προϊόν θείας επιταγής, είναι η ουσία του Θεού του ίδιου,
Κατ' εσένα, βέβαια. Δυστυχώς δεν είναι όλοι έτσι.

γι' αυτό έγραψα ότι αυτός που δεν γνωρίζει τις 2 αυτές έννοιες αποκλείεται να γνωρίζει το Θεό....-bye- -bye-
Ίσως. Αλλά κάποιος που τις γνωρίζει, δεν αποκλείεται να μην γνωρίζει ή να αδιαφορεί για το Θεό. ;)

Ως συνήθως σε αυτού του είδους τις συζητήσεις , οι συμετέχοντες ,με τον όρο Θεός ,αντιλαμβάνονται ο καθένας διαφορετικά πράγματα.
Δεν το λέω αφοριστικά και κοροϊδευτικά αλλά πρέπει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για να προοδεύει ο διάλογος .

Ως συνήθως σε αυτού του είδους τις συζητήσεις , οι συμετέχοντες ,με τον όρο Θεός ,αντιλαμβάνονται ο καθένας διαφορετικά πράγματα.
Δεν το λέω αφοριστικά και κοροϊδευτικά αλλά πρέπει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για να προοδεύει ο διάλογος .

Συμφωνώ απόλυτα (για αυτό και δεν συμμετέχω στην κουβέντα) και οφείλω να παρατηρήσω ότι η ίδια διαπίστωση ισχύει ακόμα και για πιο "χειροπιαστές" έννοιες όπως "ιστορία", "ταυτότητα", "χριστιανός", "δημοψήφισμα", "μάθημα θρησκευτικών", κτλ, κτλ που αναφέρθηκαν. Δεν υπάρχει η κοινή βάση και η κοινή γλώσσα/ορολογία για να γίνει συζήτηση τόσο σοβαρών και λεπτών θεμάτων των οποίων η κατάληξη κρέμεται από μια κλωστή.

Κι όμως εγώ θα ήθελα πολύ να διαβάσω τις απόψεις και άλλων και ειδικά των 2 τελευταίων... Άμα το καλοψάξουμε πουθενά δεν υπάρχει κοινή γλώσσα και ορολογία για οποιοδήποτε θέμα (βλέπε Hi-End), αλλά γι αυτό συζητάμε....

Ε,τότε καλά να πάθουμε ο Maverick και εγώ που γράψαμε σεντόνια.Και δεν νομίζω ότι έκανε κακό σε κανέναν.Μιά χαρά συζήτηση ήταν.Οπως και το θέμα που ξεκίνησε με αφορμή ένα γκλαμουράτο γάμο οδηγήθηκε αλλού.
Αυτή η αίσθηση τού ότι όταν δεν υπάρχει κοινή βάση δεν συζητάμε δεν οδηγεί πουθενά.
Δηλαδή πώς γίνονται οι διάλογοι??
Συμπληρώνουμε ερωτηματολόγιο που λέει ´είσαι αριστερός´??'Εισαι χριστιανός´??
'εισαι αντιπαγκοσμιοποιητής´??....Και μετά χωριζόμαστε σε ξεχωριστές ομάδες συζήτησης??
Tα φόρουμ έχουν και μιά έννοια ´βήματος´.Δεν υπάρχει η μία και μοναδική αλήθεια και αυτό η Ιστορία τόχει αποδείξει επανειλημένα.