send
AVClub Fanatic
Dawkins... αυτός δεν είναι που υποστήριξε ότι ακόμη και μία πράξη αυτοθυσίας είναι τελικώς εγωϊστική άφού εντάσσεται σε μία λογική διαιώνισης του είδους κλπ κλπ? Ή κάνω λάθος?
Dawkins... αυτός δεν είναι που υποστήριξε ότι ακόμη και μία πράξη αυτοθυσίας είναι τελικώς εγωϊστική άφού εντάσσεται σε μία λογική διαιώνισης του είδους κλπ κλπ? Ή κάνω λάθος?
Μία ερώτηση έχω μόνο:
εάν το θρήσκευμα αποτελεί (πολύ σωστά) εσωτερική υπόθεση και ως εκ τούτου δεν αναγράφεται στις ταυτότητες, πώς θα υπάγονται πλέον οι μουσουλμάνοι της χώρας υποχρεωτικώς στη δικαστική αρμοδιότητα του Μουφτή;
Ελπίζοντας ότι δε θα διακόψω την ενδιαφέρουσα τροπή που πήρε το θέμα, ήθελα να σχολιάσω, με αφορμή κάποιο μήνυμα νωρίτερα, ότι στη χώρα όπου "ενηλικιώθηκε" η φιλοσοφία, εγώ την διδάχθηκα στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε. Αλλά κοντά 10 χρόνια Ορθοδοξία και 1 (για να μην πω 1/3) Φιλοσφία... κάπως άσχημα μου κάθεται.
Δεν διδάχτηκες Αρχαία Ελληνικά???Eιχα καθηγητές ,που μέσω τών Αρχαίων Ελληνικών με δίδαξαν και φιλοσοφία.Και μού έδωσαν και το έναυσμα για περαιτέρω ψάξιμο.Αλλά τότε κάναμε επι τής ουσίας Αρχαία.Αντιθέτως στα Θρησκευτικά κανείς δεν ασχολείτο.Βαριομαστε που ζουσαμε.Πάντως στίς εποχές που πήγαινα Γυμνάσιο και Λύκειο είχαμε δυό ώρες Θρησκευτικά εβδομαδιαίως.
Κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτά τα μαθήματα και δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στίς μετέπειτα αναζητήσεις μας.
Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ να διδάσκεται φιλοσοφία,απο ημιμαθείς δασκάλους.
Σπύρο, για φιλοσοφία μιλάει ο άνθρωπος. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δηλαδή δεν μπορείς να διδαχθείς φιλοσοφία χωρίς να φας στη μάπα τα Αρχαία; Μην τρελλαθούμε κιόλας...Υπάρχει καμμία στοιχειώδης επαφή του μαθητή με το τεράστιο έργο των φιλοσόφων της Ιωνίας (κοιτίδας της φιλοσοφίας-μην το ξεχνάμε), του Αριστοτέλη, του Δημόκριτου;
Το ότι οι μαθητές σνομπάρουν τα Θρησκευτικά είναι απόδειξη της αυθόρμητης αντίδρασής τους στην οργανωμένη προσπάθεια προσηλυτισμού τους και στο άθλιο περιεχόμενο του μαθήματος. Άλλη μια απόδειξη για το ότι πρέπει ή να καταργηθεί ή να αλλάξει περιεχόμενο.
Κατι τέτοιες μη οριοθετημένες ´δημοκρατικές θεωρίες´διαμορφώνουν μη οριοθετημένους και χαοτικούς εφήβους και μετ-εφήβους.
Εγραψα την εμπειρία μου στο δικό μου δημόσιο σχολείο για την επαφή μου με την φιλοσοφία μέσω τών Αρχαίων Ελληνικών.Και προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που έφαγα στην μάπα τα Αρχαία.Με βοηθησε να κρατήσω επαφή με την συνέχεια τής γλώσσας μου.Kαι επίσης ξέρω γιατί λέμε εφάπτεται(παράδειγμα) και όχι επάπτεται (κατάργηση τόνων και πνευμάτων) Και πώς αλήθεια ο μαθητής σε ένα εντελώς ´χρηστικού τύπου´σχολείο θα έλθει σε επαφή με τούς φιλοσόφους που πολύ σωστά αναφέρεις,σήμερα??
Πές μου όμως σε παρακαλώ είναι ή δεν είναι προσηλυτισμός σε ένα άθλιο μαρξισμό η προσπάθεια που ξεκίνησε απο αγράμματους,στο να κρίνουν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία με σημερινά κριτήρια(την οκταετία 81-89 γραφόντουσαν και λεγόντουσαν απίστευτες αντιεπιστημονικές μπούρδες για το Βυζάντιο ,αλλά και για τον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα,με μιά ψευτομαρξίζουσα ιδεολογία,πού περνούσε και στα σχολεία απο νεόκοπους ενθουσιώδεις λαϊκιστές)
....................
Ορίζεις τον Ορθόδοξο και τον αθεο με εντελώς μηχανιστικό τρόπο κατά την γνώμη μου.Οπως επίσης θεωρώ ότι οι κοινωνίες θεσπίζουν τούς θεούς που τούς ταιριάζουν. Αυτό δεν έχει να κάνει με την άγνοια και την καθυστέρηση,αλλά και με εσωτερικές ανάγκες και υπαρξιακές αγωνίες τού ανθρωπου που η επιστήμη δεν μπορεί να τίς απαντήσει. Η αποθέωση τής Επιστήμης δεν έκανε τον άνθρωπο καλύτερο,ούτε καθησύχασε τίς αγωνίες του.Και προσωπικά είμαι βέβαιος οτι η Επιστήμη αδυνατεί να απαντήσει στα πάντα(δεν το αντιπαραβάλλω με τίς ´απαντήσεις´της θρησκείας αυτό ).
Το γιατί δηλώνω Ορθόδοξος το εξήγησα σε προηγούμενα post .
..............
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.