μη προνομιούχοι χριστιανοί

Απ´ότι κατάλαβα το Ελληνικό Κρατος θα είχε λύσει όλα του τα προβλήματα εάν δεν υπήρχε η εκκλησία.

Λάθος κατάλαβες. Κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο.
Απλά θα είχε κάνει έναν στοιχειώδη αστικό εκσυγχρονισμό κάτι που έχει γίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες εδώ και δεκάδες χρόνια.

Το περί δήμευσης τής περιουσίας τής εκκλησίας δεκτόν υπο την προϋπόθεση δημεύσεως τής περιουσίας όλων τών βουλευτών, συνδικαλιστών,πολιτικών κ.λ.π.,που έχουν εισοδήματα πανω απο 4000 ευρώ μηνιαίως.Στην λίστα απο τούς πρώτους που εθελουσίως ,υποθέτω θα παρεχώρουν την περιουσία τους και τίς βίλλες τους θά ήσαν πολιτευτές και βουλευτές τής λεγόμενης και ´αριστερά τής προόδου. Γιατί απο τα πόθεν έσχες φαινονται απο τούς πιό κονομημένους.

Συμφωνούμε. Και μέσα στη λίστα και οι εφοπλιστές, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλομηχανικοί, μεγαλογιατροί, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοπαπάδες κ.λ.π

Να καταργηθούν τα θρησκευτικά απο τα σχολεία,αλλά να διδασκεται ιστορία και γλώσσα.Οχι φυσικά απο γαλλικούδες´τύπου Ρεπούση-αυτες είναι οι σπουδές της-αλλά απο ανθρώπους καλλιεργημένους και όχι
Ταλιμπάν.

Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα ιστορίας των θρησκειών όλου του κόσμου σε συνδυασμό με το πραγματικό μάθημα της Ιστορίας και μαθήματα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας. Γιατί δεν υπάρχει μόνο η χριστιανική θρησκεία σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν κι άλλες...

Πίσω απο την αγωνία αυτών που σκούζουν για τον Διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους (επαναλαμβάνω αυτών που σκούζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και όχι αυτών που νηφάλια το επιθυμούν)κρυβεται η επιθυμία να καταργηθεί η πίστη με διατάγματα.

Υπερβολές. Εγώ δεν έχω δει κανένα να σκίζεται για τον χωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Ούτε καν στοιχειώδης προσπάθεια δεν έγινε απ αυτούς που έπρεπε να προωθήσουν το ζήτημα. Ο Τρίτσης μόνο πήγε κάτι να κάνει στην πρώτη περιοδο του ΠΑΣΟΚ αλλά τράκαρε πάνω στους Παπαθεμελήδες. Η ορθοδοξία αποτελεί βασική συνιστώσα της νεοελληνικής εθνικής ιδεολογίας και κανένα κόμμα δεν θέλει ριζικές λύσεις. Η πίστη δεν καταργείται με διατάγματα, αντίθετα οι θρησκείες είναι αυτές που προσπάθησαν με όλα τα μέσα να επιβληθούν στους εκάστοτε "άπιστους".

Εγώ σε αυτή την περίπτωση είμαι με την εκκλησία.

Το τι μπούστα, τακούνια και διαφάνεια έχω δει σε βαπτίσια δε λέγεται ρε παιδιά.

Εμένα μου αρέσουνε, αλλά ρε σεις δε γίνεται βάπτιση με τη νονά με τα βυζιά απ'έξω, πως να το κάνουμε ρε παιδιά?

Και το άλλο που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι το πανηγύρι με τα ρύζια σε κάθε γάμο. Έλεος δηλαδή.

Γενικά τα μυστήρια έχουν χάσει την ουσία, πηγαίνουμε στην εκκλησία σα ρομποτάκια. Μόλις πει ο παπάς το Χριστός Ανέστη τρέχουμε για μαγειρίτσα και μετά στα μαμούνια...

Δεν είμαι θρήσκος, αλλά μερικά πράματα θέλουν κοντρόλ, όπως και να το κάνουμε.

Θα συμφωνήσω κι εγώ με σένα (παρόλο που δεν συμφωνούμε στο θέμα των ηχείων ;) ) ότι το έχουμε παραψευτιλίσει πλέον. Κι εγώ δεν είμαι της εκκλησίας, κι εγώ πάω 23:55 πριν την Ανάσταση και μόλις πει το Χριστός Ανέστη την κάνω για την μαγειρίτσα, αλλά εδώ θα συμφωνήσω με τον Χριστόδουλο στο θέμα του στολισμού και των ρυζιών κλπ.
Οταν κάποιος κάνει μία δεξίωση σπίτι του, οι καλεσμένοι θα έχουν λόγο για το πώς θα το στολίσει και πώς θα το ετοιμάσει;
Γιατί διαμαρτυρόμαστε για την ενδυμασία; Φαίνεται ότι αυτοί που τα λένε αυτά μάλλον δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Για να πάνε σε καμμιά εκκλησία στην Ιταλία, ή στην Αυστρία, ή στην Ισπανία κλπ. όχι με ξέκωλο άλλα έστω με κοντή φούστα. Τρώνε "πόρτα" που είναι όλη δικιά τους. Εδώ δηλαδή γιατί θα πρέπει όλες οι νονές να είναι με τα βυζιά έξω; (Αλήθεια γιατί συμβαίνει αυτό; )
Οσον αφορά το θέμα των γάμων στα παρεκκλήσια των κτημάτων έχει δώσει μια διορία (νομίζω μέχρι και φέτος) και μετά τέρμα. Το ξέρω γιατί φίλη μου (όχι celebrity, κοινή θνητή) παντρεύεται τον άλλο μήνα και το ρώτησε.

Σε όποιον φαινεται παράξενο το άθεος,δαρβινιστής χριστιανός ορθόδοξος,δεν πειράζει.

Σοβαρά, τώρα αυτό πρέπει να το κοιτάξεις λίγο.
Χ.Ο. και άθεος μαζί δεν γίνεται όση καλή θέληση και να δείξει κάποιος. Εκτός αν εννοείς την προσωπική συγκίνηση- ελπίδα - ευχαρίστηση που μπορεί να αισθάνεται κάποιος μετέχοντας στο τυπικό της χριστιανικής λατρείας, πράγμα θεμιτό και απολύτως σεβαστό.
Ο άθεος αρνείται τη ύπαρξη όχι μόνο του Χριστιανικού Θεού αλλά και όλων των άλλων θεών, πνευμάτων, υπερτάτων όντων διότι έχει άλλα εργαλεία ερμηνείας του κόσμου και δεν χρειάζεται την καταφυγή στο υπερβατικό και την μεταφυσική. Για τον άθεο το πρωταρχικό είναι η ύλη και όχι το πνεύμα και τα διάφορα θρησκευτικά όντα είναι προιόντα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα ορισμένο ιστορικό στάδιο της ανάπτυξής του και όχι το αντίστροφο...

Και όποιος αισθάνεται θρήσκος και θέλει να το δείχνει κιόλας, μπορεί να φορέσει ράσα, σταυρούς, χαιμαλιά, τη ζώνη των Φραγκισκανών ή να αφήσει κοτσίδα σαν τους Βουδιστές μοναχούς.
Μακρυά από τις ταυτότητες που είναι δημόσιο έγγραφο και αφορούν στις σχέσεις όλων των πολιτών με το κράτος και όχι μόνο των οπαδών κάποιας θρησκευτικής δοξασίας...

Όσον αφορά τον trendy γάμο που προφανώς ήταν και η αιτία που κινήθηκε εντόνως το παρών thread έχω την άποψη ότι το να ασχολείται κανείς είναι χάσιμο χρόνου και μάλιστα ουσιαστικού αφού το οτιδήποτε άλλο μπορείς να κάνεις θα είναι σαφέστατα πιο εποικοδομητικό, ακόμα και να λιώσεις στον ύπνο πχ.
Αν ο βαθμός δυστυχίας ενός ανθρώπου βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που χρειάζεται να κραυγάσει «παντρεύομαι και εγώ!!!!!»,χρησιμοποιώντας κάθε τέχνασμα, ακόμα και αν η νύφη καταφθάσει στο γάμο με ελικόπτερο ή στους καλεσμένους αντί για μπομπονιέρες μοιραστούν κολ γκίρλς, ή παπάς φοράει ράσο με δαντέλα από μουσελίνα στο τελείωμα, και το γεγονός καλύπτεται από τα κανάλια και υπάρχει και φανατικός κόσμος που τα παρακολουθεί, όλο αυτό το σκηνικό εμπίπτει στην προσωπική παράνοια που μπορεί να έχει ο καθένας και που στην προκειμένη συναθροίζεται(πολλοί παρανοϊκοί μαζί),και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί έναυσμα για μια γενικότερη άποψη για το μυστήριο ή την εκκλησία ή την πίστη και τον ρόλο της.

Είναι προσωπική μου άποψη αυτό και δέχομαι οποιαδήποτε αντίρρηση, αν προκειμένου κάποιος να είναι καλά να μην χρειάζεται να καταναλώνει τόνους ψυχοφαρμάκων. αλλά πολύ πιο σημαντικό να μην βλάπτει σωματικά και ψυχολογικά τους ανθρώπους που είναι δίπλα του ,επιβάλλεται να ενδώσει στην οποιανδήποτε φαμφάρα ,ας το κάνει και ας κάνει και την πιο ουάαααου τελετή της δεκαετίας. Μακάρι δε να μείνει εκεί και να μην ενδώσει σε άλλου τύπου ακρότητες πολύ πιο ουσιαστικές που θα καταστρέψουν τον ίδιο και τους άλλους(και ήδη μια ροπή προς την μεγαλομανία διαφαίνεται από το γεγονός)

Το ότι όλη αυτή η ιστορία μου είναι αδιάφορη δεν σημαίνει το ότι εγώ είμαι υγιείς, απλά έχω άλλου τύπου ψυχώσεις. Κάθε φορά δε που η κρίση μου επηρεάζεται από τέτοιου τύπου γεγονότα, δυστυχώς έρχομαι αντιμέτωπος με τον εαυτό μου κρίνοντας ότι για να επηρεαστώ τόσο πολύ προφανώς, η “πίστη” μου δεν έχει γερά θεμέλια και ίσως πρέπει να κινηθώ έτσι ώστε να γίνει πιο “συμπαγής”

Κάτι που είναι επίσης αρκετά εύκολο να δει κανείς αλλά δύσκολο να το κατανοήσει σε βάθος είναι ότι οι κληρικός είναι επάγγελμα και μάλιστα προσφάτως από τα προνομιούχα και αρκετά επικερδή και “σίγουρα” Εγώ είμαι λογιστής και είμαι και κακός και καλός λογιστής. Καλός όταν τηρώ τον κώδικα, περνάω σωστά τα τιμολόγια αποδίδω ΦΠΑ κοκ. Μπορώ όμως όταν το απαιτεί ο εργοδότης μου να παραποιήσω αποτελέσματα Το ότι το κάνω, σε πρώτη φάση με κάνει δειλό ,αφού δεν αποχωρώ από τον συγκεκριμένο και να πάω σε άλλον εργοδότη, και αν βέβαια αλλάξω δέκα εργοδότες και διαπιστώσω ότι το σύστημα είναι παντού ίδιο, κρίνοντας ότι πρέπει να ζήσω θα αρχίσω τις “εκπτώσεις” και φυσικά θα δεχθώ τον όρο δειλό μόνιμα πια( και τον “βολεψάκια”).

Το ότι για παράδειγμα θα εξομολογηθείς σε δέκα παπάδες τι ίδιο αμάρτημα και οι πέντε θα σου πουν μπορείς να μεταλάβεις και οι άλλοι πέντε όχι, είναι η προσωπική οπτική εσφαλμένη ή όχι υποκινούμενη μερικώς ή εξ ολοκλήρου, αλλά όταν θα παίξουν στα παράθυρα των καναλιών θα υποστηρίξουν και οι δέκα ότι δεν μπορείς να μεταλάβεις γιατί απλούστατα το δόγμα, η ιδεολογία, το στερεότυπο και όσοι με πείσμα τα στηρίζουν άνωθεν είναι οι εργοδότες τους. Δεν τους δικαιολογεί αυτό απλά είναι μια οπτική προκειμένου να μην εξαγριωνόμαστε. Και βέβαια η “Αγάπη” είναι τόσο επάγγελμα όσο και η “Συντροφικότητα” πορνεία

Για την “πολιτική” διάσταση του θέματος Θρησκεία – Χριστιανισμός –Εκκλησία, καλώς ορίσατε στον Λαβύρινθο φίλτατοι! Ζώντας σε μια από τις πιο άγρια καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη και καταπίνοντας καθημερινά τα τεχνάσματα του super Έλληνα που ειδικά τα τελευταία χρόνια κατάφερε να δώσει νέο δείγμα οικονομικής πολιτικής παγκοσμίως ,αφού ένωσε τον Μάρξ με τον Smith,σε ένα όμορφο γουστόζικο κεντρώο χαπάκι που χρυσώθηκε καλά βέβαια. και με την αριστερά και δεξιά να γελοιοποιούνται συνεχώς και σκόπιμα ίσως, άντε βρες άκρη.
Εδώ ο Έλληνας κύριοι έχει γράψει Ιστορία, έχοντας Φιλελεύθερη οικονομία ταυτόχρονα με Διογκωμένο Δημόσιο Τομέα. Το απόλυτα συμφεροντολογικό σύστημα το οποίο οι κλασικοί οικονομολόγοι “αριστερής” και “δεξιάς” ιδεολογίας δεν είχαν εφεύρει. Και προσφέρθηκε στο λαό σε συσκευασία “ευημερίας του τόπου

Εγώ πάντως έχοντας πια αποκτήσει εμπιστοσύνη στο ραδιούργο μυαλό του Έλληνα συγνώμη, αλλά αδυνατώ να βρω ποιος είναι πελάτης ποιανού, Αν εμπλέξεις την Εκκλησία στο παιχνίδι αυτό και προσπαθήσεις να βρεις ποιόν εξυπηρετεί, ποιος κινεί τα νήματα ,γιατί την μία ο ρόλος της γίνεται έντονος και την άλλη σχεδόν εξαφανίζεται, χάνεις το μπούσουλα. Όσο δε χώνεσαι σε θέματα όπως η περιουσία, η κρίση .ο Αρχιεπίσκοπος κλπ, η μόνη σίγουρη λύση για να ανακαλύψεις όλες τις πελατειακές σχέσεις και συμφωνίες είναι να είσαι η CIA.Μιλάμε για τον Έλληνα παιδιά ……όχι για τον κοινό άνθρωπο!

Last edited:
Και όποιος αισθάνεται θρήσκος και θέλει να το δείχνει κιόλας, μπορεί να φορέσει ράσα, σταυρούς, χαιμαλιά, τη ζώνη των Φραγκισκανών ή να αφήσει κοτσίδα σαν τους Βουδιστές μοναχούς.
Μακρυά από τις ταυτότητες που είναι δημόσιο έγγραφο και αφορούν στις σχέσεις όλων των πολιτών με το κράτος και όχι μόνο των οπαδών κάποιας θρησκευτικής δοξασίας...

Ξέχασες να αναφέρεις και τη λίστα με τις διατροφικές συνήθειες αυτών ''που αισθάνονται θρήσκοι''. Α, και αν σου βρίσκεται χρόνος, κάνε και μια λίστα και στο θέμα των επιτρεπομένων αθλοπαιδιών....

Βρε, μπας και είμαι υπό διωγμόν και δεν το γνωρίζω???? Δεν παρακολουθώ και ειδήσεις βλέπεις.....

Μία ερώτηση έχω μόνο:

εάν το θρήσκευμα αποτελεί (πολύ σωστά) εσωτερική υπόθεση και ως εκ τούτου δεν αναγράφεται στις ταυτότητες, πώς θα υπάγονται πλέον οι μουσουλμάνοι της χώρας υποχρεωτικώς στη δικαστική αρμοδιότητα του Μουφτή;

Μικρό το κακό.
Τι να πουν και οι Αμερικάνοι. Γνωρίζετε ότι μέχρι το 1968, εάν θυμάμαι καλά κάτι που έτυχε να διαβάσω, απαγορευόταν ακόμη σε ορισμένες πολιτείες τους η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου περί της εξέλιξης των ειδών? Να μην πούμε για την κωμωδία της περίφημης "Monkey Trial" τη δεκαετία του 1920. Είναι αστείο μέσα σε τέτοια παραδείγματα φονταμενταλιστών, δυτικών και ανατολικών, να μιλάμε για θεοκρατία στη χώρα μας. Τουλάχιστον στη χώρα μας τέτοιοι ακραιφνείς αποτελούν νούμερα στην trash tv.

Από το Ντοκυμαντέρ του R. Dawkins: "The root of all evil". Περίληψη του υπάρχει εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Root_of_All_Evil%3F
Την ταινία μπορεί να το βρει κανείς εύκολα σε torrent.
Πιο εκτενής αναφορά γίνεται στο βιβλίο του ίδιου "The God delusion".

Colorado Springs

Dawkins visits Colorado Springs to discuss the rise of fundamentalist Christianity in the United States where, according to polls, 45 percent of the population believe the universe to be less than 10,000 years old. He visits the New Life Church, an $18 million worship centre where Pastor Ted Haggard at the time presided over a 14,000 strong congregation. Haggard was at the time chairman of the National Association of Evangelicals and, according to Dawkins, Haggard said he had a weekly conference call with United States President George W. Bush

Dawkins interviews Haggard and begins by likening the worship experience to a Nuremberg Rally of which Goebbels might have been proud. Haggard says he knows nothing of the Nuremberg Rallies and goes on to say that some evangelicals think of his services as something akin to rock concerts. Haggard said the Bible is true and doesn't contradict itself (A hotly debated issue), as science does. Dawkins contends that the advantage of science is that new evidence changes ideas, allowing the advancement of human knowledge, something religion does not allow. Steadily the exchanges become increasingly fractious.

Haggard says that American evangelicals fully embrace the scientific method, expecting it to show how God created the heavens and the earth. Dawkins asks if he accepts the scientific demonstration that the earth is 4.5 billion years old. According to Haggard, this is merely one view accepted by a portion of the scientific community. He goes on to contend that Dawkins's own grandchildren may laugh at him upon hearing this claim. Dawkins responds "do you want to bet?" Haggard insists that some "evolutionists" believe that the eye "just formed itself somehow." Dawkins replies that not a single evolutionary biologist he knows would think that, and that Haggard clearly knows nothing about the subject. In response Haggard implies that some (unnamed) "evolutionists" he’s met have said that. The meeting takes a markedly contentious turn with Haggard asserting that "this issue" of "intellectual arrogance" is the reason why people like Dawkins, and others who dispute creationism, have a problem with people of faith. This scene ends with Haggard telling Dawkins that as he [Dawkins] ages he will find himself "wrong on some things, right on some other things", and so he shouldn't be arrogant.

As Dawkins and his film crew pack up to leave, there is a brief altercation in the car park. It is reported that Haggard ordered Dawkins's crew off his land with threats of legal action and confiscation of their recording hardware, along with the statement "you called my children animals." Dawkins retrospectively interprets this as saying that the evolutionary standpoint indeed amounts to saying that Haggard's flock were animals, which all humans are.

Dawkins then attends a meeting of freethinkers, where a biology teacher reveals that he has been labelled "Satan's incarnate" for teaching evolution, and another freethinker compares the present situation to the McCarthy era.

Σε μία σελίδα είχα βρει τα πλήρη πρακτικά της δίκης του John Scopes (γνωστής ως "Monkey Trial", γιατί ο Scopes, δάσκαλος, δικάστηκε και καταδικάστηκε επειδή δίδασκε τη θεωρία του Δαρβίνου). Απίστευτα αυτά που είχαν ειπωθεί, να μην πιστεύει ένας λογικός άνθρωπος αυτά που διαβάζει. Όμως η δίκη έγινε το 1925. Βλέπω ότι αρκετοί στη χώρα εκείνη, δεν έχουν αλλάξει και πολύ μυαλά σε σχέση με τότε...

Re: Απάντηση: μη προνομιούχοι χριστιανοί

Το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να μετατραπεί σε μάθημα ιστορίας των θρησκειών όλου του κόσμου σε συνδυασμό με το πραγματικό μάθημα της Ιστορίας και μαθήματα φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας. Γιατί δεν υπάρχει μόνο η χριστιανική θρησκεία σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν κι άλλες...

Σε 2 τάξεις, μια στην Α/θμια και μια στη Β/θμια εκπαίδευση το μάθημα είναι συγκριτική θρησκειολογία.

Ξέχασες να αναφέρεις και τη λίστα με τις διατροφικές συνήθειες αυτών ''που αισθάνονται θρήσκοι''. Α, και αν σου βρίσκεται χρόνος, κάνε και μια λίστα και στο θέμα των επιτρεπομένων αθλοπαιδιών....Βρε, μπας και είμαι υπό διωγμόν και δεν το γνωρίζω???? Δεν παρακολουθώ και ειδήσεις βλέπεις.....

Ναι, με συγχωρείς, ξέχασα να σου δώσω εσένα ένα χρήσιμο link:
http://www.vefashouse.gr/vefashouse/dept.asp?dept_id=34&flaglist=1

Για τις αθλοπαιδειές, εμπιστεύομαι την κρίση σου, είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις τη σωστή επιλογή.

Απάντηση: Re: μη προνομιούχοι χριστιανοί

Μία ερώτηση έχω μόνο:

εάν το θρήσκευμα αποτελεί (πολύ σωστά) εσωτερική υπόθεση και ως εκ τούτου δεν αναγράφεται στις ταυτότητες, πώς θα υπάγονται πλέον οι μουσουλμάνοι της χώρας υποχρεωτικώς στη δικαστική αρμοδιότητα του Μουφτή;
έχω την εντύπωση ότι η δικαιοδοσία του μουφτή περιορίζεται σε ότι αφορά το οικογενειακό δίκαιο, και δεν απαγορεύεται η προσφυγή και στα πολιτικά δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση η πράξη γάμου που εκδίδει η θρησκευτική αρχή (ο μουφτής) αρκεί για να αποδειχθεί ότι υπάγεται στην αρμοδιότητα του.

Λάθος κατάλαβες. Κανείς δεν λέει κάτι τέτοιο.
Απλά θα είχε κάνει έναν στοιχειώδη αστικό εκσυγχρονισμό κάτι που έχει γίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες εδώ και δεκάδες χρόνια.

Προφανώς δεν διαβάζεις τί γράφω.
Εκσυγχρονισμός με χριστιανο-δημοκρατικά κόμματα??Τι μεγαλύτερη απόδειξη εμπλοκής θρησκείας με το κράτος??
Για το Βατικανό κάποιο σχόλιο και την πολιτική του δράση τίποτα???

Παρ´όλα αυτά το 95% τών κατοικων τής χώρας είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Και προσωπικά επανειλημένα διέκρινα τον Καθολικισμό,την Ορθδοξία και τον Προτεσταντισμό,που είναι διαφορετικά πράγματα.
Η Γνωστή θεωρία του να αποφασίσει το παιδί τί θρήσκευμα θα ακολουθήσει...
Μα εάν θέλει μπορεί να το αλλάξει όταν ενηλικιωθεί.Μέχρι τότε θα αποφασίζουν οι γονείς του.Αυτοί βάζουν τούς κανόνες στο σπίτι και όχι το δεκάχρονο.
Εάν διδάσκεται η Ιστορία κια όχι η νεοταξική ιστορία πάλι το 95% θα παραμείνουν ορθόδοξοι.
Να μαθαίνουν τα παιδιά και για τίς άλλες θρησκείες.Και αυτό υπέρ τής Ορθοδοξίας θα αποβεί εάν αυτή δεν διδάσκεται απο φανατικούς παραχριστιανικών οργανώσεων.
Τι να συγκινήσει τον Μεσογειακό άνθρωπο??Ο Μουσουλμανισμός ή ο τιμωρητικός Ιουδαϊσμός??Η ο Βουδισμός ???

Υπερβολές. Εγώ δεν έχω δει κανένα να σκίζεται για τον χωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Ούτε καν στοιχειώδης προσπάθεια δεν έγινε απ αυτούς που έπρεπε να προωθήσουν το ζήτημα. Ο Τρίτσης μόνο πήγε κάτι να κάνει στην πρώτη περιοδο του ΠΑΣΟΚ αλλά τράκαρε πάνω στους Παπαθεμελήδες. Η ορθοδοξία αποτελεί βασική συνιστώσα της νεοελληνικής εθνικής ιδεολογίας και κανένα κόμμα δεν θέλει ριζικές λύσεις. Η πίστη δεν καταργείται με διατάγματα, αντίθετα οι θρησκείες είναι αυτές που προσπάθησαν με όλα τα μέσα να επιβληθούν στους εκάστοτε "άπιστους".

Διαφωνώ.Η Ορθοδοξία δεν αποτελεί βασική συνιστώσα της Νεοελληνικής εθνικής Ιδεολογίας,αλλά αποτελεί βασική συνιστώσα τής εθνικής ταυτότητας απο τον 11ο-12ο μ.χ. αιώνα.
Μάλιστα μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού κρατιδίου έγινε απο τούς Βαυαρούς μεγάλη προσπάθεια με την είσοδο πιετιστών στην Ελλάδα και την καταστροφή πολλών Βυζαντινών Εκκλησιών,να γίνει επίθεση εναντίον τής Ορθόδοξης παράδοσης και πίστης.

Σοβαρά, τώρα αυτό πρέπει να το κοιτάξεις λίγο.
Χ.Ο. και άθεος μαζί δεν γίνεται όση καλή θέληση και να δείξει κάποιος. Εκτός αν εννοείς την προσωπική συγκίνηση- ελπίδα - ευχαρίστηση που μπορεί να αισθάνεται κάποιος μετέχοντας στο τυπικό της χριστιανικής λατρείας, πράγμα θεμιτό και απολύτως σεβαστό.
Ο άθεος αρνείται τη ύπαρξη όχι μόνο του Χριστιανικού Θεού αλλά και όλων των άλλων θεών, πνευμάτων, υπερτάτων όντων διότι έχει άλλα εργαλεία ερμηνείας του κόσμου και δεν χρειάζεται την καταφυγή στο υπερβατικό και την μεταφυσική. Για τον άθεο το πρωταρχικό είναι η ύλη και όχι το πνεύμα και τα διάφορα θρησκευτικά όντα είναι προιόντα του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα ορισμένο ιστορικό στάδιο της ανάπτυξής του και όχι το αντίστροφο...

Τελικά με συγκινούν οι προτροπές ενδιαφέροντος τού τύπου ´να το κοιτάξεις λίγο´.Δυστυχώς η ιατρική μου δεοντολογία δεν μού επιτρέπει να κάνω ανάλογες προτροπές δημοσίως και αυτό το τηρώ αυστηρότατα στο φόρουμ.
Πάμε τώρα στα σοβαρά.
Η παράδοσή μου που ξεκινάει απο τον Ομηρο και φτάνει τουλάχιστον μέχρις τον Μάξιμο τον Ομολογητή και τον Μακρυγιάννη και τον Σολωμό και τον Κάλβο και τον Ελύτη και τον Σεφέρη ,με έχει διδαξει,ότι τον κόσμο δεν τον βλέπω με βεβαιότητες,αλλά στο περίπου.Η Δυτική σκέψη αντιθέτως τα απλοποιεί όλα στο ´Ασπρο-Μαυρο´,´Καλό-Κακό´.
Μπορώ λοιπόν να είμαι Δαρβινιστής,αλλά ταυτόχρονα να θεωρώ την Ορθόδοξη Παράδοσή μου και τα κείμενα της που έχουν τεράστιο θεωρητικό ενδιαφέρον,πολύ σημαντικά για τον Ελληνισμό.Η Ελληνική σκέψη δεν είναι ´ή -ή,αλλά καί-καί´.Η Ελληνική σκέψη και η ορθόδοξη παράδοση θεωρεί τούς ανθρώπους περίπου(όχι εντελώς) ίδιους.Αυτό μειώνει τίς βεβαιότητες και τίς θεωρίες περί ανωτερότητος(τελευταίο παράδειγμα στην αντίστοιχη Δυτική σκέψη το μανιχαϊστικό Κακός Σέρβος-Καλός Αλβανός,που οδήγησε στούς βομβαρδισμούς)
Είμαι Δαρβινιστής και πιστεύω στην ιδιοπροσωπία μου.
Ο Σοβαρός άθεος επιστήμονας δεν έχει λόγο να αποθεώνει την επιστήμη,αλλά συνήθως διακατέχεται απο την αμφιβολία.
Σε παραπεμπω στο βιβλίο τού νομπελίστα Εντελμαν(Θεϊκός Αιθέρας-Λαμπερή Φωτιά)θεμελιωτή της θαυμάσιας θεωρίας τού Νευρωνικού Δαρβινισμού,όπου πορσεγγίζει με μεγάλο σεβασμό ορισμένα θέματα.
Ο πολύ καλός Dawkins,αντιθέτως ,καταλήγει να είναι φανατικός γιατί στην πραγματικότητα αποδεικνύεται οπαδός τού βιολογικού ντετερμινισμού (βλέπε Εγωϊστικό Γονίδιο,όπου αναπτύσσει την ενδιαφέρουσα ,αλλά μονοκόμματη θεωρία του).Βεβαια για τούς καθυστερημένους πεντηκοστιανούς Αμερικανούς η παρουσία τού Dawkins είναι απολύτως χρήσιμη και απαραίτητη,μπάς και ξυπνήσει κανέναν απο δαύτους.
O πραγματικός άθεος ασχολείται και με το πνεύμα(οχι τα μεταφυσικά πνεύματα)και πολλές φορές εκφράζει την αδυναμία του να ερμηνεύσει αυτή την έννοια .Απο πολλούς σημαντικούς επιστήμονες μάλιστα η έννοια τού πνεύματος,που είναι η ανωτάτη διεργασία τής Συνείδησης,θεωρείται έννοια δυσχερώς προσπελάσιμη. Και πολλοί μιλούν για την αδιάσπαστη σχέση ύλης-πνεύματος.

Αυτή είναι η καρικατούρα τού θρησκόληπτου και όχι τού απλού θρησκευόμενου -πιστού.Και εδώ φταίει η επίδραση τής τηλεόρασης που προβάλλει διαρκώς και δυσανάλογα συχνά, καρικατούρες τού ΛΑΟΣ και φιγούρες σαν τής Κυρίας Λουκά.
Επειδή τώρα η ιστορία τών ταυτοτήτων για τον μέγα διαφωτιστή και εθνικοαπελευθερωτή επαναστάτη Σημίτη(είναι ο δευτερος πρωθυπουργός τής χώρας μετά τον Πιπινέλλη που ευχαρίστησε δημόσια τούς Αμερικανούς,αλλά ο πρωτος που υπέστειλε την Ελληνική Σημαία σε Ελληνικό έδαφος)υπήρξε πρωταρχική ανάγκη,διατηρώ την εντύπωση οτι η σπουδή τής καταργήσεως τού θρησκευματος απο τίς ταυτότητες δεν είχε να κάνει με την θεωρία τών προσωπικών δεδομένων και τών δημοσίων εγγραφων,αλλά με την μεγάλη ανάγκη ορισμενων να αποδείξουν την ασυνέχεια τού ελληνικού εθνους.
Προσωπικά λοιπόν άν και αθεος ,στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία τού εγχώριου ραγιαδισμού θεωρώ οτι η αναγραφή τού θρησκευματός μου στην ταυτότητά μου αποτελεί στοιχείο ελαχίστης αντίστασης στον εγχώριο και ξένο ψευτοκοσμοπολιτισμό,που προσπαθεί να με πείσει ότι φύτρωσα χωρίς να έχω ρίζες σε αυτόν τον τόπο.
Και όποιος τολμάει ας θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τίς ταυτότητες.