Μια απορια

Πολλοί θα μου απαντήσουν οτι δεν δικαιούμαι να ομιλώ με την πενιχρή μου συμμετοχη μου στο forum.

Άσε μα ς ρε Αχιλλέα. Πλάκα κάνεις τώρα;
Εκτός του οτι είσαι από τα πιό παλιά μέλη ( από Avclub ακόμα) είσαι από Άνω Κυψέλη
icon14.gif
icon14.gif

Γράφε ότι γουστάρεις.... -bye-
icon10.gif

Σ' αυτό είμαι μαζί σου με τα 1000...
Διαφωνώ στον αυτοέλεγχο, ουσιαστικά στον μή έλεγχο δηλαδή, αλλά στο θέμα ορίων να συζητήσουμε όσο θές.
Προσωπικά προτιμώ να υπάρχει έλεγχος αλλά με μέτρο... και με τρόπο... με τάκτ ρε παιδί μου...
Δεν είναι καθόλου εύκολο το ξέρω. Θέλει υπομονή και ικανότητες.
Εγω πχ προτιμώ κάποιον που θα μου πεί "έκανες μα..ακία" με ωραίο τρόπο παρά ένα "μαντρόσκυλο" που θα με επαναφέρει στη τάξη με το "σείς' και με το "σάς" .
icon12.gif

Εγώ όμως είμαι ένας από τους 3500...

Τα ιδια λεμε !

Τουλαχιστον 2 απο τους 3500 συνεννοηθηκαν σε αυτο το θεμα !

Βασίλη και Χρήστο, παρεξηγήσατε το παράδειγμα που δανείστηκα από τα γραφόμενα του Βασίλη για να στηρίξω την θέση μου. Δεν αποδέχθηκα τον χαρακτηρισμό βρε παιδιά που κολλήσατε σε αυτό. Απλά αναφέροντας το συγκεκριμένο ώς παράδειγμα, ήθελα να πω ότι η κρίση και κριτική ώς πρός ποια πράγματα πρέπει ή επιτρέπεται να μένουν και να φαίνονται και ποια όχι, είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα φόρουμ ηλεκτρονικής μορφής με την ίδια μέθοδο που θα αντιμετωπίζαμε πχ. ένα περιοδικό που δέχεται επιστολές από το κοινό. Εξού και η θέση μου περί άστοχης σύγκρισης.

Χρήστο πως αντιδρά ο καθένας μας σε χαρακτηρισμούς είναι πάλι υποκειμενικό. Δεν υπάρχει βρε παιδιά συνταγή γι' αυτά τα πράγματα. Ενας ζωντανός χώρος, όπως το φόρουμ μας καλή ώρα, με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες, θέσεις, απόψεις, αισθητικές και δεν ξέρω τι άλλο, πρέπει, έστω κι αν δεν αρέσει σε όλους μας αυτό, να θεσπίζεται από κάποιους κανόνες ώστε να παραμείνει ενεργός ο στόχος, που σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικός, ανάλογα με την θεματολογία του εκάστοτε φόρουμ. Να θυμίσω παίδες ότι η ασυδοσία δεν είναι ελευθερία.

Re: Απάντηση: Μια απορια

Πολλοί θα μου απαντήσουν οτι δεν δικαιούμαι να ομιλώ με την πενιχρή μου συμμετοχη μου στο forum.

Αυτό ξέχασέ το. Υπάρχουν μέλη που γνωρίζω που δεν έχουν
ούτε 100 post αλλά διαβάζουν καθημερινά και εδω και πολλους μήνες
το forum. Αλλώστε δεν νομίζω αλλά ούτε και έχω ποτέ διαβάσει
να έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα σύγκρισης μεταξύ των μελών.

Last edited:
Απάντηση: Re: Μια απορια

Αυτό που με προβληματίζει στα λεγόμενα του Μπάμπη είναι η παραδοχή ότι αν δεν υπάρχει έλεγχος, το forum θα γίνει "οίκος" (καλό, ε?).
Αυτό ουσιαστικά είναι μια παραδοχή ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων είναι ανώριμοι που είναι ανά πάσα στιγμή ικανοί να αποκαλύψουν τον χειρότερο εαυτό τους γραπτώς. Αυτό δεν τιμά βέβαια ούτε τα μέλη, ούτε το forum.

Καθόλου δεν εννοώ αυτό. Θα ήμουνα βλάκας αν έλεγα κάτι τέτοιο κι αν βεβαίως εξακολουθούσα να συμμετέχω καθημερινά σε ένα forum ανώριμων.
Φοβάμαι όμως οτι για να γίνει χαμός αρκεί κι ένα πολύ μικρό, ελάχιστο ποσοστό τέτοιων ανθρώπων. Δες τι γίνεται τι γίνεται στα γήπεδα, δες τι γίνεται παντού. Οι ελάχιστοι ανεγκέφαλοι πάντα καταφέρνουν και τα κάνουν μπάχαλο.
Κι αν μου πείτε οτι θα τους επαναφέρουμε στην τάξη οι υπόλοιποι, οι πολλοί, σας λέω οτι αυτό δεν το πιστεύω. Ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε τέτοιες καταστάσεις. Απλά διαβάζουν και φεύγουν.

Βασίλη και Χρήστο, παρεξηγήσατε το παράδειγμα που δανείστηκα από τα γραφόμενα του Βασίλη για να στηρίξω την θέση μου. Δεν αποδέχθηκα τον χαρακτηρισμό βρε παιδιά που κολλήσατε σε αυτό. Απλά αναφέροντας το συγκεκριμένο ώς παράδειγμα, ήθελα να πω ότι η κρίση και κριτική ώς πρός ποια πράγματα πρέπει ή επιτρέπεται να μένουν και να φαίνονται και ποια όχι, είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό. Με λίγα λόγια δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα φόρουμ ηλεκτρονικής μορφής με την ίδια μέθοδο που θα αντιμετωπίζαμε πχ. ένα περιοδικό που δέχεται επιστολές από το κοινό. Εξού και η θέση μου περί άστοχης σύγκρισης.

Χρήστο πως αντιδρά ο καθένας μας σε χαρακτηρισμούς είναι πάλι υποκειμενικό. Δεν υπάρχει βρε παιδιά συνταγή γι' αυτά τα πράγματα. Ενας ζωντανός χώρος, όπως το φόρουμ μας καλή ώρα, με τόσους διαφορετικούς χαρακτήρες, θέσεις, απόψεις, αισθητικές και δεν ξέρω τι άλλο, πρέπει, έστω κι αν δεν αρέσει σε όλους μας αυτό, να θεσπίζεται από κάποιους κανόνες ώστε να παραμείνει ενεργός ο στόχος, που σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικός, ανάλογα με την θεματολογία του εκάστοτε φόρουμ. Να θυμίσω παίδες ότι η ασυδοσία δεν είναι ελευθερία.

Μιχαλη, δεν παρεξηγησα.
Θεωρω ομως οτι στο παραδειγμα σου δεχεσαι (υποθετεις) απαιδευτα το γεγονος οτι καποιος "σε αποκαλεσε" δικτατορισκο.

Οπως λες κι εσυ παρακατω, ειμαστε διαφορετικοι και αντιδρουμε διαφορετικα . Συμφωνω. Απλα θεωρω ποιο "σοφη" πρωτη αντιδραση να προσπαθησω να μαθω το γιατι , παρα να υποθεσω οτι με αφορα !

Βρε Χρήστο μου, επιμένεις και κόλλησες στο δέντρο. Ξέχνα το παράδειγμα και μείνε στην ουσία. Η ουσία είναι αυτό που λές τελικά, πως είμαστε διαφορετικοί, κρίνουμε διαφορετικά και αντιδρούμε διαφορετικά. Το θέμα που έθεσε ο Βασίλης είναι γεγονός του διαδικτύου για να το δούμε και πιο σφαιρικά. Πίσω από το πληκτρολόγιο και την έλειψη άμεσης επαφής με τον συνομιλητή σου, υπό καθεστώς ασφαλείας και πολλές φορές ίσως ανωνυμίας, αντιμετωπίζεις διαφορετικά τις καταστάσεις. Εκτιμώ πως πολλοί από εμάς εδώ μέσα και γενικά στο διαδίκτυο, γράφουμε ή μιλάμε διαφορετικά στους γύρω μας απ' ότι σε ένα εικονικό φόρουμ. Ας μην ξεχνάμε πως ο γραπτός λόγος είναι ικανότητα και η ικανότητα του να εκφράζεσαι σωστά και όπως θέλεις σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει από δημιουργίας του διαδικτύου και με δημοκρατικές "φαμφάρες" περί ελευθερίας να εφραστούμε όπως εμείς θεωρούμε ελεύθερα. Αν όλοι είχαμε την θέληση ή ακόμη και την διάθεση αν θέλεις, να διατηρούμε το επίπεδο ψηλά, ναι δεν θα χρειαζόταν ούτε κανόνες, ούτε διαδικτυακή αστυνομία, ούτε τίποτε απολύτως. Αλλά όπως είπε και ο Μπαμπης αρκούν λίγα άτομα να φέρουν την αναταραχή. Κάπως πρέπει να προστατευτούμε από όποιους μπορεί να περιορίσουν την πραγματική μας ελευθερία, χωρίς να είμαι σίγουρος ποια μέθοδος είναι η σωστή, εσείς πως μπορείτε να είστε; Εδώ στην ζωή μας καθημερινά βρε παιδιά καταπατάται η προσωπική μας ελευθερία, και δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε...

Κάπως πρέπει να προστατευτούμε από όποιους μπορεί να περιορίσουν την πραγματική μας ελευθερία, χωρίς να είμαι σίγουρος ποια μέθοδος είναι η σωστή, εσείς πως μπορείτε να είστε; Εδώ στην ζωή μας καθημερινά βρε παιδιά καταπατάται η προσωπική μας ελευθερία, και δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε...

Επειδη κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος για την ακριβη μεθοδο, γι αυτο πρεπει να ειναι περισσοτερο προσεκτικος και λιγοτερο καθετος

Και επειδη καταπαταται στην καθημερινη μας ζωη η ελευθερια μας, πρεπει να το αναπαραγουμε και εδω με χειροτερο τροπο? συμφωνω με τα λεγομενα του Μπαμπη παντως κατα τα αλλα...

Στις αποριες μου θα ηθελα να προσθεσω μια ακομα.

Περπατω εις το δασος...εεεε... δρομο ηθελα να πω και φοραω ενα μπλουζακι με καποιο πορνηρο μηνυμα.

Τι θα κανουν οι γονεις με τα παιδια τους στο δρομο?και οι υπολοιποι?

1. Θα μου ζητησουν να βγαλω την μπλουζα
2. Θα στρεψουν τα παιδια τους αλλου
3. Θα χαρακτηρισουν ολους τους αλλους που βλεπουν και ανεχονται την κατασταση αυτη ως πορνοδιαστροφικους
4. Θα χαρακτηρισουν εμενα ως πορνογερο (τωρα που εγινα 39)
5. Θα βγαλουν νομο/κανονα οτι οποιος κυκλοφορει με τετοια μπλουζα θα του αφαιρειται και θα βαζει λευκη
6. Θα συμβει το 3+4
7. Αλλο (παρακαλω διατυπωστε)
8. ΔΞ/ΔΑ

Βρε Χρήστο μου, επιμένεις και κόλλησες στο δέντρο. Ξέχνα το παράδειγμα και μείνε στην ουσία. Η ουσία είναι αυτό που λές τελικά, πως είμαστε διαφορετικοί, κρίνουμε διαφορετικά και αντιδρούμε διαφορετικά. Το θέμα που έθεσε ο Βασίλης είναι γεγονός του διαδικτύου για να το δούμε και πιο σφαιρικά. Πίσω από το πληκτρολόγιο και την έλειψη άμεσης επαφής με τον συνομιλητή σου, υπό καθεστώς ασφαλείας και πολλές φορές ίσως ανωνυμίας, αντιμετωπίζεις διαφορετικά τις καταστάσεις. Εκτιμώ πως πολλοί από εμάς εδώ μέσα και γενικά στο διαδίκτυο, γράφουμε ή μιλάμε διαφορετικά στους γύρω μας απ' ότι σε ένα εικονικό φόρουμ. Ας μην ξεχνάμε πως ο γραπτός λόγος είναι ικανότητα και η ικανότητα του να εκφράζεσαι σωστά και όπως θέλεις σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει από δημιουργίας του διαδικτύου και με δημοκρατικές "φαμφάρες" περί ελευθερίας να εφραστούμε όπως εμείς θεωρούμε ελεύθερα. Αν όλοι είχαμε την θέληση ή ακόμη και την διάθεση αν θέλεις, να διατηρούμε το επίπεδο ψηλά, ναι δεν θα χρειαζόταν ούτε κανόνες, ούτε διαδικτυακή αστυνομία, ούτε τίποτε απολύτως. Αλλά όπως είπε και ο Μπαμπης αρκούν λίγα άτομα να φέρουν την αναταραχή. Κάπως πρέπει να προστατευτούμε από όποιους μπορεί να περιορίσουν την πραγματική μας ελευθερία, χωρίς να είμαι σίγουρος ποια μέθοδος είναι η σωστή, εσείς πως μπορείτε να είστε; Εδώ στην ζωή μας καθημερινά βρε παιδιά καταπατάται η προσωπική μας ελευθερία, και δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε...

Δεν μπορω παρα να συμφωνησω μαζι σου.

Κανε μου λοιπον το χατιρι , και απο το αρχικο μηνυμα του Βασιλη , δες λιγο το "δασος" και μην σταθεις στο "δεντρο" που ονομαζετε "δικτατορισκος".

Οσον αφορα την "αναταραχη" που περιγραφεις, εγω δεν την αποδιδω στα λιγα ατομα που λες οτι την προκαλουν.
Θα την "φορτοσω" αυτουσια σε αυτους που αντιδρουν καθ'οποιονδηποτε τροπο και της δινουν υποσταση ! Ποσο μαλλον σε εκεινους που το κανουν με ασχημο και υπερβολικο τροπο .

Η διαφορά Βασίλη είναι πως αν συζητάγαμε το συγκεκριμένο θέμα πρόσωπο με πρόσωπο, θα απαντούσαμε ο ένας στον άλλο στο σύνολο των πτυχών του θέματος κι όχι επιλεκτικά. Στο θέμα που άνοιξες έχω τοποθετηθεί σε πολύ σοβαρότερα νοήματα από αυτά που επιλέγετε να κάνετε quote. Προφανώς επειδή αυτά θεωρείτε πιο σοβαρά;

Βλέπεις λοιπόν πως δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το διαδικτυακό φόρουμ, όπως την πραγματική μας ζωή. Στην πραγματική μας ζωή θα σου έλεγα, γιατί βρε φίλε μου απαντάς σε αυτό και δεν μου απαντάς στο ότι πχ. το πρόβλημα υπάρχει εξ αρχής του διαδικτύου... ή ποιά μέθοδος θεωρείς ότι ενδείκνυται να επιλύσει το πρόβλημα κ.ο.κ.;

Βλέπεις λοιπόν που στην ζωή εκτός διαδικτύου έχεις αποδεχθεί το γεγονός ότι η ελευθερία σου καταπατάται αλλά εντός διαδικτύου δεν μπορείς να το αποδεχθείς γιατί απλά πιθανολογώ πως πιστεύεις ότι διαδίκτυο=πλήρης ελευθερία. Και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του διαδικτύου ήταν ακριβώς αυτό. Εξού και βρήκαν καταφύγιο η παιδεραστία, η πορνεία, η τρομοκρατία, η πειρατία και όλα τα συναφή. Θεωρώ όμως ότι το διαδίκτυο πλέον είναι κατ' εικόνα της κοινωνίας, και δεν μπορεί να διαφέρει από τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας. Εξω αποδέχεσαι τους κανόνες σιωπηλά, κι εσύ κι εγώ επειδή δεν έχουμε την δύναμη να κάνουμε αλλιώς ή δεν έχουμε το βήμα να ορθώσουμε την φωνή μας στο κατεστημένο. Εδώ επειδή έχουμε ένα υποτυπώδες βήμα, θεωρούμε εαυτόν "σπουδαίο και τρανό" με αποτέλεσμα να αξιώνουμε αυτά που δεν μπορούμε να έχουμε στην πραγματική μας ζωή.

Δεν αποδεχομαι κανενα να μου λεει πως να μιλαω , αν θα μιλαω, τι θα λεω, τι θα φοραω.Και αν καποιος παει να μου τροποποιησει κατι πανω στα ρουχα που φοραω, του λεω να το κανει ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ. Αυτα στην πραγματικη ζωη
Ειμαι της αποψης : Σ'όποιον αρεσουμε, για τους αλλους δεν θα μπορεσουμε
(ειναι και ωραιο τραγουδι)

Ολα οσα λες οτι ανθισαν στο Ιντερνετ, υπηρχαν απο αρχαιοτατων χρονων, δεν περιμεναν εμας...

Και στην πραγματικη ζωη (αληθεια εδω δεν ειμαστε πραγματικοι?)εχουμε ολα τα βασικα που χρειαζομαστε. Και στην μαζικοτητα, εχουμε και εκει επιλογες.

Τωρα για το αν καποιος εδω μεσα νοιωθει τρανος.........

Δεν μπορω παρα να συμφωνησω μαζι σου.

Κανε μου λοιπον το χατιρι , και απο το αρχικο μηνυμα του Βασιλη , δες λιγο το "δασος" και μην σταθεις στο "δεντρο" που ονομαζετε "δικτατορισκος".

Θα σε παραπέμψω λοιπόν στο αρχικό μου μήνυμα για να το ξαναδιαβάσεις χωρίς το παράδειγμα. Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ και πως ουσιαστικά είναι επικεντρωμένο στο μήνυμα του Βασίλη, προφανώς δεν εκφράζομαι σωστά ή δεν μπορείς να με καταλάβεις.

Οσον αφορα την "αναταραχη" που περιγραφεις, εγω δεν την αποδιδω στα λιγα ατομα που λες οτι την προκαλουν.
Θα την "φορτοσω" αυτουσια σε αυτους που αντιδρουν καθ'οποιονδηποτε τροπο και της δινουν υποσταση ! Ποσο μαλλον σε εκεινους που το κανουν με ασχημο και υπερβολικο τροπο .

Δεν θα διαφωνήσω ούτε κι εγώ μαζί σου στο παραπάνω σχόλιο σου.

Yπάρχουν πολύ λογικές ερωτήσεις και συζητήσεις που μας κάνουν όλους να ψαχνόμαστε.
Πολύ θεμιτό.
Και του Βασίλη προς αυτή την κατεύθυνση είναι.
Εάν εξαιρέσουμε κάποια τραγικά γεγονότα, μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει ή διαβάσει ένα αρχικό μήνυμα που να λέει: Mάγκες ,ο.κ. γουστάρουμε την προσπάθεια που κάνετε να λειτουργήσει αυτός ο χώρος, γιατί και εσείς είστε μέλη, χομπίστες ,έχετε και άλλες δουλειές, προβλήματα καθημερινότητας, κ.τ.λ.
Κανείς δεν χρειάζεται επιβράβευση. Αλλά ένας καλός λόγος μία φορά το χρόνο, θα με έκανε και πιο χαρούμενο και θα αισθανόμουνα και περισσότερους ανθρώπους πιο κοντά μου. Εγώ θέλω να το αισθάνομαι και στην καθημερινότητα μου, όχι μόνο σε γάμους ή κηδείες.
Εάν κάποιος μου έλεγε ,ρε Μανωλάκο γουστάρω που τα σκας για νέα cd και ενημερώνεις το τι παίζεται, θα τον αγαπούσα.
Και αν κάποια φορά έκανα στραβή ,να με έλεγε και καραγκιόζη. Όχι μόνο δεν θα με πείραζε αλλά μπορεί να ανέβαζα και παράσταση Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ DJ.

Κάποια λάθη που έχουν γίνει είναι ανθρώπινα. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες.
Το ότι δεν έχω το δικαίωμα να είμαι και λίγο άκομψος ή άστοχος κάποια φορά ,πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αφόρητα καταπιεστικό.
Άνθρωποι είμαστε με πάθη.
Δεν είναι θέμα γνώσεων ή μη. Μπορεί να είναι και θέμα αντιληπτικότητας κάποιων καταστάσεων. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και αυτό μας κάνει τόσο γοητευτικούς. Θα βαριόμουν τρελά αν όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια.

Η μόνιμη γκρίνια με απωθεί.
Κάντε ένα ταμείο για το τι σημαίνει avclub για εσάς.
Εάν είστε στα συν, δώστε μας και την ευκαιρία κάποιων λαθών.
Μην κολλάμε συνέχεια παιδιά. Ναι ξέρω πολλές φορές έχετε δίκιο.
Κανείς δεν γουστάρει να τον λογοκρίνουν, να τον περιορίζουν.
Εάν όμως ψάξουμε την καθημερινότητα μας ,θα δούμε πως είναι γεμάτη περιορισμούς και συμβιβασμούς.
Αυτή η κοινότητα είναι από τα πιο ελεύθερα πράγματα που μου έχουν συμβεί.
Και φταίτε εσείς για αυτό. Θα ήταν άδικο να σας γκρινιάζω συνέχεια.

Θα τα πούμε την Κυριακή.
Φιλιά.

Και για να επαναφερω...καποια απο τα θεματα συζητησης

Τα γραπτα στα φορα μενουν? Αλλοιωνονται? Πρεπει? Ο γραφων κρινεται/αξιολογειται πριν η μετα απο ολα τα μελη? Ειναι σωστη η αλλοιωση? Μεχρι ποιου σημειου? Με ποια κριτηρια? Με τι στοχο?

Η μόνιμη γκρίνια με απωθεί.
Κάντε ένα ταμείο για το τι σημαίνει avclub για εσάς.
Εάν είστε στα συν, δώστε μας και την ευκαιρία κάποιων λαθών.

Μην κολλάμε συνέχεια παιδιά. Ναι ξέρω πολλές φορές έχετε δίκιο.
Κανείς δεν γουστάρει να τον λογοκρίνουν, να τον περιορίζουν.
Εάν όμως ψάξουμε την καθημερινότητα μας ,θα δούμε πως είναι γεμάτη περιορισμούς και συμβιβασμούς.
Αυτή η κοινότητα είναι από τα πιο ελεύθερα πράγματα που μου έχουν συμβεί.
Και φταίτε εσείς για αυτό. Θα ήταν άδικο να σας γκρινιάζω συνέχεια.

Θα τα πούμε την Κυριακή.
Φιλιά.

+1

Μανωλακο σε αγαπαω ρε

Να τοποθετηθώ;

1. Αν θέλουμε να δούμε το φόρουμ στην παλιά έντυπη μορφή του λόγου, θα πρέπει να δεχθούμε την πραγματική και όχι εικονική ταυτότητα. Άλλο να μιλώ με τον Επαρχιώτη, ή csybourdse και άλλο με τον Παπαδογιάννη Ιωάννη του Δημητρίου. Σε αυτή την περίπτωση ο Παπαδογιάννης είναι πολύ πιο προσεκτικός, ενώ ως Επαρχιώτης ή csybourdse δεν έχει κανένα πρόβλημα να παρεκτραπεί.

2. Αν το έντυπο φόρουμ ήταν ένα τετράδιο που κυκλοφορούσε μεταξύ επιλεγμένων ατόμων, τότε όλοι θα έγραφαν ό,τι και όπως ήθελαν και θα ήταν αποδεκτό. Όταν όμως το τετράδιο θα ήταν σε κάποιο ράφι και θα μπορούσε να το ανοίξει και να το διάσει ο καθένας, τότε ο Παπαδογιάννης θα ήταν τόσο αποκαλυπτικός;

3. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ελευθερίες και δυνατότητες. Αν ο Παπαδογιάννης εργαζόταν στη Citibank (όχι τυχαίο παράδειγμα) δεν θα μπορούσε να γράφει στο φόρουμ με το πραγματικό του όνομα, διότι αυτό απαγορεύεται από τον κανονισμό της τράπεζας. Εγώ όμως έχω αυτό το δικαίωμα, το ίδιο και ο Βασίλης Σωκρατίδης και πολύ χαίρομαι που χρησιμοποιεί το πραγματικό ονοματεπώνυμό του. Μακάρι και άλλα μέλη που έγραφαν στο avforum με ονοματεπώνυμο και τώρα με nickname να το άλλαζαν. Επομένως η δυνατότητα έκφρασης δεν είναι ίδια σε όλους.

4. Κάποιοι στην κοινωνική ζωή τους έχουν θέσεις άχρωμες, άοσμες, και ανώνυμες. Η επαφή με τους άλλους είναι προσωπική και δεν άπτεται της κοινωνικής ζωής τους. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν θέση στο front end. Και μόνο ότι βρίσκονται σε ένα φόρουμ δημιουργεί απέναντί τους την περιέργεια των υπολοίπων και την αλλαγή της συμπεριφοράς απέναντί τους. Το έχω γράψει παλιότερα, ότι έτυχα προσπάθειας εκβίασης από φοιτητές μου, ότι θα έβγαζαν στον πίνακα ανακοινώσεων της σχολής ή θα τα έκαναν φέιγβολάν στη Φλώρινα, όχι τα δικά μου μηνύματα, αλλά άλλα μηνύματα, που δεν "αρμοζαν" στο δικό μου προφίλ και την κοινωνική μου θέση. Γι αυτό και ζήτησα τα στοιχεία από τον spycon 69, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με τη υπόθεση. Τελικά η απειλή πραγματοποιήθηκε, και πολλά μηνύματα με υπογραφές διάφορες εμφανίστηκαν στους τοίχους της σχολής, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα (ή τουλάχιστον έτσι νομίζω). Επομένως μια συγκρατημένη συμπεριφορά, σε κόσμια πλαίσια, ελαχιστοποιεί τέτοιες καταστάσεις.

5. Αν είχαμε το φόρουμ σε έντυπη μορφή και με τα μέλη με ονοματεπώνυμο, κάθε μέλος δικηγόρος, θα μπορούσε να ασκήσει άνετα το σπορ που θα του άρεσε (δικομανία).

- Η άποψή μου είναι πως τα γραπτά στα φόρα πρέπει να μένουν κατά την γενική έννοια της ερώτησης. Ειδικότερα ως προς τις αλλοιώσεις, διαγραφές κ.ο.κ. που υποθέτω ότι εννοείς αν πρέπει να γίνονται, είμαι της άποψης, πως πρέπει να γίνονται όταν δεν βαδίζουν με τους κανονισμούς του εκάστοτε φόρουμ και εφόσον οι κανονισμοί είναι σαφείς.
- Ο γράφων κρίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Τώρα θα μου πείς πως θα τον κρίνεις αν δεν μπορείς να δείς αυτά που έγραψε. Αυτό είναι ένα θέμα. Αλλά αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να κρίνουμε τους συνομιλιτάς μας in the first place;
- Τα κριτήρια διαγραφής ή αλλοίωσης των θεμάτων/μηνυμάτων θεσπίζονται από τους κανονισμούς λειτουργίας των φόρουμ όπου επαναλαμβάνω πρέπει να είναι σαφείς.
- Ο στόχος είναι απλός. Να διατηρηθεί η θεματολογία του φόρουμ ή της ιστοσελίδας στο επίπεδο που είχαν/έχουν θεσπίσει οι δημιουργοί του. Πχ. εγώ έχω το προσωπικό μου blog που έχω επιλέξει να ενημερώνω τους χρήστες Mac για διάφορα θέματα καθώς και να καταθέτω τις απόψεις μου. Δεν υπάρχουν αναρτημένοι κανόνες βέβαια αλλά έχω κάποιους στο μυαλό μου, επειδή ο σχολιασμός είναι ανοιχτός για τον καθένα που έχει πρόσβαση, όπως για παράδειγμα η ευπρέπεια στα σχόλια.

Ε,καλά Βλάσση μου δεν είσαι ο μόνος επώνυμος εδώ μέσα.Ο καθένας που γράφει επωνύμως εδώ παίρνει τα ρίσκα του,όποια δουλειά και να κάνει .Ειδικότερα δέ εάν το επάγγελμά του σχετίζεται με την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.
Η έννοια τής κοσμιότητας είναι πολύ σχετική για τον καθέναν και δεν νομίζω ότι μάς περιφρουρεί περισσότερο ,τούς επωνύμους, στην εργασία μας.
Υ.Γ
Επειδή οι κανονισμοί όμως δεν είναι ουδέτεροι αλλά προέρχονται και αυτοί απο ανθρώπους με προσωπικές αρχές και αξίες όχι πανομοιότυπες ,θα έπρεπε ίσως να ξεκαθαρίζονται πιό πολύ.Π.χ τι σημαίνει σεξουαλικό υπονοούμενο για μένα και για σένα ,πιθανώς να έχει εντελώς διαφορετική χροιά και ένταση............