Μια βοήθεια για εγκατάσταση

Ghost_

New member
7 December 2008
5
Γειά σας παιδιά και καλώς σας βρήκα...!! Μπορώ να πώ ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος μιας και μόλις αγόρασα τον πρώτο μου προτζέκτορα. Ο λόγος λοιπόν για τον Mitsubishi HC 3800. Μιας κι είναι ο πρώτος μου προβολέας έχω μερικές απορίες για την εγκατάσταση του. Έχουμε και λέμε λοιπόν από οθόνη έχω μια Celexon professional ηλεκτρική 240Χ240. Προτίμησα αυτή την οθόνη γιατί ο χώρος μου είναι λίγο περίεργος και θα την κρεμάσω από δοκάρι κι ήθελα την επιλογή να μπορώ να την κατεβάσω χαμηλά. Το ύψος του ταβανιού είναι 2,80 και το δοκάρι που θα κρεμαστεί η οθόνη είναι 30 πόντους. Η απόσταση του προβολέα από το πανί θα είναι 3,80 κι η απόσταση θέασης θα είναι στα 3,70. Αυτό που θέλω αρχικά να ρωτήσω είναι ότι σύμφωνα με το calculator του site της Mistsubishi το κάτω μέρος της οθόνης θα είναι στα 1,17. Η αλήθεια είναι ότι μου πέφτει λίγο ψηλά(βέβαια μπορεί και να είναι ΟΚ είπαμε είναι ο πρώτος μου προτζέκτορας και δεν έχω εμπειρία). Παρ'ολα θα ήθελα να κατεβάσω το κάτω μέρος της οθόνης στο 1 μέτρο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν το κέντρο του φακού δεν βρίσκεται λίγο πάνω από το πάνω μέρος της οθόνης βρίσκεται παρακάτω αλλά ο προβολέας όμως είναι εντελώς κάθετος με την οθόνη θα έχω φαινόμενο keystone..?? Επίσης ξέχασα να πω ότι κι ο προβολέας θα κρεμαστεί από το ταβάνι κι έχω 2 βάσεις μια με 15cm κρέμαση και μια ρυθμιζόμενη με 35-60cm κρέμαση.

Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν σας κούρασα..!

Φίλε Ghost (μπρρρ!!!!) καλοθέατος ο προβολέας σου.
Αυτό που καθορίζει πόσο πάνω ή κάτω από το κέντρο της οθόνης θα παίζει ο προβολέας σου - αν τον τοποθετήσεις κέντρο & απέναντι στην νοητή ευθεία του πάνω μέρους της οθόνης - είναι το λεγόμενο offset.
Το offset με απλά λόγια σου καθορίζει πόσο πιο πάνω (κάτω στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή ο προβολέας θα μπει στο ταβάνι αναποδα) από την νοητή ευθεία θα αρχίζει να προβάλεται η εικόνα του προβολέα.
Με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο google φαίνεται οτι ο HC3800 έχει offset 35,5 cm όταν βγάζει εικόνα 100''. Εσύ με την οθόνη που πήρες θα προβάλεις εικόνα 108'' (σε 16:9) οπότε μιλάμε για offset περίπου 39cm.
Αρα αν βάλεις τον προβολέα στο ταβάνι σου (280cm) σε μια βάση οροφής 15cm θα πάρειςμια εικόνα που το πάνω μέρος της αρχίζει στα 280-15-39 =226cm από το ταβάνι σου.Το ύψος της προβαλόμενης εικόνας είναι 135cm (το οριζόντιο σε 16:9 των 240cm) ,άρα η εικόνα σου τελειώνει στα 226-135=91cm από το πάτωμα .Όμως αν βάλεις τελικά την οθόνη στην κολόνα που λες (250cm ύψος ) τότε η εικόνα σου θα απέχει από τοπάτωμα 61cm !!!!
Όλα τα παραπάνω πάντα θεωρητικά και μη λαμβάνοντας άλλους παράγοντες (π.χ. το πάχος της κάσας της οθόνης ,μια μακρύτερη ή χαμηλότερη βάση).
Όπως βλέπεις λίγο δύσκολο να αποφύγεις το keystone -αλλά μην απογοητεύεσαι ,συνήθως μια μικρή διόρθωση keystone δεν θα είναι ορατή σε προβολή ταινιών (αντίθετα με την προβολή data σε Η/Υ).
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ :)

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και τις διευκρινήσεις.Sdrolito ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική εξήγηση του offcet γιατί είχα μπερδευτεί λίγο με αυτό...Μόλις βρώ λίγο χρόνο θα ξεκινήσω την εγκατάσταση..!!

καλορίζικος!

Αναμένουμε εντυπώσεις καθώς πρόκειται για παρα πολυ ενδιαφέρον μοντέλο, παίζει σε μια κατηγορία μόνο του από άποψη τιμής.