Μία Βοήθεια (προενισχυτής πολύ gain)

Vamaranilo

Established Member
10 February 2007
241
Καλησπέρα αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει για να καταλάβω τι συμβαίνει , προενισχυτής Bat VK-3 τελικός Bat VK-500 πηγή Dac - Streamer Linn Klimax DS , το ποτενσιόμετρο ξεκινά στο παρά τέταρτο και στις 12 ήδη παίζει πολύ δυνατά το Linn είναι συνδεδεμένο στην XLR έξοδο με τιμή εξόδου 4mv , o προενισχυτής έχει gain 18db και το εντυπωσιακό είναι ότι τα ηχεία είναι τα Magnepan 3.6 με την γνωστή ευασθγσία των 84 db σε μεγάλο χώρο.

Last edited:
Ναι έχει Volume και έτσι ακούω αν και παίζει καλύτερα χωρίς το ψηφιακό volume του Linn.

• Like
Reactions: vlad66
Η σύνδεση DAC/Streamer ->
Preamplifier -> Amplifier είναι όλη
XLR -> XLR -> XLR ?
Από το ένα άκρο ως το άλλο της αλυσσίδας;

Μήπως το DAC/Streamer έχει κάποιες ρυθμίσεις στην έξοδο του που δεν έχεις δει (επιλογή +4 dBu, ή -10 dBV);

Στη χειρότερη περίπτωση ίσως χρειαστεί να ψάξεις για κάποιο καλό εξασθενητή σήματος (attenuator)

Ναι είναι XLR παντού , ο προενισχυτής έχει μόνο εισόδους XLR , δυστυχώς η έξοδος του Linn είναι σταθερή.Την έχω σκεφτεί την λύση π.χ. rothwell attenuator μάλλον -10 db αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί να συμβαίνει αυτό με ένα τόσο αναίσθητο ηχείο!

Ναι είναι XLR παντού , ο προενισχυτής έχει μόνο εισόδους XLR , δυστυχώς η έξοδος του Linn είναι σταθερή.Την έχω σκεφτεί την λύση π.χ. rothwell attenuator μάλλον -10 db αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί να συμβαίνει αυτό με ένα τόσο αναίσθητο ηχείο!
Αν παίζουν πιο δυνατά τα ηχεία καθόλου δε μας πειράζει, το αντίθετο θα έλεγα.
Αν όμως υπερφορτώνει η είσοδος του προενισχυτή, τότε θα έχουμε παραμορφώσεις και αυτό βεβαίως μας πειράζει.

Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για attenuators (οι καλοί είναι και δυσεύρετοι και αρκετά ακριβοί) θα σου προτείνω να δοκιμάσεις προηγουμένως κάτι άλλο. (Εν τω μεταξύ τα -10 dB που αναφέρεις μου φαίνονται κάπως αυθαίρετα και περισσότερο από όσο χρειάζεται).

Να συνδέσεις το DAC/Streamer Linn Klimax DS με τον προενισχυτή από τις RCA εξόδους του, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο adaptor. Οι RCA έξοδοι (Line Out) δίνουν βάσει προδιαγραφών χαμηλότερο σήμα εξόδου από τις αντίστοιχες XLR (περίπου 6 dB λιγότερο).

Ως εξής:
Linn Klimax DS ->​
RCA Line Out->​
Adaptor [RCA Male -> XLR Male] ->​
Καλώδιο XLR [Female-> Male] ->​
Preamplifier​
Αν αυτή η λύση λειτουργήσει σωστά, όπως υπολογίζω, τότε πιθανώτατα δεν θα χρειαστείς τίποτα άλλο.

Οι συνδέσεις του Linn Klimax DS
1600px-Klimax_DS_rear.jpg

Adaptor όπως αυτός:
Proel AT530 Adaptor RCA male -> XLR male

20231019162703_proel_rca_male_xlr_3_pin_male_at530.jpeg

Ναι είναι και αυτό μία
Αν παίζουν πιο δυνατά τα ηχεία καθόλου δε μας πειράζει, το αντίθετο θα έλεγα.
Αν όμως υπερφορτώνει η είσοδος του προενισχυτή, τότε θα έχουμε παραμορφώσεις και αυτό βεβαίως μας πειράζει.

Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις για attenuators (οι καλοί είναι και δυσεύρετοι και αρκετά ακριβοί) θα σου προτείνω να δοκιμάσεις προηγουμένως κάτι άλλο. (Εν τω μεταξύ τα -10 dB που αναφέρεις μου φαίνονται κάπως αυθαίρετα και περισσότερο από όσο χρειάζεται).

Να συνδέσεις το DAC/Streamer Linn Klimax DS με τον προενισχυτή από τις RCA εξόδους του, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο adaptor. Οι RCA έξοδοι (Line Out) δίνουν βάσει προδιαγραφών χαμηλότερο σήμα εξόδου από τις αντίστοιχες XLR (περίπου 6 dB λιγότερο).

Ως εξής:
Linn Klimax DS ->​
RCA Line Out->​
Adaptor [RCA Male -> XLR Male] ->​
Καλώδιο XLR [Female-> Male] ->​
Preamplifier​
Αν αυτή η λύση λειτουργήσει σωστά, όπως υπολογίζω, τότε πιθανώτατα δεν θα χρειαστείς τίποτα άλλο.

Οι συνδέσεις του Linn Klimax DS
1600px-Klimax_DS_rear.jpg

Adaptor όπως αυτός:
Proel AT530 Adaptor RCA male -> XLR male

20231019162703_proel_rca_male_xlr_3_pin_male_at530.jpeg
Ναι είναι και αυτό μια λύση γιατί στην έξοδο rca το output voltage πέφτει στα 2v , βέβαια θα θέλω να αποφύγω τους αντάπτορες αλλά νομίζω ότι μάλλον είναι η καλύτερη λύση.
Εκείνο που φοβάμαι είναι μήπως έχει κάποιο πρόβλημα ο προενισχυτής και δημιουργείται το θέμα με το gain μια και είναι σχεδόν 30 ετών , άλλαξα πρόσφατα τους πυκνωτές εξόδου μάρκας Jensen 2 x 1uf PIO (ελαίου) ανά κανάλι που είχε από την ημέρα κατασκευής του με 2 χ 3.3uf V-CAP Odam ανά κανάλι , η αλλαγή έγινε 1ον έκανε ένα θόρυβο στο mute και δεύτερον λόγο παλαιότητας , τους πυκνωτές αυτούς και σε αυτές τις χωρητικότητες προτείνει ο κατασκευαστής,, η διαφορά ηχητικά είναι μεγάλη αν και έχουν παίξει μόλις 30 ώρες η αλλαγή επίσης σαν να έδωσε και λίγο περισσότερο gain.