Morfeas said:Γιάννη, χωρίς να αμφισβητώ τις μαρτυρίες των συναδέλφων εγώ απ την πλευρά μου έχω δεί με τα μάτια μου γούφερ και γουφεράκια σε εκθέσεις και σπίτια -ακόμα και στου Μανώλη- να κάνουν τεράστιες διαδρομές. Μάλιστα θυμάμαι τα aerogel 6.5 άρια που όταν τα είδα να μπαινοβγαίνουν πόντους ολόκληρους είχα κάνει νόημα στον Μανώλη ότι θα γίνει ζημιά αλλά με διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν πρόβλημα.
Εεεεεε....είναι και θέμα...ΣΤΑΘΜΗΣ....

Εδώ που τα λέμε και αυτός ο Μανώλης το ...παρακάνει μερικές φορές.... :slapface: :slapface: :slapface: γιαυτό και του έκανες νόημα...Αν του φώναζες δεν θα σ' άκουγε....

Τα....γουφεράκια όντως "ιδρώνουν" για το ίδιο χαμηλό και στάθμες που τα μεγάλα γούφερ...απλά προπονούνται....

Η αλήθεια είναι ότι τα bass-reflex στην περιοχή γύρω από την συχνότητα συντονισμού έχουν πολύ περιορισμένες διαδρομές κώνου (μιας και η εκπομπή γίνεται κυρίως από τον σωλήνα), με μειονέκτημα το ότι ΑΠΟΦΟΡΤΙΖΟΝΤΑΙ εντελώς κάτω από αυτήν...Ένα ενεργό υποηχητικό φίλτρο βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις....
Συγκριτικά ένα κλειστό ίδιας διαμέτρου, θα χρειαστεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ισχύ και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ διαδρομές κώνου για να αναπαράγει την ίδια συχνότητα-στάθμη, διατηρώντας όμως σχετικό έλεγχο στην κίνηση του κώνου ακόμα και σε πολύ χαμηλότερες συχνότητες, μιας και η αεροστεγή κατασκευή του κάνει τον αέρα μες το κουτί να δρά ως ελατήριο κόντρα στην μεγάλη κίνηση του κώνου....
Είναι απλά τα πράγματα...το ανοικτό ηχείο προσθέτει στην προς τα εμπρός ακτινοβολία του και μέρος της πίσω που στο κλειστό απλά "καταπνίγεται", έτσι το κλειστό για να αναπληρώσει αυτό το "έλλλειμα στάθμης" θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια (διαδρομές)...