Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Εκεί που παραδοσιακά διαπρέπει η Ricoh είναι στο α/μ. Όπως η Fuji στο χρώμα.
Δεν διαφωνώ σε αυτό, αλλά από κει και πέρα είναι και θέμα προσωπικών προτιμήσεων, κατά πόσο flat ή πλούσιο χρωματικά είναι το jpeg.
Για να πω για κάποια μηχανή ότι δεν έχει καλό jpeg, θα πρέπει να είναι λάσπη.

Γιάννη ίσως αγγίζεις τα όρια του fanboy επειδή έχεις την ricoh.
Όταν την πουλήσεις πιστεύω ότι θα μας παρουσιάσεις πιο αντικειμενικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Ο Ηλίας είναι ζουμ τύπος,έτσι κατάλαβα από όσο λίγο τον γνωρίζω,οπότε δύσκολα θα τον βόλευε ένα σταθερό εστιακό μήκος.

Είμαι στην ίδια κατάσταση με τον Ηλία. Ίσως και να προηγήθηκα, καθώς έχω αγοράσει Mirrorless μέχρι στιγμή 4 (olympus epm1/epl3/sony nex3n/panasonic g5. Αν πρόκεται να τραβά φωτογραφίες σε ελεγχόμενες (από αυτόν) συνθήκες ή συγκεκριμένα θέματα, τότε με ένα άριστο σώμα Μ4/3 πιστεύω ότι ο Ηλίας μπορεί να καλυφθεί (στο άμεσο μέλλον). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Ηλίας γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις δυνατότητες των FF σωμάτων και δεν έχει ξεχάσει επίσης τις δυνατότητες των DSLR, άρα έχει κριτήριο αναφοράς. Και για να προλάβω όσους αμφιβάλλουν, μπορεί κάποιο σώμα ή σετάκι να μπορεί να κάνει τα ίδια με μια DSLR. Αξίζει όμως να τα αλλάξει όλα για να πάει σε μια άλλη λύση που ενδεχομένως να φθάνει στο ίδιο επίπεδο; Δεν νομίζω....

Η ιδέα του Ηλία να περιορίσει το σύστημα ΝΙΚΟΝ είναι πολύ λογική. Κατά τη γνώμη μου αξίζει να δώσει τους φακούς ζουμ και να τους αντικαταστήσει με σταθερούς (π.χ. SAMYANG 24 1.4, SIGMA ART 35 1.4, SIGMA 50 1.4, SAMYANG 85 1.4, ή ΝΙΚΟΝ 85 1.8) σε όποιες εστιακές αποστάσεις προτιμά. Προσωπικά δεν θα έδινα την 610. θα την κρατούσα και θα την ταίριαζα με αυτούς τους φακούς.

Πηγαίνοντας στο Μ4/3 οι επιλογές είναι η PANASΟΝΙC GM5 + δεύτερος ζουμ μαζί με αυτόν που έχει ή αναμονή για σώμα σε άλλη σειρά με αντίστοιχους φακούς. Η 5300 για μένα δεν είναι λύση τελική, είναι μεσοβέζικη. Δεν θα είναι ούτε ψάρι, ούτε πουλί. Στα ζόρια θα βρίζει που δεν πήρε το μεγάλο σύστημα, στα εύκολα θα αναρωτιέται αν έπρεπε να διώξει το Μ4/3.

Για μένα, που σημειώνω ότι δεν έχω δοκιμάσει σε δύσκολες συνθήκες την κορυφαία επιλογή στο Μ4/3 (ΕΜ1), ούτε στο Χ (ΧΤ1), μπορώ να πω ότι το μεγάλο σύστημα παραμένει μεγάλο σύστημα και το κουβαλώ όταν πρέπει να έχω οπωσδήποτε φωτογραφίες. Πρέπει να το έχω μαζί μου. Π.χ. προχθές .... πήγα να παρακολουθήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας και μπήκα σε (μικρή βάρκα) σαν τις κωπηλατικές. Πολύ συχνά ήμουν μέσα στο νερό (τουλάχιστον από τη μέση και κάτω) και καλά βρεγμένος στον κορμό. Πήγα χαλαρά άρα είχα πάρει μαζί μου μόνο τη μικρή. Δεν τόλμησα να τη βγάλω από τη θήκη παρά μόνο ελάχιστες φορές, παρότι είχα κι έναν 45-200 δανεικό, γιατί σίγουρα θα γέμιζε αλάτια, νερά, άρα κινδύνευε να καταστραφεί. Δεν εμπιστευόμουν επίσης τον εαυτό μου, ότι δεν θα μου πέσει το σώμα, αφού δεν εφαρμόζει απόλυτα στο χέρι μου.

Αν είχα τη d700 θα την έβγαζα;;; όχι μόνο, αλλά θα έκανα και πάρτυ. Ασταμάτητο. Μα δεν θα πάθει τίποτε;;; Την άνοιξη την πήρα μαζί μου και πήγα και φωτογράφισα τον δεύτερο καταρράκτη της Έδεσσας (τον διπλό) μπαίνοντας μέσα στην μπάντα του νερού (δηλ. σε απόσταση 15 μ. από τη βάση του καταρράκτη. Σε 12 δευτ. τράβηξα 30 λήψεις και είχα δεχθεί τόσο νερό, που μούσκεψα μέχρι και τα εσώρουχα. Φωτογραφίες όμως είχα, όπως επίσης και μηχανή σε λειτουργία. Προσωπικά αυτές τις δυνατότητες δεν θέλω να τις χάσω με αντάλλαγμα ένα πιο μικρό ή ένα πιο fancy σώμα ή σύστημα.

?.. μένει η X100S σε μεταχειρισμένη, που και πάλι τουβλάκι είναι.
ειμαι ερωτευμένος με αυτο το εργαλείο... Την κουβάλαγα ευχαρίστως! Το βάρος αν και όντως τουβλάκι για compact παραμένει ασύγκριτα πιο ελαφρύ απο FX. Και πέρα απο αυτο με καλύπτει και το μέγεθος του φακού. Προτιμώ δηλαδή κάτι λίγο πιο βαρύ με μαζεμένο φακό, παρά πιο ελαφρύ και μπροστά το κανόνι. Αλλα η τιμή τσούζει...

Τώρα μου θύμησες πάλι την x-20... :flipout:

Γιάννη ίσως αγγίζεις τα όρια του fanboy επειδή έχεις την ricoh.
Όταν την πουλήσεις πιστεύω ότι θα μας παρουσιάσεις πιο αντικειμενικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της.
Ο Ηλίας είναι ζουμ τύπος,έτσι κατάλαβα από όσο λίγο τον γνωρίζω,οπότε δύσκολα θα τον βόλευε ένα σταθερό εστιακό μήκος.

Ακριβώς το αντίθετο από fanboy-ισμό. Η σύγκριση γίνεται σε άμεση αντιπαράθεση, τόσο σε τεστ, που ανέβασα κιόλας στο φόρουμ, όσο και από εμπειρία από προσωπική χρήση.

Η πρότασή μου για τον Ηλία ήταν πολύ συγκεκριμένη. Για zoom πρότεινα τον 35-100 2.8 για την G5 που ήδη έχει.
Από κει και πέρα για απόλυτη φορητότητα και aps-c αισθητήρα, δεν ξέρω να υπάρχει κάτι καλύτερο από Ricoh GR.
Και για still life/macro/πορτρέτα τη Sigma DP3M, που έχει συμμαζεμένο μέγεθος και τρομερή ευκρίνεια, που θα κελαηδήσει στα χέρια του, κρίνοντας από τα πολύ ωραία δείγματα που ανεβάζει.

Πάντως η μεγάλη κουβέντα γίνεται για τον όγκο και το βάρος με άλλα λόγια για την φορητότητα.
Αν η d610 ήταν στο μέγεθος της panasonic ο Ηλίας δε θα ξεπουλούσε την nikon οικογένεια του.
Όπως έγραψα όμως και τις τελευταίες μέρες αγάπησα πιο πολύ την rx100 για την stealth της δυνατότητα.
Την είχα παντού μαζί μου και οι πιο πολλοί ούτε καταλάβαιναν ότι φωτογραφίζω.
Χτες τράβηξα με την X-M1 και ήθελα να βρω τρόπο να την συρρικνώσω και να την κάνω rx100.
Το μεγάλο σύστημα πάντως είναι μεγάλο σε δυνατότητες και πιο ολοκληρωμένο απλά θα ξαναγράψω ότι του λείπει η φρεσκάδα του καινούργιου.

Σήμερα έκανα βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης παρέα με την e-pl5 με τον panasonic 20mm 1.7II.
Θα σκεφτόμουν σοβαρά να κολήσω το φακό με logo πάνω στη μηχανή αν δε σκόπευα να δοκιμάσω τον 45ρη της olympus...
Δεν έχω άλλη εμπειρία από σΰγχρονες μηχανές και δεν ξέρω, αλλά με αυτό το σετάκι...δε θέλω να μάθω.
Για μένα μ4/3 σημαίνει φορητότητα, αλλιώς...dslr all the way.

Αυτα που μου λειπουν απο την G5 (καλομαθε η γρια στα συκα θα πειτε...) ειναι:
α) η χειροκινητη εστιαση. Πρακτικα ΔΕΝ εχει.
β) καλυτερη συμπεριφορα στα ψηλα ISO (υπερβολες θα μου πειτε...)
γ) πιο πρακτικο σωμα. Τα πληκτρα της ειναι flat με το σωμα και δεν τα βρισκεις με την αφη.
δ) PDAF για AF Tracking
ε) αισθηση σωματος (λιγο tupperware τα πλαστικα της, αν και καλοσυναρμολογημενα)

Απο την αλλη, η αισθηση ελευθεριας που μου δινει, με γοητευσε, γι αυτο θελω να την επεκτεινω.
Οπως ειπα και στο αλλο νημα, μια ΕΜ1 με πληρως σπαστη οθονη θα ηταν ιδανικη, λογω της κατασκευης της, αλλα και της ποικιλιας/τιμης των φακων.
Μια πιο ομορφη/σουλουπωμενη/οικονομικη GH4 δηλαδη .

Αυτα που θελω απο το FF συστημα (τωρα που το γνωρισα, γλυκαθηκα και δεν μπορω χωρις αυτο ΑΚΟΜΑ) ειναι η συμπεριφορα στα ψηλα ISO, το μεγαλο DR, το μικρο DOF...
Ομως θελω ΟΣΟ το δυνατον πιο μαζεμενο σωμα, ΑΛΛΑ και φακους.
Με αλλο οικοσυστημα εκτος απο της Nikon μου ειναι δυσκολο (σαν ενα γερικο σκυλι...) να εξοικειωθω.
Απο την D610, ουσιαστικα αυτο που με χαλαει, ειναι το AF και το βαρος/ογκος της.
Απο τους zoom φακους, το βαρος/ογκος τους.

Τελικα, οσο πιο πολλα εχουμε τοσο πιο πολλα θελουμε εμεις τα ... μεγαλα αγορακια... :ADFADF1:

Υ.Γ.: αποτι βλεπω, το νημα αφορα κι αλλα ... αγορακια, και ΦΥΣΙΚΑ μπορουν/πρεπει να ειπωθουν ολα για ολους.
Υπηρχε κι ενα παρομοιο πιο παλια, αλλα δεν θυμαμαι το ονομα του...

Εγώ πάντως απο G6 πηγα σε GX7 κσι δεν το μετάνιωσα στιγμή και απορώ που δεν την αναφερει και κανείς. Είναι μικρότερη, με καλύτερο αισθητήρα (καλύτερη συμπεριφορά σε μεγαλύτερα iso), έχει σταθεροποίηση, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και συνεχίζει να έχει και το silent mode που είναι ότι πρέπει για διακριτικές λήψεις

Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Αν είχα τη d700 θα την έβγαζα;;; όχι μόνο, αλλά θα έκανα και πάρτυ. Ασταμάτητο. Μα δεν θα πάθει τίποτε;;; Την άνοιξη την πήρα μαζί μου και πήγα και φωτογράφισα τον δεύτερο καταρράκτη της Έδεσσας (τον διπλό) μπαίνοντας μέσα στην μπάντα του νερού (δηλ. σε απόσταση 15 μ. από τη βάση του καταρράκτη. Σε 12 δευτ. τράβηξα 30 λήψεις και είχα δεχθεί τόσο νερό, που μούσκεψα μέχρι και τα εσώρουχα. Φωτογραφίες όμως είχα, όπως επίσης και μηχανή σε λειτουργία. Προσωπικά αυτές τις δυνατότητες δεν θέλω να τις χάσω με αντάλλαγμα ένα πιο μικρό ή ένα πιο fancy σώμα ή σύστημα.

Bλάσπη πάρτυ θα έκανες νομιζω και με την ΕΜ1+12-40 και πιθανόν και με την ΧΤ1 και τους ανάλογους φακους , θέμα ψυχολογίας νομιζω ειναι πια, δεν λέω οτι δεν υπάρχουν λόγοι να εχει κανεις το μεγαλο συςτημα αλλα η ποιότητα που περνεις απο τις μικρές ειναι πλέον εξαιρετική για τις περισσότερες εφαρμογές.

Ηλία τον Μαρτη θα τα γιορτάσουμε μαζι τα 50....:firstprize:

Δημητρη αν αποφασισεις για GX7 να την πάρουμε συνεταιρικά αν θες πακέτο με τον 20αρη στις προσφορες ...

Re: Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Ηλία τον Μαρτη θα τα γιορτάσουμε μαζι τα 50....:firstprize:

pisces-logo.jpg

Kι εσυ ????

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Είμαι στην ίδια κατάσταση με τον Ηλία. Ίσως και να προηγήθηκα, καθώς έχω αγοράσει Mirrorless μέχρι στιγμή 4 (olympus epm1/epl3/sony nex3n/panasonic g5. Αν πρόκεται να τραβά φωτογραφίες σε ελεγχόμενες (από αυτόν) συνθήκες ή συγκεκριμένα θέματα, τότε με ένα άριστο σώμα Μ4/3 πιστεύω ότι ο Ηλίας μπορεί να καλυφθεί (στο άμεσο μέλλον). Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Ηλίας γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις δυνατότητες των FF σωμάτων και δεν έχει ξεχάσει επίσης τις δυνατότητες των DSLR, άρα έχει κριτήριο αναφοράς. Και για να προλάβω όσους αμφιβάλλουν, μπορεί κάποιο σώμα ή σετάκι να μπορεί να κάνει τα ίδια με μια DSLR. Αξίζει όμως να τα αλλάξει όλα για να πάει σε μια άλλη λύση που ενδεχομένως να φθάνει στο ίδιο επίπεδο; Δεν νομίζω....

Η ιδέα του Ηλία να περιορίσει το σύστημα ΝΙΚΟΝ είναι πολύ λογική. Κατά τη γνώμη μου αξίζει να δώσει τους φακούς ζουμ και να τους αντικαταστήσει με σταθερούς (π.χ. SAMYANG 24 1.4, SIGMA ART 35 1.4, SIGMA 50 1.4, SAMYANG 85 1.4, ή ΝΙΚΟΝ 85 1.8) σε όποιες εστιακές αποστάσεις προτιμά. Προσωπικά δεν θα έδινα την 610. θα την κρατούσα και θα την ταίριαζα με αυτούς τους φακούς.

Εισαι στο μυαλο μου...

Πηγαίνοντας στο Μ4/3 οι επιλογές είναι η PANASΟΝΙC GM5 + δεύτερος ζουμ μαζί με αυτόν που έχει ή αναμονή για σώμα σε άλλη σειρά με αντίστοιχους φακούς. Η 5300 για μένα δεν είναι λύση τελική, είναι μεσοβέζικη. Δεν θα είναι ούτε ψάρι, ούτε πουλί. Στα ζόρια θα βρίζει που δεν πήρε το μεγάλο σύστημα, στα εύκολα θα αναρωτιέται αν έπρεπε να διώξει το Μ4/3.

Την 5300 εννοουσα σαν 2η, ΜΑΖΙ με την FF, ΑΝΤΙ για m4/3.

Για μένα, που σημειώνω ότι δεν έχω δοκιμάσει σε δύσκολες συνθήκες την κορυφαία επιλογή στο Μ4/3 (ΕΜ1), ούτε στο Χ (ΧΤ1), μπορώ να πω ότι το μεγάλο σύστημα παραμένει μεγάλο σύστημα και το κουβαλώ όταν πρέπει να έχω οπωσδήποτε φωτογραφίες. Πρέπει να το έχω μαζί μου. Π.χ. προχθές .... πήγα να παρακολουθήσω το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας και μπήκα σε (μικρή βάρκα) σαν τις κωπηλατικές. Πολύ συχνά ήμουν μέσα στο νερό (τουλάχιστον από τη μέση και κάτω) και καλά βρεγμένος στον κορμό. Πήγα χαλαρά άρα είχα πάρει μαζί μου μόνο τη μικρή. Δεν τόλμησα να τη βγάλω από τη θήκη παρά μόνο ελάχιστες φορές, παρότι είχα κι έναν 45-200 δανεικό, γιατί σίγουρα θα γέμιζε αλάτια, νερά, άρα κινδύνευε να καταστραφεί. Δεν εμπιστευόμουν επίσης τον εαυτό μου, ότι δεν θα μου πέσει το σώμα, αφού δεν εφαρμόζει απόλυτα στο χέρι μου.

Μας μπερδευεις...
αν σε νοιαζει ο ηχος του κλειστρου και το να ειναι διακριτικη...η d5300 δεν ειναι. τρομερη ειναι, αλλά δεν είναι αυτα που θες...

θελεις και καλη χειροκινητη εστιαση και FF με DR/ISO κτλ. --> θα σου ελεγα για Sony a7/r/s με καποιον ξυραφι παλιο καλο φακο....
αλλά μετα αναφερεις AF...δυσκολα θα σε καλυψει κατι μετα απο DSLR...

Μήπως τα θέλεις ολα; ετσι που τα λες μαλλον αναγκαστικα πας για συντηρηση δυο συστημάτων...

ετσι που τα λες μαλλον αναγκαστικα πας για συντηρηση δυο συστημάτων...

Aυτο ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ.
Αυτο που ΔΕΝ ξερω ειναι, ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ το 2ο συστημα.
Το ειπα εξαρχης (μαλλον τα λεω καπως χυμα/ακαταληπτα, μιας και σημερα ειμαι...καπως) :
1) D750+primes
2) mirrorless+zooms

Αρα:
α) Ποια θα ειναι η mirrorless που θα αντικαταστησει την G5 για τις ελλειψεις που προανεφερα???
β) Πρεπει να την αντικαταστησει, ή να παρω κι ενα 14-140 για να συμπληρωσω τον 12-32 (ή μηπως καποιο αλλο σετ) ?
γ) Πειτε εσεις ιδεες ...

Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Αυτα που μου λειπουν απο την G5 (καλομαθε η γρια στα συκα θα πειτε...) ειναι:
α) η χειροκινητη εστιαση. Πρακτικα ΔΕΝ εχει.
β) καλυτερη συμπεριφορα στα ψηλα ISO (υπερβολες θα μου πειτε...)
γ) πιο πρακτικο σωμα. Τα πληκτρα της ειναι flat με το σωμα και δεν τα βρισκεις με την αφη.
δ) PDAF για AF Tracking
ε) αισθηση σωματος (λιγο tupperware τα πλαστικα της, αν και καλοσυναρμολογημενα)

Απο την αλλη, η αισθηση ελευθεριας που μου δινει, με γοητευσε, γι αυτο θελω να την επεκτεινω.
Οπως ειπα και στο αλλο νημα, μια ΕΜ1 με πληρως σπαστη οθονη θα ηταν ιδανικη, λογω της κατασκευης της, αλλα και της ποικιλιας/τιμης των φακων.
Μια πιο ομορφη/σουλουπωμενη/οικονομικη GH4 δηλαδη .

Ας ξεκινήσω ανάποδα απο το τελευταίο, full σπαστή οθονη λίγο δύσκολο μιας και εχει μείνει μονο η GH4 και η G6 απο σώματα, αν κανεις παραχώρηση σε απλή σπαστή υπάρχουν κι αλλες επιλογές.

Αίσθηση σωματος, πολλα πλήκτρα, πρακτικό ποιοτικό σωμα, πλήκτρα που δεν ειναι flat: ΕΜ1, GH4,GX7 με αδιαβροχοποιηςη όλες και σταθεροποιηςη η EM1 5 αξόνων και η GX7 2 αξόνων. PDAF σημεία μονο η ΕΜ1 αλλα σε CAF - Αf tracking και η GH4 δεν νομιζω οτι διαφέρει πολυ, βεβαια ειναι σε αλλη τιμη...

Καλύτερη συμπεριφορά στα ISO εχουν και οι τρεις σε σχέση με την G5 αλλα δεν ξερω τα όρια σου...

Αυτο με την χειροκίνητη εστίαση δεν το κατάλαβα πράγματι εκτος και αν εννοείς τον 12-32 που δεν εχει ροδέλα χειροκίνητης εστιασης, τελος πάντων όλες οι παραπάνω εχουν μεγενθυνση και FP ως βοηθήματα και μεγαλύτερα και πολυ καλύτερα EVF που βοηθούν στην χειροκίνητη εστίαση και την κάνουν παιχνίδι, το σημαντικό πλεονέκτημα της ΕΜ1 ειναι οτι σταθεροποιεί καθε χειροκινητο φακο που θα της βαλεις και σε βιντεο.

Απο ζουμ φακους που να καλύπτουν την max εςτιακη υπάρχουν τέσσερις , οι δυο Panasonic 14-140 που ειναι μονόδρομος αν η μηχανη δεν εχει σταθεροποιηςη, απο τους οποίους θα απέφευγα τον παλιο λογω βάρους μεγέθους, και ο Olympus 14-150 , Ταmron 14-150, ο τελευταίος δεν εχει πολυ κυκλοφορήσει αλλα ειναι αξιόλογος, φθηνότερα θα βρεις τον ΖUIKO.

Προταςη μου αν μείνεις στο μ43 και θελεις κατι σε ζουμ φθηνό και καλο ειναι μια και εχεις τον εξαιρετικό 12-32 να παρεις τον φθηνό κιτ 40-150 της Ολυ και τα επιπλεον χρήματα να πανε για ενα ενα σωμα με σταθεροποιηςη, θα εχεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα και απο τους τρεις και δεν θα θυσιάζεις βαρος μέγεθος.

Στην πορεία που θα γλυκαθείς κιαλλο θα τσιμπήσεις και καναδυό φωτεινους φθηνούς prime και θα δεις οτι μπορεις να παίξεις πολυ και με το DOF...:ADFAD2:

Y.Σ
Δυςτυχως δεν ειμαι ψαράκι, στο τελος του μήνα μπαίνουν δυναμικά τα κριάρια και τα σπάνε :violent-smiley-030:

Re: Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Bλάσπη πάρτυ θα έκανες νομιζω και με την ΕΜ1+12-40 και πιθανόν και με την ΧΤ1 και τους ανάλογους φακους , θέμα ψυχολογίας νομιζω ειναι πια, δεν λέω οτι δεν υπάρχουν λόγοι να εχει κανεις το μεγαλο συςτημα αλλα η ποιότητα που περνεις απο τις μικρές ειναι πλέον εξαιρετική για τις περισσότερες εφαρμογές.
.

φαντάζομαι ότι έτσι πρέπει να είναι, αλλά από τη στιγμή που δεν έχω βάλει στο χέρι αυτά τα σώματα σε δύσκολες συνθήκες, δεν μπορώ να ξέρω. Και δεν είναι κάτι που εύκολα κάνει κάποιος χωρίς να είναι σίγουρος από πριν για το αποτέλεσμα. Άλλο το splashproof και άλλο το waterproof ή resistance.

ΥΣΤ. Εγώ τα 50 κλείνω τον Απρίλη....

@ kbouk: όταν λέω ότι ΔΕΝ έχει χειροκίνητη εστίαση εννοώ ότι ΔΕΝ έχει FP και η μεγέθυνση που δίνει στο σκοπευτρο είναι χάλια. Άρα ΔΕΝ έχει για μένα.
Ο olympus 40-150 θα έχει νόημα μόνο σε σώμα olympus μιας και δεν έχει ο ίδιος σταθεροποιηση.
Την πλήρως σπαστη οθόνη πραγματικά δεν ξέρω αν τελικά πρέπει να τη θυσιάσω για να κερδίσω αλλού. Με ψήνει άγρια η ΕΜ1 οφείλω να παραδεχτώ.