Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,692
Τήνος / Ελλάς
Παίρνω αφορμή από την αγγελία του Ηλία (etsap) για την Nikon προίκα του και από τo τελευταίοo του ποστ στην κατηγορία street photography
http://avclub.gr/forum/showthread.php/26416-Street-Photography/page172
και ανοίγω εδώ θέμα για να τον βοηθήσουμε - μπερδέψουμε στην νέα του αγορά.
Σε λίγο θα γράψω πιο αναλυτικά τις σκέψεις μου.

Ειμαι ολος αυτια ( και ματια βρε...) ...

Υ.Γ.: μεγαλη μου τιμη να ασχοληθει το forum με τα εφηβικα μου... (το Μαρτιο κλεινω τα 50... λεεεες...??? )

Καταρχήν θα συμφωνήσω και εγώ στο ότι η sony όσο ελκυστική είναι στα σώματα άλλο τόσο απωθητική είναι στους φακούς.
Και επειδή είσαι και ζουμ τύπος δε σε καλύπτει η sony ειδικά στα χρήματα που ζητάει.
Η olympus στις mirrorless της έχει πια κερδίσει τον απαιτούμενο σεβασμό και έχει φακούς για κάθε γούστο και τσέπη.
Η Fuji με την X-T1 πια είναι υπολογίσιμη δύναμη και πουλάει πάρα πολύ , έχοντας υποσκελίσει όμως την Χ-Ε2 με συνέπεια αυτού να μην μπορεί να κατεβάσει την τιμή της Χ-Τ1.
Έχει φακούς αξιολογότατους με το αντίστοιχο τίμημα ασφαλώς αν και υπάρχει και το εξωτερικό που στη fuji δυστυχώς είναι μονόδρομος.
Nikon-Canon είναι σταθερές αξίες αλλά μάλλον πιο πολύ για επαγγελματίες και δεν έχουν το φρέσκο και το καινοτόμο των άλλων εταιριών.
Είναι δύσκολη επιλογή αλλά εγώ προσωπικά αν είχα αυτή τη στιγμή 1300 ευρώ θα πήγαινα σε Fuji X-T1 + 18-55 f2.8-4.0 είναι η τάση της εποχής και σε Αμερική και Ασία σαρώνει.

Απλα πραγματα

Δινει την 610, παιρνει την 750
Νομίζω πως ο Ηλίας εννοούσε μικρότερη απο την G5 του. Θα το παρακολουθήσω το θέμα με ενδιαφερον, αφού ψάχνω κι εγώ για μια μικρή και ειμαι αναποφάσιστος. Έχω αλλάξει γνώμη καμια δεκαριά φορές τους τελευταίους μήνες. Το θετικό ειναι οτι δεν βιάζομαι... Αυτές τις μέρες προσπαθώ να βρω λόγους για να μην αγοράσω μια OMD EM-10...

Αυτό που έχω στο μυαλό μου ΑΥΤΉ τη στιγμή είναι:
Ένα FF σώμα (D750 ?) με μέγεθος μικρότερο της D610 με 2-3 καλους primes για τις φορές που θέλω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΠΟΙΌΤΗΤΑ φωτογραφίας , κι ένα λίγο πιο εξελιγμένο σώμα mirrorless για street/travel photography με 1-2 φακούς zoom. Δεν έχει νόημα πλέον να έχω ένα ολόκληρο σύστημα να κάθεται και να απαξιωνεται. Ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά συμφέρει. Η αναζήτηση μου είναι στο mirrorless σύστημα. Η μήπως αντί για mirrorless σώμα να προτιμήσω μια ... 5300 ? ? Βοηθάτε σχωριανοι. .. :flipout:

τι εννοείς πιο εξελιγμένο σώμα mirrorless? καλύτερη ποιότητα εικόνας, χρηστικότητα σώματος, άλλο;
ρωτάω επειδή είμαι και εγώ στο ψάξιμο και οι φωτογραφίες σου που είδα με αφορμή το άλλο νήμα, με έκαναν να βάλω στα υποψήφια και μοντέλα της panasonic, που προηγουμένως ούτε που κοίταγα

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει είμαι κι εγώ σε φάση προβληματισμού και έρευνας, οπότε ας ενώσουμε δυνάμεις. Η epl5 είναι σε φάση εκποίησης παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετική φωτογραφικά αλλά όχι και τόσο στον τον χειρισμό, και ψάχνω διάδοχη κατάσταση. Έχοντας την OMD-E5 που είναι ακόμα καλύτερη, καθώς και αρκετούς φακούς m4/3 κοιτάω προς δυο κατευθύνσεις:

α) Κάτι αισθητά καλύτερο φωτογραφικά, όπου η λογική λέει FF, οπότε ο ψυχαναγκασμός μου με το μέγεθος - βάρος με οδηγεί στην sony. Εδώ έχουμε σοβαρό θέμα φακών γενικώς και ειδικώς λόγω κόστους και μεγέθους. Για τον ίδιο λόγο, η fuji που είναι μετά βίας μισό σκαλί πάνω σε φωτογραφική ποιότητα απορρίπτεται, μια και οι φακοί της είναι πολύ καλοί αλλά φωτιά και λαύρα, ας πούμε ο ευρυγώνιος 10-24 που θα με ενδιέφερε, τιμάται 1.000 παρά κάτι ψιλά.

β) Κάτι ίδιο φωτογραφικά, αλλά με καλό handling και μαζεμένο μέγεθος. Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η GX7, με αισθητήρα ίδιο με την Μ1, και όλα τα καλούδια που έχει στην διάθεσή της η panny - πλήν video 4K που μου είναι αδιάφορο. Την έπιασα στα χέρια μου εν λειτουργία και με βόλεψε πολύ, είναι σαφώς καλύτερη από την OMD στο χέρι μου.

Αυτά προς το παρόν, ψάχνω ακόμα...

α) Για τον ίδιο λόγο, η fuji που είναι μετά βίας μισό σκαλί πάνω σε φωτογραφική ποιότητα απορρίπτεται, μια και οι φακοί της είναι πολύ καλοί αλλά φωτιά και λαύρα, ας πούμε ο ευρυγώνιος 10-24 που θα με ενδιέφερε, τιμάται 1.000 παρά κάτι ψιλά.

μισό σκαλί πάνω σε φωτογραφική ποιότητα συγκρινόμενη με ποια μηχανή, γιατί δεν το κατάλαβα από τα παραπάνω?

Από τις m4/3 τελευταίας γενιάς, Παναγιώτη. Κατά την άποψή μου οι fuji είναι οι καλύτερες APS-C αυτή την στιγμή.

δεν νομιζω υπαρχει απαντηση. τελεια μηχανη δεν υπαρχει.

Sony --> δεν σε εμπνεει οποτε τι να συζηταμε. Παντως απο αισθητηρες σκιζει (α6000, α7).
Ricoh gr --> τρομερη μικρη χωρις σπαστη οθονη
Fuji --> χωρις σπαστη. Μια x100s με σταθερο φακο θα ηταν καλη αλλα συμβιβαζεσαι με ενα φακο. Αν ειναι να κανεις τετοιο συμβιβασμο, καλυτερα Sony με prime zeiss φακο μονιμα κολλημενο.
Olympus ---> μικρο αισθητηρα
Panasonic --> μικρο αισθητηρα

Εγω αν πηγαινα για street μόνο - πλέον - θα πηγαινα σε μια μικρη με τελειως σιωπηλο shutter speed, χωρίς σπαστη οθονη αναγκαστικά, και ας εχει μικροτερο αισθητηρα.
Π.χ. σε μία GM1 με εναν prime πανω και δε θα εψαχνα για 2ο φακο ποτε ξανα. Βασικα μαλλον στη Ricoh θα πηγαινα.
Θα προτιμουσα να ειναι τελειως αόρατη παρά να έχω καλύτερη εικονα αλλα δυνατο ήχο στο shutter speed και πιο μεγαλο σωμα (α6000). Και το street τη νυχτα ετσι κι αλλιως ας ειναι με θορυβο. αν ειναι σωστο street δε θα το προσεχεις το θορυβο μετα, θα σε νοιαζει το τι δειχνει περισσοτερο.

Υ.Γ. η d5300 φωτογραφικά είναι κορυφαία. Με εναν 35 f/1.8 DX τραβας τα παντα. Αλλα σε μεγεθος, εμφανιση και ήχο φευγεις μακρια απο αυτο που ψαχνεις.

Υ.Γ.2. ειμαι ευχαιριστημενος σε γενικες γραμμες απο τη Sony επειδη ΔΕΝ τη θελω μονο για street αλλα για λιγο απ'ολα. τελεια δεν είναι ουτε αυτη.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, δυστυχώς οι "τρομερές μικρές" δεν έχουν σταθεροποίηση, οπότε χάνουν από 1,5 έως 3 stop σε σχέση με μια OMD ας πούμε. Παρεπιπτόντως, σήμερα αργά το βράδυ και αύριο σε amazon.fr και .uk η GR σε προσφορά, τιμή άγνωστη.

...Για τον ίδιο λόγο, η fuji που είναι μετά βίας μισό σκαλί πάνω σε φωτογραφική ποιότητα απορρίπτεται, μια και οι φακοί της είναι πολύ καλοί αλλά φωτιά και λαύρα, ας πούμε ο ευρυγώνιος 10-24 που θα με ενδιέφερε, τιμάται 1.000 παρά κάτι ψιλά.
Για εμένα που μου αρέσουν οι Fuji (xm1-xe1 κλπ) και:

1) Θέλω μια mirrorless για δεύτερη μηχανή με προτεραιότητα την καλή ποιότητα εικόνας. Επιπέδου DX ας πούμε. πχ D7000 με τον 35 1.8G που είχα μέχρι πρόσφατα. (Ναι, την πούλησα...)
2) Δεν σκοπεύω να επενδύσω σε φακούς, θέλω έναν και καλό. Προτεραιότητα σε φακούς θα έχει πάντοτε το πρώτο μου σύστημα που ελπίζω να αποκτήσω σύντομα και θα είναι FX. (Να, το αποφάσισα...)
3) Οι κιτ της Fuji αν και απ' ό,τι διαβάζω είναι εξαιρετικοί μου φαίνονται "αρκούδες" (μπορεί να κάνω λάθος, δεν τους έχω δει απο κοντά) και θα προτιμούσα κάτι πιο μικρό (πχ pancake ή άντε και λίγο μεγαλύτερο)
4) Να αποδίδει όσο το δυνατόν καλύτερα jpeg ώστε να μη χρειάζονται ιδιαίτερο post proccecing

Υπάρχει κάτι καλό σε x-mount που να με καλύπτει χωρίς να χρειαστεί να δώσω μια περιουσία στην Fuji; Είτε για να το δουλεύω αποκλειστικά, είτε σε συνδυασμό με τον κιτ. Κατά προτίμηση κάτι προς wide και ας είναι και prime. Κάτι γύρω στα 35mm ας πούμε που για street καταστάσεις και ταξίδια είναι μια χαρά.

υ.γ. Την Sony RX100 την απέρριψα γιατί αν είναι να πάω σε compact προτιμώ την Ricoh GR που έχει ακριβώς όλα όσα θέλω σε ποιότητα, χαρακτηριστικά και εργονομία.
υ.γ.2. Η Ricoh GR που έχει ακριβώς όλα όσα θέλω σε ποιότητα, χαρακτηριστικά και εργονομία, έχει και μια τιμή που αν αποφασίσω να ανέβω εκεί προτιμώ να έχω τη δυνατότητα να αλλάζω φακούς έστω κι αν περιοριστώ μόνο στον συνδυασμό kit+prime.
υ.γ.3. Φίλε etsap με συγχωρείς που "χώνομαι" στο θέμα σου, αλλά όπως βλέπεις η "εφηβεία" είναι μεταδοτική... :flipout:

EDIT

Παρεπιπτόντως, σήμερα αργά το βράδυ και αύριο σε amazon.fr και .uk η GR σε προσφορά, τιμή άγνωστη.
Ώπα...

Στα χέρια του Ηλία, βλέποντας τα street και still-life που βγάζει, πιστεύω ένας συνδυασμός αντίστοιχα Ricoh GR (για street) + Sigma DP3M (για πορτρέτα/still-life/macro) θα σκότωνε, με κόστος κάτω από χιλιάρικο και απαράμιλλη φορητότητα.
Και η G5 να παραμείνει για γενική χρήση.
Κι αν χρειαστεί zoom, παίρνει τον 35-100 για την G5.

Beren η Ricoh δεν έχει καλό jpeg, αυτά που λες "φωτογραφίζουν" δυο περιπτώσεις: Fuji XM1 + 27/2,8 ~700 καινούρια από εξωτερικό, Olympus e-pl5 + panasonic 20/1,7 η μηχανή αυτή την στιγμή στα 330 με τον κιτ (Ελλάδα - η απολύτως καλύτερη τιμή πανευρωπαϊκά) + 20/1,7 μεταχειρισμένος - τρέχουν αγγελίες στα ~200 . Τον κιτ αν δεν τον θες πουλιέται εύκολα γύρω στα 90 ...

Beren η Ricoh δεν έχει καλό jpeg...

Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο θα έλεγα, οξύτατο, ένα κλικ μόνο χαμηλότερο από τα Raw, και με καλό wb.
Για να μη μιλήσουμε και για α/μ, όπου διαπρέπει.

Ας έβρισκα τη Ricoh σε πολύ καλή τιμή και το ξεχνάμε το jpeg. ίσως πρέπει να αρχίσω να την ψάχνω και στα μεταχειρισμένα...
Για Fuji δεν με βλέπω... αν υπήρχε φακός στην ποιότητα και την τιμή του Nikon 35mm 1.8G, θα έβρισκα και το σώμα σε τιμή χώμα και θα ήμουν 100% ικανοποιημένος. Αλλά δεν...
Η Olympus ίσως είναι τελικά η χρυσή τομή γι' αυτό που ψάχνω. Αλλά μπαίνουμε στα 4/3 χωράφια και εκεί πραγματικά χάνω τη μπάλα γιατί οι εναλλακτικές είναι αμέτρητες...
τεσπα... θα παρακολουθήσω την εξέλιξη του θέματος και τις δικές σας "hi-end" αναζητήσεις μήπως και κοντά στον βασιλικό ποτιστεί και η γλάστρα (εγώ δηλαδή... :flipout:)

Fuji XM1 + 27/2,8 ~700 καινούρια από εξωτερικό

Δεν είναι εξαιρετικός ο 27 2,8, ώστε να αξίζει κανείς να κάνει σετ με X-M1.
Με τον 23άρη ή τον 35άρη 1.4 έχει νόημα, όπως και με τον 18-55 zoom.
Αν ξεφεύγει η τιμή ή/και ο όγκος/βάρος, μένει η X100S σε μεταχειρισμένη, που και πάλι τουβλάκι είναι.

tzo όντας κάτοχος σίγουρα ξέρεις από πρώτο χέρι, αλλά σε όλα τα review μιλάνε για μέτρια χρωματική απόδοση, εκτός αν στο εν τω μεταξύ διορθώθηκαν τα πράγματα με τις αναβαθμίσεις του firmware?

edit: άσχετα με αυτό, η GR είναι μοναδική - την έχω περάσει από τεστ τσέπης τζιν... συν το καταπληκτικό interface!