Μια περίεργη αναζήτηση....

Για να επιτευχθει η αμφισημη αντιδραση των αδρανων φωτονιων μετα τις κρουστικες απωλειες ανακλασης, χρειαζονται 200 λουμενς.
 
Ετοιμασε το οπλοστασιο σου για επιθεωρηση θερμοκρασιας χρωματος τοτε :D

Σημερα, περι την δυση του ηλιου, οδευω εις ανατολικας Ευρωπας και επαναπατριζομαι ορεξατος την ερχομενη Τριτη :)
 
Απάντηση: Re: Μια περίεργη αναζήτηση....

Nαι. Μιλαμε για την θερμοκρασια χρωματος. Ομως μπορει να ειναι ισορροπημενο (το φως) εκει που θες στην θερμοκρασια χρωματος που θες και να εχει αλλο φσμα χρωματος.

Οταν δεις κελβινομετρο θα το καταλαβεις.

Προφανώς, κάτι χάνω, διότι δεν καταλαβαίνω. Αν θέλεις, Ναθαναήλ, εξηγείς και με διορθώνεις. Τι εννοείς φάσμα χρώματος στο λευκό φως? Το ποσοστό συμμετοχής των τριών βασικών χρωμάτων? Αν θυμάμαι καλά, για να έχουμε λευκό χρώμα, το ποσοστό συμμετοχής είναι 66% πράσινο, 22% κόκκινο και 12% μπλε. Με αυτές τις τιμές, έχουμε λευκό ή αποχρώσεις λευκού (γκρίζο) το οποίο καθορίζεται από το RGB. Π.χ. όταν έχουμε R=255, G=255, B=255 πετυχαίνουμε το λευκότερο λευκό (δεν υπάρχει πιο λευκό από αυτό) ήτοι Ν10 στην κλίμακα Munsell. Τα ποσοστά συμμετοχής των 3 βασικών χρωμάτων παραμένουν πάλι 66%+22%+12%. Αν έχουμε π.χ. R=191, G=191, B=191 με τα ίδια ποσοστά συμμετοχής, θα πάρουμε ένα ωραίο ουδέτερο γκριζάκι Ν8 που και πάλι θα έχει 6500Κ θερμοκρασία. Με λίγα λόγια, ανεξαρτήτως φωτεινότητας, εάν το R=G=B σημαίνει ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι σωστά, η θερμοκρασία μας είναι 6500Κ και το φως μας είναι ουδέτερο με χ=0.3129 και y=0.329.

Βάσει, λοιπόν, αυτού που έγραψες, ρωτώ:

Είναι δυνατόν να πάρουμε ουδέτερο λευκό ή αποχρώσεις του αν έχουμε απόκλιση μίας εκ των δύο παραμέτρων? Είναι δυνατόν π.χ. να πάρουμε λευκό 6500Κ με R=242, G=250, B=243?? Είναι δυνατόν να πάρουμε ουδέτερο λευκό ή απόχρωσή του όταν τα ποσοστά συμμετοχής είναι G=50%, R=40%, B=10%?

Α και μια ερωτηση γιατι χαθηκα.....

Πρεπει να εχεις απο καποια lumens και πανω ισχυ?

Δεν είναι ντε και καλά must. Άλλωστε, η φωτεινότητα (λαμπρότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού μιλάμε για φως ανάκλασης) εξαρτάται και από την επιφάνεια (τ.μ.) που καλύπτει το φως. Γι' αυτό που θέλω να κάνω, αρκεί και μια επιφάνεια 0,5 τ.μ. π.χ. Οπότε και με 100 λουμιέν κάνω δουλειά τοποθετώντας τον φακό πιο κοντά στην οθόνη. Γι' αυτό έγραψα πριν ότι με βολεύει να είναι πιο εστιασμένη η δέσμη.

Για να επιτευχθει η αμφισημη αντιδραση των αδρανων φωτονιων μετα τις κρουστικες απωλειες ανακλασης, χρειαζονται 200 λουμενς.

Αυτές οι ρημαδοκρουστικές απώλειες ανάκλασης (απορρόφηση), το κέρδος των διαφόρων υλικών σε συνάρτηση με το χρώμα και η κατευθυντικότητα (κακή λέξη, αλλά δεν είχα άλλη πρόχειρη...) του φωτός σε σχέση με τις γωνίες θέασης και τοποθέτησης της φωτεινής πηγής, χρειάζονται όχι 200 λουμιέν, αλλά, τουλάχιστον 200 ώρες διαβάσματος και πάλι δεν έχω βγάλει άκρη!!!:D:D
 
Κατ´αρχην πρεπει να τον μετρησουμε (με κελβινομετρο και μετα να τον διορθωσουμε αν χρειαζεται.)


Γιαννη για τα ποσοστα συμμετοχης των επι μερους χρωματων στην δημιουργια του λευκου δεν γνωριζω. Δεν ηταν ποτε στο αντικειμενο των σπουδων μας (εχουν περασει και πολλα χρονια). Για εμας ομως το λευκο της ημερας προσδιοριζεται στα 5600 k .

Προφανώς, κάτι χάνω, διότι δεν καταλαβαίνω. Αν θέλεις, Ναθαναήλ, εξηγείς και με διορθώνεις. Τι εννοείς φάσμα χρώματος στο λευκό φως? Το ποσοστό συμμετοχής των τριών βασικών χρωμάτων?

Μπορει να υπαρχει λευκο φως (αυτο ειναι σχετικο αναλογα το φιλμ παλιοτερα στο οποιο θελαμε να βγαλουμε λευκο φως ή στην εξισσοροπηση χρωματος στις ψηφιακες πλεον) εξισορροπημενο σωστα κατα kelvin αλλα να παρουσιαζει αποκλιση χρωματικη.

Πχ μπορει ενας led φακος για να το πω σε παραδειγμα που θα δειτε και απο κοντα να ειναι 6500 k δηλαδη η θερμοκρασια χρωματος που ζηταμε αλλα να εχει χρωματικη αποκλιση προς την περιοχη του magenta ή του green.

Oλα διορθωνονται ομως.
 
Last edited:
Το λευκό φως της μέρας και μάλιστα μεσημέρι ορίζεται σε 6500Κ. Δεν γνωρίζω τι είναι το 5600Κ που γράφεις.

ΕΝΤΙΤ:

Οκ, μάλλον είχες γράψει κατά λάθος το 5 πριν το 6.
 
Last edited:
Μπορει ως απολυτο daylight να οριζονται τα 6500k αλλα στον κινηματογραφηση και στην φωτογραφηση daylight λεμε το 5600k. Εξ´ου και στα 5600 τοσα χρονια εξισορροπουσαμε τα φιλμ και πλεον τους αισθητηρες (default daylight balance)

http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature

Το αλλαξα στο μηνυμα μου για να βαλω το επιθυμητο αποτελεσμα που θες και σε μπερδεψα.
 
Είδες τα tints της cree έτσι; Ποιο χρώμα σου άρεσε; Είσαι κάπου μάλλον στο 1C? Πες ποιο χρώμα θες να σου στείλω ένα φακό με το χρώμα που θες, αν και το καλύτερο είναι να διαλέξεις μόνος σου κάποιον που θα τον έχεις δει! :)
 
και μπαταρια 1 ως 2 ΑΑ θα συμπλήρωνα εγώ
και την συνέχεια την καλύπτει ο ergotelis που μπορεί να σου βάλει οποιο LED ανταποκρίνεται στην ανάγκη σου!