Απάντηση: Re: Μια περίεργη αναζήτηση....
Nαι. Μιλαμε για την θερμοκρασια χρωματος. Ομως μπορει να ειναι ισορροπημενο (το φως) εκει που θες στην θερμοκρασια χρωματος που θες και να εχει αλλο φσμα χρωματος.
Οταν δεις κελβινομετρο θα το καταλαβεις.
Προφανώς, κάτι χάνω, διότι δεν καταλαβαίνω. Αν θέλεις, Ναθαναήλ, εξηγείς και με διορθώνεις. Τι εννοείς φάσμα χρώματος στο λευκό φως? Το ποσοστό συμμετοχής των τριών βασικών χρωμάτων? Αν θυμάμαι καλά, για να έχουμε λευκό χρώμα, το ποσοστό συμμετοχής είναι 66% πράσινο, 22% κόκκινο και 12% μπλε. Με αυτές τις τιμές, έχουμε λευκό ή αποχρώσεις λευκού (γκρίζο) το οποίο καθορίζεται από το RGB. Π.χ. όταν έχουμε R=255, G=255, B=255 πετυχαίνουμε το λευκότερο λευκό (δεν υπάρχει πιο λευκό από αυτό) ήτοι Ν10 στην κλίμακα Munsell. Τα ποσοστά συμμετοχής των 3 βασικών χρωμάτων παραμένουν πάλι 66%+22%+12%. Αν έχουμε π.χ. R=191, G=191, B=191 με τα ίδια ποσοστά συμμετοχής, θα πάρουμε ένα ωραίο ουδέτερο γκριζάκι Ν8 που και πάλι θα έχει 6500Κ θερμοκρασία. Με λίγα λόγια, ανεξαρτήτως φωτεινότητας, εάν το R=G=B σημαίνει ότι τα ποσοστά συμμετοχής είναι σωστά, η θερμοκρασία μας είναι 6500Κ και το φως μας είναι ουδέτερο με χ=0.3129 και y=0.329.
Βάσει, λοιπόν, αυτού που έγραψες, ρωτώ:
Είναι δυνατόν να πάρουμε ουδέτερο λευκό ή αποχρώσεις του αν έχουμε απόκλιση μίας εκ των δύο παραμέτρων? Είναι δυνατόν π.χ. να πάρουμε λευκό 6500Κ με R=242, G=250, B=243?? Είναι δυνατόν να πάρουμε ουδέτερο λευκό ή απόχρωσή του όταν τα ποσοστά συμμετοχής είναι G=50%, R=40%, B=10%?
Α και μια ερωτηση γιατι χαθηκα.....
Πρεπει να εχεις απο καποια lumens και πανω ισχυ?
Δεν είναι ντε και καλά must. Άλλωστε, η φωτεινότητα (λαμπρότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση αφού μιλάμε για φως ανάκλασης) εξαρτάται και από την επιφάνεια (τ.μ.) που καλύπτει το φως. Γι' αυτό που θέλω να κάνω, αρκεί και μια επιφάνεια 0,5 τ.μ. π.χ. Οπότε και με 100 λουμιέν κάνω δουλειά τοποθετώντας τον φακό πιο κοντά στην οθόνη. Γι' αυτό έγραψα πριν ότι με βολεύει να είναι πιο εστιασμένη η δέσμη.
Για να επιτευχθει η αμφισημη αντιδραση των αδρανων φωτονιων μετα τις κρουστικες απωλειες ανακλασης, χρειαζονται 200 λουμενς.
Αυτές οι ρημαδοκρουστικές απώλειες ανάκλασης (απορρόφηση), το κέρδος των διαφόρων υλικών σε συνάρτηση με το χρώμα και η κατευθυντικότητα (κακή λέξη, αλλά δεν είχα άλλη πρόχειρη...) του φωτός σε σχέση με τις γωνίες θέασης και τοποθέτησης της φωτεινής πηγής, χρειάζονται όχι 200 λουμιέν, αλλά, τουλάχιστον 200 ώρες διαβάσματος και πάλι δεν έχω βγάλει άκρη!!!

