Μηχανές μεσαίου φορμά με φιλμ

Απάντηση: Re: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Nα μια PENTAX 67 σε καλή οπτική κατάσταση αλλά στα 450 ευρώ
http://cgi.ebay.de/ASAHI-PENTAX-67-...39:1|66:2|65:12|240:1318&_trksid=p3286.c0.m14 πάντως´για τη συγκεκριμένη μηχανή είναι καλή τιμή.

και μια ακόμη και σε άριστη κατάσταση αλλά στα 336 ευρώ
http://cgi.ebay.de/ASAHI-PENTAX-6x7...39:1|66:2|65:12|240:1318&_trksid=p3286.c0.m14 μάλλον θα πάει ψηλά.

και μια τρίτη που ίσως συμφέρει περισσότερο
http://cgi.ebay.de/Pentax-67-TTL-Pr...39:1|66:2|65:12|240:1318&_trksid=p3286.c0.m14

H δεύτερη έκλεισε στα 404 ευρώ.

Re: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Και η χρυσή Pentacon στα ...81!

Κρίμα που δεν τη χτύπησα, με την τραπεζική κρίση της έλιωνα και την επιχρύσωση που λέει ο λόγος.

Σε Pentacon Six βρίσκονται ενίοτε κάτι πακετάκια με καλούς φακούς, πχ Flektogon 50/4, Biotar 80/2.8 και Sonnar 180/2.8 (περίπου πλήρες πακέτο για τα δεδομένα του ΜΦ δηλαδή), τα οποία έχω δει να φεύγουν ακόμη και γύρω στα 200 ευρώ!

Kαι μια και πιασαμε τα ρετρο, εχω και μια Lubitel περιπου σαν την παρακατω... δεν θυμαμαι ακριβως το μοντελο.

Στο ebay τις εχουν στα 55 δολαρια... τοσο χαλια ειναι? Δεν αξιζουν μια?

Attachments

• lubitel_front.jpg
    lubitel_front.jpg
    68.6 KB · Views: 10

Και σαν καινούργια δεν ήταν ποτέ ακριβή η Lubitel, οπότε πώς να ανεβάσει τιμή; Από ποιότητα σχεδόν σαν τις αντίστοιχες Zenith ή μάλλον τις Cmena μιας και δεν έχει εναλάξιμους φακούς.
Ίσως η φτηνότερη σχετικά επώνυμη στο μεσαίο format. Στα κατάλληλα χέρια μπορεί να κάνει εντυπωσιακά πράγματα για την κατηγορία τιμής της, αλλά γενικά μάλλον δεν αξίζει πια τον κόπο...

Πάντως ο Σταυρινάκης έχει σε μεταχειρισμένα μια mamiya 645 με τον 80άρη φακό (δεν λέει ποιά ακριβώς είναι, φωτο είναι από την 645 AF, αλλά ο τίτλος λέει P) σε ενδεικτική τιμή (άρα μπορεί να κατεβεί πολύ) 590 ευρώ.

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=220296643481

Εάν ενδιαφέρει κάποιον και μπορείτε να πείσετε τον πωλητή να στείλει στη χώρα μας, ο τύπος πουλάει πλήρες σετ Πεντακον Six: 2 σώματα, σκόπευτρα, πλήρες σετ φακών (Zeiss 50/4, 80/2.8, 120/2.8, 180/2.8, 300/4) φυσούνες κλπ

Last edited:

Μόνο τους φακούς να βάλεις... είναι και ο Sonnar 300/4 μέσα. Φαντάζομαι το 400ρι θα το πιάσει χαλαρά η δημοπρασία, αλλά περίπου τόσο αξίζουν και μόνο οι 180/2.8 και 300/4

Έκλεισε στα 524 ευρώ... και πάλι καλά για τέτοιο υπερ-πλήρες σετ μεσαίου φορμά. Sonnar 180/2.8 και Sonnar 300/4 χτυπιούνται συνήθως από 150 ευρώ και βάλε (ειδικώς κομπλέ με τις θήκες τους κλπ όπως εν προκειμένω) έκαστος.

Τελικά μετά από μερικό ψάξιμο την έκανα την επιλογή μου για μηχανή μεσαίου φορμά: mamiya M645 1000s.

Κατέληξα στo συγκεκριμένο μοντέλο γιατί είναι φτηνό και σύμφωνα με τη γνώμη πολλών χρηστών σε διάφορα φόρουμ είναι και πολύ αξιόπιστο.
Πράγματι, από όσα μπόρεσα να καταλάβω όταν την έπισα στα χέρια μου, κούρδισα, έριξα μερικά κλικ, άνοιξα πλάτες, αλλάξα φακούς κτλ πρόκειται για ένα εξαιρετικό σώμα, με πρίεργη εργονομία βέβαια για τους συνηθισμένους στις ρεφλέξ:D. Οι φακοί της είναι επίσης φτηνοί.

Εγώ τη δική μου την πήρα 65$ από το Αμέρικα (βλέπε ebay) αλλά μόνο το σώμα. Και όταν λέω μόνο σώμα εννοώ ότι ούτε καν κασέτα να φορτώσεις το φιλμ δεν έχει! Εκτός από την κασέτα (25-30$) χρειάζομαι και σκόπευτρο (80-100$), εξαρτάται από το αν έχει φωτόεμετρο ή όχι. Με 300$ ακόμα για φακούς (55mm, 85mm, 150mm) είμαι έτοιμος για το μεσαίο φορμά, ένα αποθημένο πολλών ετών που η υψηλή τιμή δε με άφησε να πλησιάσω.

Για φακούς έχετε να προτέινετε κάτι;

Τέτοιες μηχανές καλό είναι να τις παίρνεις πακέτα, βρίσκεις καλές ευκαιρίες για σώμα με σκόπευτρο πλάτη και στάνταρ φακό. Πχ παρακολουθούσα μία Pentax 67, με πλατη και τον στάνταρ 105 φακό, έκλεισε στα 370 ευρώ. Καθόλου άσχημα.

Όταν όμως θελήσεις να τις χτυπήσεις δεν τις βρίσκεις τόσο έυκολα, πάντα κάτι δεν είναι όπως θα θελες. Εμένα τουλάχιστον μου συμβαίνει.
Ασε που το ρίσκο είναι μεγαλύτερο αγοράζοντας μεγάλη παραγγελία από έναν μόνο πωλητή. Με τα μεγάλα ποσά παίζει επίσης το ρίσκο του τελωνίου.

Για φακούς τι λες; Έχεις κανέναν jena σε μεσαίο φορμά;

Το 6x7 καρέ δε με ενδιαφέρει προς το παρών γιατί δεν έχω τι να το κάνω,
ο προτζέκτορας για slides είναι 6x6, το ίδιο και ο μεγενθυντήρας μου για να τυπώσω ΑΜ φιλμ. Ίσως αργότερα.

Τελικά κατέληξα στο 6x4,5 Καρέ. Αρχικά έψαξα ανάμεσα στις contax,pentax,mamiya. Η πρώτη βέβαια είναι η καλύτερη λύση με τους περίφημους zeiss φακούς της αλλά όταν δεις την τιμή το ξεχνάς,
και μένουν οι άλλες δύο.
Το AF δε με ενδιαφέρει. Αυτές είναι βαριές μηχανές, τις χρησιμοποιείς κυρίως με τρίποδο και έχεις όλο το χρόνο να εστιάσεις.

Για αρχή πήρα τη mamiya, θα τραβήξω μερικά φιλμάκια και θα δω. Αν δε μου κάτσει θα την πουλήσω και θα πάω στην πενταξ.

Επίσης να σας πώ ότι σκέφτομαι και την αγορά μιας διοπτικής, έχει κανένας πείρα από αυτές; Βασίλη τι λες;

Απάντηση: Re: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Επίσης να σας πώ ότι σκέφτομαι και την αγορά μιας διοπτικής, έχει κανένας πείρα από αυτές; Βασίλη τι λες;

Αν θες να μοιάζεις με μεταπολεμικό φωτορεπόρτερ έχει καλώς :flipout::flipout:
Τι να σου πώ Ηλία, τις διοπτικές ποτε δεν τις συμπάθησα.Υπάρχουν βέβαια εξαιρετικά δείγματα του είδους (Rollei) και εστιάζουν εύκολα σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες αλλά........αλλά!:nounder:

Re: Απάντηση: Re: Αυτό το μοντέλο τι λέει?

Αν θες να μοιάζεις με μεταπολεμικό φωτορεπόρτερ έχει καλώς :flipout::flipout:
:flipout:

κάπως έτσι τις έβλεπα και εγώ όταν πρωτοασχολήθηκα με τις μηχανές στα τέλη της 10ετίας του 80 που τελείωνα το σχολείο τότε.
Υπήρχαν οι canon eos, nikon f, olympus ΟΜ που τις θεωρούσα κούκλες (και συνεχίζουν να μου αρέσουν πολύ). Από την άλλη έβλεπα τις rolleiflex που κάνανε και μια περιουσία και έλεγα πως είναι δυνατόν κάποιος να πάρει αυτό το πράγμα και να βγει στο δρόμο.

Σήμερα συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν είναι καθόλου όμορφες αλλά μου αρέσουν πολύ οι φωτογραφικές μηχανές γενικότερα. Εννοώ από μηχανολογικής πλευράς, το πως λειτουργούν. Μη γελάτε βρε, κανείς δεν είναι τέλειος...:flipout:
Θα θελα να χρησιμοποιήσω μια τέτοια μηχανή, να τραβήξω ένα φιλμάκι. Οι φακοί τους πολλές φορές είναι ευχάριστη εκπληξη.

Οι επιλογές σήμερα σε τέτοιες μηχανές είναι αρκετές. Εκτος από τη rollei που στοιχίζει, υπάρχουν οι yashica 124, oi mamiyaflex, ενώ έχει και η Olympus την olympusflex και η minolta την autocord.
Υπάρχουν ακόμη οι flexaret, τσέχικες μηχανές που φτιάχνονται από το εργοστάσιο της Meopta. Μην περιμένετε απότ τις flexaret φινίρισμα και λεπτομέρεια αλλά έιναι συμπαθητικές μηχανές, δείτε και μια φωτογραφία για του λόγου το αληθές.
Ο φακός της είναι μια τσέχικη έκδοση του γνωστού tessar, ακετά πετυχημένη λένε.