Μηχανικά πληκτρολόγια, εργαλείο, φετίχ, παιχνίδι, ή και τα τρία;

Σκέφτηκα πολύ ποια θα ήταν η σωστή κατηγορία για ένα τέτοιο θέμα: θεωηρτικά ως PC hardware θα πήγαινε εκεί που συζητάμε για HPTC, ωστόσο τελικά μόνο γι'αυτή τη χρήση δεν είναι! Οπότε είπα να το ξεκινήσω εδώ και βλέπουμε.

Ξαφνικά στα γεράματα, μου ήρθε η περιέργεια/όρεξη να δοκιμάσω για πρώτη φορά μηχανικό πληκτρολόγιο. Επειδή δεν είμαι PC gamer, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ, αλλά κάτι άρθρα που χάζευα κατά καιρούς μιλούσαν για ένα άλλο κομμάτι της εμπειρίας χρήσης, αυτό της "ουσιαστικής" πληκτρολόγησης, του ότι νιώθεις δηλαδή σαν να αλληλεπιδράς με κάτι.

Οι διαφορετικές υλοποιήσεις είναι να χάνεσαι, και με πολλούς βαθμούς ελευθερίας. Πχ, αλλάζουν οι διακόπτες (με διαφορετικής φύσεως τεχνολογίες, linear, tactile, clicky, 'creamy' (ναι, αλήθεια!), κλπ κλπ., αλλάζουν τα υλικά του σασί, μεταλλικά, πλαστικά, γυάλινα, αλλάζουν τα σχήματα των πλήκτρων για το πως εδράζεται το δάχτυλο, αλλάζουν τα... αμορτισέρ, για να μην κουράζεσαι και να κάνει λιγότερη φασαρία, και φυσικά, αλλάζουν τα αισθητικά, με απίθανους συνδυασμούς χρωμάτων, φωτισμών, κλπ κλπ κλπ. Οι τιμές αντίστοιχα, ξεκινάνε από το 50αρικο και φτάνουν στα 4ψηφία, όρεξη και τρέλα να'χει κανείς.

Ξεκίνησα από κάτι πολύ βασικό, το Keychron K10, που το βρήκα σε μια προσφορά αρκετά ξεφτιλέ (<$50). Ενώ μου φάνηκε ενδιαφέρουσα η αλλαγή από το Apple Magic Keyboard που χρησιμοποιούσα ως τώρα, κάτι μου έλειπε. Ναι, είχε αυτό το fun κομμάτι, αλλά κάπως δεν ένιωθα την αλληλεπίδραση όπως τη φανταζόμουν, σα να είχε λίγο παραπάνω dead zone το πάτημα.

Οπότε, είπα να δοκιμάσω κάτι άλλο (τα καλά της Αμερικής), και ανέβηκα λίγο κατηγορία στο Keychron V6Max, διπλάσιας τιμής (120 ως ολοκληρωμένο πακέτο), με 2.4Ghz σύνδεση αντί για το τραγικό bluetooth, hot swappable (μπορείς να αλλάξεις διακόπτες χωρίς ιδιαίτερο ζόρι), και πραγματικά είδα το φως το αληθινό. Διαφορετικοί πολύ πιο premium διακόπτες, αν και της ίδιας κατηγορίας tactile, με τελείως διαφορετικό ήχο και άμεση αίσθηση, και βέβαια knob, που είναι το πιο γαμάτο άχρηστο πράγμα που μπορεί κανείς να φανταστεί :D. Εννοείται δε πως στο κουτί έχει μέσα διαφορετικά πλήκτρα για Mac/PC ώστε να το φτιάξεις ως πλήρες πληκτρολόγιο για ό,τι χρειάζεσαι.

Τελικά επιβεβαιώνω, εδώ και μια βδομάδα, πραγματικά χαίρομαι να κάθομαι στον υπολογιστή.

IMG_0485.jpeg

Βέβαια, αρχίζω να αναρωτιέμαι πως θα ήταν ένα πιο hiend, διπλάσιας τιμής και πάλι, στα $219, που δίνει επιπλέον gasket, μεταλλικό σασί, και διάφορα μικρά εξτραδάκια. Μπορεί και να κυλήσω και να το δοκιμάσω, θα δούμε, για την ώρα είμαι τόσο ευχαριστημένος με το V6 που αισθάνομαι λίγο τύψεις να ψαχτώ παραπάνω.

Είμαι ο μόνος;

Last edited:
Από την "μικρή" μου εμπειρία με ποντίκια και πληκτρολόγια...
Πάντα, μα πάντα, μα ΠΑΝΤΑ αν τα θέλεις για δουλειά θα παίρνεις με καλώδιο.
Καμία σχέση σε απόκριση, δεν συζητάμε για το ποντίκι που δεν μπορείς να κάνεις δουλειά με τα ασύρματα, όταν αρχίζει και πέφτει η μπαταρία στο πληκτρολόγιο νοιώθω σαν να γράφω πιο γρήγορα από ότι μπορεί να δείξει η οθόνη.
Μπλε διακόπτες, αν προσπαθεί να δουλέψει, ηρεμήσει, κοιμηθεί κάποιος σε απόσταση 5-6 μέτρων από εσένα, ποτέ. Καλή φάση το κλίκι κλίκι αλλά γίνεται εκνευριστικό κάποια στιγμή.
Είχα ένα μεταλλικό Cooler Master με μπλε διακόπτες που κατέληξε στο δωμάτιο των παιδιών (που παίζουν μαζί με κλειστή την πόρτα) λόγω φασαρίας.
Με τα brown του Razer έχω μια χαρά απόκριση χωρίς να ακούγομαι σε όλο το σπίτι.
Καλό είναι να τα δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις, ακόμη και το σχήμα του πλήκτρου μπορεί να σε αργοπορεί.
Παίζει ρόλο βέβαια και πόσο γρήγορα γράφεις, αλλά και πάλι είναι ενοχλητικό.

Νομίζω το 2.4Ghz είναι η μέρα με τη νύχτα με το Bluetooth, αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δυνατότητα για καλώδιο αν για οποιοδήποτε λόγο τα δω κωλυόμενα στο μέλλον, υπάρχει διακοπτάκι που επιλέγεις μεταξύ των τριών.

Το τελευταίο που πήρα έχει switches Gateron Jupiter Banana, που υποτίθεται ότι είναι στη φιλοσοφία των καφέ αλλά λίγο πιο "κάτι", πραγματικά νιώθεις πολύ καλύτερη απόκριση από τους απλούς καφέ και χωρίς πολλά κλίκι κλίκι.

Απλά το ουσιαστικό που αλλάζει σε σχέση με πχ το Apple Magic, είναι ότι όσο γράφεις, συνειδητοποιείς πως γράφεις. Είναι περίεργο να το εξηγήσει κανείς, τα λέει ωραία ο -κάθε άλλο παρά tech- reviewer εδώ.

IMG_20250207_194608.jpg

Ο παππούς όλων σας. ΝΑΙ το αυθεντικό ίσως πάνω από 35 ετών. Δείτε μέγεθος. Δίπλα το iPad είναι το 9ης γενιάς 10.5". Το απέσυρα διότι η μάνα μου πριν χρόνια έσπασε τα ποδαράκια με αποτέλεσμα να μη με βολεύει στην πληκτρολόγηση. Από τότε βολοδέρνω με ότι φτηνό βρω. Πχ το σετ που βλέπετε έχει 20€.

Δυστυχώς μέχρι πριν λίγα χρόνια τα μηχανικά ήταν μόνο με καλώδιο και να πω την αλήθεια είχα βολευτεί με την ελευθερία του ασύρματου. Δεν γράφω τόσο πολύ ούτε και παίζω να πω ότι με απασχολεί. Αλλά το ρημάδι μου λείπει αρκετές φορές. ΞΕΡΕΙΣ ότι πατάς το κουμπί και όχι το διπλανό. Κάποια στιγμή θα μου τη βαρέσει πάλι και θα την κάνω τη χαζομάρα.

Έτσι για το fun fact στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο έχουν γραφτεί κείμενα της EE. Ναι αυτής που φαντάζεστε. Θείος του κολλητού μου είχε εταιρία που τους προμήθευε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μας έφερνε τις αλλαγές. Είχα μικρούλι ασπρόμαυρο μόνιτορ με burn in από τη μπάρα των Windows. Ο φίλος μου αναβαθμιζόταν πιο συχνά όπως καταλαβαίνετε.

Δοκιμασα κι εγω παλιοτερα, να μαθω λιγα πραγματα για custom mechanical keyboards και κολλησα τοσο στο οικονομικο, οσο και στο τι να επιλεξεις.... το ειδα βαρελι χωρις πατο και το παρατησα.

Αν ειναι να το κανεις παντως, θα το κανεις βημα βημα απο την αρχη -κατα τη γνωμη μου, κομματι κομματι και θα δωσεις βαση στα keycaps μια και αυτα θα ειναι αυτο που θα βλεπεις τελικα....

Τα RGB, switches, frames, υλικα κτλ λιγο πολυ ειναι στανταρ ως αποτελεσμα.

• Like
Reactions: koupa
View attachment 246965

Ο παππούς όλων σας. ΝΑΙ το αυθεντικό ίσως πάνω από 35 ετών. Δείτε μέγεθος. Δίπλα το iPad είναι το 9ης γενιάς 10.5". Το απέσυρα διότι η μάνα μου πριν χρόνια έσπασε τα ποδαράκια με αποτέλεσμα να μη με βολεύει στην πληκτρολόγηση. Από τότε βολοδέρνω με ότι φτηνό βρω. Πχ το σετ που βλέπετε έχει 20€.

Δυστυχώς μέχρι πριν λίγα χρόνια τα μηχανικά ήταν μόνο με καλώδιο και να πω την αλήθεια είχα βολευτεί με την ελευθερία του ασύρματου. Δεν γράφω τόσο πολύ ούτε και παίζω να πω ότι με απασχολεί. Αλλά το ρημάδι μου λείπει αρκετές φορές. ΞΕΡΕΙΣ ότι πατάς το κουμπί και όχι το διπλανό. Κάποια στιγμή θα μου τη βαρέσει πάλι και θα την κάνω τη χαζομάρα.

Έτσι για το fun fact στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο έχουν γραφτεί κείμενα της EE. Ναι αυτής που φαντάζεστε. Θείος του κολλητού μου είχε εταιρία που τους προμήθευε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μας έφερνε τις αλλαγές. Είχα μικρούλι ασπρόμαυρο μόνιτορ με burn in από τη μπάρα των Windows. Ο φίλος μου αναβαθμιζόταν πιο συχνά όπως καταλαβαίνετε.

Εισαι ΜΑΣΤΟΡΑΣ ! :cool:
Ασε τους πιτσιρικαδες να πλατσουριζουν .... 😙😚 .... εισαι ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ! 🛳️

Βρηκα κατι στο νετ ...... αλλα ειναι δυνατον να εχει την ιδια μηχανικη αισθηση του IBM Model-M ...... ?
(περα απο την εξωφρενικη τιμη .......)

Χλωμο !

Last edited:
  • Love
2b745843-7cd4-48f2-86c5-29088c163d34.__CR0,0,1940,1200_PT0_SX970_V1___.jpg

Παίζει μεγάλο ρόλο το είδος του διακόπτη. Πχ ο ΜΠΛΕ είναι αυτός που ξέρουμε εμείς οι "παλιοί" με το κλικ. Όμως πρέπει να "βαράς" τα πλήκτρα. Τις πρώτες μέρες θα σου σπάσει τα νεύρα διότι θα πας να κάνεις μια απλή αντιγραφή CTRL-C και δε θα δουλέψει διότι δε θα έχεις πατήσει με δύναμη το CTRL που βρίσκετε στην άκρη. Το ίδιο και στα παιχνίδια. Σκέψου να παίζεις κάτι και να πρέπει να πατάς επαναλαμβανόμενα το Χ κουμπί. Κάποια στιγμή ίσως το χάσεις και έχεις πρόβλημα. Αν δείτε έχει 2.3mm ταξίδι πριν κάνει επαφή.

Από την άλλη ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που ξέρουμε. Μικρότερες αποστάσεις και πιο μαλακός. Επίσης είναι γραμμικός με αποτέλεσμα να έχει ομαλή διαδρομή σε όλο το πάτημα. Ο ΜΠΛΕ και ο ΚΑΦΕ έχουν ένα ελάχιστο σκαλάκι όταν πιάνει.

Το ιδανικό είναι σε κάποιο μεγάλο μαγαζί να δοκιμάσεις τα πάντα. Ευτυχώς που οι "παιχνιδάδες" είναι μεγάλη αγορά και θα βρεις υλικό για δοκιμή.

• Like
  • Wow
Reactions: SR-71 and Maestro
Εχω το Κ5 "Slim" υποτίθεται, λειτουργεί και μεσω bt και καλωδιακά συνδεμένο. Καλή αίσθηση, αν και δεν δίνει όλες τις επιλογές του mac, και η απογοήτευση οτι δεν είχε κονσόλα cms να παραμετροποιείς πλήκτρα.
Άσε που έβγαλαν τελευταία ένα on-line software editor, αλλα δε το υποστηρίζει...
Απο κάτω του κάθεται ενα MS Sidewinder X6 που είχε τα πάντα όλα εδω και 20 χρόνια απο Macro customization...

Last edited:
Το bluetooth στα Mac δεν παλεύεται διαχρονικά, σε βαθμό που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι το κρατάνε αφού δε δουλεύει. Το ίδιο bug μέσα σε 15 γενιές υπολογιστών, που όταν συνδέσεις ταυτόχρονα 3η συσκευή αρχίζει να γίνεται πανηγύρι. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που γύρισα πίσω το K10.

Το software παραμετροποίησης δουλεύει μια χαρά στο V6 αλλά να πω την αλήθεια δε βλέπω και φοβερή χρησιμότητα (για μένα). To μόνο που έκανα είναι να αλλάξω τα φώτα (το πολύχρωμο από ένα σημείο και μετά τσιρκίζει λίγο).

View attachment 246968

Παίζει μεγάλο ρόλο το είδος του διακόπτη. Πχ ο ΜΠΛΕ είναι αυτός που ξέρουμε εμείς οι "παλιοί" με το κλικ. Όμως πρέπει να "βαράς" τα πλήκτρα. Τις πρώτες μέρες θα σου σπάσει τα νεύρα διότι θα πας να κάνεις μια απλή αντιγραφή CTRL-C και δε θα δουλέψει διότι δε θα έχεις πατήσει με δύναμη το CTRL που βρίσκετε στην άκρη. Το ίδιο και στα παιχνίδια. Σκέψου να παίζεις κάτι και να πρέπει να πατάς επαναλαμβανόμενα το Χ κουμπί. Κάποια στιγμή ίσως το χάσεις και έχεις πρόβλημα. Αν δείτε έχει 2.3mm ταξίδι πριν κάνει επαφή.

Από την άλλη ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που ξέρουμε. Μικρότερες αποστάσεις και πιο μαλακός. Επίσης είναι γραμμικός με αποτέλεσμα να έχει ομαλή διαδρομή σε όλο το πάτημα. Ο ΜΠΛΕ και ο ΚΑΦΕ έχουν ένα ελάχιστο σκαλάκι όταν πιάνει.

Το ιδανικό είναι σε κάποιο μεγάλο μαγαζί να δοκιμάσεις τα πάντα. Ευτυχώς που οι "παιχνιδάδες" είναι μεγάλη αγορά και θα βρεις υλικό για δοκιμή.
Δεν καταλαβα 😲..........
Θα αγορασω τα πληκτρα και θα τα περασω ενα-ενα ?
Σε καμπινα δικης μου διαλογης ?
Με πλακετα δικης μου διαλογης ?

Ε οχι δα .......... ΔΕΝ αξιζει τοση δουλεια !
(εχουμε και πιο σοβαρα πραγματα να κανουμε 😆)

Δεν καταλαβα 😲..........

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι αυτό που έκανα εγώ: να πάρεις ένα έτοιμο, plug and play που λέμε, το οποίο όμως να είναι hot swappable, άρα να σου επιτρέπει στο μέλλον να κάνεις ό,τι κατεβάσει η κούτρα σου, αν αποκτήσεις τέτοιες ορέξεις. Εγώ να σου πω την αλήθεια δε νομίζω να αποκτήσω, αλλά ποιος ξέρει.

• Like
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι αυτό που έκανα εγώ: να πάρεις ένα έτοιμο, plug and play που λέμε, το οποίο όμως να είναι hot swappable, άρα να σου επιτρέπει στο μέλλον να κάνεις ό,τι κατεβάσει η κούτρα σου, αν αποκτήσεις τέτοιες ορέξεις. Εγώ να σου πω την αλήθεια δε νομίζω να αποκτήσω, αλλά ποιος ξέρει.
Ναι, δεν θελει καμια ντοκτορα για να φτιαξεις το δικο σου.
Αλλα ξερεις τι ΣΠΑΣΙΜΟ ειναι ?

Δεν καταλαβα 😲..........

Όχι βρε. Αυτά είναι για τους εντελώς παλαβούς. Υπάρχουν όντως εταιρίες που σου τα δίνουν κομμάτι κομμάτι.

Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις. Αγοράζεις ένα καλό με ανταλλάξιμα πλήκτρα όπως έγραψε ο @Maestro και στο μέλλον παίζεις ή βλέπεις το παραπάνω πινακάκι και τα αντίστοιχα άλλων κατασκευαστών, επιλέγεις κάτι και μένεις με αυτό.

Ευτυχώς έχουν ξαναγυρίσει στη μόδα και υπάρχουν άπειρες επιλογές.

Το Skroutz έχει συνολικά 1345 μηχανικά πληκτρολόγια. Ξεκινάνε από 20€ και ανεβαίνουν. Τώρα τα καλά με επώνυμους διακόπτες προφανώς είναι ακριβά. Αλλά όπως βλέπεις έχεις να διαλέξεις να δεις αν σου κάνει κάτι.

Πχ εδώ η Keychron που είναι από τις καλύτερες. Έχω επιλέξει πλήρες πληκτρολόγιο και ασύρματο. Αν δεις στα υπόλοιπα φίλτρα έχει γραμμικά, tactile και κλασικά με κλικ.

Αν δεις στο κάθε πληκτρολόγιο έχει τα καταστήματα και κάποια είναι και επίσημοι μεταπωλητές. Πχ υπάρχει κατάστημα στην αρχή της Μεσογείων. Σχεδόν κέντρο. Πας τη βόλτα σου και δοκιμάζεις.

SK-7100.jpg
Από τα παραπάνω δυο πληκτρολόγια ποιο θα λέγατε οτι χρησιμοποιώ ανελιπώς και το άλλο απλά κάθεται σκεπασμένο με ένα πανάκι για να μην σκονίζεται;
Όσοι θα έλεγαν το Keychron έχασαν....Δυστυχώς οι ευκολίες και οι συνήθειες ετών δεν κόβονται.Το Liteon SK7100 αγορασμένο εν έτη 1995 ή κάπου εκεί γύρω με συντροφεύει έως σήμερα.Το keychron το αγόρασα όταν μετά από απέλπιδες προσπάθειες να βρω λειτουργικό αντάπτορα από PS2 σε USB για το νέο PC που δεν είχε θύρα PS2 απέτυχαν.Όλοι οι αντάπτορες λειτουργούσαν εν μέρη αλλά ακύρωναν τα multimedia κουμπιά τα οποία τα είχαν εδώ και αρκετά χρόνια προγραμματισμένα για μακροεντολές που μου έλυναν τα χέρια.
Τελικά μετά από πολύ ψάξιμο στο νετ , δώθηκε παράταση ζωής στο SK7100.Βρέθηκε ένα παλικάρι Ιάπωνας από ξένο forum που μου προγραμμάτισε ένα arduino based module και πλέον δουλεύουν όλα τα ΜΜ keys όπως πρώτα.
Το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο , αν εξαιρέσεις τα γράμματα που ξεθώριασαν από τα πρώτα 5 ΜΜ keys , είναι σε κατάσταση βιτρίνας.Σαν να αγοράστηκε χτές.
Το προσέχω σαν τα μάτια μου και μια φορά κάθε χρόνο περίπου βγάζω όλα τα κουμπιά και κάνω εσωτερικό καθαρισμό.
Μιλώντας για φετιχ......

όλα έτσι ήταν πριν τα λάστιχα
specrum zx , commodore 64 ή 128 , amstrad 464. Κάποτε έτσι έκαναν (από ήχο εννοώ) τα πληκτρολόγια. Ξέρω εμφάνισα την ηλικία μου!!

• Haha
Reactions: SR-71
specrum zx , commodore 64 ή 128 , amstrad 464. Κάποτε έτσι έκαναν (από ήχο εννοώ) τα πληκτρολόγια. Ξέρω εμφάνισα την ηλικία μου!!
To ZX λαστιχένιο πληκτολόγιο δεν είχε?

• Like
Reactions: SR-71
Θυμάμαι κάποτε κυκλοφορούσε και ένα προγραμματάκι που έκανε να ακούγεται κλικ όταν πατιόταν ένα κουμπί σε λαστιχένιο ΚΒ.