Μηχανικά πληκτρολόγια, εργαλείο, φετίχ, παιχνίδι, ή και τα τρία;

Βασικά κουνάω εμπρός πίσω πολύ συχνά το πληκτρολόγιο πάνω στο γραφείο μέσα στη μέρα ανάλογα με το πόσο ξαπλωτά κάθομαι στην καρέκλα και πόσο πολύ κείμενο έχω να γράψω. Αν δεν είναι ενωμένα γίνεται μπελάς.

Είπα να εκμεταλλευτώ τα καλά της Αμερικής, και περιμένω σήμερα-αύριο δυο ακόμα πληκτρολόγια που γλυκοκοίταζα, να παίξω μαζί τους και να αποφασίσω ποιο από τα τρία (μαζί με το V6Max που έχω αυτή τη στιμή) μου κάνει καλύτερα.

Nuphy air 96 v2 (Low-profile με Moss Switches)

61sL6DeTaYL._AC_SL1500_.jpg

Keychron Q6 Max (full size με Banana Switches)

61hzh2EDXkL._AC_SL1500_.jpg

αγνωστου κατασκευαστη , ετος 1998-2000 περιπου , αχρησιμοποιητο. το κουτι εγραφε ''σχεδιασμενο για win 98''

Attachments

• 20250214_211808.jpg
    20250214_211808.jpg
    5.2 MB · Views: 27
  • Love
Reactions: Tzimisce
Με χορταστικό enter και backspace. Αλλά τα πλήκτρα ενέργειας μέσα στη μέση, αντί για το τέλος της γραμμής να τελειώνει ο υπολογιστής...

Αναρωτιέμαι ακόμα και σήμερα γιατί πρέπει να έχουμε προβλήματα εργονομίας σε κάτι που εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα.

Αναρωτιέμαι ακόμα και σήμερα γιατί πρέπει να έχουμε προβλήματα εργονομίας σε κάτι που εφευρέθηκε τον 19ο αιώνα.
Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί και βολευόμαστε με διαφορετικά πράγματα. Από πλευράς διάταξης των πλήκτρων το παρακάτω με είχε βολέψει απίστευτα

1739686140564.png

Με 3d κύμα αλλά ενωμένο. Το έχω ακόμη, αλλά πια τα πλήκτρα κολλάνε και δεν ξέρω αν μπορώ να το φτιάξω. Έψαχνα να βρω NOS κάπου και δεν είχα καταφέρει τότε, γιατί δεύτερο χέρι ποτέ δεν ξέρεις αν θα είναι τα ίδια χάλια με το δικό μου.
Είχε βγάλει το παρακάτω αλλά δεν μπορώ με τίποτα διάταξη με τα βελάκια εκεί
1739686424203.png

Άλλοι γράφουν πιο γρήγορα με σπαστό wave, άλλοι θέλουν το κλακ-κλακ και άλλοι ξενερώνουν με τον ήχο αλλά θέλουν την αίσθηση.
Βγάλε άκρη...

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αν έχεις γνωστό που να ορκίζεται σε trackball. Συνήθως προτιμά κάποιο με 10+ cm ύψος και έχει πάντα 2-3 στο σπίτι και κουβαλάει ένα με το λαπτοπ παντού.

Άσε το θέμα της αίσθησης. Εννοώ να βάζεις πλήκτρα άσχετα μεταξύ τους κολλητά. Όπως στο δικό σου, ένα τεράστιο delete δίπλα στα pageup και pagedown. Ή ένα μικρό enter που το θες όλη την ώρα κι ένα μεγάλο | που δεν το θες ποτέ. Ή η σμυκρυνση του control, που το θες σε συνδυασμό πλήκτρων αν έχεις μάθει να δουλεύεις shortcuts.

• Like
Τέλειο πληκτρολόγιο ακόμη δεν έχω βρει. Έχω βρει τουλάχιστον πληκτρολόγια που είμαι αποδοτικός, δεν κουράζουν και δεν με ενοχλούν.

Είπα να εκμεταλλευτώ τα καλά της Αμερικής, και περιμένω σήμερα-αύριο δυο ακόμα πληκτρολόγια που γλυκοκοίταζα, να παίξω μαζί τους και να αποφασίσω ποιο από τα τρία (μαζί με το V6Max που έχω αυτή τη στιμή) μου κάνει καλύτερα.

Nuphy air 96 v2 (Low-profile με Moss Switches)

View attachment 247372

Keychron Q6 Max (full size με Banana Switches)

View attachment 247373
Πάντως αν δε σε βολέψει το Nuphy air 96 v2 ξέρω μια διεύθυνση να σου δώσω για να το πετάξεις στα "σκουπίδια".

Same Sh1t... Different Day

Πάντως αν δε σε βολέψει το Nuphy air 96 v2 ξέρω μια διεύθυνση να σου δώσω για να το πετάξεις στα "σκουπίδια".

Same Sh1t... Different Day

Χαχα, για full refund θα πάει, τουλάχιστον σε κάτι τέτοια ασήμαντα παραμένουμε πολιτισμένοι.

Ήθελα να μου αρέσει, ειλικρινά, γιατί είναι κουκλί, μαζεμένο, ποιοτικό σαν σκαρί, και γενικότερα ωραίο στην αίσθηση. Αλλά κάτι εργονομικές επιλογές για την ώρα δεν τις παλεύω με τίποτα. Με κυριότερο το μηδέν στο numeric που αντί να εκτείνεται κάτω από το 1 σταματάει κάτω από το δυο, με αποτέλεσμα 9 στις 10 φορές αντί για μηδέν να πατάω... δεξί βελάκι. Και γενικότερα, λίγο στριμόκωλο layout. Μάλλον τελικά είμαι φαν των full size.

• Like
Reactions: karajim80 and koupa
Χαχα, για full refund θα πάει, τουλάχιστον σε κάτι τέτοια ασήμαντα παραμένουμε πολιτισμένοι.

Ήθελα να μου αρέσει, ειλικρινά, γιατί είναι κουκλί, μαζεμένο, ποιοτικό σαν σκαρί, και γενικότερα ωραίο στην αίσθηση. Αλλά κάτι εργονομικές επιλογές για την ώρα δεν τις παλεύω με τίποτα. Με κυριότερο το μηδέν στο numeric που αντί να εκτείνεται κάτω από το 1 σταματάει κάτω από το δυο, με αποτέλεσμα 9 στις 10 φορές αντί για μηδέν να πατάω... δεξί βελάκι. Και γενικότερα, λίγο στριμόκωλο layout. Μάλλον τελικά είμαι φαν των full size.
Πολυ στριμωγμενο ρε συ λογικο ειναι να την πατας .

Εγω θασουλεγα να παρεις ενα χωρις numpad δεξια ναναι και μαζεμενο....

Πολυ στριμωγμενο ρε συ λογικο ειναι να την πατας .

Εγω θασουλεγα να παρεις ενα χωρις numpad δεξια ναναι και μαζεμενο....

25 χρόνια χρήσης numpad, δεν αλλάζουν αυτά πια. Μηχανικός άνθρωπος, θυμίζω!

Μου πέρασε από το μυαλό να πάρω ένα χωρίς, με το σκεπτικό όμως να πάρω ξεχωριστό numpad από δίπλα, αλλά μετά λέω εντάξει, ποιό το νόημα τελικά.

Ήρθε και το ακριβό Keychron (Q6 Max). Ενώ είναι σαφώς το καλύτερο των τριών, μεταλλικό, θεόβαρο, τανκ κανονικό, και αισθητικά πιο όμορφο, οι διαφορές με το πλαστικό αδερφάκι του (V6 Max) που έρχεται στη μισή τιμή σ'αυτά που έχουν σημασία (αίσθηση πληκτρολόγησης, ήχος, κλπ) είναι μάλλον μικρές. Θα έλεγα μάλιστα ότι το φτηνό έχει λίγο διαφορετικό σχήμα στα πλήκτρα που με βολεύει οριακά περισσότερο στη γρήγορη πληκτρολόγηση. Το μόνο του αρνητικό είναι ότι είναι με διαφορά το πιο άσχημο και cheap looking των 3. Αλλά πληκτρολόγιο έψαχνα, όχι νύφη.

Οπότε, σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό γκρίνιας που έχω δει στο reddit για Q6 που τα κακαρώνουν μετά από λίγους μήνες με την Keychron να κάνει τον κινέζο και να σου λέει να πετάξεις $240 στα σκουπίδια, η απόφαση είναι μάλλον ειλημμένη, τα υπόλοιπα πακετάρονται και μένουμε με το V6 των $119, μάλλον φτηνά τη βγάλαμε αδέρφια!

....εκτός αν μου τη βαρέσει τελευταία στιγμή και το ρισκάρω, γιατί αυτή η μικρή διαφορά που έχουν μεταξύ τους στον ήχο δεν έχω καταλάβει αν τη γουστάρω ή όχι :) Πάντως το nuphy από άποψη πληκτρολόγησης είναι σαφώς (με διαφορά) χειρότερο από τα άλλα δυο, αν μη τι άλλο για τα γούστα μου.

Last edited:
  • Like
Βλέπω πάρα πολλούς keyboard hoarders να φεύγουν από την keychron εδώ και καιρό που άρχισε τις κινεζιές της και να πηγαίνουν σε epomaker, monsgeek κι άλλες παρόμοιες.
Να δω πρώτα τι dac θα πάρω για τον υπολογιστή και μετά μάλλον θα πάω για TKL epomaker για το σπίτι και ίσως το Μ5W full size για το γραφείο.

Επειδη εχω υπαρξει χρηστης παιχνιδιων σε pc και μαλιστα απαιτητικος - πανε χρονια βεβαια- και επειδη ειχα διαφορα dedicated ημιπλητρολογια για βαρια χρηση και με εξειδικευμενες αναγκες (πχ pad με συγκεκριμενα πληκτρα κλπ) προσφατα που ενα απο τα παιδια μου ηθελε να παιξει σε υπολογιστη και για να μην καταστρεψει τα ωραια μου φωτιζομενα rgb πληκτρολογια της razer που εχω
παραγγειλα ενα vintage look μηχανικο πληκτρολογιο να βγαζει τα απωθημενα του και να ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι :D

Aυτο το μηχανικο πληκτρολογιο της 8bitdo που λειτουργει και ασυρματα και ενσυρματα, εχει δυο προγραμματιζομενα super buttons με καταπληκτικη αισθητικη (εχει 5 διαφορετικα, ενα φωτιζομενο με xbox σχεδιασμο, ενα που ειναι κοπια του commodore 64

View attachment 247004View attachment 247005

Και 2-3 ακομα

View attachment 247006View attachment 247008

Αυτο το τελευταιο παραγγειλα εγω με ξεχωριστο μηχανικο numpad που λειτουργει και ως ξεχωριστο calculator με αυτονομη ρετρο οθονη και βγαινει σε ασορτι χρωματισμους

View attachment 247010

Υπαρχουν και οι εκδοσεις με ενσωματωμενο numpad με δικη του ρετρο οθονη αλλα παραειναι μακρυ....

Λοιπόν παραλάβαμε το σετακι έχω μείνει άφωνος με την ποιότητα ται τα υλικά εκτός της ρετρό ομορφιάς. Τα πλήκτρα είναι αρκετά μαλακά ( πιο μαλακά από τα razer μου) και με ήχο που μοιάζει με παλιά γραφομηχανή .

1000004972.jpg1000004970.jpg

1000004979.jpg1000004978.jpg

1000004981.jpg1000004973.jpg

Έχει δοκιμάσει κανένας το Redragon K618 Horus;
Μετά από λίγο ψάξιμο καλύπτει με νορμάλ τιμή αυτά που ψάχνω:
- Χαμηλό προφίλ
- Φουλ διάταξη
- Γραμμικό διακόπτη
- Σχετικά ήσυχο
- Καλό μαξιλαράκι για τους καρπούς που γραπώνει στο πληκτρολόγιο (εξτρά αγορά).
Το μόνο αρνητικό ότι η μπαταρία του δεν κρατάει πολύ, αλλά έχει δυνατότητα wired σύνδεσης οπότε δεν με ενοχλεί.

All set 👌🏻

Συνηθισμένος από το προηγούμενο μηχανικό πληκτρολόγιο, το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση (μέρα με νύχτα φυσικά) η ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ αίσθηση που νιώθεις στα "μήλα"¨των δαχτύλων σου κατά την πληκτρολόγηση! Οι διακόπτες είναι οι super Red quiet. Υπέροχο :)

Attachments

• IMG_9118.jpeg
    IMG_9118.jpeg
    245.7 KB · Views: 26
  • IMG_9119.jpeg
    IMG_9119.jpeg
    370 KB · Views: 26
Last edited:
Τελικά η αναζήτησή συνεχίζεται, αφού το V6 Max άρχισε να κάνει κάτι κουλά.... 2 μέρες πριν τη λήξη του 30ημερου επιστροφής (με το που άλλαξα keycaps άρχισε να κάνει random double registers/no registers κλπ) και πήγε πίσω χωρίς πολλά πολλά. Οπότε είπα να κάνω μια δοκιμή με το flagship Q5 Max, που είναι ελάχιστα πιο μαζεμένο 96%. Το μεγέθος είναι πολύ ωραίο, αφού δεν είναι πια γκουμούτσα χωρίς να χάνω το numeric keypad, ενώ το τελευταίο έχει κανονική διαρρύθμιση, όχι σαν εκείνο το ανεκδιήγητο μηδέν του nuphy. O ήχος και η αίσθηση απολαυστικά, και έχω μόνο δυο ενστάσεις: Το ύψος των πλήκτρων που με ξενίζει άσχημα, και το... Del το οποίο το έχουν βάλει σε σημείο τόσο άκυρο που με εξοργίζει, και είμαι από αυτούς που το χρησιμοποιούν συνεχώς. Ελπίζω να το συνηθίσω, αλλιώς θα πάει κι αυτό άκλαυτο μου φαίνεται. Είναι φοβερά κουκλί πάντως. Θα δοκιμάσω και κάνα palm rest να δω αν θα βοηθήσει λίγο με το θέμα του ύψους. Φαρμακείο βέβαια ($235).

IMG_0578 copy.jpg

Τελικά η αναζήτησή συνεχίζεται, αφού το V6 Max άρχισε να κάνει κάτι κουλά.... 2 μέρες πριν τη λήξη του 30ημερου επιστροφής (με το που άλλαξα keycaps άρχισε να κάνει random double registers/no registers κλπ) και πήγε πίσω χωρίς πολλά πολλά. Οπότε είπα να κάνω μια δοκιμή με το flagship Q5 Max, που είναι ελάχιστα πιο μαζεμένο 96%. Το μεγέθος είναι πολύ ωραίο, αφού δεν είναι πια γκουμούτσα χωρίς να χάνω το numeric keypad, ενώ το τελευταίο έχει κανονική διαρρύθμιση, όχι σαν εκείνο το ανεκδιήγητο μηδέν του nuphy. O ήχος και η αίσθηση απολαυστικά, και έχω μόνο δυο ενστάσεις: Το ύψος των πλήκτρων που με ξενίζει άσχημα, και το... Del το οποίο το έχουν βάλει σε σημείο τόσο άκυρο που με εξοργίζει, και είμαι από αυτούς που το χρησιμοποιούν συνεχώς. Ελπίζω να το συνηθίσω, αλλιώς θα πάει κι αυτό άκλαυτο μου φαίνεται. Είναι φοβερά κουκλί πάντως. Θα δοκιμάσω και κάνα palm rest να δω αν θα βοηθήσει λίγο με το θέμα του ύψους. Φαρμακείο βέβαια ($235).

View attachment 248506
Τουλάχιστον το "0" είναι εκεί που το θες...

• Like
Reactions: Maestro