Μηχανουργικός τορνος.

Όχι, απλά μόλις το ξεκίνησα… :D
Κι επειδή έχω πρόβλημα με το αλουμίνιο, δεν έχω τρόπο να το χαράξω με το laser, σκέφτομαι να το κάνω εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτο.
Ή θα χαράξω μόνο τη στεφάνη.
Θα δούμε.
Ούτως ή άλλως για το άθλημα το κάνω. :ROFLMAO:

Όχι, απλά μόλις το ξεκίνησα… :D
Κι επειδή έχω πρόβλημα με το αλουμίνιο, δεν έχω τρόπο να το χαράξω με το laser, σκέφτομαι να το κάνω εξ ολοκλήρου από ανοξείδωτο.
Ή θα χαράξω μόνο τη στεφάνη.
Θα δούμε.
Ούτως ή άλλως για το άθλημα το κάνω. :ROFLMAO:
δεν έχεις ενισχυτή να το βάλεις πάνω;;
η αίσθηση στο χέρι όταν "γυρνάς" βαρύ κουμπί είναι εντελώς διαφορετική.. upper class αίσθηση ! καμία σχέση με τα ελαφρά της πλάκας.

Τώρ με το καινούριο τόρνο, σιγά-σιγά, ξανα φτιάχνω όλα τα βοηθητικά εργαλειάκια που όμως ειπναι πάρα πολυπ εξυπηρετικά.
Εδώ η αυτόματη πρόωση του φτωχού για το μικρό σεπορτάκι του εργαλειοδέτη.

IMG_8726.jpegIMG_8728.jpegIMG_8729.jpegIMG_8731.jpeg

Ένας μήνας έχει περάσει που δεν έχω ακουμπήσει τον τόρνο, ίσως και παραπάνω..

Προχτές μου έδωσε η κυρά Φρόσω από κάτω ένα φωτιστικό που έφαγε τις ψιλές του και έγινε χάρχαλο..
Η βάση που κρατάει το καπέλο έσπασε και δεν ήθελε και πολύ εδώ που τα λέμε.. ψεύτικο πράμα.

Η καλύτερη λύση , η κατασκευή νέας βάσης.
Μια μεταλλική ροδέλα είναι καλή λύση..

IMG_20240619_221119.jpg

Αλλά η εσωτερική τρύπα έπρεπε να μεγαλώσει αρκετά.

Άντε λέω να δουλέψει ο τόρνος και για λογαριασμό άλλου...

IMG_20240619_222100.jpg

Κοπτικό;;
Το σκέφτηκα από δω, το σκέφτηκα από κει, έβαλα τελικά ένα σπασμένο από παλιότερα

IMG_20240619_225434.jpg

IMG_20240619_231124.jpg

Στην ουσία είναι η 1η φορά που δουλεύω σίδερο..
Καλά πήγε, ατύχημα δεν είχα αλλά πολύ ζέστη και ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι πάνω στα προστατευτικά γυαλιά παρά τον ανεμιστήρα πίσω μου.

Η σιδερένια ροδέλα πέρασε σφιχτά στον "λαιμό" και θα μπορούσε να μείνει έτσι..

IMG_20240619_232115.jpg

IMG_20240619_232140.jpg

Το πλαστικό παξιμάδι μια χαρά καργάρει το καπέλο

IMG_20240619_232241.jpg

και το αποτέλεσμα ήταν καλό.

IMG_20240619_232319.jpg

Αλλά το "σύστημα" ήθελε βελτίωση γιατί οι βελτιώσεις είναι στο αίμα μας....

Στο παρακάτω πόστ η συνέχεια....

Βελτίωση φωτιστικού..... :LOL:

IMG_20240619_233006.jpg

Κάτι πρέπει να ενισχύσει την μεταλλική ροδέλα από κάτω

Αυτό φυσικά:

IMG_20240619_233348.jpg

Σε 24 ώρες θα είναι "κόκαλο" και θα παραδωθεί στην αγαπητή γειτόνισσα

IMG_20240619_233736.jpg

Και ένα κομμάτι από το κυρίως σώμα έφυγε, το οποίο το κόλλησα με κόλλα στιγμής..
Έβαψα και τα άσπρα σημεία με μαύρο χρώμα, ότι πιο κοντά είχα σε απόχρωση

IMG_20240619_233753.jpg

Τέλος η 1η δουλειά στον τόρνο που δεν αφορά κάποιο από τα πικάπ μου....

Last edited by a moderator:
Βλαδίμηρε δεν τοξερα οτι ασχολήσε με μηχανουργικό τόρνο. Είναι μια δεξιότητα που μαζί με τον οξυγονοκόληση θα'θελα κάποια στιγμή να αποκτήσω.

Last edited by a moderator:
Βλαδίμηρε δεν τοξερα οτι ασχολήσε με μηχανουργικό τόρνο. Είναι μια δεξιότητα που μαζί με τον οξυγονοκόληση θα'θελα κάποια στιγμή να αποκτήσω.
Άρχισα πρόσφατα Κώστα για να κάνω μια μετατροπή στους βραχίονες των Technics μου..
Μετά θα φτιάξω και κάτι άλλα πράγματα για το Thorens μου , που και σε αυτό βάζω χοντρό χέρι.

@enduras1
Κυριάκο, δεν υπάρχει χώρος για ξυλότορνο.. άσε που δεν έχω σκοπό να φτιάξω ξύλινο βραχίονα γιατί δεν μου αρέσει..
Τα λίγα πράγματα που έχω δοκιμάσει σε βραχίονα από ξύλο δεν μου άρεσαν ηχητικά και έτσι ότι φτιάξω θα είναι από μέταλλο.. ελαφρύ ή βαρύ , ανάλογα την θέση για την όποια προορίζεται.

Εξαρτάται απ’το τι θες να κάνεις, τι απαιτήσεις έχεις δηλαδή.
Αν είσαι αρχάριος και θες να ξεκινήσεις μ’αυτόν μια χαρά είναι.
Δυνατό μοτέρ για την κατηγορία του και πολύ καλός έλεγχος ταχύτητας.
Πάντα όμως να έχεις κατα νου οτι μιλάμε για την κατηγορία mini.
Για να πάρεις κάτι που να αξίζει σαν αναβάθμιση χρειάζεσαι παραπάνω απ’τα διπλά λεφτά.

• Like
Reactions: tonal
Ναι, για ένα μικρό τόρνο ενδιαφέρομαι.
Κατεργασία κυρίως σε μαλακά μέταλλα και πλαστικά αλλά και σίδερο αν και όποτε χρειαστεί.
Απλά θέλω μέσα στο μπάτζετ να χωρέσω τσοκ 4 σιαγόνων, καβαλέτα, κοπτικά, πόντες, εργαλειοδέτες γρήγορης εναλλαγής και γενικά όσα περισσότερα αξεσουάρ μπορώ.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβανομένων και των παρελκόμενων

Μια χαρά κατεργάζεται και σίδερα, ακόμα και ανοξείδωτα.
Τα παρελκόμενα τα παίρνεις και σιγά-σιγά, τα καβαλέτα και το τσόκ 4 σιαγόνων θα τα χρησιμοποιείς σπάνια, εκτός αν έχεις συγκεκριμένες κατασκευές στο νού σου που χρειάζονται πχ μεγάλα μήκη και λεπτά μέταλλα για τα καβαλέτα ή να δουλέψεις παράκεντρα με το τσόκ.
Ο εργαλειοδέτης γρήγορης εναλλαγής, εσένα που σαν ερασιτέχνης δεν σε ενδιαφέρει η ταχύτητα αλλαγής κοπτικού, σε βοηθάει κυρίως στο κεντράρισμα του κοπτικού.
Κατά τα άλλα μια χαρά θα κάνεις τη δουλειά σου και με τον δικό του με λεπτά λαμάκια σαν βάση για να αυξομειώνεις το ύψος.
Μεγάλη σημασία έχουν τα καλά κοπτικά, και στο ξεχόνδρισμα και στο φινίρισμα. Προσπάθησε να παίρνεις ποιοτικά.
Όταν έρθει η ώρα να διαλέξεις εργαλειοδέτη γρήγορης εναλλαγής δώσε σημασία στη διάμετρο του πύρου που στηρίζεται ώστε να ταιριάζει στο τορνάκι σου, αν και μάλλον δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα αν είναι και τα δύο Paulimot..
Τις περισσότερες φορές χρειάζεται μια μικρή πατέντα για να ταιριάξει ακριβώς στις διαμέτρους.

Στα παραπάνω που έγραψα για το τσόκ αναφερόμουν σε τσόκ με 4 ανεξάρτητες σιαγόνες, αυτό κατάλαβα οτι εννοούσες.

Και υλικά (μέταλλα, πλαστικά) έχουμε κάποιον υπόψιν που να μπορεί να στείλει με κούριερ κτλ;
Στην Κόρινθο δεν έχω κάποιον υπόψιν πέρα από ένα κατάστημα που χρησιμοποιούν στο μηχανουργείο της εταιρείας και φέρνει κατόπιν παραγγελίας.
Συνήθως με το κιλό δεν πάνε αυτά;

Είναι πολύ περίεργος να δω πως θα το τοποθετήσεις.
Και πως θα δουλεύει.
Περιμένουμε νέα σου..
Αν δεν σου κάνει κόπο βάλε και καμια τιμούλα, κανένα link…