Μηχανουργικός τορνος.

Σο φαρ σο γκούντ…

Ξεκίνησα λοιπόν την εγκατάσταση από το δύσκολο μέρος, τον κανόνα του σεπορτ (άξονας Χ)
Εδώ να πω ότι είχα επιλέξει αυτό το σετ που είχε αποστολή από Ευρώπη και πήρα τη διαμόρφωση με έναν κανόνα ΚΑ300 (χοντρός) για τον άξονα Ζ (που έχω αρκετό χώρο και ευελιξία στην τοποθέτηση στο πίσω μέρος του τόρνου) και έναν ΚΑ500 πιο λεπτός ώστε να χωρέσει στο σεπορτ που είναι τα πράγματα λιγο στριμο@@λα…
Για καλή μου τύχη ο κα500 ήρθε με μια αλουμινένια βάση πράγμα που διευκόλυνε αρκετά τόσο την τοποθέτηση όσο και την απαραίτητη σούπερ-ευθυγράμμιση…
6A917E65-1964-4305-9990-BFB523CDE4E8.jpeg
Τον τοποθέτησα οριζόντια επάνω στο σεπορτ δίοτι αν τον έβαζα κάθετα (που είναι και η πιο προστατευμένη θέση) έχανα κάθε επαφή με τα βιδάκια που σφίγγουν τη σφήνα του σεπορτ (δεν ξέρω πως λέγονται). Τώρα δεν με εμποδίζει σε κάτι.
Στη συνέχεια έπρεπε να βρω έναν τρόπο να στηρίξω την κεφαλή και τότε ήρθε η ώρα να εγκαινιάσω το φρεζοδράπανο..!

69F5B2BA-42A2-4B07-9DD8-9518B25DD798.jpeg
D014D691-F575-4954-B688-2FE9E2DC88B8.jpeg
Στις οδηγίες αναφέρει επιτρεπτή απόκλιση 0,1mm σε κάθε κατεύθυνση και μετά από διάφορες δοκιμες κατάφερα να μην ξεπεράσω σε καμία κατεύθυνση τα 0,045…
Στο σακουλάκι με τα παρελκόμενα υπήρχαν και διαφορά ψιλό-λαμάκια (επιπέδου φιλερ) που βοήθησαν σε αυτό.

Στην πρώτη δοκιμή το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό..!!!
2963E1CD-B834-4B93-AC1B-EAAEBCDBD840.jpeg
Και στην πλήρη περιστροφή του βολάν έδειξε ακριβώς 4mm!!

Το μόνο θέμα που αντιμετώπισα είναι πως μάλλον το συγκεκριμένο Dro είναι κλειδωμένο σε Milling mode και δεν βρίσκω τρόπο να το γυρίσω σε λειτουργία τόρνου ωστε να μετράει διάμετρο και όχι κίνηση του εργαλείου.
Αυτό λύνεται δηλώνοντας στο σετάρισμα χαμηλότερη ανάλυση του κανόνα (10 αντί για 5 μικρά) στον άξονα χ οπότε και υπολογίζει απευθείας διπλάσια την κίνηση του σεπόρτ.

To be continued…

Καλησπέρα στην ομάδα.
Υπάρχει περίπτωση να μου φτιάξει κάποιος από εσάς κάτι στον τόρνο;
Για ακροδέκτη το θέλω . Με το υλικό που θα γίνει θα πρεπει να μπορεί να κολληθεί πάνω με καλάι καλωδιο ρεύματος 12v
Θα πρέπει όμως να μου το στείλει στην Λάρισα.
Θέλω 4 τέτοια.
Ευχαριστώ
Η διαστασεις είναι σε mm

20241017_161917.jpg
20241017_161924.jpg

Καλησπέρα στην ομάδα.
Για ακροδέκτη το θέλω . Με το υλικό που θα γίνει θα πρεπει να μπορεί να κολληθεί πάνω με καλάι καλωδιο ρεύματος 12v
Θέλω 4 τέτοια.
Ευχαριστώ
Η διαστασεις είναι σε mm
δες αυτο μήπως κάπως σου κανει

Καλησπέρα στην ομάδα.
Θέλω 4 τέτοια.
Ευχαριστώ
Η διαστασεις είναι σε mm

View attachment 240344
View attachment 240345
Παιδιά άκυρο αυτό πού ζήτησα.
Οι διαστάσεις είναι λάθος

...και το σίκουελ!

Τελείωσα και την εγκατάσταση του κανόνα για τον Ζ άξονα που παρεμπιπτόντως με δυσκόλεψε πολύ περισσότερο από την προηγούμενη.
Η δυσκολία ήταν στη στήριξη της κεφαλής ενώ η στήριξη και το αλφάδιασμα του κανόνα προμήνυαν ένα εύκολο & διασκεδαστικό απόγευμα...

(Αυτή τη φορά τοποθετήθηκε με τον καλύτερο προσανατολισμό και χώρεσε και το προστατευτικό καπάκι εύκολα)
Στιγμιότυπο 2024-10-22, 4.41.00 μμ.png

Κάτι αλουμίνια που είχα γυρίσει σε στράντζα για να στηρίξω την κεφαλή
τελικά δεν ήταν όσο στιβαρά χρειάζονταν

Στιγμιότυπο 2024-10-22, 5.04.24 μμ.png

και τελικά αντικατέστησα το πάνω μέρος με μια κατασκευή που αποτελείται από μια γωνία πέργκολας (!)
(που ήταν ακριβέστατη και θηρίο) που κόλλησα πάνω σε ένα κομμάτι καλιμπρέ και στήριξα με βίδες στην κάτω γωνία
ώστε να έχω +- στην οριζόντια ρύθμιση και το αποτέλεσμα είναι αυτό..

Στιγμιότυπο 2024-10-22, 4.53.58 μμ.png
Τέλος χρειάστηκε να τροποποιήσω λόγω το πίσω προστατευτικό ώστε να πάει 25mm πιο πίσω
ώστε να μη βρίσκει ο κανόνας του σεπόρτ όταν αυτό πάει τέρμα μέσα.

Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε καθώς -για τα δικά μου δεδομένα- το σύστημα μετράει με απόλυτη ακρίβεια!!
Εδώ επί το έργον
Στιγμιότυπο 2024-10-22, 5.02.21 μμ.png
(Σήμερα παρέλαβα και το αντίστοιχο σετ για τη φρέζα...:cool:🤣🤣)

Άμα το αφήνεις, σε αφήνει...

Έσπασε πλαστική κούφια μικρή βάση από το περίβλημα του earfün (άγνωστο πως) και είπα να την ενισχύσω με ένα μικρό μπρούτζινο αξονάκι..

IMG_20241201_203013_HDR.jpg

Έσπασα 3 ;; 4 ;; αξονάκια ;;;

Κάποια στιγμή στροφάρει το μυαλό και αλλάζω κοπτικό..
Οκ, πέτυχα την διάμετρο, μου έσπασε από το κόλλετ όταν το έκοβα στο σωστό μήκος...

IMG_20241201_215012_HDR.jpg

Δουλειά που πριν λίγους μήνες θα μου έπαιρνε μισή ώρα το πολύ, τώρα με βασανίζει λες και δουλεύω πρώτη φορά τον τόρνο....

Αυτές οι δουλειές, τα τόσο λεπτά και μαλακά μέταλλα, και ειδικά χωρίς στήριξη κουκουβάγιας ή καβαλέτου, θέλουν κοπτικά ξυράφια τέλεια ρύθμιση ύψους και πολύ μικρά πάσα.
Στο κόψιμο, που είναι πιο δύσκολο, ένας λόγος παραπάνω να ισχύουν αυτά σύν λίπανση οπωσδήποτε αν είναι σίδερο ή αλουμίνιο.
Απ’τη φωτογραφία στο κόψιμο βλέπω οτι είσαι πολύ μακρυά απ´τη βάση, εκεί και με αυτό το πάχος και υλικό, 100 φορές να προσπαθήσεις 100 φορές θα το σπάσεις.
Καλύτερα κόψτο λίγο πιο μεγάλο με σιδεροπρίονο και μετά βάλτο ανάποδα και φινίρισε το εκεί που θές.

• Like
Reactions: vlad66
Αυτές οι δουλειές, τα τόσο λεπτά και μαλακά μέταλλα, και ειδικά χωρίς στήριξη κουκουβάγιας ή καβαλέτου, θέλουν κοπτικά ξυράφια τέλεια ρύθμιση ύψους και πολύ μικρά πάσα.
Στο κόψιμο, που είναι πιο δύσκολο, ένας λόγος παραπάνω να ισχύουν αυτά σύν λίπανση οπωσδήποτε αν είναι σίδερο ή αλουμίνιο.
Απ’τη φωτογραφία στο κόψιμο βλέπω οτι είσαι πολύ μακρυά απ´τη βάση, εκεί και με αυτό το πάχος και υλικό, 100 φορές να προσπαθήσεις 100 φορές θα το σπάσεις.
Καλύτερα κόψτο λίγο πιο μεγάλο με σιδεροπρίονο και μετά βάλτο ανάποδα και φινίρισε το εκεί που θές.
στο μυαλό μου είσαι....

Ήταν μέχρι να "ζεσταθώ"..
(Διάλειμμα ήθελα φαίνεται...)

Ε μα....
Ούτε 15' δουλειά, μαζί με την αλλαγή του κοπτικού....

IMG_20241201_233647.jpg

IMG_20241201_233727.jpg

Μετά σιδεροπρίονο και τέλος!

IMG_20241201_233914.jpg

Vlado, sorry αλλά αυτό που βλέπω δεν μοιάζει σα να βγήκε από τόρνο αλλά από δυστύχημα. :(

View attachment 242952
το οποίο δυστύχημα έκανε "grip" μέσα στην πλαστική κούφια βάση και ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα.. σαν να ήταν πολύσφηνο.

μην ξεχνάς ότι δεν πήγα να φτιάξω βάση για ρουλεμάν...

όταν έρθει η ώρα να φτιάξω (ξανά) βάσεις για τα ρουλεμάν του βραχίονα, θα βάλω κοπτικό "ξυράφι" ..... ;)

...Πάντως σιδηροπρίονο με τον τόρνο να γυρίζει και με το άλλο χέρι να τραβάς και φωτογραφία δεν ακούγεται και πολύ ασφαλές!

...Πάντως σιδηροπρίονο με τον τόρνο να γυρίζει και με το άλλο χέρι να τραβάς και φωτογραφία δεν ακούγεται και πολύ ασφαλές!
Δεν ασκούσα πίεση βρε Γιώργο...
Σκηνοθετημένο το πλάνο... :LOL:

Παίδες το "σαγρέ" αξονάκι έκανε τρομερή δουλειά.

Γράπωσε πολύ καλά το σπασμένο πλαστικό κομμάτι, το ίδιο και στην βάση που είχε κάπου στο 1mm βάθος.
Μια μικροποσότητα permatex πέρασε εσωτερικά και η υπόλοιπη "έχτισε" το έξω μέρος.
Στο χέρι φαίνεται πανίσχυρο.

IMG_20241202_122458.jpg

Είμαι σίγουρος ότι αν κάτι σπάσει στο μέλλον, αυτό θα είναι το αριστερό....

• Like
Reactions: Giannis mkds
για όποιον δεν κατάλαβε τι είναι αυτό και ποιά η χρήση του, εδώ είναι το σχετικό νήμα:

Πρίν μερικές μέρες πήρα ένα δισκάκι για τροχό από AliExpress και σήμερα έφτιαξα ένα ανταπτοράκι ώστε να μπορώ να το χρησιμοποιώ και με δράπανο.
Πολύ απλή δουλίτσα αλλά πολύ φύρα… πολύ μέταλλο χαμένο.
Ήθελα όμως να μπορεί να μπεί σε όλα τα τσόκ, εκτός από τα 16mm των 18-βολτων να χωράει και στα 10mm των 12-βολτων και αναγκαστικά θα έπρεπε ο άξονας να λεπτύνει πολύ.
Αυτό βέβαια σημαίνει και πολύ φύρα.

IMG_0312.jpegIMG_0313.jpegIMG_0314.jpegIMG_0315.jpeg