Μηχανουργικός τορνος.

Σε τέτοιες δουλειές το Α και το Ω είναι τα κοπτικά.
Τι κοπτικά χρησιμοποιείς; Για δώσε καμιά πληροφορία.
Έχω αρκετά κοπτικά ξεχονδρίσματος και πολύ λίγα για φινίρισμα κσι «ξύρισμα».
Μη φανταστείς πως έχω άπειρα κοπτικά.
Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Mitsubishi και Μησουσβήσει!
Τα πρώτα τα αγοράζω από εδώ και τα υπόλοιπα από Ali & paulimot.de
Οκ, καλό ακούγεται να κοστίζει 0,5€ το καθένα αλλά τα καλά τα βάζεις και ξεχνάς να τα αλλάξεις…

Οι δε μανέλες, έιναι όλες νορμαλ κινεζικές (όχι του πεταμού) εκτός αυτής του σχίσματος που τα ‘‘χω χώσει καλά για ένα σετ της iscar και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.

• Like
Reactions: Giannis mkds
Μπάμπη η μανέλα μαζί με τη λάμα είναι αυτή:
IMG_2029.jpg
και υπάρχει σε σετ που περιέχει: μανέλα, λάμα, ένα εργαλείο που έχει για να βάζεις/βγάζεις τα βίντια +10 βίντια.

Για αρχή διάλεξα ένα ευκολάκι (να μπούμε λίγο στο ρυθμό χωρίς νεύρα.)😇

Τύπωσα τα σχέδια, αγόρασα κάποια από τα υλικά που δεν είχα και βουρ…

View attachment 247232

View attachment 247227
View attachment 247228
Σε αυτή τη μηχανούλα λένε πως δεν παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο η απόλυτη ακρίβεια,
αλλά εγώ την κυνηγάω για να τα καταφέρνω και στις επόμενες που θα χρείαζεται…
(Και για να ικανοποιήσω τη νεοαποκτηθείσα μανία 😂)

View attachment 247231

To be continued…
Καλά το πάς...:cool:

• Like
Reactions: yiobi
Μπάμπη η μανέλα μαζί με τη λάμα είναι αυτή:
View attachment 247339
και υπάρχει σε σετ που περιέχει: μανέλα, λάμα, ένα εργαλείο που έχει για να βάζεις/βγάζεις τα βίντια +10 βίντια.

Ωραίος! Σ’ευχαριστώ.
Τιμούλα όμως δεν μου λές κι ανησυχώ… βλέπωντας και το μικρόμετρο… Mitutoyo βλέπω 😁
Κι εγώ κάτι αντίστοιχο έχω…
IMG_0796.jpeg

…αλλά με τα κοπτικά σχισίματος είμαι λίγο βάρβαρος, βιάζομαι δεν έχω υπομονή και την πατάω.
Κι αυτό το κοπτικό πάρα πολύ καλό ήταν, Ελβετικό και έκοβε και σαν ξυράφι, τα κατάφερα όμως και το κατέστρεψα.
Το πίεσα πολύ κι όταν το κοπτικό «αρπάζει» εύκολα η στραβή δεν αργεί
IMG_0797.jpegIMG_0795.jpeg

Τώρα πήρα χαμπάρι και το προτζεκτάκι που ξεκίνησες. (y)
Ενημέρωνε μας, θα το παρακολουθώ γιατί μ’ενδιαφέρει κι εμένα!

Είχα μια κουβέντα χθές με τον @vlad66 σχετικά με τη μετατροπή του τόρνου σε ευτο-φρέζα σαν λύση ανάγκης για όσουν δεν διαθέτουν κανονική φρέζα.
Παλιά είχα ξαναποστάρει μια σχετική πατέ τα που ειπχα κάνει στον παλιό μου τόρνο στο χωριό αλλά δεν τη θυμόμουν, σήμερα την ξαναβρήκα.
Βλάντ, δες αυτά που σου έλεγα, αυτά που έκανα χθές στον καινούριο τόρνο, στις παρακάτω φωτογραφίες κι όπου έχεις απορίες μου λές.
Αρχικά έγινε το δαχτυλίδι στήριξης στον εργαλειοφορέα…
IMG_0860.jpeg
Το μπρούτζινο δαχτυλίδι μπήκε πρόσθετο γιατί από λάθος το «σφάξαμε» το αρχικό δαχτυλίδι και δεν είχα άλλη φλάτζα για να φτιάξουμε καινούριο :p
IMG_0861.jpeg

Εδώ η τοποθέτηση και η δοκιμή.

IMG_0862.jpeg

Κι εδώ βλέπεις τις κλίσεις που μπορεί να πάρει το προς επεξεργασία αντικείμενο.
Πρακτικά , και στον οριζόντιο αλλά και ατον κάθετο άξονα, δεν σε περιορίζει πουθενά.

IMG_0863.jpeg
IMG_0864.jpegIMG_0865.jpegIMG_0866.jpeg

Last edited:
Σήμερα το πρωί στις δοκιμές με το αλουμινάκι καθαρίσαμε και το προσωπάκι μας… 😛

IMG_0867.jpegIMG_0868.jpegIMG_0869.jpegIMG_0871.jpeg

Κι όπως λέ ε και τα παλιά μαστόρια «πέντε να μετράς και μία να κόβεις».
Σοφή κουβέντα, ειδικά σε τέτοιες δουλειές.

Είχα μια κουβέντα χθές με τον @vlad66 σχετικά με τη μετατροπή του τόρνου σε ευτο-φρέζα σαν λύση ανάγκης για όσουν δεν διαθέτουν κανονική φρέζα.
Παλιά είχα ξαναποστάρει μια σχετική πατέ τα που ειπχα κάνει στον παλιό μου τόρνο στο χωριό αλλά δεν τη θυμόμουν, σήμερα την ξαναβρήκα.
Βλάντ, δες αυτά που σου έλεγα, αυτά που έκανα χθές στον καινούριο τόρνο, στις παρακάτω φωτογραφίες κι όπου έχεις απορίες μου λές.
Αρχικά έγινε το δαχτυλίδι στήριξης στον εργαλειοφορέα…
View attachment 248129
Το μπρούτζινο δαχτυλίδι μπήκε πρόσθετο γιατί από λάθος το «σφάξαμε» το αρχικό δαχτυλίδι και δεν είχα άλλη φλάτζα για να φτιάξουμε καινούριο :p
View attachment 248130

Εδώ η τοποθέτηση και η δοκιμή.

View attachment 248131

Κι εδώ βλέπεις τις κλίσεις που μπορεί να πάρει το προς επεξεργασία αντικείμενο.
Πρακτικά , και στον οριζόντιο αλλά και ατον κάθετο άξονα, δεν σε περιορίζει πουθενά.

View attachment 248132
View attachment 248133View attachment 248134View attachment 248135

1η και βασική απορία..

το κόστος.
αν υπάρχει έτοιμο κάτι τέτοιο πόσο κοστίζει ;;
είναι ακριβότερο, φτηνότερο ή το ίδιο με ένα φρεζοδράπανο ;;

2η απορία..

η ευκολία χρήσης σε σχέση με ένα "μικρομεσαίο" φρεζοδράπανο.. καταλαβαίνω ότι όταν δουλεύεις κάτι και πρέπει να "μπει" η φρέζα στην μέση, είναι πιο εύκολο να την έχεις "δίπλα σου" παρά να "μετατρέψεις" τον εργαλειοφορέα..
είναι έτσι ;;

είμαι σε δίλλημα άσχετα αν για διάφορους λόγους όλο το εγχείρημα έχει πάει πίσω...

Καμία σχέση η φρέζα μ’αυτή τη κατασκευή.
Αυτό που υπάρχει αγορά είναι μεγγενάκια σαν αυτή τη δική μου και σε αρκετά χαμηλότερη τιμή.
Θα πρέπει όμως να βρείς και έναν τρόπο να τη στερεώσεις πάνω στον εργαλειοφορέα σου, μια βάση όπως έφτιαξα εγώ.
Στην δεύτερη ερώτηση θα σου απαντήσω το ίδιο, καμία σχέση η ευκολία της ανεξάρτητης φρέζας με τις μόντες και τις πατέντες.
Η φρέζα όμως κοστίζει, και μια μέτρια φρέζα κοστίζει κοντά στο χιλιάρικο. Για ψιλοδουλειές λέμε τώρα.
Εσύ όμως δεν θες καν ψιλοδουλειές, εσύ θες εργαλείο για μινιατούρες, γι’αυτό μην κοιτάζεις καθόλου αυτά και προσανατολίσου πρός Proxxon μεριά.

Θα πάω για φρέζα.....

Σήμερα πήγα για άμμο για τα γατιά μου (στο Lidl) και αγόρασα ένα τροχό πάγκου..

Είπα να τον τοποθετήσω σε ένα ράφι dexion όπου έχω χώρο..

Ο τόρνος τώρα που κολλάει....

Είχε μέσα αυτές τις 4 μαύρες μακριές βίδες:

IMG_20250315_162205_HDR.jpg

Ακατάλληλες για την λαμαρίνα και μόνο μία βρήκα σαν αυτή της φωτογραφίας παραπάνω..

Σαββατιάτικα που να τρέχω, λέω ας δουλέψω τον τόρνο να ξεσκουριάσει λίγο...

IMG_20250315_165933_HDR.jpg

Πριν έκανα τις τρύπες στο ράφι φυσικά..

IMG_20250315_164425_HDR.jpg

Κόψιμο τις μακριές βίδες και νέο σπείρωμα..

IMG_20250315_175403_HDR.jpg

IMG_20250315_175821_HDR.jpg

IMG_20250315_175941_HDR.jpg

Α να χαθούν που δεν βάζουν 2-3 επιλογές σε βίδες....

x4 η δουλειά και έτοιμος ο τροχός..

IMG_20250315_183834.jpg

Δοκιμή σε μία κομμένη βίδα..

IMG_20250315_184111.jpg

Μέχρι να πάρει τις στροφές του συντονίζει λιγάκι, αλλά μετά είναι μια χαρά.

Το κοπτικό σου είναι πάνω από 2mm;
Όταν κόβεις το κοπτικό να είναι όσο πιο πιο κοντά στο τσόκ μπορείς, ειδικά όταν δεν έχεις πίσω στήριξη απ’την κουκουβάγια.

• Like
Reactions: SatSea and vlad66
ξέχασα επίσης να αναφέρω ότι η προηγούμενη προσπάθεια να κολλήσω το τμήμα του DRO που "ακολουθεί" τον εργαλειοφορέα, απέτυχε..

δηλαδή το DRO είναι εντελώς εκτός λειτουργίας..

θα καθαρίσω καλά τα τμήματα με βενζίνη αλλά δεν ξέρω με τι να τα κολλήσω μετά.. ποιά κόλλα αντέχει στα λάδια ;;

Αρχικά θέλει μπαταρίες.
Για κόλλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια καλή διπλής όψεως αλλά καλύτερα είναι να βιδωθεί.