Μηχανουργικός τορνος.

Σήμερα είχε λίγο αγχολυτικό παιχνιδάκι.
Το ο laser Engraver που έχω, Sculpfun S30 Pro Max, έχει τις βίδες που ρυθμιπζουν το ύψος του case του laser σε πολύ άβολο σημείο. Δεν είναι καθόλου εύχρηστες γιατί είναι πολύ κοντές και χωμένες κάτω από τον άξονα του μοτερ του Χ άξονα.

IMG_1160.jpeg

Για να λύσω το «πρόβλημα» και να κάνω και τη ζωή μου πιο εύκολη έκανα αυτό που έχουν κάνει πολύ χρήστες με παρόμοιο πρόβλημα. Έφτιαξα άλλες βίδες σε μεγαλύτερο μήκος ώστε να τις βρίσκω πολύ εύκολα και να μην ψαχουλεύω συνεχώς κάτω απ’τους άξονες, με ότι αυτό σημαίνει σε εκνευρισμό και μετακίνηση του laser.

IMG_1165.jpegIMG_1161.jpegIMG_1162.jpeg

Αρχικά το σχέδιο ήταν να φτιάξω 4 βίδες ώστε να τις αντικαταστήσω όλες.
Στη πορεία όμως, εκτός του οτι βαρέθηκα, σκέφτηκα οτι ούτως ή άλλως μόνο τις δύο χρησιμοποιώ, οι άλλες παραμένουν συνεχώς λάσκα.
Νομίζω είναι υπερβολή οι 4 βίδες γι’αυτό το μικρό σχετικά case.
Αντί γι’αυτό προτίμησα να φτιάξω ένα μετρητικό πιο λεπτό απ’το δικό του ώστε να χωράει στη θηκούλα που μου έφτιαξε ο Μιχάλης στον 3D printer του.

IMG_1163.jpegIMG_1164.jpeg

Πέρασα μια βόλτα από Σχιστό σήμερα με το φίλο μου να χαζέψουμε.
Κι όποτε πάω ποτέ δεν φεύγω με άδεια χέρια, όλο και κάτι τσιμπάω.
Μια μανέλα σχισίματος και μια μανέλα με τρία κοπτικά για μικρή τρύπα (6mm).
Το ένα κοπτικό είναι για λούκια με ratio αν και θα προτιμούσα να είναι κανονική, με γωνίες, αλλά δεν πειράζει, την επόμενη φορά 🙂

IMG_1347.jpeg

Γεωργικά μηχανήματα χωρίς τόρνο είναι χασομέρια και λεφτά στο μάστορα…
Σήμερα το πρόγραμμα είχε όργωμα….
IMG_1429.jpeg
…και ταυτόχρονα ρύθμιση και ρεγουλάρισμα στο αλέτρι.
Κάποια στιγμή, δοκιμάζοντας διάφορα μήκη στη ρέγουλα, χρειαστήκαμε μήκος μεταξύ των δύο διαφορετικών που είχαμε, μια μικρή και μιά μεγάλη.
Κι επειδή η μικρή δεν μεγαλώνει αλλά η μεγάλη μικραίνει, κάποια εκατοστά εννοώ, μπήκαν σε δράση τα μεγάλα μέσα…
IMG_1422.jpegIMG_1419.jpeg

Δύο λεπτά δουλειά… κυριολεκτικά όμως…
IMG_1420.jpeg

Κάποιος θα μου πει:
- «κι ένας τροχός μια χαρά δουλειά θα έκανε».
Καμία σχέση λέω εγώ και το εννοώ.
Μια δουλειά μπορείς να την κάνεις με διαφορετικούς τρόπους αλλά διαφέρει η ευκολία και, κυρίως, η ευχαρίστηση. 😉

Last edited: