Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Ευχαριστώ!

Στο Part II έχει κάποια checkboxes. Ποια από αυτά επιλέγω και παρακάτω στο Special rates and conditions (if applicable - see instructions): πρέπει να γράψω κάποιον συντελεστή;

Και κάτι άλλο. Σε πόσο καιρό περίπου αρχίσατε να κάνετε πωλήσεις στο fotolia;

Οι επιλογές είναι δικές σου, πείραξε τες το δυνατόν λιγότερο. Πωλήσεις από το fotolia όχι σπουδαίες, και βέβαια πρέπει να ανεβάσεις ποσότητα (και ποιότητα). Μην περιμένεις να πουλήσεις με 5-10 φωτογραφίες on line - εκτός κι αν μας προκύψεις Helmut Newton... :2thumb22sup:

Φιλική συμβουλή: Shutter Stock

Μα δεν ξέρω τι να επιλέξω στο part II. Εσείς τι βάλατε;

Το SS ζητάει ταυτότητα νέου τύπου και δεν έχω. Πάντως στο fotolia δέχονται με εξαιρετική ευκολία τις φωτογραφίες μου κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί ο εξοπλισμός μου είναι πολύ βασικός και φτηνός. Και για να μην φανεί σβήνω το μοντέλο και τη μάρκα της μηχανής από το EXIF.

Το SS ζητάει ταυτότητα νέου τύπου και δεν έχω. Πάντως στο fotolia δέχονται με εξαιρετική ευκολία τις φωτογραφίες μου κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί ο εξοπλισμός μου είναι πολύ βασικός και φτηνός. Και για να μην φανεί σβήνω το μοντέλο και τη μάρκα της μηχανής από το EXIF.

λεω να ξεκινησω και γω
ανεβασε καμμια φωτο απο αυτες που δεχτηκαν να θελεις

Μπορείς να βάλεις διαβατήριο. Αν δεν έχεις, είναι ευκαιρία να αλλάξεις ταυτότητα - εύκολο, γρήγορο και δωρεάν. Όσο για τον εξοπλισμό, ο Βλάσης, εγώ και διάφοροι άλλοι ανεβάζουμε (και με) compact τραβηγμένες. Προσωπικά μου έχουν δεχθεί αρκετές φωτογραφίες από Fuji f31fd και Panasonic TZ7 - και πουλάνε. Τα exif data είναι εκεί, στην διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου, και αν θες την άποψη μου, τιμή μας και καμάρι μας, που εκμεταλλευόμαστε τόσο καλά τον "βασικό και φτηνό" εξοπλισμό μας... :2thumb22sup:

Ναι πρέπει να την αλλάξω κάποια στιγμή για να μπορέσω να φτιάξω λογαριασμό στο SS.

Ανυπομονώ να δω την πρώτη μου πώληση! Εσείς μέσα σε πόσες μέρες την είδατε;

Beavis μην το ψάχνεις και πολύ για το τι να ανεβάσεις. Οτιδήποτε δημιουργικό και ποιοτικό. Οτιδήποτε αρέσει πάνω από όλα σε εσένα και μπορείς να το υποστηρίξεις δημιουργικά.

Ναι πρέπει να την αλλάξω κάποια στιγμή για να μπορέσω να φτιάξω λογαριασμό στο SS.

Ανυπομονώ να δω την πρώτη μου πώληση! Εσείς μέσα σε πόσες μέρες την είδατε;

Beavis μην το ψάχνεις και πολύ για το τι να ανεβάσεις. Οτιδήποτε δημιουργικό και ποιοτικό. Οτιδήποτε αρέσει πάνω από όλα σε εσένα και μπορείς να το υποστηρίξεις δημιουργικά.

Διαβατήριο, όχι ταυτότητα.

Θα πρέπει να ανεβάσω την ταυτότητα ή το διαβατήριο μου εξαρχής, στο Shuter Stock;

Θα πρέπει να ανεβάσω την ταυτότητα ή το διαβατήριο μου εξαρχής, στο Shuter Stock;

Αν έχεις διαβατήριο, το ανεβάζεις. Τον Μάρτιο που έγινα contributor πάντως, δέχθηκαν την ταυτότητα μου - επαναλαμβάνω με λατινικούς χαρακτήρες. Όσο για φωτογραφίες, η συνταγή είναι ότι αφού είμαστε ερασιτέχνες, ανεβάζουμε ότι τραβάγαμε πάντα.
Απλά προσωπικά, χαζεύοντας τα galleries μου άνοιξε η όρεξη για κάποια θέματα που δεν είχα ασχοληθεί. Κάποια άλλα, παρότι πολύ "εμπορικά", με αφήνουν αδιάφορο οπότε δεν ασχολούμαι.

Πάντως εγώ ότι και να ανεβάσω το δέχονται. Κάπου είχα διαβάσει πως το fotolio κάνει αυστηρές επιλογές όμως πλέον δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.

Να μου λέγατε και τι να τσεκάρω στο PART II στο Tax Center καλά θα ήταν... :ADFAD2:

Πάντως εγώ ότι και να ανεβάσω το δέχονται. Κάπου είχα διαβάσει πως το fotolio κάνει αυστηρές επιλογές όμως πλέον δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει.

Να μου λέγατε και τι να τσεκάρω στο PART II στο Tax Center καλά θα ήταν... :ADFAD2:

a. check και ... Greece

τα υπόλοιπα κενά, και στο τέλος ...provisions of article 7

...claim το κουτάκι % κενό... στο τελευταίο "Images and other"

και στο explain the reasons... "According to article 7 of Tax treaty with Greece"

Τέλος... και διαβάζουμε λιγάκι τι υπογράφουμε, γιατί με την πρώτη πατάτα τρως προειδοποίηση και μετά ban, συνήθως για πάντα!

:fahne90:

Τελευταία ερώτηση:

Type of beneficial owner

Σε αυτό επιλέγω Individual; Δεν διατηρώ κάποιου είδους εταιρεία και όταν το επιλέγω μου βγάζει την προτροπή enter N/A in Country of incorporation

Part III Notional Principal Contracts. Αυτό το τσεκάρω; (κουτάκι 11)

Capacity in which acting; Τι σημαίνει αυτό;

Last edited:

Εντάξει, συμπλήρωσα και τη φόρμα, μπορείτε να βγείτε από τις κρυψώνες σας.

Άρχισαν οι πρώτες μου πωλήσεις όμως σε γενικές γραμμές δεν είμαι ευχαριστημένος από τη χαμηλή προμήθεια και τα views του fotolia. Επίσης είχα κάποιες πραγματικά ανεξήγητες απορρίψεις φωτογραφιών (όχι πολλές) και μου την έδωσε.

Επόμενο μου βήμα τa IS και SS.

Διάβασα πως στο Shutterstock έχεις πωλήσεις από την αρχή που θα ανεβάσεις τις φωτογραφίες σου μιας και που προβάλλονται πρώτες - πρώτες στις αναζητήσεις.

Ισχύει κάτι τέτοιο, από την εμπειρία σας;
Το 100$ σε πόσο καιρό το πιάσατε και με πόσες φωτογραφίες

Εντάξει, συμπλήρωσα και τη φόρμα, μπορείτε να βγείτε από τις κρυψώνες σας.

Άρχισαν οι πρώτες μου πωλήσεις όμως σε γενικές γραμμές δεν είμαι ευχαριστημένος από τη χαμηλή προμήθεια και τα views του fotolia. Επίσης είχα κάποιες πραγματικά ανεξήγητες απορρίψεις φωτογραφιών (όχι πολλές) και μου την έδωσε.

Επόμενο μου βήμα τa IS και SS.

Διάβασα πως στο Shutterstock έχεις πωλήσεις από την αρχή που θα ανεβάσεις τις φωτογραφίες σου μιας και που προβάλλονται πρώτες - πρώτες στις αναζητήσεις.

Ισχύει κάτι τέτοιο, από την εμπειρία σας;
Το 100$ σε πόσο καιρό το πιάσατε και με πόσες φωτογραφίες

Όπως έχει προαναφερθεί επανειλημμένα, οι απορρίψεις έχουν πολλούς διαφορετικούς λόγους:

- τεχνικής φύσεως όπως π.χ. θόρυβος, out of focus, ακατάλληλος φωτισμός...
- αισθητικής όπως κακό καδράρισμα, αδιάφορο θέμα...
- μη εμπορικό θέμα
- θέμα υπερκαλυμμένο από τις υπάρχουσες στο agency φωτογραφίες

και άλλα που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς. Οι κρίνοντες δεν έχουν κάτι προσωπικό μαζί μας, επαγγελματίες είναι, έχουν οδηγίες και κάνουν την δουλειά για την οποία πληρώνονται. Οπότε μην το παίρνεις προσωπικά, δεν θα έχεις κανένα όφελος .

Όφελος... ποιο μπορεί να είναι αυτό?

Πρώτο και κυριότερο: να δεις τι ψάρια πιάνεις και να βελτιωθείς τεχνικά και αισθητικά, μέσα από την διαδικασία αντιμετώπισης του έργου σου από επαγγελματίες.

Δεύτερο(και λιγότερο σημαντικό):
αντί να πληρώσεις για το παραπάνω, σε πληρώνουν κι όλας!!! :2thumb22sup: Άρα μπορείς να ρίχνεις τίποτα ψιλά στον κουμπαρά για καμιά αγορά σχετική με το χόμπυ σου...

Αν βέβαια την δεις επαγγελματίας, αλλάζουν τα δεδομένα και δηλώνω αναρμόδιος.

Χρήματα από το ShutterStock εισέπραξα μετά από 2,5 μήνες (τώρα έρχονται κι άλλα). Από τους άλλους (Fotolia, DreamsTime) ακόμα έχω μέλλον. Αφορά βέβαια την θεματολογία του καθενός, προσωπικά τραβάω ότι τράβαγα πάντα με μικρο παραλλαγές, αν είσαι διατεθειμένος να ασχοληθείς με διάφορα μπορεί να μαζέψεις περισσότερα, γρηγορότερα -bye-

στα αρνητικα... οτι γεμιζεις τον δισκο σου με φωτογραφιες που δεν θα εβγαζες ποτε... οτι σπαταλας τον χρονο σου για να βγαλεις φωτογραφιες που δεν θα εβγαζες ποτε... οτι τελικα τραβας φωτογραφιες που δεν σου αρεσουν... χανοντας πολυτιμο χρονο που θα μπορουσες να δημιουργησεις ή απλα να περασεις καλα βγαζοντας αυτο που σου αρεσει και οχι αυτο που αρεσει στον καθε John απο το Ohio και την καθε Maria απο το Buenos Aires...

ελπιζω τελικα να μην μεταλλαχθει κανεις μεσα απο αυτη την διαδικασια και να συνεχισει να ειναι εραστης της φωτογραφιας και οχι φωτογραφος εμπορικων διαδικτυακα θεματων...

paИ-baL δεν βλέπω κάτι το αρνητικό στα εμπορικά θέματα. Ίσα -ίσα μπορώ να πω πως βελτιώθηκα πάρα πολύ με την ενασχόληση. Ποτέ δεν φανταζόμουν πόσες διαφορετικές φωτογραφίες θα μπορούσα να δημιουργήσω χρησιμοποιώντας μόνο ένα αυγό σε άσπρο φόντο. Για μένα είτε φωτογραφίζω ανθρώπους είτε τοπία και αντικείμενα, τα στοιχεία που ελέγχω παραμένουν το ίδιο: Φως, χρώμα σχήμα. Απλώς ψάχνω την ιδανικότερη δοσολογία φλερτάροντας με αυτό που βρίσκεται μπροστά από το φακό μου.

Μήπως ξέρετε που και πως γράφουμε τις λέξεις κλειδιά και τον τίτλο στο EXIF μιας φωτογραφίας; Αυτή η διαδικασία καταχώρησης σε πολλαπλά agencies καταντά αηδία. Τουλάχιστον να γλυτώσουμε λίγο χρόνο...

paИ-baL;1397819 said:
στα αρνητικα... οτι γεμιζεις τον δισκο σου με φωτογραφιες που δεν θα εβγαζες ποτε... οτι σπαταλας τον χρονο σου για να βγαλεις φωτογραφιες που δεν θα εβγαζες ποτε... οτι τελικα τραβας φωτογραφιες που δεν σου αρεσουν... χανοντας πολυτιμο χρονο που θα μπορουσες να δημιουργησεις ή απλα να περασεις καλα βγαζοντας αυτο που σου αρεσει και οχι αυτο που αρεσει στον καθε John απο το Ohio και την καθε Maria απο το Buenos Aires...

Αυτό είναι κάτι που έγκειται στον καθένα μας. Και βεβαίως ΔΕΝ πρέπει να πέσετε σε τέτοια "λακούβα", για αυτό ΠΡΙΝ ασχοληθείτε, μπείτε στα galleries των microstock να δείτε αν κάποιες κατηγορίες φωτογραφιών ταιριάζουν με αυτά που τραβάτε γιατί έτσι σας αρέσει. Αν ναι, συνεχίστε αλλιώς αφήστε το - μην αλλάξετε τα γούστα σας για "μια χούφτα δολάρια" :flipout::flipout::flipout:

Επανάληψη: τραβάω ότι και πριν 80-90%, συν 10-20% "γαργάλημα" από τις συνθήκες που αλλάζουν,το forum μας και τα forum των microstock... Ναι έχουν κι αυτά, όπου γνώρισα μεταξύ άλλων κι έναν μισοεπαγγελματία Ρώσο γραφίστα-φωτογράφο, που στις καλές μέρες του πουλάει 70-80 φωτό και 2-3 βίντεο. Μου έλεγε ότι ξεκίνησε για την πλάκα του και τώρα βγάζει πιο πολλά από αυτά παρά από την κυρίως δουλειά του - αλλά αυτό είναι κατανοητό με τα μεροκάματα που παίρνουν...

Μήπως ξέρετε που και πως γράφουμε τις λέξεις κλειδιά και τον τίτλο στο EXIF μιας φωτογραφίας; Αυτή η διαδικασία καταχώρησης σε πολλαπλά agencies καταντά αηδία. Τουλάχιστον να γλυτώσουμε λίγο χρόνο...

Προσωπικά χρησιμοποιώ το IrfanView Thumbnails (δωρεάν). Για μαζική εγγραφή τακτοποιούμε τις φωτογραφίες θεματικά, δηλαδή φωτό που θα έχουν τα ίδια, έστω κατά 90% keywords. Γράφουμε σε ένα αρχείο .txt τα keywords, και το σώζουμε με τον σχετικό τίτλο, κατά προτίμηση μέσα στον φάκελο με τις φωτό που αφορά. Μετά ανοίγουμε το IrfanView thumbnails, πάμε στον φάκελο και τον ανοίγουμε. Επιλέγουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε με shift+click, και εν συνεχεία με δεξί κλικ επιλέγουμε τα keywords από το αρχείο, που φροντίζουμε να το έχουμε ανοιχτό. Από File->JPG Lossless Operations-> Set IPTC Data to selected files μας ανοίγει ένα παράθυρο με διάφορες καρτέλες. Στην πρώτη, Caption βάζουμε το όνομα μας, και τον τίτλο των φωτογραφιών. Στην δεύτερη, keywords κάνουμε paste τα... keywords, και αν θέλουμε στην τρίτη, categories τις κατηγορίες. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, παρά μόνο για εμάς τους ίδιους. Τέλος δεν ξεχνάμε να πατήσουμε write. Μετά exit από το κυρίως μενού. Αν θέλουμε επί μέρους επεξεργασία, ανοίγουμε με το irfanview την φωτογραφία, Image -> Information ανοίγει καρτέλα IPTC info κ.λ.π.
Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο επίπονο, αλλά αν τα θέματα που ασχολείσθε είναι συγκεκριμένα, μετά από λίγο καιρό δεν χρειάζεται να γράφετε καινούργια .txt , χρησιμοποιείτε τα υπάρχοντα με κάποιες παραλλαγές.

Συμβουλές:

- Μην το παρακάνετε, 20-30 το πολύ keywords είναι αρκετά, μετά αρχίζει το λεγόμενο spam, οπότε επειδή οι αγοραστές έχουν την δυνατότητα να βαθμολογούν την "ποιότητα" του keywording, θα πιάσετε πάτο...
- Μην βάζετε έννοιες που κατά την πολύ προσωπική σας άποψη υπονοούνται... όταν βάλετε π.χ. tourist ο αγοραστής περιμένει να δει τουρίστα - όχι τον Παρθενώνα!

Καλό κουράγιο!

paИ-baL;1398073 said:
ποιος ειναι ο Ρωσος? βαλε ενα link να τον δουμε...

http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?sort_method=popular&gallery_id=417469

Επαναλαμβάνω ότι ο τύπος είναι επαγγελματίας γραφίστας-φωτογράφος-βιντεάς, μην διανοηθείτε να τον αντιγράψετε εκτός κι αν την δείτε μεροδούλι-μεροφάϊ :flipout:

Να 'σαι καλά Δημήτρη, θα το δοκιμάσω.

Έχει αρχίσει και με μπερδεύει ένα τεχνικό θέμα που έχει να κάνει με το χρώμα. Τις φωτογραφίες μου τις επεξεργάζομαι σε μια LG στο photoshop χρησιμοποιώντας το προφίλ της κατασκευαστή της οθόνης.

Οι φωτογραφίες μου στο fotolia φαίνονται σωστά όπως τις επεξεργάζομαι και θέλω να φαίνονται (τα χρώματα) όμως στο dreamstime (ή και στο facebook) περισσότερο κορεσμένες και αυτό είναι κάτι που με χαλάει.

Μήπως πρέπει να κάνω κάτι κατα την αποθήκευση στο photoshop;