Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Προσωπικά χρησιμοποιώ το IrfanView Thumbnails (δωρεάν). Για μαζική εγγραφή τακτοποιούμε τις φωτογραφίες θεματικά, δηλαδή φωτό που θα έχουν τα ίδια, έστω κατά 90% keywords. Γράφουμε σε ένα αρχείο .txt τα keywords, και το σώζουμε με τον σχετικό τίτλο, κατά προτίμηση μέσα στον φάκελο με τις φωτό που αφορά. Μετά ανοίγουμε το IrfanView thumbnails, πάμε στον φάκελο και τον ανοίγουμε. Επιλέγουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε με shift+click, και εν συνεχεία με δεξί κλικ επιλέγουμε τα keywords από το αρχείο, που φροντίζουμε να το έχουμε ανοιχτό. Από File->JPG Lossless Operations-> Set IPTC Data to selected files μας ανοίγει ένα παράθυρο με διάφορες καρτέλες. Στην πρώτη, Caption βάζουμε το όνομα μας, και τον τίτλο των φωτογραφιών. Στην δεύτερη, keywords κάνουμε paste τα... keywords, και αν θέλουμε στην τρίτη, categories τις κατηγορίες. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, παρά μόνο για εμάς τους ίδιους. Τέλος δεν ξεχνάμε να πατήσουμε write. Μετά exit από το κυρίως μενού. Αν θέλουμε επί μέρους επεξεργασία, ανοίγουμε με το irfanview την φωτογραφία, Image -> Information ανοίγει καρτέλα IPTC info κ.λ.π.
Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο επίπονο, αλλά αν τα θέματα που ασχολείσθε είναι συγκεκριμένα, μετά από λίγο καιρό δεν χρειάζεται να γράφετε καινούργια .txt , χρησιμοποιείτε τα υπάρχοντα με κάποιες παραλλαγές.

Συμβουλές:

- Μην το παρακάνετε, 20-30 το πολύ keywords είναι αρκετά, μετά αρχίζει το λεγόμενο spam, οπότε επειδή οι αγοραστές έχουν την δυνατότητα να βαθμολογούν την "ποιότητα" του keywording, θα πιάσετε πάτο...
- Μην βάζετε έννοιες που κατά την πολύ προσωπική σας άποψη υπονοούνται... όταν βάλετε π.χ. tourist ο αγοραστής περιμένει να δει τουρίστα - όχι τον Παρθενώνα!

Καλό κουράγιο!

ΚΙ εγώ το ίδιο χρησιμοποιώ κι έχω πολύ καλά αποτελέσματα.

εστειλα μερικες απο περιεργεια
αυτη κοπηκε
Blurry or out of focus

Over/Under exposure

Framing problem

Over or under saturated colors

Problems with contrast

Noise or Pixelation

Quality of routing

Interpolation problem

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ χαχαχαχαχα

Attachments

• fountain.jpg
    fountain.jpg
    32.3 KB · Views: 99

Ηθελε model release ή οταν δεν φαινεται προσωπο δεν χρειαζεται?

δεν χρειαζεται γιατι δεν ειναι αναγνωρισιμο το μοντελο
ακομα και αν δεν φαινεται το προσωπο αλλα ειναι αναγνωρισιμο κατα οποιοδηποτε τροπο(tattoo κλπ) θελει model release

Καλώς ήρθες στο club, interpolation έχουμε συνήθως όταν κάνουμε oversize, δηλαδή όταν κροπάρουμε πολύ κρατώντας την ανάλυση ψηλά (300dpi+) χωρίς να την έχουμε στην πραγματικότητα... για το άλλο δεν γνωρίζω.

Για όσους την έχουν δεί επαγγελματίες, να έχετε υπόψη, ότι εδώ και λίγες μέρες γίνεται ένα ψιλομπάχαλο, γιατί κάποιοι το παραχ.....νε με τα affiliated "υποπρακτορεία", τα οποία χρεώνουν ότι θέλουν, κι εσύ εξακολουθείς να παίρνεις 0,25-0,35$ το κομμάτι (αν τα πάρεις κι αυτά), από πωλήσεις βέβαια της πλάκας έως τίποτα. Πέραν αυτού το σημαντικότερο είναι ότι κάποια ΔΕΝ έχουν ούτε καν το όνομα του φωτογράφου, οπότε κάποιοι "συνάδελφοι" αγριέψανε κι ετοιμάζονται αφενός να κινηθούν νομικά, αφετέρου δε να ιδρύσουν stock artists union... Στο δεύτερο έχω δηλώσει συμμετοχή κι εγώ. Όποιος ενδιαφέρεται:

http://monsterprojeckt.wordpress.com/stock-artists-union/#comments

Σε εμβρυακό στάδιο, προς το παρόν.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται "κάπως", ακούστε κι αυτό:
σε Ολλανδικό site που φιλοξενεί "διάφορα" παράνομα, υπάρχουν κάποιες χιλιάδες φωτογραφίες του ShutterStock τις οποίες κατεβάζει όποιος θέλει δωρεάν... Τους έστειλα μήνυμα και αναμένω.

Last edited:

Καλώς ήρθες στο club, interpolation έχουμε συνήθως όταν κάνουμε oversize, δηλαδή όταν κροπάρουμε πολύ κρατώντας την ανάλυση ψηλά (300dpi+) χωρίς να την έχουμε στην πραγματικότητα... για το άλλο δεν γνωρίζω.

Για όσους την έχουν δεί επαγγελματίες, να έχετε υπόψη, ότι εδώ και λίγες μέρες γίνεται ένα ψιλομπάχαλο, γιατί κάποιοι το παραχ.....νε με τα affiliated "υποπρακτορεία", τα οποία χρεώνουν ότι θέλουν, κι εσύ εξακολουθείς να παίρνεις 0,25-0,35$ το κομμάτι (αν τα πάρεις κι αυτά), από πωλήσεις βέβαια της πλάκας έως τίποτα. Πέραν αυτού το σημαντικότερο είναι ότι κάποια ΔΕΝ έχουν ούτε καν το όνομα του φωτογράφου, οπότε κάποιοι "συνάδελφοι" αγριέψανε κι ετοιμάζονται αφενός να κινηθούν νομικά, αφετέρου δε να ιδρύσουν stock artists union... Στο δεύτερο έχω δηλώσει συμμετοχή κι εγώ. Όποιος ενδιαφέρεται:

http://monsterprojeckt.wordpress.com/stock-artists-union/#comments

Σε εμβρυακό στάδιο, προς το παρόν.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται "κάπως", ακούστε κι αυτό:
σε Ολλανδικό site που φιλοξενεί "διάφορα" παράνομα, υπάρχουν κάποιες χιλιάδες φωτογραφίες του ShutterStock τις οποίες κατεβάζει όποιος θέλει δωρεάν... Τους έστειλα μήνυμα και αναμένω.

Δημητρη θενκς:a0210:
το Quality of routing ξερεις που αναφερεται?

Απάντηση: Re: Micro Stock Agencies

Κάτι πήρε το μάτι μου στο forum του shutterstock σχετικά με τα affiliated agencies.

Σήμερα έστειλα την αίτηση μου στο istockphoto (3 φωτογραφίες + ID). Έπειτα όταν ξαναμπήκα δεν είδα κάτι το σχετικό όπως να αναμένω τα αποτελέσματα ή τις 3 δοκιμαστικές που ανέβασα... Και σε εσάς έτσι ήτανε; Σε πόσο καιρό απαντάνε αυτοί;

Από 3 έως 7 ημέρες. Αν σε δεχθούν, βάλε εδώ ένα link να σε δούμε. Είναι οι μόνοι που δεν έχω μπεί...

Μακάρι να με δεχτούν αν και δεν το νομίζω... Το RF απέρριψε μια φωτογραφία που έστειλα και στο IS και αυτό με βάζει σε αρνητικές σκέψεις. Βέβαια η ίδια φωτογραφία πέρασε σε άλλα 5 πρακτορεία.

εμενα επιτελους με δεχτικαν στο shuttterstock, με την 2η μπηκα:))
και εχω και 11 φωτο στο bigstockphoto, απο εκει εβγαλα 0,50 $:)))
Πολυ ταλαιπορια τελικα ειναι

Αυτή τη στιγμή στέλνω την αίτηση μου στο ss και έχω πολύ μεγάλη αγωνία! Μακάρι να μπω με την πρώτη.

Το Bigstock δεν το έχω και πολύ σε εκτίμηση. Δεν έχω βρει και πως βλέπεις τα views σου εκεί.

Μην αγχώνεστε μπρέ! Χόμπυ είναι, όσο για το Bigstock είναι υποκατάστημα του ShutterStock. Προσωπικά ασχολούμαι πλέον μόνο με SS,FT,DT και ένα περίεργο, το Veer επειδή μου κίνησε την περιέργεια. Έχει ρυθμούς... αμοιβάδας σε slow motion, αλλά είναι τμήμα του Corbis, οπότε δεν ξέρεις τι γίνεται.

paИ-baL;1412829 said:
αγχος για τα stock agencies...

η μεταλλαξη που λεγαμε...

Φίλε μου για να καταλάβεις πόσο αγχωμένος είμαι, το ποσοστό αποδοχής μου στο ShutterStock, είναι περίπου 35%... και οι λόγοι δεν είναι τεχνικοί ως επί το πλείστον, είναι ότι τα θέματά μου ΔΕΝ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την δουλειά τους. Αλλά εγώ κάνω το κομμάτι μου, βελτιώνομαι τεχνικά, κι επειδή γενικώς "πουλάω", μου σπάει λιγότερο τα ... η γυναίκα μου (συνταγή Βλάση :grinning-smiley-043). Τώρα αν βγεί και κανένα φακουδάκι τον χρόνο, δεν με χαλάει καθόλου.

Τα ίδια συνιστώ σε όσους μπουν στο λούκι - μην χαλάτε την ζαχαρένια σας, χαλαρά κι ότι κάτσει -bye-

Κι εγώ την ίδια συνταγή ακολουθώ. Δεν είναι τα πρακτορεία αυτά οι πρώτες μου προτεραιότητες. Λόγω φόρτου εργασίας εχω να σηκώσω φωτογραφία σε πρακτορεία περίπου 5 μήνες. Όμως συνεχίζω να πουλώ και να εισπράττω όχι κάθε μήνα, αλλά κάθε δεύτερο.

Έχω όμως πολύ υλικό και θα στείλω τις επόμενες μέρες (ναι, καλά!!!) περίπου 200 φωτογραφίες. Θα δούμε...

Συγκεντρωθείτε σε 3-4 πρακτορεία και παίξτε με αυτά. Με τη σειρά Shutterstock, Istockphoto, Fotolia, και για μένα 123rf