Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Για να δεις τί ανεβάζω κάνε αναζήτηση όχι στην αρχική σελίδα, αλλά στην επόμενη την πιο αναλυτική . Εκεί στο όνομα του contributor βάλε vlas2000 και πάτα search.

Αν έχεις πωλήσει από 1/1 μέχρι σήμερα 16 φωτο με 260 εικόνες δεν είσαι άσχημα. Εγώ με 1292 εικόνες έχω 49 πωλήσεις. Θα έλγα ότι πας καλά. Προσπάθησε να βελτιώσεις τις λέξεις κλειδιά (καλύτερα και περισσότερα).

Μόλις έφαγα κι εγώ μια "πόρτα" 12 στις 12, λουλουδάκια από το ίδιο σετ που έχω στην gallery και ψιλοπουλάνε συμπαθητικά. Όλες poor lighting and/or w/b... Θα ήθελα να ξέρω που το βλέπουν το w/b χωρίς άσπρο πουθενά και με εξωτερικό φως ημέρας. Κάτι παίζει...

Ειδικά το WB είναι τραγική δικαιολογία κοψίματος.

Ας πούμε μια φώτο μου από dusk στην Αράχωβα.
Ο ουρανός και με το μάτι ήταν ήδη αρκετά μπλέ.
Έδωσα ένα +10 saturation @ blue.
Και μου λέει ο άλλος incorrect wb.
Incorrect wb my ass ρε ανίδεε :D

Και είναι και το άλλο, αν δεν μιλάμε για αντικείμενο ( δεν λέω να βγάλεις photo με δαγκωμένο μήλο και αντί για ασπριδερό το μέσα να είναι ροζ ), αλλά όταν πρόκειται για τοπίο το white balance είναι τελείως υποκειμενικό γιατί μπορεί να βάλεις αρτιστικά μια άλλη τονικότητα στην photo για το κατάλληλο mood.

Για να δεις τί ανεβάζω κάνε αναζήτηση όχι στην αρχική σελίδα, αλλά στην επόμενη την πιο αναλυτική . Εκεί στο όνομα του contributor βάλε vlas2000 και πάτα search.

Αν έχεις πωλήσει από 1/1 μέχρι σήμερα 16 φωτο με 260 εικόνες δεν είσαι άσχημα. Εγώ με 1292 εικόνες έχω 49 πωλήσεις. Θα έλγα ότι πας καλά. Προσπάθησε να βελτιώσεις τις λέξεις κλειδιά (καλύτερα και περισσότερα).
Κατάλαβα πεσμένος πολύ αυτός ό μήνας γιατί άραγε.Η αλήθεια είναι ότι οί φωτογραφίες μας δέν είναι καί άκρως εμπορικές όλες.
Πάντως ανεβάζω κάθε μέρα από λίγες αυτόν τόν καιρό, άν δέν ήταν στά news μπορεί νά ήταν χειρότερα.Μέ τίς λέξεις έχω θέμα σπάνια φτάνω τίς 10.

Ειδικά το WB είναι τραγική δικαιολογία κοψίματος.

Ας πούμε μια φώτο μου από dusk στην Αράχωβα.
Ο ουρανός και με το μάτι ήταν ήδη αρκετά μπλέ.
Έδωσα ένα +10 saturation @ blue.
Και μου λέει ο άλλος incorrect wb.
Incorrect wb my ass ρε ανίδεε :D

Και είναι και το άλλο, αν δεν μιλάμε για αντικείμενο ( δεν λέω να βγάλεις photo με δαγκωμένο μήλο και αντί για ασπριδερό το μέσα να είναι ροζ ), αλλά όταν πρόκειται για τοπίο το white balance είναι τελείως υποκειμενικό γιατί μπορεί να βάλεις αρτιστικά μια άλλη τονικότητα στην photo για το κατάλληλο mood.
Τό AutoWB νομιζω ότι επαρκεί μέ τήν σημερινή τεχνολογία.
Μάλον δέν θέλουν νά δίνουν απάντησεις "similar image" καί λένε άλλα.Δυστηχώς δέν σέβονται τόν κόπο μας.Κάποτε πρέπει νά θιγεί σοβαρά τό θέμα αυτό τής μή επαγγελματικής συμπεριφοράς τους καί οργάνωσης.Αλλά πώς....?

Προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί.
Εικόνα που το shutterstock θεώρησε κακή, πουλήθηκε ( rights ) για 400$ στο 123rf οπότε ο μόνος που έχασε εν τέλει ήταν αυτοί.
Δόξα συ, υπάρχουνε αρκετά stock photo sites.

Κακό του κεφαλιού τους που δεν τους άρεσε.

...Τί διάλο καμένες τίς θέλουν τίς φωτό ?...

Είναι κι αυτό ένα θέμα, ναι σχεδόν καμένες τις θέλουν, επί πλέον απαγορεύονται δια ροπάλου και τα μαύρα (οι σκιές που όταν ανοίξουν τρως τον θόρυβο στο κεφάλι). Να θυμίσουμε ότι ΔΕΝ είναι καλλιτεχνική φωτογραφία, οπότε πολλές εξαιρετικές πάνε στον Καιάδα...

Προσωπικά δεν μου καίγεται καρφί.
Εικόνα που το shutterstock θεώρησε κακή, πουλήθηκε ( rights ) για 400$ στο 123rf οπότε ο μόνος που έχασε εν τέλει ήταν αυτοί.
Δόξα συ, υπάρχουνε αρκετά stock photo sites.

Κακό του κεφαλιού τους που δεν τους άρεσε.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά (και ελπίζω να παραμείνει έτσι), απλά το SS έχει κυρίαρχη θέση. Από την άλλη βέβαια οι reviewers όπως έχουμε ξαναπεί, είναι φωτογράφοι όπως εμείς, των οποίων η αμοιβή είναι πολύ χαμηλή (κάτι έχει ακουστεί για 10 σέντς την φωτό), και δεν έχουν την πολυτέλεια να το "ψειρίζουν", μια ματιά στο θέμα - κάδρο, γενικός έλεγχος έκθεσης, pixel peeping για θόρυβο, τέλος - πάμε γι άλλα. Οπότε...

Κατάλαβα πεσμένος πολύ αυτός ό μήνας γιατί άραγε.Η αλήθεια είναι ότι οί φωτογραφίες μας δέν είναι καί άκρως εμπορικές όλες.
Πάντως ανεβάζω κάθε μέρα από λίγες αυτόν τόν καιρό, άν δέν ήταν στά news μπορεί νά ήταν χειρότερα.Μέ τίς λέξεις έχω θέμα σπάνια φτάνω τίς 10.

Μέχρι να εξοικειωθείς με το tagging θα πρότεινα το εξής: Για κάθε φωτογραφία που θέλεις να σηκώσεις, κάνε μια αναζήτηση στο SS. Διάλεξε τις πιο σχετικές με τη δική σου, και μάζεψε τα keywords με copy paste στον Ηυ σου. Κάνε ένα ξεδιάλεγμα, βάλε και 2-3 δικά σου και μετά κάνε τα copy paste στη φωτογραφία που έχεις ήδη ανεβάσει πριν την υποβάλεις. 20-25 keywords είναι καλά.

Αυτό που αγαπώ εδώ μέσα είναι ότι ακόμη και εκεί που υπάρχει "κέρδος" και "ανταγωνισμός" η βοήθεια προσφέρεται απλόχερα.
Μπράβο παιδιά.

Βλάση από ότι βλέπω έχουν αλλάξει λίγο τα δεδομένα, το εργαλείο του SS συνήθως βγάζει μόνο του πάνω από 30 keywords "πρώτης επιλογής", άλλες ~20 "δεύτερης" και μερικές ακόμα από κάτω. Και τα άλλα agencies έχουν αυξήσει τον επιτρεπόμενο αριθμό (κάποια έχουν μέχρι και 80 keywords!). Προσωπικά αυτό δεν μου αρέσει, αλλά μάλλον πρέπει να προσαρμοστούμε. Γενικά έχει αλλάξει η κατάσταση π.χ. το Dreamstime έχει αυξήσει τραγικά το όριο για τα ανεβάσματα: για τους "πρώτης διαλογής" φωτογράφους στα... 7.000 την εβδομάδα! Αλλά και στους ερασιτέχνες με ποσοστό αποδοχής ~35-40% όπως εγώ το πήγε στις... 450!!! Έλεος...

Τώρα τελευταία μού απορίπτουν όλα τά backgrounds πού ανεβάζω μέ αιτιολογία πρόβλημα στήν εστίαση.Μέ προβληματίζει ιδιαίτερα αυτό , άν δηλαδή επιτέλους νά πάρω έναν φακό μάκρο γιά επιφάνειες.Κάποια όμως μού τά έχουν περάσει μέ τόν ίδιο φακό τού κίτ τόν 18-55.Λέτε νά φταίει ό φακός ή δέν θέλουν πολλά ίδια θέματα στόν ίδιο συνεργάτη?Νά ανεβάσω κανένα δείγμα ?

Η παρασκευή βράδυ δέν μετράει τελικά, αυτός είναι χειρότερος μού τίς απέριψε όλες εκτός μιά άσχετη.Αντί νά μάς ενθαρύνοθν στήν προσπάθεια κάνουν ότι μπορούν γιά τό ατίθετο.Θά τίς ανεβάσω ξανά, αυτή τήν φορά όμως θά είναι καμένες, νά δούμε άν τούς αρέσουν έτσι.

Δεν είναι παραξενιές, είναι διαφορετικοί άνθρωποι σε διαφορετικές στιγμές, κέφια και με "γραμμή" από πάνω που αλλάζει βάσει συνθηκών. Κάτι που έχουν παρατηρήσει και άλλοι, είναι ότι παρόμοιες φωτογραφίες από τα ίδια sessions κόβονται στεγνά. Ενώ δηλαδή ανεβάζεις ένα πρώτο "πακέτο" και περνάνε όλες, στο δεύτερο κόβονται σχεδόν όλες. Λογικό από την πλευρά τους, θέλουν ποικιλία... Άσχετα αν εμάς δεν μας αρέσει!

εγω παντως 'πατερν' για μερα δεν εχω βρει,ισχυει ακριβως αυτο που λεει ο Δημητρης
Εχω παψει πια να αχολουμαι με τους λογους που κοβονται,κλπ
Ανεβαζω και καρφακι δεν μου καιγεται μετα,ετσι και αλλιως πολλες φορες δεν εχει λογικη-για μενα τουλαχιστον, οποτε γιατι να το 'κουραζω' με τους λογους κλπ

Και κάτι πρακτικό: αν είσαστε σίγουροι ότι η φωτογραφία που σας απέρριψε κάποιο πρακτορείο είναι άξια λόγου, ελέγξτε το! Τι έγινε στα άλλα? Προσωπικά ανεβάζω πρώτα στο SS (εκεί είναι τα λεφτά :cool4:), στην συνέχεια FT, DT (και τα υπόλοιπα ακολουθούν). Στο SS η αποδοχή μου εδώ και αρκετό καιρό είναι πάνω από 50%, ενώ οι άλλοι δύο είναι πιο "δυσκοίλιοι" περίπου στο 30-40% (ειδικά το FT σε ορισμένες κατηγορίες δεν...). Οπότε ότι κοπεί στο SS, και περάσει σε ένα από τα δυο επόμενα, ξανανεβαίνει αναφανδόν! Τις περισσότερες φορές πιάνει, αλλά καλό είναι να αλλάζεται ελαφρά το όνομα του αρχείου (π.χ. V2 ή κάτι τέτοιο). Συνήθως ότι κοπεί και στα τρία μάλλον δεν είναι κατάλληλο για την δουλειά, άσχετα αν θα μπορούσε να κερδίσει σε διαγωνισμό φωτογραφίας...

Υ.Σ.Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα δηλ. 123RF, BS, Depositphotos, Canstock κ.λ.π., δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλέον ως κριτήριο γιατί ουσιαστικά δέχονται σχεδόν τα πάντα (ποσοστό αποδοχής 80-90%).

Όπως είπε ό φίλος μας πιό πάνω, ίσως μάς κάνουν καλό γιατί μπορούμε νά δοκιμάσουμε στήν πώληση αποκλειστικών δικαιωμάτων τής εικόνας σέ άλλο στόκ.Μέ τήν ευκαιρία κάτι πού είδα χωρίς νά θέλω νά υποτιμήσω κανέναν φωτογράφο, μάς κόβουν γιά poore lighting καί περνάνε κάποιες μέ χοντρές σκιές πού υποτίθεται είναι άκρως απαγορευμένες σάν αυτή

Attachments

• stock-photo-fresh-baked-homemade-christmas-gingerbread-cookies-on-wooden-table-173193017.jpg
    stock-photo-fresh-baked-homemade-christmas-gingerbread-cookies-on-wooden-table-173193017.jpg
    65.5 KB · Views: 98
Last edited: