Microsoft Windows 10

Μετά από 10 μέρες ενασχόληση με τα 10άρια, θα τολμήσω να πω ότι είναι αρκετά βολικά και εύχρηστα κυρίως γι' αυτούς που χρησιμοποιούν κινητά Lumia. Προσωπικά, το μενού με τα πλακίδια με έχει βολέψει πάρα πολύ. Οι Android-iPhone fans μάλλον θα απογοητευτούν ή μπερδευτούν. Επίσης, θετικό θεωρώ ότι στο laptop μου βρήκε αμέσως drivers για όλες τις συσκευές, κάτι που δε συνέβαινε στα 7.
Θέλουν όμως ακόμα δουλειά, πολλά updates δεν εγκαθίστανται ή κάποια προγράμματα (π.χ. Edge, Chrome, ακόμα και το μενού των ρυθμίσεων) κρασάρουν και κλείνουν μόνα τους.

Εγώ πάλι τα έβαλα δοκιμαστικά εδώ και 2 μέρες και είναι τα πρώτα Windows (έπειτα από χρόνια ενασχόλησης επί εποχής 3.1) που θα τα βάλω αμέσως (dual boot μόλις πάρω SSD)! Μου άρεσαν, βρήκε σχεδόν όλους τους drivers σε laptop dell 2011.
Δεν βρήκε card reader (έβαλα των Windows 8 και παίζει) και tv tuner (αλλά δε με νοιάζει). Μέχρι και για την Intel HD 3000 είχε. Η Nvidia έχει ήδη βγάλει.
Προς το παρόν δίνω τα εύσημα στην Microsoft!!

Μία απορία έχω που δεν έχω βρει εξήγηση μέχρι τώρα. Ο συνήθης χρόνος φορτώματος είναι 1 min και 10 sec. Αυτόν μου έκανε τη 1η μέρα (και έκανα αρκετά restart).
Σήμερα, εντελώς ξαφνικά, μου φορτώνει σε λιγότερα από 20 sec!! Όσες φορές και αν κάνω shutdown και πατήσω το power κάνει ~20 sec. Δεν πατάω sleep, shutdown από το start --> power.
Αν κάνω RESTART τότε ο χρόνος είναι 1 min και 10 sec περίπου. Με το shutdown και power on κάτω από 20 sec. Δεν έχω SSD το διευκρινίζω και η μπαταρία δεν έχει χάσει δραματικά να πεις ότι είναι σε κάποια άλλη κατάσταση (το συνηθισμένο ποσοστό μιας και είναι και 3,5 χρόνων μπαταρία).

Στο restart κανει boot από την αρχή. Στο shutdown μπαίνει σε μια νεου-τυπου hibernation κατάσταση. Συνεπώς είναι λογική η διαφορα που παρατηρείς στους χρόνους. Αυτη η λειτουργία συστήθηκε με τα 8. Στα power options μπορείς να βρεις αυτη την επιλογή η οποια ονομάζεται fast-boot. Επίσης αν έχεις θέμα χωρου να ξέρεις ότι το fast-boot τρώει γύρω στα 2-5GB αναλόγως και το στήσιμο του μηχανήματος βεβαίως.

Εχω 2 pc με win7 ultimate X64.
Στο ενα pc οπου ειναι και μικροτερων προδιαγραφων θα ηθελα να δοκιμασω τα win 10 για να τα μαθω λιγακι. (Δεν εχω δουλεψει win 8)

Ομως θα ηθελα να εχω dual boot ωστε να μπορω να επιλεγω αν χρειαστει να δουλευω και στα 7αρια.

Οταν θα κανω upgrade με το update θα με ρωτησει αν θελει να δημιουργησει dual booot. ?
(Υ.γ. τα 7αρια ειναι του θειου μου)

Απάντηση: Re: [Επίσημο] Microsoft Windows 10

Στο restart κανει boot από την αρχή. Στο shutdown μπαίνει σε μια νεου-τυπου hibernation κατάσταση. Συνεπώς είναι λογική η διαφορα που παρατηρείς στους χρόνους. Αυτη η λειτουργία συστήθηκε με τα 8. Στα power options μπορείς να βρεις αυτη την επιλογή η οποια ονομάζεται fast-boot. Επίσης αν έχεις θέμα χωρου να ξέρεις ότι το fast-boot τρώει γύρω στα 2-5GB αναλόγως και το στήσιμο του μηχανήματος βεβαίως.

Sleep, Hibernate, Hybrid Sleep υπάρχουν από τα windows 7 …. => http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/sleep-and-hibernation-frequently-asked-questions

Re: Ακόμα και μετά από απενεργοποίηση ρυθμίσεων, τα Win 10 στέλνουν δεδομένα στη MS

Το διάστημα που έχει ακολουθήσει την επίσημη κυικλοφορία των Windows 10, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Microsoft είναι οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι το λειτουργικό της σύστημα προχωρά στην αποστολή αρκετών προσωπικών στοιχείων, στους servers της εταιρείας.​

Όπως μαθαίνουμε, ακόμα και αν ο χρήστης έχει προχωρήσει στην απενεργοποίηση ρυθμίσεων που έχουν σχέση με την αποστολή αυτών των στοιχείων, το λειτουργικό σύστημα εξακολουθεί να αποστέλλει στοιχεία στους servers της Microsoft, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται η Cortana, η ψηφιακή βοηθός του λειτουργικού συστήματος, η οποία αν και απενεργοποιημένη μαζί με την αναζήτηση πληροφοριών μέσα από τη μπάρα εργασίας, στέλνει ένα αίτημα στην ιστοσελίδα bing.com για ένα αρχείο με την ονομασία threshold.appcache. Το αρχείο αυτό περιέχει πληροφορίες που έχουν σχέση με τη Cortana, με τη λειτουργία όμως να παραμένει απενεργοποιημένη. Το αρχείο αυτό όπως έχει διαπιστωθεί, περιλαμβάνει ένα τυχαίο αριθμό μηχανήματος, ο οποίος είναι ο ίδιος ακόμα και αν ο χρήστης προχωρήσει σε επανειλημμένες επανεκκινήσεις.

get-threshold-appcache.png

Άλλες περιπτώσεις μη εξουδιοδοτημένης αποστολής στοιχείων αποτελούν οι εφαρμογές MSN οι οποίες ανανεώνουν το live tile τους με την τελευταία είδηση, καθώς και η αποστολή στοιχείων στο server ssw.live.com, πιθανόν για στοιχεία που έχουν να κάνουν με την τηλεμετρία, το πως δηλαδη χρησιμοποιεί ο χρήστης τα Windows.

Από χθες, την εμφάνιση του στο Διαδίκτυο έχει κάνει ένα μικρό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την πραγματική απενεργοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων των Windows 10 στα οποία οφείλεται η αποστολή των προσωπικών στοιχείων.

687474703a2f2f692e696d6775722e636f6d2f415638627444632e676966

Download "Disable Win Tracking"

[via] . [via]
(Sent from Galaxy S6)

Το έχει δοκιμάσει κανείς;
Πώς μπορούμε άραγε να ξέρουμε αν όντως κάνει δουλειά; (γιατί το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια αποστολή πληροφοριών είναι αρκετά ενοχλτικό σε ένα κατά τα άλλα καλό λειτ. σύστημα.)

Το θέμα είναι ότι αν θα πάρεις το ρίσκο νσ τρέξεις κάτι τέτοιο για να σταματήσει να σε "παρακολουθεί" η ms ,ποιος σου λέει ότι δεν έδωσες έγκριση να σε παρακολουθεί κάποιος τρίτος

Ακριβώς! Το θέμα με τις παρακολουθήσεις (πληροφορίες που συλλέγουν :-) της Microsoft ή τρίτων είναι ότι δεν έχουμε καμμία ένδειξη για το ότι (και το πώς) γίνονται. Αν εξεαιρέσουμε το licence agreement και ό,τι αναφέρει, πώς μπορούμε να ξέρουμε ποιος συλλέγει πληροφορίες για εμάς και τι πληροφορίες; Και ποιος εμπιστεύεται το tool που υπόσχεται την ιδιωτικότητα;

Last edited:
Σημερα τα περασα και στο σταθερό του σπιτιου που εχω τις περισσότερες εφαρμογές.
Ως τωρα δείχνουν όλα να λειτουργούν σωστα.
Αυτό που μου εκανε εντυπωση είναι πως εχω χασει αρκετο από τον διαθέσιμο χωρο στην ssd
Συγκεκριμένα ειδα πως ειμαι μείον περιπου 12gb σε σχεση με τα 8,1 που ειχα.
Επίσης βλεπω πως πλεον εχει δημιουργηθεί και ένας φακελος windows.old που δεν ξερω σε τι χρησιμεύει και ηθελα να ρωτησω εάν είναι φρόνιμο να τον σβησω αφου μου πιανει 18gb?

Re: Απάντηση: [Επίσημο] Microsoft Windows 10

Τρόπος κατάργησης του φακέλου Windows.old
Ισχύει για Windows 8.1, Windows RT 8.1

Εάν έχετε κάνει αναβάθμιση σε Windows 8.1 από Windows 8.1 Preview ή σε Windows RT 8.1 από Windows RT 8.1 Preview, ορισμένα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη έκδοση των Windows θα παραμείνουν στο φάκελο Windows.old. Τα αρχεία αυτά θα αφαιρεθούν αυτόματα μέσα σε 28 ημέρες από την αναβάθμιση ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση δίσκου για να τα αφαιρέσετε μόνοι σας.
Προειδοποίηση

Προτού χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου, βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας βρίσκονται στη θέση που εσείς θέλετε να είναι. Η διαγραφή του φακέλου Windows.old δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Ανοίξτε το στοιχείο "Πίνακας ελέγχου" σαρώνοντας από το δεξιό άκρο της οθόνης, πατώντας το στοιχείο Αναζήτηση (ή, αν χρησιμοποιείτε ποντίκι, τοποθετώντας το δείκτη στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης, μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού προς τα κάτω και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή Αναζήτηση), καταχωρώντας Πίνακας ελέγχου στο πλαίσιο αναζήτησης και, στη συνέχεια, πατώντας ή κάνοντας κλικ στην επιλογή Πίνακας ελέγχου.

Στο πλαίσιο αναζήτησης της ενότητας Πίνακας Ελέγχου, πληκτρολογήστε Διαχείριση, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία διαχείρισης και, στη συνέχεια, πατήστε δύο φορές ή κάντε διπλό κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση δίσκου.

Αν σας ζητηθεί να επιλέξετε μονάδα δίσκου, επιλέξτε τη μονάδα δίσκου στην οποία μόλις εγκαταστήσατε τα Windows και μετά πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Στο παράθυρο διαλόγου Εκκαθάριση Δίσκου, πατήστε ή κάντε κλικ στο στοιχείο Εκκαθάριση αρχείων συστήματος.

Αν σας ζητηθεί ξανά να επιλέξετε μονάδα δίσκου, επιλέξτε τη μονάδα δίσκου στην οποία μόλις εγκαταστήσατε τα Windows και μετά κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Προηγούμενες εγκαταστάσεις των Windows και κάθε άλλο πλαίσιο ελέγχου που αντιστοιχεί στα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε και πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Στο μήνυμα που εμφανίζεται, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή αρχείων.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Από εδώ. Ελπίζω να βοηθήσει.

Τα εχω εδω και κανενα δεκαημερο και ολα ειναι μια χαρα... εκτος του οτι σημερα μολις εβαλα να ακουσω μουσικη με τα ακουστικα που εχω, audio technica 40x και marshall major και εχουν εξαφανιστει παντελως τα μπασα... πειραξα τα ενσωματωμενα equalizers τοσο του foobar οσο και του aimp και τιποτα...

Θυμαμαι οτι καποιοι φιλοι ειχαν αναφερει οτι "παιζει πιο δυνατα με τα 10ρια" αλλα οχι κατι για αλλαγη στην ποιοτητα... εχετε παρατηρησει εσεις κατι?

Απάντηση: Re: Απάντηση: [Επίσημο] Microsoft Windows 10

Τρόπος κατάργησης του φακέλου Windows.old
Ισχύει για Windows 8.1, Windows RT 8.1

Εάν έχετε κάνει αναβάθμιση σε Windows 8.1 από Windows 8.1 Preview ή σε Windows RT 8.1 από Windows RT 8.1 Preview, ορισμένα αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν από την προηγούμενη έκδοση των Windows θα παραμείνουν στο φάκελο Windows.old. Τα αρχεία αυτά θα αφαιρεθούν αυτόματα μέσα σε 28 ημέρες από την αναβάθμιση ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση δίσκου για να τα αφαιρέσετε μόνοι σας.
Προειδοποίηση

Προτού χρησιμοποιήσετε την Εκκαθάριση Δίσκου, βεβαιωθείτε ότι όλα τα αρχεία και οι ρυθμίσεις σας βρίσκονται στη θέση που εσείς θέλετε να είναι. Η διαγραφή του φακέλου Windows.old δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Ανοίξτε το στοιχείο "Πίνακας ελέγχου" σαρώνοντας από το δεξιό άκρο της οθόνης, πατώντας το στοιχείο Αναζήτηση (ή, αν χρησιμοποιείτε ποντίκι, τοποθετώντας το δείκτη στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης, μετακινώντας το δείκτη του ποντικιού προς τα κάτω και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή Αναζήτηση), καταχωρώντας Πίνακας ελέγχου στο πλαίσιο αναζήτησης και, στη συνέχεια, πατώντας ή κάνοντας κλικ στην επιλογή Πίνακας ελέγχου.

Στο πλαίσιο αναζήτησης της ενότητας Πίνακας Ελέγχου, πληκτρολογήστε Διαχείριση, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία διαχείρισης και, στη συνέχεια, πατήστε δύο φορές ή κάντε διπλό κλικ στην επιλογή Εκκαθάριση δίσκου.

Αν σας ζητηθεί να επιλέξετε μονάδα δίσκου, επιλέξτε τη μονάδα δίσκου στην οποία μόλις εγκαταστήσατε τα Windows και μετά πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Στο παράθυρο διαλόγου Εκκαθάριση Δίσκου, πατήστε ή κάντε κλικ στο στοιχείο Εκκαθάριση αρχείων συστήματος.

Αν σας ζητηθεί ξανά να επιλέξετε μονάδα δίσκου, επιλέξτε τη μονάδα δίσκου στην οποία μόλις εγκαταστήσατε τα Windows και μετά κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Προηγούμενες εγκαταστάσεις των Windows και κάθε άλλο πλαίσιο ελέγχου που αντιστοιχεί στα αρχεία που θέλετε να διαγράψετε και πατήστε ή κάντε κλικ στο κουμπί OK.

Στο μήνυμα που εμφανίζεται, πατήστε ή κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή αρχείων.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Από εδώ. Ελπίζω να βοηθήσει.

Ισχύει όμως το ίδιο και για τα δεκαρια;
Και γιατί υπάρχει αυτός ο φάκελος;

Βέβαια σκέψου μήπως δεν θες να τα διαγράψεις μέχρι να σιγουρευτείς ότι θα κρατήσεις τα δεκάρια.

Last edited:
Τελικά μετά από καμιά 10+ που τα έχω περάσει σε λάπτοπ vaio του 2008 όλα πάνε καλά. Δεν έχω συναντήσει πρόβλημα και οποία είχα ξεπεράστηκαν. Θα έλεγα ότι έχω συνηθίσει και το περιβάλλον χρήσης. Ακούγοντας έναν συμφοριτη λίγο πιο πίσω δεν κλείνω τον υπολογιστή πλέον αλλά τον βάζω σε αναστολή ,είναι πιο γρήγορος. Επανεκκίνηση μόνο στα update . Το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν κάποιες συσκευές (όπως ή κάρτα δικτύου ) να μην την βάζει σε κατάσταση αδράνειας για να μην αργεί. Όλα μου τα προγράμματα λειτουργούν χωρίς προβλήματα όπως και όλοι drive. Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι θα μπορούσε να λεγοντε και 8.2 ή 8.5

Εγώ πάντως τα βρίσκω εξαιρετικά άσχημα. Είναι με διαφορά το πιο άσχημο λειτουργικό που έχει βγάλει η εταιρία.

Ένα πράγμα που μου έχει κάνει αρνητική εντύπωση είναι ότι χωρίς λόγο μου ζητά συχνά να κάνω σάρωση και επιδιόρθωση του δίσκου κατά την εκκίνηση, ο οποίος όμως είναι... ssd (!) και θεωρητικά δε χρειάζεται ποτέ. Σας έχει τύχει;