Microsoft Windows 11

Λοιπόν τα W11 πήγαν να με στείλουν αδιάβαστο την Πρωτοχρονιά. Είχα ξεχάσει τον ρημαδιασμένο τον κατακερματισμό και το πως επηρεάζει τα αρχεία.

Με μια επιείκεια από τους διαχειριστές ξεκινάω την αφήγηση.

Έχω βρει στο "θείο" τις λίστες του Qobuz "High Res Masters". Αφού δεν το έχουμε στη χώρα μας αποφάσισα να τις κατεβάσω. Τις πέρασα στο μηχανικό δίσκο που έχω και τις είχα παρατημένες σε ένα φάκελο ώστε να μη με ενοχλούν μιας που το κάθε τραγούδι έχει το δικό του εξώφυλλο, έτος και δίσκο αφού είναι μέρος λίστας αναπαραγωγής όπως έγραψα και πριν. Επίσης έχουν και διαφορετική δειγματοληψία. Την παραμονή ήμασταν όλοι ψόφιοι από την κούραση, αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα και αποφάσισα να ασχοληθώ. Έβαλα το dBpoweramp να τα μετατρέψει σε FLAC Redbook. Μετά την ολοκλήρωση άνοιξα το Foobar2000 ώστε να ξεκινήσω το tagging. Είχε κολλήσει στην ανάγνωση των ετικετών. Περίμενα λίγη ώρα μπας και ξεκολλήσει αλλά τίποτα. Στο μεταξύ ο δίσκος "άκρα του τάφου σιωπή". Το Roon είχε τελειώσει το indexing και περίμενα το Foobar που δεν έλεγε να ξεκολλήσει. Αυτό ήταν το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ξεκινάω σιγά σιγά να τροποποιώ τα αρχεία και το Roon αρχίζει να ενημερώνεται. Αραιά και που τσεκάριζα μήπως υπάρχει κάποιο σφάλμα στην ανάγνωση αλλά δεν έβλεπα κάτι. Τελικά το Foobar διάβασε τα αρχεία και το Roon κόλλησε στην αναγνώριση. Δεύτερο σημάδι που ανησύχησα. Τα παρατάω όλα και πάω στο τραπέζι μιας που είχε περάσει η ώρα. Κατά τις 01:30 που μαζευτήκαμε έριξα μια ματιά και το Roon να προσπαθεί να αναγνωρίσει τα τελευταία αρχεία. Ο δίσκος εξακολουθούσε να είναι σιωπηλός και σφάλματα μηδέν.

Το πρωί ξύπνησα κατά τις 08:30 και κάθισα εκεί μέχρι να ξυπνήσουν οι υπόλοιποι. Το Roon κολλημένο. Μετακινώ τους φακέλους σε νέα κρυφή τοποθεσία και βρήκα μερικά άλμπουμ που δεν έφευγαν. Κάνω επανεκκίνση και έστρωσε. Μετακινώ τους φακέλους πίσω στις σωστές θέσεις και αφού όλα είχαν τελειώσει ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ όπως πρέπει ρίχνω ένα τελευταίο τσεκ στα σφάλματα.

ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΩ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ. To Roon είχε αποτύχει να αναγνωρίσει ΔΕΚΑΔΕΣ αρχεία. Αλλά γιατί; Ούτε το Directory Opus είχε δώσει σφάλμα στη μετακίνηση, ούτε το Foobar απέτυχε και ότι δοκίμασα σε αναπαραγωγή έπαιζε κανονικά. Κάνω μια ανανέωση στο Roon και ως εκ θαύματος ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ.

Και κάπου εκεί άρχισα να τρελαίνομαι. Δεν ήξερα τι να κάνω. Έχουν πεθάνει αρκετοί δίσκοι όλα αυτά τα χρόνια και ξέρω πως είναι. Εδώ δεν είχα κανένα σύμπτωμα εκτός από την αρχή με την αργή ανάγνωση και πάλι όμως δεν είχα μηχανικούς θορύβους που να έδειχναν ότι κάτι ζορίζεται.

Πως μου κατεβαίνει η ιδέα να δω τον κατακερματισμό. Ανοίγω το Defraggler και χαζεύω. 35% και τα νέα αρχεία που είχα βάλει ήταν ΌΛΑ κομμάτια. Φανταστείτε 20-30MB αρχείο και να είναι 500 και 600 κομμάτια μέσα στο δίσκο. Ένα από αυτά ήταν σχεδόν 1000 κομμάτια. Τι να πρωτοδιαβάσει ο άμοιρος ο δίσκος;

Το έβαλα λοιπόν και τα έφερε σε μια λογική κατάσταση. Τουλάχιστον τώρα μόνο τα πολύ μεγάλα αρχεία είναι σπασμένα.

Last edited:

Τέλος στη δυνατότητα εγκατάστασης Windows 11 χωρίς λογαριασμό Microsoft

Η Microsoft καταργεί γνωστή παράκαμψη που επέτρεπε στους χρήστες να ρυθμίσουν τα Windows 11 χωρίς σύνδεση στο
διαδίκτυο και λογαριασμό Microsoft.

Η Microsoft εντείνει τις προσπάθειές της να απαιτεί από κάθε συσκευή Windows 11 να ρυθμίζεται με λογαριασμό συνδεδεμένο
στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το τελευταίο Windows 11 Insider Preview, η εταιρεία θα καταργήσει ένα γνωστό σενάριο παράκαμψης
που επέτρεπε στους τελικούς χρήστες να αποφύγουν την απαίτηση σύνδεσης στο διαδίκτυο και σύνδεσης με λογαριασμό Microsoft
κατά τη διάρκεια της διαδικασίας setup ενός νέου υπολογιστή.

Όπως αναφέρεται από το Windows Central, η Microsoft ήδη απαιτεί από τους χρήστες να συνδέονται στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχει
τρόπος παράκαμψης: η εντολή bypassnro. Για όσους ρυθμίζουν υπολογιστές για επιχειρήσεις ή δευτερεύοντες χρήστες, ή απλώς
αρνούνται να συνδέσουν τον υπολογιστή τους με λογαριασμό Microsoft, η εντολή είναι εξαιρετικά απλή στην ενεργοποίηση
κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης των Windows.

Η Microsoft αναφέρει την ασφάλεια ως έναν από τους λόγους για αυτή την αλλαγή: "Αφαιρούμε το σενάριο bypassnro.cmd από
την έκδοση για την ενίσχυση της ασφάλειας και της εμπειρίας χρήστη των Windows 11. Η αλλαγή διασφαλίζει ότι όλοι οι χρήστες
ολοκληρώνουν την εγκατάσταση με σύνδεση στο διαδίκτυο και λογαριασμό Microsoft."

Δεδομένου ότι η εντολή bypassnro είναι απενεργοποιημένη στην τελευταία δοκιμαστική έκδοση, είναι πιθανό να προωθηθεί στις
εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν δημόσια για όλους μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες, καθώς
προς το παρόν το σενάριο μπορεί να επανενεργοποιηθεί με μια επεξεργασία του μητρώου ανοίγοντας μια γραμμή εντολών
κατά την αρχική ρύθμιση (Πατήστε Shift + F10) και εκτελώντας την εντολή:

"reg add HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OOBE /v BypassNRO /t REG_DWORD /d 1 /f shutdown /r /t 0"

Ωστόσο, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Microsoft θα επιτρέψει αυτή την πρόσθετη παράκαμψη για πολύ καιρό. Υπάρχουν και άλλες
λύσεις παράκαμψης, όπως η χρήση του αυτοματισμού unattended.xml που σας επιτρέπει να παραλείψετε την αρχική εμπειρία
ρύθμισης. Η συγκεκριμένη δεν είναι απλή διαδικασία, όμως έχει περισσότερο νόημα για τα τμήματα IT που ρυθμίζουν
πολλαπλούς υπολογιστές.

Τελευταία, η Microsoft καθιστά δυσκολότερο για τους χρήστες να αναβαθμίσουν στα Windows 11, ενώ παράλληλα τους ωθεί να
εγκαταλείψουν τα Windows 10, τα οποία δεν θα υποστηρίζονται καθόλου από τον προσεχή Οκτώβριο. Η εταιρεία περιορίζει τη
δυνατότητα εγκατάστασης των Windows 11 σε παλαιότερους υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν TPM 2.0, και ενοχλεί τους
χρήστες με διαφημίσεις πλήρους οθόνης για την αγορά νέου υπολογιστή. Η Microsoft αφαίρεσε ακόμη και τη δυνατότητα
εγκατάστασης των Windows 11 με παλιά κλειδιά προϊόντων.

Εμένα χτες με πρόδωσαν για μια ακόμα φορά τα windows 11...μετά από αναβάθμιση του συστήματος, δεν με άφηνε να κάνω login με τίποτα.
Δοκίμασα τα πάντα και στο τέλος αναγκάστηκα να φτιάξω έναν άλλο λογαριασμό (μέσω command prompt σε repair mode ) και να το ξαναστηνω σχεδόν από την αρχή!

Προσοχή λοιπόν στις αναβαθμίσεις, και καλά είναι να κρατάμε κάποιο backup point που και που...

Πηρα χθες νεο λαπτοπ.
Το ενεργοποιω και κατεβαζω ολες τις ενημερωσεις.
Καποια στιγμη τελειωνει και βλεπω μηνυμα οτι η εκδοση που φοραει δεν δεχεται περαιτερω ενημερωσεις!
WTF;
Κοιταω ποια εκδοση ειναι, η 11 προ, τι στο καλο, καινουριο εκδοση σχετικα και δεν υποστηριζεται;
Το ψαχνω και βρισκω οτι, οταν κυκλοφορει μια νεα εκδοση πρεπει μεσα στα επομενα δυο χρονια να αναβαθμισουμε
αλλιως χανουμε αυτο το δικαιωμα!
Ναι ρε φιλε οκ, εγω, τα αγορασα χθες, τι να κανω, να παω πισω στο χρονο ταξιδι και να κανω την αναβαθμιση;
Υπαρχει καποιος τροπος να τα αναβαθμισω χωρις να χρειαζεται να τα ξαναπληρωσω;

Ο μόνος σχετικά "εύκολος" τρόπος, θα έλεγα είναι να κατεβάσεις το τελευταίο iso των 11 pro από το site της Microsoft και να κάνεις format και καθαρή εγκατάσταση. Από τη στιγμή που ήδη έχεις κάνει activation τα 11αρια, θα γίνεται αυτόματα την επόμενη φορά (που κάνεις re-install).

Με αυτό τον τρόπο:

1. Λύνεις το πρόβλημα.
2. Ξεφορτωνεσαι άμεσα ότι σαβουρο-software, ήταν προ-εγκατηστημένο από τον κατασκευαστή του laptop.

Ο μόνος σχετικά "εύκολος" τρόπος, θα έλεγα είναι να κατεβάσεις το τελευταίο iso των 11 pro από το site της Microsoft και να κάνεις format και καθαρή εγκατάσταση. Από τη στιγμή που ήδη έχεις κάνει activation τα 11αρια, θα γίνεται αυτόματα την επόμενη φορά (που κάνεις re-install).

Με αυτό τον τρόπο:

1. Λύνεις το πρόβλημα.
2. Ξεφορτωνεσαι άμεσα ότι σαβουρο-software, ήταν προ-εγκατηστημένο από τον κατασκευαστή του laptop.
Δοκιμαζω με το εργαλειο windows11 installation assistant να δω αν τα καταφερω, αλλιως θα παω στο τροπο που λες εσυ.

Τη πατησα!
Ενω εκανε απγκραντ κολλησε στο ρισταρτ.
Ξεκιναει να κανει αναγνωριση προσωπου για να μπει στα γουιντοους, αλλα μου λεει οτι απετυχε και πρεπει να βαλω το πιν για να μπω.
Αλλα ελα που δεν μου δινει προσβαση για να βαλω το πιν !

Ούτε με F1 η DEL κατά το boot?
Μπηκε ο ΙΤ εδω στη δουλεια και μου λεει οτι δεν βρηκε πουθενα τη καμερα για να την κλεισει, εν τω μεταξυ ειναι ενεργοποιημενο το bitlocker και δεν
επιτρεπει καμια ενεργεια χωρις το κλειδι.

7759d31868bfe274de08c47c144ce2d6.jpg

Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά για καινούργιο laptop…κάπου έχει μπει χέρι…..

Ερωτηση ασχετου :
εγω που θελω να παω στα 11,
εαν κανω συχνα partition cloning (που κανω !!!!) η Μicrosoft θα με εξαναγκαζει σε pin και αναγνωριση προσωπου ?
(δεν εχω φωτογενεια .... ουτε βαζω ενυδατικη κρεμουλα). Μηπως θα χω (περιπου) το ιδιο προβλημα και στα 10 ?