Μικρές συμβουλές και κόλπα για τα μαστορέματα.

Ναι Παναγιωτη μου,καδρο!Εκανα διαφορα πειραματα πριν,αλλα την κλιση στις καβιλιες δεν την πετυχα,και εβαλα ξυλοκολλα και γαντζακια με το καρφωτικο.Εβαλα βαρος πανω και τα αφησα μεχρι αυριο να δω τι εκανα.Τελικα μερικα πραγματα που φαινονται ευκολα,μονο τετοια που δεν ειναι...

Απάντηση: Re: Μικρές συμβουλές και κόλπα για τα μαστορέματα.

Ναι Παναγιωτη μου,καδρο!Εκανα διαφορα πειραματα πριν,αλλα την κλιση στις καβιλιες δεν την πετυχα,και εβαλα ξυλοκολλα και γαντζακια με το καρφωτικο.Εβαλα βαρος πανω και τα αφησα μεχρι αυριο να δω τι εκανα.Τελικα μερικα πραγματα που φαινονται ευκολα,μονο τετοια που δεν ειναι...

Γωνιές σφιγκτήρες έχεις;
https://www.google.gr/search?q=σφιγ...ved=0ahUKEwjFt8C-8YPKAhWEXiwKHWnTBwIQ_AUIBigB

Εχω,αυτη της Stanley.Θα τη χρησιμοποιησω αυριο για το τελικο μονταρισμα.Ενα αλλο που με δυσκολεψε ηταν η κατασκευη πατουρας για να "χωνεψει" μεσα στην κορνιζα η εικονα,την οποια κολλησα σε λεπτο κοντρα πλακε.Την εκανα τελικα με το ρουτερ,αλλα πως την εκανα...Σε αυτο το εργαλειο πρεπει καποιος να μου κανει μαθηματα.

Εχω,αυτη της Stanley.Θα τη χρησιμοποιησω αυριο για το τελικο μονταρισμα.Ενα αλλο που με δυσκολεψε ηταν η κατασκευη πατουρας για να "χωνεψει" μεσα στην κορνιζα η εικονα,την οποια κολλησα σε λεπτο κοντρα πλακε.Την εκανα τελικα με το ρουτερ,αλλα πως την εκανα...Σε αυτο το εργαλειο πρεπει καποιος να μου κανει μαθηματα.

Πέφτεις λίγο μακριά. Youtube το καλύτερο σχολείο.
https://www.youtube.com/watch?v=IfBYrVKJM9Y

Νίκο, δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα αντιμετώπισες με τις καβίλιες και την κλίση. Απο μια κάθετη τρύπα στο κάθε στέλεχος χρειάζεται.
Όσο για το router όντως χρειάζεται λίγο εξάσκηση αλλά όταν το μάθεις είναι φανταστικό εργαλείο.

Μπαμπη μου το ξερω,και το ενα και το αλλο.Η κορνιζα ειναι λεπτη,και οι τρυπες εγιναν οσο πιο προσεκτικα μπορουσα,απλα η μια λοξαρε λιγο.Δεν εχω οδηγο για καβιλιες,και για τετοιες χρησιμοποιησα...καλαμακια για σουβλακι!

Μπαμπη μου το ξερω,και το ενα και το αλλο.Η κορνιζα ειναι λεπτη,και οι τρυπες εγιναν οσο πιο προσεκτικα μπορουσα,απλα η μια λοξαρε λιγο.Δεν εχω οδηγο για καβιλιες,και για τετοιες χρησιμοποιησα...καλαμακια για σουβλακι!

Αααααα..... Τώρα κατάλαβα...
Εκεί χρειάζεσαι οδηγό καθετότητας (λέξη κι αυτή :coool:). Εγώ έχω έναν πλαστικό της wolfcraft.
Αν είναι τόσο λεπτα τα ξύλα όμως δεν θα κάνεις δουλειά ούτε με καβιλιέρα ούτε με φρεζοκαβιλιέρα, αυτά είναι για πιο χοντρές δουλειές. Εσύ με κόλλα καί λεπτο καρφάκι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Αν μάλιστα δεν θες να φαίνεται και το καρφάκι, κάρφωσε πρώτα τη μια πλευρά μετά κόψε το κεφάλι της με ένα κόφτη και κάρφωσέ το στην άλλη πλευρά.

Νικόλα ενας τρόπος που εφαρμοζω για τοσο μικρές ειναι ο εξής . Ενωνω τα κομμάτια ακριβώς όπως τα θέλω και τραβαω εξωτερικά μια περιπου καθετη στην ενωση ευθεια γραμμή και στα δυο αρκετα μεγάλη (οσο το προφίλ της κορνιζας . Επειτα την καθε μια την έχω σαν οδηγο για το τρυπανακι .

Η μέγκενη του LIDL είναι μια τέλεια βάση για το δράπανο όταν θέλετε να το δουλέψετε οριζόντιο, σταθερό.
IMG_20160102_164703.jpg
IMG_20160102_164733.jpg

Παναγιώτη δεν ξέρω αν με το πολύ ζόρι γυρίσει η μπάλα...

Το δοκιμάζεις και βλέπεις τις αντοχές του. Εγώ το έβαλα απλώς να δουλέψει και ήταν σταθερότατο.

Re: Απάντηση: Re: Μικρές συμβουλές και κόλπα για τα μαστορέματα.

Το δοκιμάζεις και βλέπεις τις αντοχές του. Εγώ το έβαλα απλώς να δουλέψει και ήταν σταθερότατο.

Ζόρισε το να δεις :)

Μπράβο Παναγιώτη, πήγα και το σέταρα έτσι το δικό μου (το είχα ξεχάσει το εξάρτημα για τις σωλήνες....), δεν το δοκίμασα σε λειτουργία αλλά το τράβηξα πολύ δυνατά με τα χέρια μου και η μπίλια δεν κινήθηκε (κινήθηκε ολόκληρη η μέγγενη από την βάση της), πράγμα που σημαίνει ότι ότι η μπίλια δεν θα κινηθεί με χρήση σαν τριβείο.

Δεδομένα:
τοίχος, με μονό τούβλο και σαγρέ σοβάτισμα (χοντρό) ως μόνωση σε τοίχο λυομένου.
μάντρα, με τσιμεντόλιθους και σοβατισμένη με σαγρέ σοβάτισμα.
έδαφος, αλλού μάρμαρο, αλλού χώμα.

το σκέφτομαι πολύ καιρό αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω την καλύτερη λύση

ερωτήσεις (όλες σχετικά με στηρίξεις):
1./. πως στηρίζω στριφώνια στον τοίχο?

υποθέτω πως το απλό πλαστικό ούπατ και το στριφώνι αρκεί

2./. πως στηρίζω στριφώνια στην μάντρα?
το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω που είναι το κενό στο τσιμεντόλιθο, σε προσπάθεια πέρσι να στηρίζω ανοξείδωτες σωλήνες μέσα στο τσιμεντόλιθο,για να φτιάξω μία ψηλή περίφραξη με χοντρό πλέγμα έπεφτα όλο σε κενά τα οποία τα γέμισα με γερή τσιμεντόλασπη και εκεί πάκτωσα τους σωλήνες 15-20εκ, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και η περίφραξη ακούνητη. Δεν ήθελα να ρίξω σενάζ πάνω από την υφιστάμενη μάντρα και εκεί να χώσω της σωλήνες.

οπότε τι θα κάνω εάν τρυπώντας την μάντρα πέσω σε κενό? (είναι και το πιθανότερο διότι το μεγαλύτερο μέρος του τσιμεντόλιθου είναι η τρύπα του.

μία λύση είναι να βρω το σημείο που ο ένας τσιμεντόλιθος πατάει στον αποκάτω του και εκεί να τρυπήσω, είναι σωστό αυτό η θα ξηλωθεί η 30 ετών μάντρα ?
η άλλη λύση είναι αυτή που δεν έκανα πέρσι, να ρίξω 20εκ (ύψος) σενάζ πάνω στην μάντρα και εκεί (στο πλάι της)να τρυπάω, άλλη λύση υπάρχει?

3./. πως στηρίζω κάτι στο έδαφος?

α./. εκεί που έχει μάρμαρο υποθέτω με καλύπτουν οι 2-3 πόντοι μάρμαρο και άλλο τόσο τσιμέντο από κάτω, δηλ. 5-6 εκ πιστεύω ότι είναι αρκετά για να μπουν στριφώνια χωρίς πρόβλημα.

β./. εκεί που είναι χώμα τι κάνουμε?

σκέφτηκα στα σημεία που θέλω να πατήσει για παράδειγμα μία κολόνα ή ένας κοιλοδοκός να ανοίξω ένα λάκο να του ρίξω αμμοχάλικο στο δάπεδο και καμιά 10ρια πόντους τσιμέντο από πάνω, μετά να φτιάξω σε κουβάδες τσιμεντένιες βάσεις, να τις χώσω στην τρύπα και να τις αφήσω 10εκ πάνω από το έδαφος (ελπίζοντας να μην πάρουν κλίση), και να γεμίσω την υπόλοιπη τρύπα με δυνατή τσιμεντόλασπη. είναι σωστό αυτό? άλλος τρόπος υπάρχει?

ΥΓ: εγώ ήμουν ηλ/γος μηχανικός και πρώτη φορά ασχολήθηκα με τέτοια πράγματα πριν 2 χρόνια διότι λόγω ανάγκης προσπαθώ να φτιάχνω ότι μπορώ αντί να πληρώνω τεχνίτες.
πριν 2 χρόνια έκοψα τις ξύλινες κολόνες της βεράντας και πέρασα ανοξείδωτες ατσάλινες βάσεις γιατί σάπισαν μετά από 30 χρόνια, άλλαξα και 2 κολόνες που δεν φτιάχνονταν.
πριν 1 χρόνο έκοψα και έφτιαξα τα κάγκελα τις βεράντας και την πίσω περίφραξη
φέτος σκέφτομαι για 2 κατασκευές και χρειάζομαι λύσεις για τα ανωτέρω ερωτήματα.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΤ

Σωτήρη καλημέρα
Τα πάντα εξαρτώνται από το τι θέλεις να στηρίξεις. Για το 1, θα σου συνιστούσα πολύ προσοχή στο τρύπημα, ωστα να μην μεγαλώσεις πολύ την τρύπα σε διάμετρο αλλά και προσοχή στο βάθος! Μην πάρεις απλά ουπατ, πάρε αυτά που είναι για τούβλο (έχουν μια πατούρα στην άκρη τους και τα δεν τα αφήνει να μπουν βαθύτερα στο τούβλο ώστε να πέσουν σε κενό)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για το 3, θα σου πω τι έκανα εγώ σε ανάλογη περίπτωση ( υπόστεγο για καυσόξυλα στον κήπο, στήριξη για τις κολώνες). Έκοψα κομμάτια σιδεροσωληνα περίπου ένα μέτρο και κάτι, άνοιξα ένα μικρό λακο - βάθος 20-30 εκατοστά στο σημείο που ήθελα τη βάση και στο κέντρο του λακου πάκτωσα το σωλήνα χτυπώντας τον με 10κιλη βαριά. Μετά, στον υπόλοιπο λακο έριξα τσιμέντο μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Η σωλήνα εξέχει απ' το έδαφος περίπου 20 εκατοστά, και έτσι είχα μια βάση για να στηρίξω τις κολώνες. Το έκανα περίπου πριν 4-5 χρόνια, στην περιοχή που μένω ο βαρδάρης θερίζει, και άντεξε μια χαρά. Βέβαια, μιλάμε για μια ελαφριά γενικά κατασκευή, με πλεξιγκλάς από πάνω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για τα στριφωνια στους τσιμεντόλιθους, αν αυτό που θέλεις να στηρίξεις δεν δέχεται μεγάλες δυνάμεις, μπορείς να δοκιμάσεις να τρυπήσεις και να βάλεις ουπατ τούβλου. Αν μπορείς, μην βάλεις κρούση στο δραπανο, μπορεί να σου σπάσει τον τσιμεντόλιθο (ειδικά αν είναι κανένα sds). Έχω στερεώσει βρύσες στον κήπο σε τοιχακι από τσιμεντόλιθο με αυτό τον τρόπο, δηλ. απλά πράγματα, δεν τραβάν ζόρι. Σε κάτι που απαιτεί αντοχή σε μεγάλα φορτία, δεν νομίζω ότι θα γλυτώσεις το τσιμεντένιο σεναζι...
Καλή επιτυχία στις κατασκευές σου