Μικρο ξεκινημα

Δανειστηκα ενα δεκτη απο τον ξαδερφο μου (Commander 5000IR) και κατεβασε με τη πρωτη και με full σημα το MTV!!! Οποτε το προβλημα τελικα το εχει ο δεκτης του Neco κι οχι κατι αλλο.
Προφανώς πρόκειται για bug του necobox.
 
Τελικα λογω αλλαγης δεκτη (Commander 5000IR) αποφασισα να γυρισω το πιατο και να πιασω στις 19 τον Astra και στις 13 τον Hotbird. Θελω την βοηθεια σας και τις πολυτιμες συμβουλες σας στα παρακατω:

1. Υπαρχει κανενας αλλος καλος δορυφορος εκει κοντα ωστε να τον πιασω με 3ο LNB ή να μεινω με αυτους τους 2 (Astra + Hotbird)? Απο οσο ξερω, το πιατο θα κτυπαει Astra και θα πιανω παρακεντρα τον Hotbird, σωστα?

2. Υπαρχουν καποιες δυσκολες συχνοτητες στον Astra που θα πρεπει να εχω σαν αναφορα, ωστε να ξερω οτι εβαλα το πιατο οσο καλυτερα μπορουσα? Να σημειωσω οτι αναφερομαι στους Astra 1L και Astra 1KR, αφου τους αλλους με το 1μ πιατο που εχω δεν πιστευω να τους πιανω.

Σας ευχαριστω εκ των προτερων :grinning-smiley-043
 
1.Θα μπορούσες να πιάσεις και 16ανατολικά, αλλά αυτό εμφανίζει τεχνικές δυσκολίες (χρειάζεται πολύ σλιμ λνβ, ανάμεσα στα δυο αλλα). Ισως ακόμη να μπορούσες να βαλεις το πιάτο κάπου στις 22 ανατολικά και να έχεις 4 λνβ για 26ανατολικά, 19.2ανατολικά, 16 ανατολικά, 13 ανατολικά (οι αραβικοι στις 26 ανατολικά είναι ισχυροί στην περιοχή σου. Η δεύτερη περιπτωση ειναι θεωρητική, μπορει για παράδειγμα να ειναι πλέον μακριά το πιάτο για 13 ανατολικά, θελει δοκιμές.
2.Αυτοί οι δυο δουφόροι δεν εχουν δύσκολες συχνότητες, αλλά αν βαζεις παρακεντρα λνβ το θεμα ειναι να πιάνεις όλους τους δορυφόρους...δηλαδή υπάρχει έτσι κι αλλιώς δυσκολία όταν ζητάμε πολλά ταυτόχρονα!
 
Σε ευχαριστω φιλε Voreios :grinning-smiley-043
Μηπως θα ειναι πολλα 4 LNB για ενα πιατο 1μ? Και μηπως εαν μπουν τελικα, να μην εχουν τοσο ισχυρο σημα ή να μην πιανουν ολους τους δορυφορους? Ερωτημα κανω περισσοτερο στον εαυτο μου...
Τελικα οπως πολυ σωστα μου προτεινεις ισως να ειναι η καλυτερη λυση να βαλω 2 LNBs, ενα κεντρικο για ASTRA κι ενα παρακεντρα για HOTBIRD.
Αυτο που σκεφτομαι, που μου ειπες και με εβαλες σε σκεψεις, ειναι να εβαζα ενα ακομα lnb για να πιασω τους αραβικους στις 26 ανατολικα. Οποτε ετσι θα ειναι και πιο βολικο, γιατι το κεντρικο lnb του astra θα ειναι στη μεση και τα αλλα δυο δεξια και αριστερα του κεντρικου. Χμμμμμ....
Για να συνοψισω...Εαν το βαλω το πιατο με κεντρο τις 19.2 ανατολικα, θα μπορω σχετικα ευκολα να πιασω τους αλλους 2 δορυφορους στις 26 και 13 ανατολικα??? Αυτη ειναι βασικα η απορεια μου...
 
Πανο 4 LNB για μια 1μ δεν ειναι πολλα. Το βλεπεις συχνα εδω Γερμανια η Αυστρια σε Τσεχους, Σλοβακους, Ουγγρους, Κροατες, Σερβους, Ουκρανους, Ρουμανους, Βουλγαρους, με ληψη των 4W/1W/5E/13E/16E/19.2E/23.5E/28.2E οπως π.χ. μπορεις να δεις εδω: http://www.satlex.net/el/satcom_offset-pic_43.html

Οσα LNB και να βαλεις παντως δεν σκιαζουν τα σηματα των δορυφορων διοτι οι κεραιες του 1μ ειναι τυπου offset. Δηλαδη φαντασου ενα παραβολοειδης αλλα η κεραια να εχει κοπει οχι συμμετρικα ως προς τον αξονα περιστροφης του αλλα πιο ψηλα. Ετσι στεκεται πιο καθετα και δεν επιτρεπει να κατσει χιονι ευκολα πανω η να μαζευτει νερο στα μεσα της. Δηλαδη απο σκιαση να μη φοβασαι μειωση του σηματος. Αυτο που παιζει ρολο ειναι το βαρος εαν παμε για καμια δεκαρια LNB, την σταθεροτητα σε ανεμους. Αλλα παλι με 4 δεν θα συναντησεις τρομερο προβλημα. Απλως εκτος το κεντρικο τα υπολοιπα θα εχουν μειωμενη ενισχυση διοτι μονο το κεντρικο εκμεταλλευει τον κεντρικο λοβο που μπορει να συγκριθει με κωνο. Οσο πιο πολυ απομακρυνεσαι απ το κεντρικο LNB τοσο περισσοτερη μειωση εχουμε με αποτελεσμα η 1μ να λειτουργει στα +/-10° ας πουμε σαν 80εκ.

Για κεντρο τις 19.2Ε στη Ροδο ριξε μια ματια σ' αυτο: http://www.satlex.net/el/azel_calc-...&lo=28.22&country_code=gr&diam_w=75&diam_h=80
Προσεχε την στροφη του LNB για να εχεις βελτιστα αποτελεσματα. Στη Ροδο ειναι 19°.
13Ε και 26Ε θα βγαλεις ευκολα παρακεντρα. Αν μπορεις βαλε καλυτερα 1.20μ για να χεις και τα περισσοτερα απο Astra 1G/H. Ετσι θα χωραει και αλλο ενα LNB στις 16Ε οπου με το 1μ θα ειναι παρα πολυ στενα, ασε που το σημα ειναι ακρως οριακο για να βγαζεις παρακεντρα 16Ε στο μικροτερο. Αν και παμε για προχωρημενη πατεντα δεν ειναι λιγοι που εχουν καταφερει σε 1.20μ με κεντρο 19.2Ε να βγαλουν και 39Ε/42Ε. Ειδικα εσυ που εισαι τοσο ανατολικα θα χεις πιο καλα αποτελεσματα αν δεν μπορεις να στησεις ξεχωριστη κεραια για τις δυο αυτες θεσεις εφοσον σε ενδιαφερουν βεβαια.
 
Το θεμα ειναι, οπως εχω ξαναγραψει, οτι δεν θελω να παρω κι αλλο πιατο. Κι αυτο που εβαλα τωρα, το εβαλα προχειρα μεχρι να παω στο νεο σπιτι, σε κανενα χρονο περιπου, ισως και νωριτερα. Εκει θα βαλω 2.05μ πιατο κινητο. Οποτε εαν παρω τωρα κι αλλο πιατο, θα κανω σερβιτσιο στο τελος!!!! :D:D

Το θεμα ειναι με το ηδη υπαρχον πιατο ποια ειναι η καλυτερη λυση???
 
Πάνο ασχετο ... αλλά και σχετικό..
Με τα υπόλοιπα κομμάτια σκέφτεσαι τίποτα (Home Cinema) η περιμένεις την μετακόμιση ? Θα παιξεις με dedicated χώρο ?
 
Απάντηση: Re: Μικρο ξεκινημα

Προσθετω αλλες δυο φωτο μιας 1μ και 4 LNB απο τσεχικο φορουμ: http://www.satforum.cz/attachment.php?attachmentid=988 http://www.satforum.cz/attachment.php?attachmentid=986
Χαίρομαι να βλέπω δορυφορικές εγκαταστάσεις, οι δημιουργοί των οποίων εκμεταλλεύονται όσο μπορούν το κάτοπτρό τους!:SFGSFGSF::SFGSFGSF:
 
Βρε σεις...αφηστε τους Τσεχους και βοηθηστε κι εναν Ελληνα (εμενα :p) :smash::smash:
 
Παραδειγματα ειν αυτα Πανο. Και γροιλανδεζικα η μογγολικα να ταν θα τα βαζα για να εχεις μια εικονα πως μπορει να δειχνει μια 1μ με 4 LNB. Οσο για την μεγαλυτερη κεραια το ειχες ξαναπει, απλα ξεχαστηκα.
 
Απάντηση: Re: Μικρο ξεκινημα

Παραδειγματα ειν αυτα Πανο. Και γροιλανδεζικα η μογγολικα να ταν θα τα βαζα για να εχεις μια εικονα πως μπορει να δειχνει μια 1μ με 4 LNB. Οσο για την μεγαλυτερη κεραια το ειχες ξαναπει, απλα ξεχαστηκα.

Επομενως φιλε deepbluesky (βαλε κι ενα ονομα στην υπογραφη σου τουλαχιστον :grinning-smiley-043) πιστευεις οτι με το 1μ πιατο μπορουν να μπουν 4 lnb, 3 lnb ή να μείνω με τα 2 που εχω ηδη πανω και να πιασω καλυτερα τους Astra και Hotbird?
 
Απάντηση: Re: Μικρο ξεκινημα

πιστευεις οτι με το 1μ πιατο μπορουν να μπουν 4 lnb, 3 lnb ή να μείνω με τα 2 που εχω ηδη πανω και να πιασω καλυτερα τους Astra και Hotbird?
Η λήψη astra και hotbird δεν επηρεάζεται από τον αριθμό lnb του κατόπτρου. Βάλε και ένα lnb για arabsat και ένα για sirius @ 4,8 E και θα είσαι μια χαρά.
 
Το μόνο πιθανό πρόβλημα μπορεί να είναι με τη σχετικά μικρή χωρητικότητα των commander σε κανάλια, 4000 αναφέρονται, αλλά γύρω στα 1000 δεσμεύονται από ό,τι έχω προσέξει για ραδιόφωνα οπότε μένουν 3000 για τηλεοπτικά κανάλια. Αν δούμε ότι μόνο οι Hotbird και Astra 19.2 με ευκολία γεμίζουν πάνω από 2000 θέσεις μνήμης (γύρω στις 2100), δεν μένουν και πολλές ελεύθερες για άλλους δορυφόρους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν πολλά κανάλια. Έτσι πιθανό να χρειαστούν διαγραφές άχρηστων καναλιών για να χωρέσουν κι άλλα.

ΥΓ. deepbluesky=Χρήστος.
 
Αυτα ειναι τα ωραια του forum!!!!
Πεφτεις μια ωριτσα να ξεκουραστεις και μετα βλεπεις απαντησεις στα ερωτηματα σου και εχεις ενα χαρουμενο ξυπνημα!!!!! :ernaehrung004:

Σεραφειμ: ο arabsat ποιος δορυφορος ειναι? Ο Badr??

Sotos: ΔΗλαδη οταν γεμισει η μνημη του Commander, μετα θα σαρωνει τις συχνοτητες αλλα δεν θα κατεβαζει καναλια. Και μετα πως θα γινει? Θα πρεπει χειροκινητα να σβηνω ραδιοφωνικους σταθμους και χειροκινητα παλι να περναω τις υπολοιπες συχνοτητες?

Χρηστο (deepbluesky): Οχι εσυ σορρυ, εγω μεγαλο ευχαριστω! :grinning-smiley-043