Mini 1543 DAC (η σφαγή συνεχίζεται)

ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

AVClub Addicted Member
3 February 2007
2,363
Αθήνα
Βλέποντας το εν λόγω κιτάκι να κοστίζει μονταρισμένο 50$ μαζί με πήγαινε έλα στο ebay, είπα να ξεκινήσω άλλο ένα προτζεκτάκι DAC με τα χαρακτηριστικά Low budget και Less is more να κυριαρχούν.

Η πρώτη φωτό είναι απ' το κιτ "μαμά" και το σχηματικό του.

Attachments

• 1543_001.jpg
    1543_001.jpg
    137.5 KB · Views: 74
  • 2010-02-10_090744.jpg
    2010-02-10_090744.jpg
    36.3 KB · Views: 58
Απ' την αρχή έπαιξε "ανεκτά" αλλά είχε θέματα συγκρινόμενος με άλλους πολύ καλούς DAC. Για να μην ξεφύγω απ' το στόχο μου (minimalism) πήρα 1 κουτάκι 15x15 cm περίπου (το είχα βασικά) και αρχίζουμε.

Τροφοδοσία:
Τοροειδής 12V 50VA πρώτος πυκνωτής ELNA 10.000uF και γρήγορες δίοδοι UF3004 (40 ns 3A) για γέφυρα. Στη συνέχεια LM317 με διόδους προστασίας και Sanyo Oscon 100-270 uF στο adjust. Επίσης 100R αντίσταση // στην έξοδο για φορτίο. Ρυθμίζουμε την τάση στα 9.1V ακούμε λίγες ώρες και αρχίζουμε το σκάλισμα.

1η αλλαγή: Αφαίρεση της διόδου προστασίας απ' την πλακέτα (// στα +9V) και αντικατάσταση του πρώτου πυκνωτή τροφοδοσίας από Nichicon 1000UF σε Panasonic 3300uF. Εννοείται ότι δεν χρησιμοποιήθηκε το βύσμα τροφοδοσίας αλλά κολλήθηκαν τα καλώδια από κάτω. Ο συγκεκριμένος πυκνωτής λέγεται ότι ενδείκνυται για ψηφιακά. Ο ήχος καθάρισε και "άνοιξε η εικόνα" αρκετά.

2η αλλαγή: Βραχυκύκλωμα διακόπτη επιλογής optical/coaxial. Αυτό δε νομίζω να βελτίωσε κάτι αλλά καλού κακού το άφησα έτσι.

3η αλλαγή: Αντικατάσταση πυκνωτών σήματος εξόδου από ηλεκτρολυτικούς 10uF ποιος ξέρει τι μάρκα σε Mundorf Mcap MKP 10uF/400V. Εδώ το DACακι κελαηδάει για πρώτη φορά. Αρχίζει να έχει έλεγχο χαμηλά και να είναι παντού καθαρό, τα αναμενόμενα δηλαδή...

Αλλά σιγά μη σταμάταγε το πείραγμα εδώ. Ως γνωστόν ο καλύτερος πυκνωτής είναι να μην υπάρχει πυκνωτής, οπότε και οι Mundorf έφυγαν και περιμένουν να πάνε σε κανένα crossover. Στη θέση τους μπαίνει σύρμα και να σου το DC coupled. Ο προενισχυτής δεν το εκτίμησε πολύ αυτό αλλά δεν είπε πολλά. Ο DAC τώρα παίζει πολύ καλά.

Τι γίνεται όμως μ' αυτό το 2,8V DC? Αρχικά έχω 2 ιδέες. Βάζω μια 6N43P αλα λαμπιζάτορ με 5V στην κάθοδο (αλλά πάλι δεν γλιτώνω τον πυκνωτή εξόδου) ή ...

Επιλέγοντας το "ή" αφαιρείται η 1K bias αντίσταση του DAC και μπαίνει ένα trimmer πολύστροφο 5K. Αυτό επιτρέπει την ρύθμιση του DC out (2-3,5 Volt).
Βάζουμε ένα καλώδιο στο (+) του ON/OFF LED και το βαφτίζουμε "γη". Εκεί η τάση είναι περίπου 2.8V. Τέλεια! Το εν λόγω καλώδιο οδηγείται στη γη των RCA εξόδου και με το trimmer φροντίζουμε ώστε το DC να γίνει 0...

Εδώ όποιος θέλει σταματάει. Ο DAC παίζει άψογα, με χαμηλό, εικόνα και λεπτομέρεια. A! και χωρίς DC. Συγκριτικές ακροάσεις ξανά και ξανά οδηγούν σε πολύ θετικά συμπεράσματα, όχι μόνο value for money αλλά και άσχετα απ' αυτό. Θα τον κρατούσα κι έτσι...

Καλό είναι να μπει κι ένας ηλεκτρολυτικός >=100uF παράλληλα στο ΟΝ/OFF LED για θόρυβο. Ουσιαστικά κάνει AC βραχυκύκλωμα στις 2 γειώσεις (DAC-εξόδου). Εγώ έβαλα OScon.

Η ερώτηση μου τώρα. Έχεις δώσει στην γη των RCA εξόδου 2 V DC, αυτά από εκεί ταξιδεύουν στα RCA εισόδου του προ και όπως λέει η λογική πηγαίνουν στο σασί του προ και συνεπώς στο ground του προ. Ουσιαστικά, δεν πέτυχες τίποτα, πάλι έχεις DC στην έξοδο, απλά μετέφερες την γείωση του DAC σε άλλη συσκευή. Σωστά;

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
έχουμε ένα DAC χωρίς τίποτα στην έξοδο, οδηγεί μόνος του.
Έχει σχετικά χαμηλό σήμα στην έξοδο (συγκριτικά με ένα CD), το οποίο μάλιστα θα βρει στο δρόμο του interconnect, pot's και ποιος ξέρει τι άλλο....

Δοκιμάστηκαν διάφορα κυκλώματα (buffers κτλ). Θα παραθέσω το τελικό που είναι και το καλύτερο μακράν.

BC549B (npn bjt) με +9V. Στην βάση του δίνουμε το output του DAC (όπως είναι μαζί με DC, χωρίς καμμια αντίσταση. Πάνω στο συλλέκτη παίρνουμε την έξοδο που πάει στο (+) του RCA και από πάνω 4K7 και +9V, τα οποία τα παίρνουμε απ' την τροφοδοσία του DAC (μετά το 317). Ακριβώς πάνω απ' την 4K7 βάζουμε κι ένα πυκνωτή. Εγώ έβαλα 100uF Elna που είχα αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμα.
στον εκπομπό συνδέουμε μια αντίσταση 2K2 την οποία οδηγούμε στη γη. Τώρα έχουμε ένα κύκλωμα που παίρνει το σήμα απ' τον DAC (φορτωμένο στο DC του), το ενισχύει λίγο και βγάζει DC στην έξοδο. Παίζει όμως εκλπηκτικά. Οδηγάει καλά, έχει φυσικό ήχο, είναι και SE.

Re: Απάντηση: Mini 1543 DAC (η σφαγή συνεχίζεται)

Η ερώτηση μου τώρα. Έχεις δώσει στην γη των RCA εξόδου 2 V DC, αυτά από εκεί ταξιδεύουν στα RCA εισόδου του προ και όπως λέει η λογική πηγαίνουν στο σασί του προ και συνεπώς στο ground του προ. Ουσιαστικά, δεν πέτυχες τίποτα, πάλι έχεις DC στην έξοδο, απλά μετέφερες την γείωση του DAC σε άλλη συσκευή. Σωστά;

H γείωση του DAC δεν είναι κοινή με του δικτύου. Δεν "βλέπονται" πουθενά οι γειώσεις για να καταλάβουν τη διαφορά των 2V. Δες κι εδώ

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=53422&page=50

αυτή την εξάλειψη του dc θα ήθελα να την δω κυκλωματικά (για χώνεψη)....
στα λόγια κάτι πιάνω, αλλά θέλω να το χαζέψω....

Τώρα το είδα, έχεις floating ground, οπότε συγκεκριμένα στο δικό σου σύστημα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο σίγουρα ισχύει και για διαφορικό σήμα, μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις ακριβώς το ίδιο. Σαν γενική λύση πάντως, σίγουρα δεν θα δουλέψει σε όλους αφού τουλάχιστον οι εμπορικοί ενισχυτές έχουν common ground.

Αυτό που μένει λοιπόν είναι να ξεφορτωθούμε το DC στην έξοδο του bjt. Με το ίδιο σκεπτικό όπως πριν, βάζουμε ένα trimmer 10K απ' τα +9 στη γη. Απ' τη μεσαία λήψη του trimmer παίρνουμε τη γη των RCA εξόδου. Ένας πυκνωτής πάλι >=100uF απ' το μεσαίο του trimmer στη γη και φύγαμε. Απ' το trimmer ρυθμίζουμε το DC στην έξοδο.

Έχουμε λοιπόν ένα DAC με φυσιολογική στάθμη εξόδου και χωρίς πουθενά πυκνωτές στο σήμα. Αυτό ακούγεται και ακούγεται καλά. Σαν τσιπάκι (DAC) δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι πολύ καλά φτιαγμένο με μικρές αποστάσεις εκεί που πρέπει και όχι απλά δεν υστερεί σε κάτι, αλλά αντιθέτως υπερτερεί από πολλούς DAC σε φυσικότητα και λεπτομέρεια.

Μια τελευταία βελτίωση που μπορεί να γίνει είναι να φύγει ο πράσινος πυκνωτης (nichicon 100uF) απ' τα +5 του DAC και να μπει κάποιος καλύτερος κολλημένος ΠΑΝΩ στα pins του DAC (4,5) με τελείως κομμένα τα πόδια του. Εγώ έβαλα Oscon 270uF αλλά θα δοκιμάσω κι άλλους.

Τώρα φωτό (όλα φαίνονται σαν βομβαρδισμένα απ' τις πολλές δοκιμές)

Attachments

• 10022010.jpg
    10022010.jpg
    111.3 KB · Views: 71
  • 10022010_002.jpg
    10022010_002.jpg
    111.7 KB · Views: 51
  • 10022010_003.jpg
    10022010_003.jpg
    70.2 KB · Views: 49
  • 10022010_005.jpg
    10022010_005.jpg
    40 KB · Views: 50
  • 10022010_001.jpg
    10022010_001.jpg
    109.3 KB · Views: 48
Re: Απάντηση: Mini 1543 DAC (η σφαγή συνεχίζεται)

Τώρα το είδα, έχεις floating ground, οπότε συγκεκριμένα στο δικό σου σύστημα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο σίγουρα ισχύει και για διαφορικό σήμα, μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις ακριβώς το ίδιο. Σαν γενική λύση πάντως, σίγουρα δεν θα δουλέψει σε όλους αφού τουλάχιστον οι εμπορικοί ενισχυτές έχουν common ground.

Αν φροντίσουμε η γείωση δικτύου να μη βλέπει αυτή του DAC ή της εξόδου του, δεν υπάρχει πρόβλημα.

και γιατι δεν βάζουμε από ενα πολύστροφο τριμερ από την αρνητική τροφοδοσία (στο κινεζακι τουλαχιστον υπάρχει διαθέσιμη) προς την κάθε εξοδο που βγαζει θετικό dc? και δεν μπλέκουμε με τις γειωσεις καθολου

και γιατι δεν βάζουμε από ενα πολύστροφο τριμερ από την αρνητική τροφοδοσία (στο κινεζακι τουλαχιστον υπάρχει διαθέσιμη) προς την κάθε εξοδο που βγαζει θετικό dc? και δεν μπλέκουμε με τις γειωσεις καθολου

Εδώ δεν υπήρχε...

βλακεια είπα μαλλον.. η διαφορά δυναμικου στο τρίμερ θα γινει ακομα μεγαλύτερη

αλλα μας πειράζει? θα υπαρχει πτωση τασης στα ακρα της αντιστασης αλλα το δυναμικό στην εξοδο του dac θα αλλάξει ?