![]()
κάντε σύγκριση της καταστροφής του γείσου πάνω από τα τρίγλυφα, για να διαπιστώσετε και με τα μάτια σας ότι η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει τον ίδιο ναό με το τουρκικό φυλλάδιο. Απίστευτοι οι τύποι!
.. η μήπως δε γνωρίζω τα μνημεία των γειτόνων μας?
![]()
και το χειρότερο, μοιράζετε στην Θεσσαλονίκη σε εκθεσιακό οδηγό....
"Home to more than 20 different fascinating civilisations, Turkey has a 10,000 year-old heritage, much of which is still being uncovered. Its rich history is very much part of the present, with temples, ancient theatres, churches, mosques, tombs, statues of gods, palaces and fortresses, and of course the many detailed and fascination museums which bring the past to life."
Δημήτρη αντιγράφω από τον σύνδεσμο που έβαλες. Νομίζω πως είναι τελείως αντικειμενικό αυτό που λένε. Το Τούρκικο κράτος όλοι ξέρουν πότε ιδρύθηκε και ποια είναι η εθνοτική του σύνθεση. Στα εδάφη του σημερινού Τούρκικου κράτους ανοίκουν μέρη που κάποτε ήταν Ελληνικά, κάποτε Ρωμαϊκά, κάποτε Βυζαντινά, κάποτε Οθωμανικά κλπ
Η περίοδος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, το 1923, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, χαρακτηρίζεται από τη θεμελιακή αναδόμηση της τουρκικής κοινωνίας με μοναδικό ρυθμιστή των εξελίξεων το ίδιο το κράτος. Η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιτυχής αντιμετώπιση από μέρους των Τούρκων της προσπάθειας των Ελλήνων και των Αρμενίων να κυριαρχήσουν σε μέρος της Μικράς Ασίας, οδήγησε τόσο τη νέα τουρκική πολιτική ελίτ όσο και την τουρκική διανόηση να επανεξετάσουν την ταυτότητά τους τόσο ως πολιτισμική έκφραση όσο και ως ιστορική ενότητα και συνέχεια. Το γεγονός αυτό προσδιόρισε ένα πλαίσιο δράσης, εκείνες τις δύο δεκαετίες, που εκ των πραγμάτων παρήγαγε μια βαθιά συναισθηματική διέγερση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού του τουρκικού έθνους.
Ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποφασισμένος να διαρρήξει κάθε δεσμό με το τραυματικό παρελθόν της ισλαμικής οθωμανικής αυτοκρατορίας και αναγκασμένος να διαμορφώσει μια βάση νομιμοποίησης, κατέφυγε στην εφεύρεση ενός μυθικού παρελθόντος κατά το οποίο οι Τούρκοι, προερχόμενοι από την Κεντρική Ασία, καθίστανται πρόγονοι του παγκόσμιου πολιτισμού. Επειδή το ευρωπαϊκό στερεότυπο για τους Τούρκους θεωρούσε ότι ο λαός αυτός ήταν βάρβαρος και κατώτερος, τα νέα δόγματα του τουρκικού εθνικισμού που εμφανίστηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ρίζωσαν βαθιά, επειδή μπορούσαν να έχουν λαϊκή απήχηση και κυρίως επειδή διαμορφώθηκαν από το επίσημο κράτος και προωθήθηκαν μέσω της επίσημης εκπαίδευσης που αναφερόταν στην ιστορία των Τούρκων. Η προσπάθεια αυτή του Κεμάλ υπήρξε τόσο έντονη, ώστε, παρόλο που πολλές δογματικές τοποθετήσεις που εξεφράσθησαν τότε επισήμως δεν διακηρύσσονται σήμερα, επέφεραν ωστόσο μία ισχυρή επιρροή τόσο στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας, όσο και στο πλαίσιο των λαϊκών αντιλήψεων για την τουρκική ιστορία.
Πηγή: www.ikypros.com
Δημήτρη εγώ από το κείμενο που παρέθεσα βλέπω ότι αναφέρουν μια κληρονομιά του γεωγραφικού χώρου του σημερινού κράτους τους στο οποίο αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 20 πολιτισμοί. Νομίζω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν είναι προσεκτικά διαλεγμένες και ορθές.
Και κοιτάζω το σήμερα και τη θέση που εκφράζει το σημερινό Τουρκικό κράτος μέσω του υπουργείου πολιτισμού τους.
ο κληρονόμος είναι διάδοχος, είναι συνέχεια του κληρονομούμενου. Έστω και πολιτισμικώς, εν προκειμένω. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας λαός να ισχυριστεί ότι είναι κληρονόμος των Χετταίων, οι οποίοι πολιτισμικώς έσβησαν. Κάτοχοι των υπολειμάτων που κατέλιπε ο πολιτισμός τους μπορεί να είναι, το πολύ.
Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο είναι προφανές το τι επιχειρείται να περάσει με το heritage και τα 10.000 χρόνια. Πώς λέμε "ζαχαροπλαστείο χχχ από το 1922"![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.