Μηπως δε βλέπω καλα?...

Εγω παλι θα ελεγα οτι το ζουμι ειναι η φωτο του Παρθενωνα στο τουρκικο φυλαδιο!

Ξαναμανα, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

Ακριβώς η έννοια του heritage φέρνει προς την κληρονομιά και όχι προς την ιδιοποίηση. Μην ξεχνούμε ότι στην καθημερινή ζωή ο καθένας μπορεί να κληρονομήσει κάτι για το οποίο δεν είχε ιδέα πριν, όχι συναισθηματικούς δεμσούς.

Επειδή πήγα στους αρχαιολογικούς χώρους των Χετταίων και ξεναγήθηκα από Τούρκο και Κούρδο (!!!) ξεναγό αντίστοιχα, πήρα όλα τα φυλλάδια, οδηγούς, πήγα στο αρχαιολογικό μουσείο στην Άγκυρα και έχω και τον επίσημο οδηγό του μουσείου, όχι δεν προκύπτει από κάπου η ιδιοποίηση.

Παντού μιλούν για αρχαίους ανατολικούς πολιτισμούς και οι οποίοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Τα βλέπουν ως κληρονομιά. Ίσως στα πιο πρόσφατα προσπαθούσαν να αποσυνδέσουν τον πολιτισμό από την ταυτότητά του, αλλά κι αυτό πλέον έχει περάσει. Σε όλα τα αρχαιολογικά μουσεία του Πόντου που επισκέφθηκα, και ήταν περισσότερα από 8, αισθάνονταν πολύ περήφανοι που φιλοξενούν ελληνικά ευρήματα, που προέρχονται από ντόπιες εγκαταστάσεις των Ελλήνων. Ακόμα και σε 2 που οι πινακίδες έλεγαν κάτι άλλο, η ξενάγηση ήταν διαφορετική και ζητούσαν συγνώμη για την καθυστέρηση αλλαγής στις λεζάντες.

Είχα επιφυλάξεις για την ταυτότητα του ποντιακού βασιλείου του Μιθριδάτη, κατά πόσο αποσιωπούν τη συμμετοχή του ελληνικού πολιτισμού ή όχι. Γυρώντας στην Ελλάδα και διαβάζοντας τους περισσότερους συγγραφείς, δεν είδα να διαφοροποιούνται σημαντικά.

Αν θέλετε την άλλη εβδομάδα πορώ να σηκώσω στο Photo Gallery μια σειρά φωτογραφιών από τους Χεταίους και από το Μουσείο Ανατολικών ΠΟλιτισμών στην Άγκυρα. Θέλετε;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μηπως δε βλέπω καλα?...

parthenon.jpg

κάντε σύγκριση της καταστροφής του γείσου πάνω από τα τρίγλυφα, για να διαπιστώσετε και με τα μάτια σας ότι η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει τον ίδιο ναό με το τουρκικό φυλλάδιο. Απίστευτοι οι τύποι!

...καλά μιλάμε για μεγάλη χοντράδα, send :grinning-smiley-043 , το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μείνει έτσι… ;) άντε να το δούμε και στα κανάλια σε λίγο ;)

"Home to more than 20 different fascinating civilisations, Turkey has a 10,000 year-old heritage, much of which is still being uncovered. Its rich history is very much part of the present, with temples, ancient theatres, churches, mosques, tombs, statues of gods, palaces and fortresses, and of course the many detailed and fascination museums which bring the past to life."

Δημήτρη αντιγράφω από τον σύνδεσμο που έβαλες. Νομίζω πως είναι τελείως αντικειμενικό αυτό που λένε. Το Τούρκικο κράτος όλοι ξέρουν πότε ιδρύθηκε και ποια είναι η εθνοτική του σύνθεση. Στα εδάφη του σημερινού Τούρκικου κράτους ανοίκουν μέρη που κάποτε ήταν Ελληνικά, κάποτε Ρωμαϊκά, κάποτε Βυζαντινά, κάποτε Οθωμανικά κλπ

Η ίδρυση του τουρκικού κράτους έγινε:
Η περίοδος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, το 1923, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1930, χαρακτηρίζεται από τη θεμελιακή αναδόμηση της τουρκικής κοινωνίας με μοναδικό ρυθμιστή των εξελίξεων το ίδιο το κράτος. Η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιτυχής αντιμετώπιση από μέρους των Τούρκων της προσπάθειας των Ελλήνων και των Αρμενίων να κυριαρχήσουν σε μέρος της Μικράς Ασίας, οδήγησε τόσο τη νέα τουρκική πολιτική ελίτ όσο και την τουρκική διανόηση να επανεξετάσουν την ταυτότητά τους τόσο ως πολιτισμική έκφραση όσο και ως ιστορική ενότητα και συνέχεια. Το γεγονός αυτό προσδιόρισε ένα πλαίσιο δράσης, εκείνες τις δύο δεκαετίες, που εκ των πραγμάτων παρήγαγε μια βαθιά συναισθηματική διέγερση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού του τουρκικού έθνους.
Ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, αποφασισμένος να διαρρήξει κάθε δεσμό με το τραυματικό παρελθόν της ισλαμικής οθωμανικής αυτοκρατορίας και αναγκασμένος να διαμορφώσει μια βάση νομιμοποίησης, κατέφυγε στην εφεύρεση ενός μυθικού παρελθόντος κατά το οποίο οι Τούρκοι, προερχόμενοι από την Κεντρική Ασία, καθίστανται πρόγονοι του παγκόσμιου πολιτισμού. Επειδή το ευρωπαϊκό στερεότυπο για τους Τούρκους θεωρούσε ότι ο λαός αυτός ήταν βάρβαρος και κατώτερος, τα νέα δόγματα του τουρκικού εθνικισμού που εμφανίστηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ρίζωσαν βαθιά, επειδή μπορούσαν να έχουν λαϊκή απήχηση και κυρίως επειδή διαμορφώθηκαν από το επίσημο κράτος και προωθήθηκαν μέσω της επίσημης εκπαίδευσης που αναφερόταν στην ιστορία των Τούρκων. Η προσπάθεια αυτή του Κεμάλ υπήρξε τόσο έντονη, ώστε, παρόλο που πολλές δογματικές τοποθετήσεις που εξεφράσθησαν τότε επισήμως δεν διακηρύσσονται σήμερα, επέφεραν ωστόσο μία ισχυρή επιρροή τόσο στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ιστοριογραφίας, όσο και στο πλαίσιο των λαϊκών αντιλήψεων για την τουρκική ιστορία.

Πηγή: www.ikypros.com

Άρα ας τα διαφημίζουν ως "κληρονομιά" της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Δημήτρη εγώ από το κείμενο που παρέθεσα βλέπω ότι αναφέρουν μια κληρονομιά του γεωγραφικού χώρου του σημερινού κράτους τους στο οποίο αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 20 πολιτισμοί. Νομίζω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν είναι προσεκτικά διαλεγμένες και ορθές.
Και κοιτάζω το σήμερα και τη θέση που εκφράζει το σημερινό Τουρκικό κράτος μέσω του υπουργείου πολιτισμού τους.

Δημήτρη εγώ από το κείμενο που παρέθεσα βλέπω ότι αναφέρουν μια κληρονομιά του γεωγραφικού χώρου του σημερινού κράτους τους στο οποίο αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 20 πολιτισμοί. Νομίζω ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν είναι προσεκτικά διαλεγμένες και ορθές.
Και κοιτάζω το σήμερα και τη θέση που εκφράζει το σημερινό Τουρκικό κράτος μέσω του υπουργείου πολιτισμού τους.

Γιώργο έτσι πως το εννοείς παραπάνω συμφωνώ. -bye-
Διαφωνώ πως το κάνουν μόνο όπως τους συμφέρει.
π.χ. δεν κάνουν το ίδιο για το ψευδοκράτος στην κύπρο. Εκεί πως θα αποδείξουν ότι υπήρχαν πρόγονοί τους. Μήπως και η θεά Αφροδίτη είναι και δικιά τους κληρονομιά ?

έχουμε θέμα εδώ και μάλιστα σοβαρο ,
θα στειλω email σε 5-10 Τour operators
ειναι όντως του Τούρκικού Υπουργείου Τουρισμού?

ο κληρονόμος είναι διάδοχος, είναι συνέχεια του κληρονομούμενου. Έστω και πολιτισμικώς, εν προκειμένω. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας λαός να ισχυριστεί ότι είναι κληρονόμος των Χετταίων, οι οποίοι πολιτισμικώς έσβησαν. Κάτοχοι των υπολειμάτων που κατέλιπε ο πολιτισμός τους μπορεί να είναι, το πολύ.
Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο είναι προφανές το τι επιχειρείται να περάσει με το heritage και τα 10.000 χρόνια. Πώς λέμε "ζαχαροπλαστείο χχχ από το 1922" :p

Απάντηση: Re: Μηπως δε βλέπω καλα?...

ο κληρονόμος είναι διάδοχος, είναι συνέχεια του κληρονομούμενου. Έστω και πολιτισμικώς, εν προκειμένω. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας λαός να ισχυριστεί ότι είναι κληρονόμος των Χετταίων, οι οποίοι πολιτισμικώς έσβησαν. Κάτοχοι των υπολειμάτων που κατέλιπε ο πολιτισμός τους μπορεί να είναι, το πολύ.
Για να λέμε και του στραβού το δίκαιο είναι προφανές το τι επιχειρείται να περάσει με το heritage και τα 10.000 χρόνια. Πώς λέμε "ζαχαροπλαστείο χχχ από το 1922" :p

ΣΩΣΤΟΣ !!!

Μάλλον καλύτερα να λένε establishing in xxx