Αμαν και το πήρα , αλλά δεν το διάβασα καθόλου . Αν δεν το έχω πετάξει , θα το διαβάσω . Ο τιτάνας του savoir - vivre και της λογοτεχνίας με ενδιαφέρει τα μάλα .
Αμαν και το πήρα , αλλά δεν το διάβασα καθόλου . Αν δεν το έχω πετάξει , θα το διαβάσω . Ο τιτάνας του savoir - vivre και της λογοτεχνίας με ενδιαφέρει τα μάλα .
Δέν μπορείς να με υποχρεώσεις να σε πάρω στα σοβαρά, χάριν τού ´δημοκρατικού διαλόγου´
Να εξομολογηθώ , τώρα κάτι , που ισχύει για όλα τα είδη της μουσικής . Δεν γνωρίζω γιατί κάποιοι άνθρωποι αρέσκονται στο χ είδος μουσικής και κάποιο άλλοι στο ψ . Δεν γνωρίζω ποιός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που κάνει έναν ακροατή μουσικής να ενθουσιάζεται με ένα έργο και να βαριέται αφόρητα με έναν άλλο . Για τους συστηματικούς ακροατές δεν πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας . ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ
Η γνώση και η εξοικείωση τόσο με το έργο τέχνης όσο και με την ιστορία της τέχνης δεν είναι σημαντικό - ή εν πάση περιπτωσει το πιό σημαντικό στοιχείο - στην λειτουργία της απόλαυσης του μουσικού έργου , στην ιδιαίτερη εκείνη μέθεξη που προέρχεται από το άκουσμα ενός φανταστικού κόσμου γεμάτο ακατανόητα σημεία , που έχει δημιουργήσει κάποιος άλλος και που , κατά την διάρκεια ακρόασης σε φέρνει κοντά με αυτόν τον τρίτο , άγνωστο άνθρωπο .Το γιατί μου αρέσει κάτι , δεν έχει σχέση με το γιατί κάτι είναι Ωραίο .
ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Το αν θεωρείται σημαντικό για την εξέλιξη της τέχνης , επίσης δεν μου λέει κάτι . Πρωτον γιατί μπορεί εγώ να θεωρώ ασήμαντη αυτήν την εξέλιξη . Δεύτερον διότι δεν σημαίνει οτι το σημαντικό είναι κατ' ανάγκην και εύηχο , ευχάριστο . Τρίτον γιατί το σημαντικό ή το νέο ή το επαναστατικό , η συνεχής αναζήτηση του πρωτότυπου μπορεί να με αποξενώνει ως ακροατή . ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ
Επιστρέφοντας στην σχέση παιδείας και απόλαυσης της μουσικής , θέτω το ερώτημα : Είναι σημαντικό στοιχείο για την αισθητική απόλαυση να γνωρίζεις π.χ. ότι το πιάνο ανεδείχθη ως κύριο όργανο στην εποχή του ρομαντισμού , ή να ξέρεις ότι την ομάδα των "πέντε" απήρτιζαν οι Cui , Korsakov , Mussorgsky , Balakirev και Borodin και ότι σε αυτούς ο Σούμαν ήταν πιό αποδεκτό από τον Μέντελσον ( απέναντι στον οποίο ήταν ασεβείς ομού μετά του Μότσαρτ ) ; 'Η μήπως είναι στοιχείο απαραίτητο η γνώση του κοινωνικού περίγυρου , η εξέλιξη των άλλων τεχνών , η τοποθέτηση κάθε καλλιτέχνη στο ιστορικό πλάσιο που λειτούργησε ; Εδώ μιλάμε για καθαρή μουσική , χωρίς λόγια , χωρίς στίχους ( τις περισσότερες φορές ) που θα μπορούσαν να σε κατευθύνουν προς τα εκεί που τυχόν θα ήθελε ή θα ήπλιζε ο δημιουργός να πας .ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Ο προσωπικός παράγοντας , το υποκειμενικό στοιχείο στην απόλαυση και εκτίμηση των καλλιτεχνικών έργων είναι το άλφα και το ωμέγα , αποτελώντας ένα απροσδιόριστο και χαοτικής σύνθεσης τείχος , που χωρίζει αυτά που σου αρέσουν από αυτά που δεν σου αρέσουν . Δεν υπάρχει λογική εξήγηση στο γιατί η ........... ακούγεται στα αυτιά μου ως συνονθύλευμα ήχων , χωρίς συνοχή , ως φράσεις ατάκτως και ασκόπως ερριμένες , ενώ το piano κονσέρτο του ........μου φαίνονται , μου ακούγονται κατανοητά , με συνέχεια και με ειρμό . ΘΕΜΑ ΠΕΜΠΤΟ
:
..., χωρίς κάποια ιεραρχική αξιολόγηση ( "φίρδην - μίγδην" αγορές , τσαλαβουτήματα σε έναν αχανή χώρο )ή χωρίς το κριτήριο του προσωπικού γούστου . δεν είχα διαμορφωμένο προσωπικό γούστο τότε , δεν ξέρω αν το έχω διαμορφώσει τώρα , αλλά τουλάχιστον ξέρω τι θέλω να ακούσω ....
... Να εξομολογηθώ , τώρα κάτι , που ισχύει για όλα τα είδη της μουσικής . Δεν γνωρίζω γιατί κάποιο άνθρωποι αρέσκονται στο χ είδος μουσικής και κάποιο άλλοι στο ψ . Δεν γνωρίζω ποιός είναι ο κρίσιμος παράγοντας που κάνει έναν ακροατή μουσικής να ενθουσιάζεται με ένα έργο και να βαριέται αφόρητα με έναν άλλο . Για τους συστηματικούς ακροατές δεν πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας ....
... Ο προσωπικός παράγοντας , το υποκειμενικό στοιχείο στην απόλαυση και εκτίμηση των καλλιτεχνικών έργων είναι το άλφα και το ωμέγα , αποτελώντας ένα απροσδιόριστο και χαοτικής σύνθεσης τείχος , που χωρίζει αυτά που σου αρέσουν από αυτά που δεν σου αρέσουν . Δεν υπάρχει λογική εξήγηση στο γιατί η 7η του Prokofiev ακούγεται στα αυτιά μου ως συνονθύλευμα ήχων , χωρίς συνοχή , ως φράσεις ατάκτως και ασκόπως ερριμένες , ενώ το piano κονσέρτο του Schoenberg ή ο "Επίκυκλος" του Γιάννη Χρήστου μου φαίνονται , μου ακούγονται κατανοητά , με συνέχεια και με ειρμό ...
2. Η συνεχής και επίμονη ενασχόληση με συγκεκριμένη εποχή, τεχνοτροπία, καλλιτέχνη ή μουσικό όργανο απλά δεν με αφορά. Ως τόσο, αρκετά χρόνια πριν που είχα επιλεκτική εμμονή σε πρόσωπα (λάτιμερ, ζάππα, μπόουι…), απλά αυτή μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω ωραίες μουσικές και σπουδαίους στοίχους που επίσης είχαν γράψει οι ίδιοι. Αλλά και αυτό να μην συμβεί, πάλι θα ανακάλυπτα καλούς δίσκους αφού οι μουσικές γενικά με συνεπαίρνουν. Διοχετεύομαι μέσα από αυτές, ταξιδεύω και λυτρώνομαι.
3. Απλά και μόνο για να γνωρίζω αν μία μουσική που εκφράζει αγωνία, πόνο θυμό και οργή το κάνει επειδή κάποιον τον έχει φέρει η μοίρα να πεινάει και να κρυώνει σε μια κοινωνία βολεμένη ή αν η ζάπλουτη πριγκίπισσα βρίσκεται ακούσια αμπαρωμένη στον πύργο της ενώ πεθυμά τον αγαπημένο της.
Αν και στο παρελθόν αυτή η άγνοια του κινήτρου του συνθέτη, που άλλα ήθελε να πει και άλλα εγώ νόμισα, λειτούργησε εξίσου και μου ανασκάλισε όμορφα ή σκούρα αισθήματα και εμπειρίες.
Πιστεύω δλδ πως όταν γνωρίζει κάποιος ελάχιστα ή τίποτε για τα κίνητρα ή την αφορμή που δημιουργήθηκε ένα μουσικό έργο, έχει και την πολυτέλεια να το προσαρμόζει στην ιδιοσυγκρασία του. Για παράδειγμα, σε μένα, που τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικής, το ζητούμενό μου απαντάται ακόμη και σε έργα αγάπης! Αυτό το μειονέκτημα –κουσούρι εγώ το θεωρώ προσόν γιατί ακόμη και σε θέματα άσχετα των εμπειριών μου, μου προκαλούνται όμορφα ή απεχθή αισθήματα, συγκίνηση. Και αυτά θεωρώ σπουδαία έργα. Ανεξαρτήτως εποχιακής, τοπογραφικής ή φυλετικής προέλευσης.
... Είναι τελικά σαν όλες τις μουσικές κι αυτή , μόνον που - κατά την άποψη μου - θέλει να έχουν περάσει λίγο τα χρόνια για να αρχίσεις να ασχολείσαι .
το topic αυτό είχε τον σκοπό να καταδείξει ότι και κάποιος όχι τόσο σχετικός με την κλασσική μπορεί να βρεί πάρα πολλά κομμάτια της που να είναι υπέροχα , όπως και άλλα τόσα που να πληρούν τον όρο "κλασσική" , δηλαδή βαρετά , ανούσια , κουραστικά , αδιάφορα . Είναι τελικά σαν όλες τις μουσικές κι αυτή , μόνον που - κατά την άποψη μου - θέλει να έχουν περάσει λίγο τα χρόνια για να αρχίσεις να ασχολείσαι .
Στους ταχυς ρυθμους που ζουμε εχει τεκμηριωθει οτι σημερα σ'ενα μεγαλο ποσοστο ανθρωπων υπαρχει αδυναμια συγκεντρωσης σ'ενα πραγμα πανω απο 10 λεπτα. Οτιδηποτε απαιτει μεγαλυτερη ωρα συγκεντρωσης οι περισσοτεροι το παρατανε. Ποιος θα κατσει λοιπον σημερα ν'ακουσει π.χ. τουλαχιστον μια ωρα απαιτητικο σολο πιανο και να ψαξει τις εκτελεσεις? Και για να εξηγουμαι, ολες οι τεχνες πασχουν απ'αυτο. Αν καποτε το αριστουργηματικο Μαγικο Βουνο ηταν δυσκολο να το διαβασεις σημερα διαγραφεται ως "βαρετο". Για να μην παω στο ποπ-κορν σινεμα που κυριαρχει.
Το "λιγα χρονια" που λες δεν εχει νοημα αν δεν κατσεις να ασχοληθεις ουσιαστικα και αν κυριως δεν εισαι ΕΙΣ ΘΕΣΙΝ ν'αντιληφθεις αυτο που ακους. Και μη μου πεις οτι η ακροαση των Βραδεμβουργιων Κονσερτων π.χ. ειναι απλα θεμα χρονου (εφοσον δεν το εχεις πρωτα απορριψει ως "βαρετο").
Οτι ισχυει στους συγγραφεις: για να διαβασεις ενα μεγαλο εργο πρεπει να εισαι μεγαλος/ικανος αναγνωστης, ισχυει πρωτιστως και εδω. Και βεβαια ισχυει και το οσα δεν πιανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια.
Εαν ομως θελεις να αναφερθω ειδικα σε εσενα, φυσικα και δε σε υποτιμω, βεβαιως αναγνωριζω οτι "κατανοεις το μεγαλειο ορισμενων πραγματων" και δε σου κρυβω οτι μ'ενδιαφερουν αυτα που κατα καιρους γραφεις.η διανοητική μου κατάσταση δεν μου επιτρέπει να κατανοήσω το μεγαλείο ορισμένων πραγμάτων
Εαν ομως θελεις να αναφερθω ειδικα σε εσενα, φυσικα και δε σε υποτιμω, βεβαιως αναγνωριζω οτι "κατανοεις το μεγαλειο ορισμενων πραγματων" και δε σου κρυβω οτι μ'ενδιαφερουν αυτα που κατα καιρους γραφεις.![]()
Ως εκτουτου για να μπουν τα πραγματα στη θεση τους ειδικα εσυ πρεπει στο τελος αυτου του thread να ανακαλεσεις ενωπιον του φορουμ, να παραδεχτεις οτι βιαστηκες να βαθμολογησεις κατω απο τη βαση την μεγαλειωδη 5η του Μαλερ εστω και για (κακογουστο) αστειο και οτι στο μελλον θα προσεξεις ιδιαιτερα τετοιους ανυποστατους διασυρμους.
Ντοκ να το σκεφτείς καλά πριν ανακαλέσεις.
Για βάλε στο πικάπ το 4πλό :speechless-smiley-0 Chicago at Carnegie Hall. :bang:![]()
Μήπως το έχεις ;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.