Mirrorless προτάσεις για νυχτερινες λήψεις

Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

Επιλογές υπάρχουν πάρα πολλές. Εξαρτάται απο το τί εστιακό μήκος θέλεις, πόσο φωτεινός θέλεις να είναι και πόσα μπορείς να διαθέσεις.

Στα πιο εξωτικά 0.95 οι επιλογές είναι λίγες και ακριβές. Υπάρχουν οι SLR Magic Hyperprime 35mm και 50mm (o 35mm ακόμα δεν έχει διατεθεί προς πώληση), ο Voigtlander 25mm Nokton (review Luminus Landscape) και ένας Canon 50mm 0.95 για τηλεμετρικές. Επίσης ο Voigtlander 42mm 0.95 που λέει ο Βλάσσης. Υπάρχει και ο Noctilux 50mm 0.95 που είναι το μέτρο αναφοράς όλων, αλλά η αναφορά του γίνεται μόνο για τυπικούς σκοπούς...

Στο f/1.1, f/1.2 οι επιλογές είναι λίγο περισσότερες και κυρίως φθηνότερες. Η Voigtlander προσφέρει τους Νοκτον. 35mm 1.2 και 50mm 1.1
Ωραία επιλογή ο Olympus Zuiko 40mm 1.2 για την παλιά Pen F.
H Μινόλτα είχε επίσης ένα δυο υπερφωτεινούς Rokkor όπως τον Rokkor 55mm f/1.2

Στα f/1.4 μετά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία καθώς είμαστε σε "φυσιολογικά" διαφράγματα πάλι. Σχεδόν κάθε μεγάλος κατασκευαστής έχει 35αρηδες και 50αρηδες 1.4
Εκεί είναι θέμα μετά μεγέθους, κόστους και οπτικής απόδοσης. Έχω προσωπική άποψη απο τον Nokton 35mm 1.4 όπως είπα και πάνω και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχω δεί εκπληκτικά αποτελέσματα που ζήλεψα απο τον Carl Zeiss 35mm f/1.4 Distagon για Contax/Yashica. H Samyang έχει μια σχετικά φθηνή πρόταση. Οι επιλογές είναι άπειρες.

Τον τσάκισες:operator:

Απάντηση: Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

Τον τσάκισες:operator:

Απλά να αναφέρω ότι το σύνολο των φακών αυτών είναι χειροκίνητης εστίασης και μερικοί απο αυτούς ειδικά αυτοί που σχεδιάστηκαν για FF συστήματα με τελείως ανοιχτό διαφραγμα δεν αποδιδουν ανάλογα σε mirrorless σωμα κυριως λόγω ανακλάσεων απο την περισσεια του φωτός, αυτό δεν ειναι απαραίτητα κακό , μερικές φορές ειναι και ζητούμενο για πιο καλλιτεχνικές φωτό με ιδαιτερα χαρακτηριστικά , αντιθετα στο βίντεο είναι must επιλογές για πολλους αφού διαθέτουν εξαιρετικά δαχτυλίδια χειροκίνητης εστίασης.
Υπάρχουν και αυτοι βέβαια μοντέρνας σχεδίασης σε μοντούρα μ4/3.

Επίσης οι περισσοτεροι manual εστιασης δεν είναι ελαφριοι φακοί και έχουν ογκο, πολυ καλος φαινεται να είναι ο νέος SLRmagic 25mm f/0.95 που δεν εχει ακόμη κυκλοφορήσει.

Αν ειναι παντως να πας σε χειροκίνητο με f>1.2 παρε καλύτερα τον pancake Panasonic 20mm/1.7 στα 280 Ευρω, οπτικα αριστος με αργή λιγο εστιαση αλλά χωράει και σε τσεπη τζην

Last edited:

συνφωνω κι εγω…. ειδικα για καποιον με οχι μεγαλη εμπειρια σε manual focus και ρυθμισες, ο panasonic 20mm kai o 25mm ειναι ιδανικοι !

Πολυ φωτεινοι, auto focus και σχετικα οικονομικοι (ειδικα ο 20mm , αλλα 280 οχι στην Ελλαδα φανταζομαι).

Re: Απάντηση: Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

Απλά να αναφέρω ότι το σύνολο των φακών αυτών είναι χειροκίνητης εστίασης και μερικοί απο αυτούς ειδικά αυτοί που σχεδιάστηκαν για FF συστήματα με τελείως ανοιχτό διαφραγμα δεν αποδιδουν ανάλογα σε mirrorless σωμα κυριως λόγω ανακλάσεων απο την περισσεια του φωτός, αυτό δεν ειναι απαραίτητα κακό , μερικές φορές ειναι και ζητούμενο για πιο καλλιτεχνικές φωτό με ιδαιτερα χαρακτηριστικά , αντιθετα στο βίντεο είναι must επιλογές για πολλους αφού διαθέτουν εξαιρετικά δαχτυλίδια χειροκίνητης εστίασης.
Υπάρχουν και αυτοι βέβαια μοντέρνας σχεδίασης σε μοντούρα μ4/3.

Επίσης οι περισσοτεροι manual εστιασης δεν είναι ελαφριοι φακοί και έχουν ογκο, πολυ καλος φαινεται να είναι ο νέος SLRmagic 25mm f/0.95 που δεν εχει ακόμη κυκλοφορήσει.

Αν ειναι παντως να πας σε χειροκίνητο με f>1.2 παρε καλύτερα τον pancake Panasonic 20mm/1.7 στα 280 Ευρω, οπτικα αριστος με αργή λιγο εστιαση αλλά χωράει και σε τσεπη τζην

ποιος τον εχει στα 280 τον 20mm/1.7 ?

Απάντηση: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

υπάρχει και η φθηνή λύση, με αντάπτορα έναν canon fd 50mm F1.4

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

ποιος τον εχει στα 280 τον 20mm/1.7 ?

Ελλάδα μονο 2ο χερι πια μιας και τα σπασμενα πακετα της GF1 τελειωσαν εδω και καιρο, στην τιμη αυτη τον φερνεις απεξω μονο, εδώ παιζει στα 390Ευρω.

Αυριο θα παρω της τελικες αποφασεις μου !
απο σωμα ξερω απο φακο αυτον που θελω π.χ πανυ 12mm-35 δεν υπαρχει τωρα ! μεσα μαρτιου !
για να δουμε !
Ευχαριστω παντως ολα τα παιδια που αμεσως βοηθησανε με τις πολυτιμες
γνωσεις και πληροφοριες ...

Last edited:
Απάντηση: Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

Ναι στο φωτοδεσμό, εδώ και καιρό στα 600 ευρώ
Δεν σφάξανε, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές...
Εξάλλου, είναι το τελευταίο μαγαζί που θα ψώνιζα

Νίκο χθες πέρασα από εκεί (δοκίμασα λίγο τον 75/1.8) και μου είπε τιμή στα 500 ευρώ...

Νίκο χθες πέρασα από εκεί (δοκίμασα λίγο τον 75/1.8) και μου είπε τιμή στα 500 ευρώ...

Είδε κι απόειδε που δεν τον έπαιρνε κανείς, την κατέβασε την τιμή

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

Είδε κι απόειδε που δεν τον έπαιρνε κανείς, την κατέβασε την τιμή

Νίκο άκυρο, μάλλον δεν κατάλαβα καλά;
Μόλις του τηλεφώνησα και μου είπε 599 ευρώ....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Mirrorless για νυχτερινες ληψης ποια ?

Νίκο άκυρο, μάλλον δεν κατάλαβα καλά;
Μόλις του τηλεφώνησα και μου είπε 599 ευρώ....

Ότι και να πω είναι λίγο για αυτό το κατάστημα, φροντίζει συχνά πυκνά να με απογοητεύει. Και για να είμαστε ακριβείς και να μην μπερδευόμαστε, μιλάμε για τον φοτοδεσμό στην Ακαδημίας και όχι στην Αριστείδου (που είναι ο Μάκης Γαλαίος, ένα εξαιρετικό παλικάρι)

Mας μπερδεψες Αχιλλεα…
. εγραψες 75mm kai nomizame 599 για τον 75mm !!!
Ενω προφανως εννοεις 599 για τον 25mm…

Έτσι είναι Γιάννη. Τον 75 δοκίμασα, αλλά για την τιμή του 25 έγραψα, η οποία είναι υπερβολικά υψηλή´κατά τη γνώμη μου (600 ευρώ...)

Και παλι πολλα ειναι για φακο μ4/3......

για τετοια εικονα και bokeh , τα δινω παντως.
Ο μοναδικος 1.4 για το συστημα προς το παρον.

P1010263.jpg

P1010015.jpg

Γιάννη αν και είμαστε οφ τόπικ θα συμφωνήσω μαζί σου για το bokeh και την ευρύτερη "φιλμάτη" αίσθηση. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την τιμή του, που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα τσιμπημένη λόγω του ότι στην ούγια γράφει Leica