Mission: USB DAC!

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Όχι ακόμη....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σταύρο βάλτο και σε τίποτα ηχεία ρε φίλε....

Φίλε το είπα και το έκανα. Όχι για πολύ όμως διότι ο χώρος δεν το επιτρέπει και διότι στο ένα ηχείο έχει γίνει ζημιά στη μια καμπίνα από τις πολλές πτώσεις!!

Παρόλα αυτά μπορώ να επισημαίνω τα εξής για την ακρόαση του "Μαύρου Δράκου", δεδομένου ότι τα ηχεία μου (AP Step SLE με τις δικές τους βάσεις(*) ) τα ξέρω πολύ καλά εδώ και 14 χρόνια:

- Έχει ισχυρότατο, βαθύτατο και γρανιτένιο μπάσο. Πιστεύω ότι θα γίνει αισθητό στα περισσότερα συστήματα.
- Έχει ευρύτατη λεπτομερή στερεοφωνική εικόνα με πολύ μεγάλο βάθος και άριστο εστιασμό.
- Η καθαρότητα / λεπτομέρεια βρίσκονται σε εξαιρετικά ΙΜΟ επίπεδα!
- Έχει "χαμαιλεοντική" συμπεριφορά ανάλογα με την ηχογράφηση. Τα βγάζει ΟΛΑ στη φόρα. Τελικά είναι πολύ καλό αυτό! Μάλλον ο τρόπος που το κάνει έχει να κάνει με τις σχεδιαστικές επιλογές του κατασκευαστή. Με τις εξαιρετικά κακές ηχογραφήσεις μάλλον θα ενοχλήσει...

Με εξαιρετικά ουδέτερα ακουστικά (Hifiman HE-6) ενδέχεται να φανεί ελάχιστα λαμπρό στις φωνές αλλά είναι κάτι που (ακόμη και) σ' αυτή τη κατηγορία τιμής είναι αναμενόμενο...

(*) Πανάθεμα τον κατασκευαστή τους. ΤΕΡΑΣΤΙΟ φάουλ η σχεδίασή τους!!!

Η αναζήτηση must go on...
:)

Και για δώσω εδώ μια ιδέα σύγκρισης: μεταξύ του Audio-gd και του AudioByte BB, σε καμία περίπτωση δεν θα προτιμούσα το πρώτο.

Οι διαφορές μεταξύ τους είναι χαώδης, ενώ το όποιο πλεονέκτημα του Audio-gd (λίγο περισσότερη φυσικότητα στις φωνές και περισσότερο smoothness) χάνεται στα ηχητικά πλεονεκτήματα του Audiobyte που προανέφερα, ειδικά στο μπάσο και στη λεπτομέρεια!

Δυστυχώς η μικρή μέχρι τώρα εμπειρία μου δείχνει ότι "dac φτηνό και καλό" δεν υφίσταται. Μάλλον ότι πληρώνεις παίρνεις....

Θα μπορούσες να ξαναρίξεις μια ματια στο ποστ #64, έγραψα για τους συμβιβασμούς που αντιμετωπίζουμε στην οικονομική κατηγορία των 1000-2000 ευρω και σε γενικες γραμμες τι μπορει να περιμένουμε απο την υπάρχουσα προσφορά.

Όσων αφορα το Audio GD, δεν ηταν σωστη αγορα για μια σειρα λόγων. Οταν φτάνει καποιος να δώσει 700+ ευρω το 2015 για ντακ απο Κινα το μονο στοιχείο που μπορει να δικαιολογήσει την κινηση αυτη ειναι το θρυλικό 1704. Το οποιο 1704 δεν ειναι εύκολο να παίξει χωρις σοβαρή μελετη/ υλοποίηση. Περαν αυτου το συγκεκριμένο ντακ ειχε μεν πολλα υλικα μεσα αλλα χαμηλης ποιότητας (κινεζικους πυκνωτές, μετ/τες κτλ) και θεωρώ πολυ πιθανό ακομα και αν ειχες πιάσει το λαχείο (καλο κομμάτι και οχι "χειμωνιάτικο" που ελεγα) να σου έβγαζε κάποιο πρόβλημα στην συνέχεια.

Και απο ηχητικής πλευράς στα ειχα πει οταν ειχες περάσει απο εδω. Το χαμηλο του δεν ηταν κατι ιδιαίτερο και η έλλειψη αερα και λεπτομέρειας γινόταν άμεσα αισθητές.

Θεωρω δεδομενο οτι κατω απο τα 5Κ ο μελλοντικός αγοραστής θα πρεπει να εχει ξεκάθαρη την ιδεα στο μυαλο του οτι θα κανει συμβιβασμούς στον ηχο. Αν κάποιος ξερει κατι που μου διαφεύγει παρακαλω να το γραψει. Το εννοω γιατι εγω δεν εχω ακούσει κανενα μηχανημα σε λογικα χρηματα που τα κανει ολα σωστα.

Οι συμβιβασμοι εχουν να κανουν με 2 βασικους παραγοντες. Το προσωπικο γουστο και το υπάρχον σύστημα.

Εμενα πχ ανάμεσα στην απολυτή λεπτομέρεια+ στακάτο χαμηλο και την ροη+φυσικότητα+μουσικότητα η επιλογή μου ειναι για το δεύτερο. Γιατι ή θα εχεις το ενα ή το αλλο. Μιλαω ακραία γιατι προφανώς ολοι έχουν απ ολα, προσπαθώ να γινω κατανοητός. Σε entry level συστήματα μπορει το πρωτο να κουμπώνει καλύτερα.

Οταν το ταβανι ανεβαίνει (απο τα 1000>1200>1600>2000) μπαίνουν και αλλοι παίχτες. Το τελευταίο Benchmark πχ αποτελεί ιδιαίτερα καλη σαύρα (αλλα εχει και ενισχυτη ακουστικων οπως και το Grace 920 που ισως να μην θες). Το πακετο M2Tech Young DSD 2 + Van der Graaf psu ειναι στα 2Κ και αποτελεί πολυ σοβαρή πρόταση. Το Audiobyte Black Dragon εχει πολλά θετικα (τροφοδοσία, receiver) αλλα δινει έμφαση στην λεπτομέρεια και δεν ξεφεύγει 100% απο τον ηχο του 4396. Περιμένω κάποια στιγμη τον φιλο Σπυρο να ακούσουμε το Marantz, ειμαι περίεργος να δω τι εχουν μαγειρέψει.

Μην βασιζεσαι σε οσα γράφουμε εδω στο φόρουμ, καλο θα ηταν να κανεις και αλλες ακροάσεις.

Ευχαριστούμε για την ανάλυση Πάνο!

Πιστεύω πως έχεις δίκιο σε όλα όσα λες.

Το πρόβλημα είναι ότι είμαι τύπος των άκρων και δεν συμβιβάζομαι εύκολα σε ενδιάμεσες "γκρι" καταστάσεις.

Δεν μπορώ όμως να κινηθώ στο ψυχολογικό όριο των >5k για ένα "απροβλημάτιστο" dac.

Ευελπιστώ ότι κάπου κάποτε θα υπάρξει και μια εξαίρεση τουλάχιστον στα μισά λεφτά.

Είναι αξιέπαινο πάντως ο τρόπος που αναδεικνύουν τις όποιες διαφορές τα ακουστικά της ανώτερης κατηγορίας!

Για τα μισά από τα 5000...το Schiit Ygdrasil είναι (θα κυκλοφορήσει σύντομα) στα $2600 και θα κλάψουνε μανούλες...

Φτιάξε ένα Soekris πρώτα, ή μάλλον βάστα λίγο να ακούσεις ένα από αυτά που είναι στα σκαριά πρώτα, και μετά απόφασίζεις.

Συμνφωνώ με τον Πάνο και εγώ στην τοποθέτηση του και στους χαρακτηρισμούς των χαρακτήρων των dac. Και εγώ πιο πάνω μίλησα για φυσικότητα και ρεαλισμό.

To Schiit ειναι πολλα υποσχόμενο αλλα δεν το εχει ακούσει κανεις μας (γιατι δεν εχει βγει ακομα). Ειναι σε φαση beta οποτε λιγο νωρίς για οτιδήποτε.

Φυσικά στα ψηφιακά υπάρχει μεγάλη εξέλιξη και οσο καθυστερεί η όποια αγορά τοσο βελτιώνονται τα προϊόντα- προστίθενται νεα. Και ποιος δεν θα ηθελε ενα no compromise ηχο με 1500 ευρω...

"Yggodrasil uses proprietary “adapti-clock” topology combined with VCO and VCXO re-clocking. The DAC’s analog stage uses differential current-feedback topology with a fully discrete design populated by both JFET and bipolar transistors. For $2299 the Yggdrasil delivers a lot of unique technology and flexible functionality".

Μιάμ μιάμ...

To Schiit ειναι πολλα υποσχόμενο αλλα δεν το εχει ακούσει κανεις μας (γιατι δεν εχει βγει ακομα). Ειναι σε φαση beta οποτε λιγο νωρίς για οτιδήποτε.

Φυσικά στα ψηφιακά υπάρχει μεγάλη εξέλιξη και οσο καθυστερεί η όποια αγορά τοσο βελτιώνονται τα προϊόντα- προστίθενται νεα. Και ποιος δεν θα ηθελε ενα no compromise ηχο με 1500 ευρω...

Το Schiit το έχουν ακούσει στο changstar άσχετα αν εσύ τους έχεις ή δεν τους έχεις εμπιστοσύνη, και λένε ότι κάνει σκόνη το MSB...

Ούτως ή άλλως και να είχε κυκλοφορήσει και πάλι δεν θα μπορούσαμε να το ακούσουμε διότι είναι direct sale.

Εγώ όμως έχω την αίσθηση αυτή που είπα πιο πάνω, ότι θα κάνει ρεζίλη πολλές εταιρίες.

To Schiit το εχουν ακούσει κανα 2 συντονιστές ενος φόρουμ που το ελαβαν πασα απο την ιδια την εταιρία σε φαση beta και έχουν καθε λογο να γράψουν τα καλύτερα. Οχι, δεν τους εμπιστεύομαι. Μπορει και μακάρι να ειναι το απόλυτο vfm αλλα αν δεν ακούσω...

To Schiit το εχουν ακούσει κανα 2 συντονιστές ενος φόρουμ που το ελαβαν πασα απο την ιδια την εταιρία σε φαση beta και έχουν καθε λογο να γράψουν τα καλύτερα. Οχι, δεν τους εμπιστεύομαι. Μπορει και μακάρι να ειναι το απόλυτο vfm αλλα αν δεν ακούσω...

Ναι κάνα δυο συντονιστές είναι, που έχουν μακρά πορεία στο haedfi και έχουν στην κατοχή τους ότι μηχανήματα θες.

Αυτό είναι εν δυνάμει ύποπτο για σένα, για μένα που διαβάζω τους συγκεκριμένους πολλά χρόνια και όχι μόνο στο changstar γνωρίζω την αξιοπιστία τους, και ότι ακριβώς αντιτίθενται στα αλισβερίσια των εταιριών γιαυτό και είναι μπαναρισμένοι από το headfi.

Αν θες εσύ που γράφεις ριβιούς γιατί δεν ζητάς ένα κομμάτι από την Schiit Audio?

Οβερ και αουτ με τα οφφ τοπικ-bye-

Τίποτα δεν είναι ΟΤ υπό το πρίσμα του "Mission".
:)

Έχουμε φώτο από το εσωτερικό του Ygdrasil?

Χρήστο thanx για το Shiit awareness!

Με γειά το εργαλείο Σπύρο! Ενδιαφέρον φαίνεται...

Έχοντας φρέσκια την εμπειρία από ΝΟS 1704, εντύπωση μου κάνει το παρακάτω:

http://www.metrum-acoustics.com/OctaveIIEN.html

Εμπειρία κανείς?

έχω το προηγούμενο μοντέλο το octave, και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος,
ξεκούραστος καθόλου "ψηφιακός" ήχος, χωρίς να χάνει σε λεπτομέρεια και πολύ γρήγορο

το dac αυτό είχε λάβει υπερθετικές κριτικές ακόμη και από τα δύσκολα αγγλικά περιοδικά,
και είχε θεωρηθεί φοβερή ευκαιρία για τα λεφτά του (βγήκε γύρω στο 2012 αν θυμάμαι καλά)

είχα διαβάσει τόσα υπερθετικά σχόλια και επειδή ήθελα NOS dac το αγόρασα στα τυφλά αφού προκατέβαλα και το ποσό
αλλά δεν το μετάνιωσα

αν θέλεις και βολέψει κάποιο ΣΚ θα μπορούσα να στο φέρω να το συγκρίνεις με κάποιο άλλο,
αν και δεν είναι από τα κομμάτια που θα εντυπωσιάσουν με την πρώτη ματιά

στα μείον το ότι δεν έχει balanced εξόδους και επίσης δεν έχει usb (δικό μου παλιό μοντέλο)

Και τέλος θα πρέπει να δεις πρώτα αν θες NOS ή όχι dac, στο θέμα αυτό νομίζω υπεισέρχονται και υποκειμενικές προτιμήσεις,
εγώ είμαι "οπαδός" των NOS όπως ίσως κατάλαβες

Ευχαριστώ για την πρόταση αλλά η έλλειψη usb είναι μεγάλο μείον.

BTW, τείνω τελευταία να "αποστασιοπιούμαι" από τις NOS εκδοχές.

Έχω την εντύπωση ότι ζητάνε μεγάλο αντίτιμο (μπάσο, καθαρότητα) για να παράσχουν τις γνωστές αρετές τους.

Μπορεί να κάνω και λάθος...

Ευχαριστώ για την πρόταση αλλά η έλλειψη usb είναι μεγάλο μείον.

BTW, τείνω τελευταία να "αποστασιοπιούμαι" από τις NOS εκδοχές.

Έχω την εντύπωση ότι ζητάνε μεγάλο αντίτιμο (μπάσο, καθαρότητα) για να παράσχουν τις γνωστές αρετές τους.

Μπορεί να κάνω και λάθος...

από μπάσο και καθαρότητα στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα (έτσι νομίζω τουλάχιστον)
και η έλειψη usb αφορά το παλιό μοντέλο που έχω και δεν κυκλοφορεί πλέον,

αλλά περί ορέξεως ....... εσύ αποφασίζεις

Είμαι άσχετος περι των ψηφιακών / τσιπ / κατασκευών κλπ, με ενδιαφέρει μόνο να μου κάνει κλικ ηχητικά αυτό που ακούω. Αυτές τις μέρες ακούω λοιπόν από ένα audio note 3.1 ii balanced dac και έχω δύο πράγματα μόνο να παρατηρήσω. Ότι είναι τετράβαρο και ότι ακούγεται υπέροχα. Αν δεν κάνω λάθος είναι αυτό που λέτε nos dac.