Mission: USB DAC!

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Στηρίζεται στο 1865, ενα θρυλικό τσιπ το οποιο προσωπικά λατρευω για τον τροπο που σε αφήνει να ακουσεις μουσική. Ο φιλος Στελιος εχει κανει 2 ντακ με αυτο και ειναι μουσικοτατα. Η υλοποιηση του εγγλεζου ειναι φουλ λυχνια, μετασχηματιστες στην εξοδο και ο ηχος αρκετα ρομαντικός, κατάλληλος για πολύωρες ακροάσεις.

Στηρίζεται στο 1865, ενα θρυλικό τσιπ το οποιο προσωπικά λατρευω για τον τροπο που σε αφήνει να ακουσεις μουσική. Ο φιλος Στελιος εχει κανει 2 ντακ με αυτο και ειναι μουσικοτατα. Η υλοποιηση του εγγλεζου ειναι φουλ λυχνια, μετασχηματιστες στην εξοδο και ο ηχος αρκετα ρομαντικός, κατάλληλος για πολύωρες ακροάσεις.

Ευχαριστώ πολύ!

Δεν αμφιβάλλω για τις αρετές του αλλά ακούω μόνο άϋλα..

τι εννοείς; και εγώ μόνο άυλα ακούω (τα cd μου που ριπάρω)

δεν έχω ακούσω το ΑΝ που αναφέρθηκε αν και πολύ θα το ήθελα, όταν τα κοιτούσα ήταν πάνω από το budget μου, είχα σκεφτεί να φτιάξω ένα από τα κιτ που πουλάνε (όχι μόνος μου,δεν έχω τόσες γνώσεις, είχα κάνει και σχετικό ερώτημα στην diy, προκειμένου να βρω κάποιον να το κάνει) αλλά τελικά προέκυψε το Metrum

Αν το Yggdrasil ανακοινώθηκε στην τιμή των $2300, ποιά αναμένεται να είναι η τελική αξία σε παραδοτέα στην Ελλάδα? Χρήστο?

Αν το Yggdrasil ανακοινώθηκε στην τιμή των $2300, ποιά αναμένεται να είναι η τελική αξία σε παραδοτέα στην Ελλάδα? Χρήστο?

Δεν είμαι σίγουρος Σταύρο, πρέπει να υπολογίσεις μάλλον πάνω από 50 δολάρια μεταφορικά, συν 23% τελωνείο, ή να ρωτήσεις τον Πολώνω αν θα σου το φέρει και πόσο.

Παρά τον δικό μου ενθουσιασμό και αίσθηση ότι θα είναι πολύ καλό, μην βιαστείς.

Προσωπικά θεωρώ, για εμένα που δεν μου τρέχουνε τα λεφτά από τα μπατζάκια θα μπορούσε να είναι end game dac, για πολλά χρόνια, αλλά δεν θα κάνω κίνηση άμεσα, αν δεν δω τι λένε για την commercial έκδοση και εάν τα driver του θα είναι απροβλημάτιστα κλπ.

Επειδή χρησιμοποιώ δύο dac ανά πάσα στιγμή (ένα στο δικάναλο [κυρίως backround ακούσματα] και ένα στα ακουστικά [σοβαρότερες ακροάσεις]) σκέπτομαι σαν τελικό συνδυασμό Soekris/Ygdrasil στους προαναφερθέντες ρόλους.

Το ODAC/SalasBib και η LampuceraII/ad797/custom Musiland MonitorUSD01, έχουν ήδη φύγει και παίζω τώρα μόνο με το JLSoundsAKM4396/2xSalasBib.

Το χειρότερο μου DAC ήταν το Musical Fidelity M1DAC και κατάλαβα πόσο κατώτερο των περιστάσεων ήταν όταν το άκουσα πλάι πλάι με την LampuceraII.

Οι παρατηρήσεις του Πάνου είναι πολύ ορθές και έχω αποκομίσει παρόμοιες εντυπώσεις από ακροάσεις διαφόρων dac.

Επίσης το γεγονός ότι οι απόψεις είναι απόψεις του καθενός έχει μεγάλη βάση, και εγώ ο ίδιος όταν είχα πάρει το M1DAC σαν αναβάθμιση στο Meridian 203 Bitstream που είχα τότε, είχα μείνει ενθουσιασμένος αλλά η αλήθεια ήταν αυτή που σου είπα πιο πάνω.

Σαν άκουσμα αυτό που χρησιμοποιώ τώρα JLSoundsAKM4396 με διπλά SalasBib, είναι ανώτερο όλων που είχα, αλλά υπάρχουν κάποιες παραχωρήσεις. Έχει σαφέστατα περισσότερη λεπτομέρεια από ότι άλλο είχα, αλλά αυτό συνοδεύεται από ψηφιακή λαμπράδα (η οποία μάλλον συνοδεύει όλα όσα DAC έχω ακούσει με το 4396), υπάρχει εξαιρετικός διαχωρισμός ύψος πλάτος αλλά τα μπάσα δεν είναι αυτά που πρέπει ούτε σε έκταση ούτε σε ανάλυση.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι ρομαντικοί "λαμποειδείς" ήχοι, προτιμώ την λεπτομέρεια σε βαθμό φυσικό χωρία λαμπράδα, θα μπορούσα να ανεχτώ λιγότερα δυναμικά προς χάρη φυσικότητας.

Από τις πρώτες εντυπώσεις του Soekris (όχι δικές μου ακόμα αλλά φίλων που άκουσαν) φαίνεται αυτό να ταιριάζει στις περιγραφές μου.

Από τις περιγραφές για το Ygdrasil (μάλλον λίγο υπερβολικές) είναι ότι το μουσικό δρώμενο αναπαράγεται αυτούσιο...

Ίδωμεν

Πολύ κατατοπιστικός Χρήστο!!

Έχω αποφασίσει να μην βιαστώ και θα περιμένω να δω πως θα καταλήξει το hype Yggdrasil. Πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα ωριμάσει καλύτερα τόσο η σημερινή "εικόνα" όσο και οι εντυπώσεις τρίτων...

Βασικά δεν με αφορούν οι drivers μιας και η πλατφόρμα linux (Daphile computer) έχει αποδείξει - σε μένα τουλάχιστον - την αξία της στην δοκιμή των dac. Είναι τέτοια η διαφοροποίηση μεταξύ τους που δεν υπάρχει κανένας λόγος χρήσης διαφορετικού front end.

Προσωπικά, περισσότερο ενδιαφέρομαι για "VFM end game" παρά για μια ενδιάμεση κατάσταση με αρκετούς συμβιβασμούς (diy, budget dac. κλπ.). Ειδικότερα μετά τη μίνι πρόσφατη εμπειρία για το βαθμό συνεισφοράς του dac στο τελικό αποτέλεσμα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βέβαια, τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν το βινυλιακό μου σύστημα στεκόταν στο ύψος του.

Προσωπικά, αν ήμουν Χρήστος ή Πάνος (με ένα ψαγμένο βινυλιακό σύστημα), λιγότερο θα με "έκαιγε" το απόλυτο της ψηφιακής αναπαραγωγής, αφού κάλλιστα με λίγα σχετικά χρήματα θα μπορούσα να απολαύσω τη μουσική μου χωρίς τις συνηθισμένες ψηφιακές ενοχλήσεις...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βασικά έχω 2 προβλήματα με αυτή την εταιρεία: a) δεν υποστηρίζει έμπρακτα το dsd (το Loki δεν αποτελεί λύση) και b) δεν μου αρέσει η ονομασία - branding (εταιρική, προϊοντική).
:)

Απάντηση: Re: Mission: USB DAC!

Εμένα αντιθέτως μου αρέσει το όνομα!
Αν μη τι άλλο δείχνει ανθρώπους με χιούμορ,επομένως έξυπνους.
Γενικώς μου αρέσει το ύφος τους,έχει μια φρεσκάδα που θα μπορούσε να προσελκύσει στο χόμπι και νέο κόσμο.

Προτιμήσεις είναι αυτές. Εμένα προσωπικά με απωθούν...

Κάτι σαν το This/That πράγμα που είχε δημοσιεύσει αλλού ο Παναγιώτης. :)

...
Βασικά δεν με αφορούν οι drivers μιας και η πλατφόρμα linux (Daphile computer) έχει αποδείξει - σε μένα τουλάχιστον - την αξία της στην δοκιμή των dac. Είναι τέτοια η διαφοροποίηση μεταξύ τους που δεν υπάρχει κανένας λόγος χρήσης διαφορετικού front end.

Προσωπικά, περισσότερο ενδιαφέρομαι για "VFM end game" παρά για μια ενδιάμεση κατάσταση με αρκετούς συμβιβασμούς (diy, budget dac. κλπ.). Ειδικότερα μετά τη μίνι πρόσφατη εμπειρία για το βαθμό συνεισφοράς του dac στο τελικό αποτέλεσμα...

Βέβαια, τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά αν το βινυλιακό μου σύστημα στεκόταν στο ύψος του.

Προσωπικά, αν ήμουν Χρήστος ή Πάνος (με ένα ψαγμένο βινυλιακό σύστημα), λιγότερο θα με "έκαιγε" το απόλυτο της ψηφιακής αναπαραγωγής, αφού κάλλιστα με λίγα σχετικά χρήματα θα μπορούσα να απολαύσω τη μουσική μου χωρίς τις συνηθισμένες ψηφιακές ενοχλήσεις...

Βασικά έχω 2 προβλήματα με αυτή την εταιρεία: a) δεν υποστηρίζει έμπρακτα το dsd (το Loki δεν αποτελεί λύση) και b) δεν μου αρέσει η ονομασία - branding (εταιρική, προϊοντική).

Στο πρώτο θέμα που θίγεις, ναι και ο ίδιος ο σχεδιαστής του Yggdrasil (Mike Mofat, Theta Digital) λέει ότι το προτιμότερο είναι η χρήση επάνω σε Linux χωρίς driver.

Στο δεύτερο θέμα που λες, endgame ουσιαστικά δεν υπάρχει όσο το βλέπουμε χομπίστικα και ίσως λίγο ψυχαναγκαστικά, θέλοντας πάντα να βελτιώνουμε αυτά που έχουμε, αλλά για κάθε πρακτική όταν ένα μηχάνημα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες σου την δεδομένη χρονική στιγμή είναι και endgame.

Το βινυλιακό σου σύστημα είναι πολύ καλό και εσένα, αλλά δεν θες να καταλάβεις ότι αν βάλεις μια άλλη κεφαλή θα ακούσεις τι έχανες όλα αυτά τα χρόνια :grandpa:, και ως αναφορά εμάς που ασχολούμαστε με τα πικάπ...

Δυστυχώς πέραν της μεσαίας κατηγορίας κεφαλών υπάρχει το χάος... σκέπτομαι για μια ZYX (YatraII ή Airy3) αλλά είναι απαγορευτικά τα ποσά στα καλά μοντέλα στην κατηγορία τιμής ενός πολύ καλού dac και είναι και αναλώσιμο.

Στο τρίτο θέμα, από την δική μου εμπειρία δεν θεωρώ ότι το υλικό DSD που έχω (πάνω από 1Τ) είναι σε καμιά περίπτωση ποιοτικά ανώτερο από το άλλο hires ή απλό καλό υλικό που έχω.

Οπότε το θέμα DSD δεν με αφορά ουσιαστικά, αν και έχω μπει στην διαδικασία ήδη, και αν δεν το έχω μάλλον δεν θα μου λείψει, σημειωτέον ότι το Soekris θα έχει σύντομα και DSD δυνατότητα, οπότε ίσως εκεί να αναπληρωθεί το κενό (αν το θεωρήσω κενό) τουλάχιστον στο δικό μου μελλοντικό σύστημα.

Το όνομα και η φιλοσοφία της εταιρίας μου αρέσει πολύ και είναι απόρροια εμπειρίας δύο ανθρώπων πολύ ικανών με περγαμηνές (Theta Digital και Sumo), αλλά είναι το λιγότερο που θα έπρεπε να σε απασχολεί.

Νομίζεις ότι είναι εύκολο?

:flipout: ναι Σταύρο, πουλάς την Frog στο e-bay (θα πιάσεις πολύ καλή τιμή να είσαι σίγουρος) και αγοράζεις μια μεσαίας(προς φτηνή) κατηγορίας ΜC (πχ AudioTechnica OC9 ή μια ΖΥΧ 50) και ξεμπερδεύεις (άσε που θα σου μείνουνε και κάτι ψηλά να τα δώσεις προς την αγορά DAC).

-bye-

μια αιρετικη σκεψη...

Πριν 4-5 χρονια ακουσα στο σπιτι του ΜΤΖ το συστημα του,.. ενα απλο δωματιακι, ενας καναπεδακος απλος + μια πολυθρονα στην σωστη θεση...χαρτοταινιες σημαδευαν το πατωμα για την ακριβη θεση των ηχειων.. ουτε χαι εντ καλωδια ουτε πολυπριζα...δυο τρεις ασφαλειες ραγας βιδωμενες σε μια ταβλα εδιναν ρευμα ... τα arcosX ηχεια και ο Mosfet 2 του MTZ τελικος..προ ο ΟΠΑ627 και πηγη ενα SONY XA-ES50... E αυτο που ακουσα ηταν ονειρο... ρωταω τον Μανωλη πως και δεν εχει κανα αλλο Ντακ παρα μονο το ενσωματωμενο του cd? Μου λεει οτι εχει ακουσει παρα πολλα αλλα ουσιαστικες διαφορες φανηκαν μονο με dac η Players με πολλαααααα μηδενικα....κατι esoteric μου λεγε... οταν ειδα τιμες καταλαβα... σκεφτομαι οτι αυτο που ακουσα δε το χω ακουσει πουθενα αλλου,..σε σουπερ συστηματα με ακριβα μηχανακια, ντακς, ηχεια, καλωδια κτλ...και αναρωτιεμαι. .Μηπως ψειριζουμε την μαιμου? Δηλαδη μηπως η ουσια ειναι αλλου? ...

Δε ψαχνω απαντηση υποψιν..αποψεις υπαρχουν πολλες....ρητορικα ρωταω τον εαυτο μου.. απλα αναρωτιεμαι...

Μην ανησυχείς. Δεν είναι τίποτα. Τους ίδιους προβληματισμούς είχα και γω. :)

Ο Μανώλης είναι ο πιο bass-oriented guy που ξέρω! Λογικό είναι να του αρέσει ΤΟΣΟ πολύ το 50άρι.

Η ψηφιακή πηγή γενικότερα δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση...

Χιλιάδες οι διαφορετικές απόψεις!

Απάντηση: Re: Mission: USB DAC!

Ο Μανώλης είναι ο πιο bass-oriented guy που ξέρω! Λογικό είναι να του αρέσει ΤΟΣΟ πολύ το 50άρι.
Μην το λες,είναι κι άλλοι,όταν θα υλοποιήσω το σχέδιο του Ντίνου για από-δάπεδο-σε-οροφή array 10ριών με σχεδόν μηδενικό x-max θα εκδηλωθώ πλήρως!:flipout:

Εισαι σίγουρος για το παραπάνω? Εγω εχω κάποιες (αρκετές) επιφυλάξεις...

Και πιο πριν που έλεγα περι σεβασμου budget, stendiamo un velo pietoso.. Το yggy θα φτασει στην Ελλαδα με> 2.300+ ευρω