Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

εχεις κανει το τελευταιο update στη μηχανη ?
Το παρουσιαζε αυτο η xz2... καποιες φορες , εδειχνε οτι εστιαζε αλλα δεν ηταν οντως εστιασμενη η φωτο.

To εχω κανει το update ναι.

Αυτη η φωτογραφια που λετε, πρεπει να ειναι τραβηγμενη με το super macro. Μηπως δεν ειχα αρκετα κοντα την μηχανη?
Επισης ειχα σημειακο focus (αν μπορω να το πως ετσι) δλδ ενα κουτακι. Τωρα το εχω κανει 3χ3 κουτακια ωστε να κανει focus σε πιο μεγαλο ευρος.

υγ. Σε οσες φωτογραφιες εχω τραβηξει, εχω το noise filter στο low. Πλεον το εχω αλλαξει στο Off, αλλα δεν εχω τραβηξει και καμια καινουργια για να ανεβασω.

Σιγουρα εχει παραπανω θορυβο, αλλα κερδιζεις περισσοτερη λεπτομερια.
Μαλλον πρεπει να το αλλαζω ανα περισταση.. Να το εχω οff σε χαμηλα iso και low σε υψηλα ισως..
Γιαννη εσυ το ειχες παντα στο off?

083.jpg

Στα 5sec η φωτο, αλλα τα φωτα σηκωθηκαν αρκετα.. Τι θα πρεπε να κανω για να μην σηκωθουν ετσι? ND filter μηπως?
Επισης απο την βιασυνη μου να προλαβω το τρενο ξεχασα το aperture σtο F2.2... Μπορει να φταιει και αυτο..

Last edited:
μαλλον λιγοτερα δευτερα , σε RAW και σηκωμα τα σκοτεινα μετα στο post.

Σ αυτες τις φωτο παντως, βαζουμε ISO 100 , mikro διαφραγμα (8-11) , και αναλογη ταχυτητα.
Τριποδι φυσικα και χρονοκαθυστερηση.... και μετα αρκετο post για τα φωτα - σκοτεινα (δε θα εχεις προβλημα αφου τραβας με iso 100).
Προσεχουμε να μη βγει "καμμενη" γιατι δεν ερχεται μετα... και φυσικα τραβαμε αρκετες δοκιμαστικες....

Last edited:
Χμμ.. θα ξαναπροσπαθησω.. Thanx Γιαννη.

iso 100 ειναι. Δεν εχω αρχισει ακομα να τραβαω σε raw ωστε να παιξω μετα και με λιγο photoshop για post. Πρεπει να το ξεκινησω βεβαια σιγα σιγα..
Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες Γιαννη. Πολυτιμες πραγματικα.

Last edited:
Δοκίμασε και με ενεργοποιημένο το ND φίλτρο , για να κόψει τα φώτα την επόμενη φορά .

Στα 5sec η φωτο, αλλα τα φωτα σηκωθηκαν αρκετα.. Τι θα πρεπε να κανω για να μην σηκωθουν ετσι? ND filter μηπως?
Επισης απο την βιασυνη μου να προλαβω το τρενο ξεχασα το aperture σtο F2.2... Μπορει να φταιει και αυτο..

Υποθέτω οτι το βασικό που ήθελες ηταν το motion blur απο το κινούμενο τραίνο (αλλωστε αυτό είναι που πιάνει το μάτι και αρέσει σε αυτή την φωτο).

Συγκεντρωτικά αυτά που ειπώθηκαν + κάποια άλλα ..

Μια δοκιμή θα σε ειδοποιούσε για το πρόβλημα των καμμένων.

Αν είχες τραβήξει RAW υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν καλύτερα, διότι τις περισσότερες φορές το in camera contrast στα jpeg είναι υπερβολικό και ευθύνεται για μεγάλο μέρος του καψίματος. Μάλλον καλύτερα να το ρυθμίσεις στο 0 ή και λιγο μείον για σκηνές με μεγάλη δυναμική περιοχή ..

To διάφραγμα ήταν σίγουρα πολύ ανοιχτό για τέτοια σκηνή .. θα μπορούσες να το έχεις σε f/4.0-f/5.6 (το f/8-11 που έγραψε ο Γιάννης είναι για μηχανές με πολύ μεγαλύτερο αισθητήρα) .. αλλά εκεί (ανάλογα πόσες λεπίδες έχει το διάφραγμα) αλλάζει το γραψιμο στις φωτιστικές πηγές βγαίνουν αστεροειδείς ακτίνες που αν είναι πολύ αραιές-άγριες εμένα δεν μου αρέσουν. Θέλει δοκιμή και αποφασίζεις τι σου αρέσει ..

Το ND φίλτρο κόβει γενικά φώς .. οχι μόνο στα φωτεινά αλλά και στα σκοτεινά (= θόρυβος), το χρησιμοποιείς όταν θέλεις μεγαλύτερο χρονο έκθεσης απότι σου παρέχεται με το χαμηλότερο ISO και το διάφραγμα της αρεσκείας σου. Aλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση μου φαίνεται καλό το 5" και ίσως και 4" να ήταν καλύτερα ..

Aν ήταν στατική σκηνή η καλύτερη ποιότητα (χωρίς καμμένα και χωρίς θόρυβο στα σκοτεινά) θα έβγαινε σίγουρα με bracketing και μετά μπλενταζ (HDR) των διαδοχικών λήψεων, ισως αν μπορούσες να συγχρονιστείς να έβγαινε καλύτερα και στην συγκεκριμένη ..

Θα ξαναπροσπαθησω, πρωτα πρωτα με πιο κλειστο το διαφραγμα (στην xz-2 μεχρι f/8.0 φτανει, θα δοκιμασω και με κανα f/5.0) μιας και αυτο ηταν σιγουρα λαθος απο δικη μου αμελεια. θα κατεβασω και κατα 1sec κατω την ταχυτητα, να δω τι θα κανει. Αν παλι δεν τα καταφερει να την βγαλει αξιοπρεπη θα δοκιμασω τις παραπανω λυσεις που μου δωσατε.

Βεβαια Ηλια δεν καταλαβα πληρως τις τελευταιες σου 2 γραμμες.. Δεν φταις εσυ φυσικα.! Bracketing ακομα δεν ξερω να κανω (θα το ψαξω), το HDR το εχω βρει σαν επιλογη, γνωριζω τι κανει ας πουμε αλλα δεν ξερω ποτε πρεπει να το χρησιμοποιω. Θελω ακομα πολλα ψωμια, τωρα μπαινω στο αθλημα αλλα το προσπαθω.
Ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες και για το ενδιαφερον.

Last edited:
Βεβαια Ηλια δεν καταλαβα πληρως τις τελευταιες σου 2 γραμμες.. Δεν φταις εσυ φυσικα.! Bracketing ακομα δεν ξερω να κανω (θα το ψαξω), το HDR το εχω βρει σαν επιλογη, γνωριζω τι κανει ας πουμε αλλα δεν ξερω ποτε πρεπει να το χρησιμοποιω. Θελω ακομα πολλα ψωμια, τωρα μπαινω στο αθλημα αλλα το προσπαθω.
Ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες και για το ενδιαφερον.
Σελίδα 51 52 στο manual
Bracketing
Διαφοροποίηση των ρυθμίσεων σε μια σειρά φωτογραφιών
(ομαδοποίηση)

Δεν εχω αρχισει ακομα να τραβαω σε raw ωστε να παιξω μετα και με λιγο photoshop για post. Πρεπει να το ξεκινησω βεβαια σιγα σιγα..
Να τραβάς σε raw-jpeg, ώστε μετά, μέσω του OLYMPUS Viewer, να κάνεις εσύ διάφορες μετατροπές στο raw ( σώζοντας σε jpeg) και να διορθώνεις κάτι, που δεν μπόρεσαν οι αυτόματοι υπολογισμοί τής κάμερας σου, να προβλέψουν και να βελτιστοποιήσουν στο αυτόματο jpeg
(δεν γνωρίζω τις δυνατότητες παραμετροποίησης του προγράμματος, που συνοδεύει την μηχανή σου )
Αυτό θα σε βοηθήσει - διδάξει και στα πειράματα σου, όταν βγάζεις φωτογραφίες με χειροκίνητες ρυθμίσεις, προβλέποντας- παραβλέποντας, τις αδυναμίες τής νοημοσύνης (τής μηχανής σου) ,αλλά και προσαρμόζοντας την λήψη, στις προσωπικές σου προτιμήσεις

Μείνε μακρυά από το φωτομαγαζο
Οσοι ασχολούνται με αυτό, δεν γίνονται καλύτεροι φωτογράφοι, πάρα μόνο καλύτεροι φωτοσοπαδες :violent-smiley-030:
Οι παλαιοί ξεχνούν, αυτά που ήξεραν και οι καινούργιοι, δεν εκπαιδεύουν το μυαλό τους, στην σύνθεση του κάδρου και στις ρυθμίσεις, αφού η εύκολη λύση, είναι στο σπίτι :BDBDG54:

υγ ρίξε μια ματιά και σε αυτό το νήμα ,αν δεν το έχεις κάνει
http://www.avclub.gr/forum/showthre...ια-τη-φωτογραφία-και-τις-φωτογραφικές-μηχανές

:coool:

Last edited:
Ελπιζω να σας αρεσουν.
Ελπίζω να μην είναι από το φωτομαγαζο, αλλά από τα εφέ της μηχανής σου :2thumb22sup:

Με τι πρόγραμμα, κάνεις σμίκρυνση στις φωτογραφίες που επισυναπτεις;
Δεν φαίνεται το exif data, που θα βοηθούσε πολύ, στις συμβουλές που σου δίνουν, για να δεις και εσυ(και εμεις) τι πρέπει να κάνεις καλύτερα, σε αντίστοιχες συνθήκες φωτογράφησης

και τέλος μην ξεχνάς, ότι το παρόν νήμα - παρουσιάσεις μηχανών- δεν έχει σκοπό να δείξει, πόσο καλός φωτογράφος είναι ο καθένας μας, αλλά να δείξει και να αναδείξει, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των μηχανών μας, βοηθώντας στην απόφαση τους υποψηφίους αγοραστές

οπότε δώσε πόνο αλύπητα :ernaehrung004:

Έχεις ξεκινήσει καλά.
Θα συμφωνήσω με το φίλο από πάνω ότι εδώ κρίνουμε φωτογραφίες για γνώση και συμμόρφωση.:violent-smiley-030: