Μολις παρελαβα... Sony SLT A65 !

Mε ποιο browser παρατηρούσες διαφορές Γιαννη?

Εγώ όλες τις δοκιμές ως τώρα με firefox nightly build (άλλο χθες άλλο σήμερα δηλαδή :D ).

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα... Sony SLT A65 !

Λοιπον εκανα το εξης... ανοιξα τη σελιδα μας στο Chrome browser (PC) και χρωματικα ειναι ιδιες !!!!
Mεχρι στιγμης δουλευα μονο με firefox...

Υπαρχει διαφορα στην ευκρινεια , αλλα αυτο ειναι φυσικο , επειδη η φωτο στο flickr ειναι ασυμπιεστη.

Xρωματικα ομως ειναι σωστες , και οι 2 ιδιες δηλ.... αλλα λιγο διαφορετικες απο την original

Για δοκιμαστε και με αλλο browser.

Όντως το δοκίμασα κι εγώ, καταλήγω οτι ο firefox + flickr είναι ποιο κοντά στην original...

Απο τις δοκιμες που μολις εκανα , καταλαβα οτι παιζει ρολο η ¨μηχανη¨ απεικονησης που χρησιμοποιει καθε προγραμμα.

Στον Chrome τα χρωματα (μονο για αυτα μιλαω) , φαινονται πιο εντονα απο την original ΚΑΙ ΣΤΙΣ 2 φωτο (avclub - flickr).

Στον Firefox , η εικονα απο το site μας ειναι ακριβως ιδια με του Chrome (δηλ. με πιο εντονα χρωματα - κοκκινο) , και η φωτο απο το flickr ειναι η ΣΩΣΤΗ (αυτη που δηλ. βλεπω εγω στο photoshop - lightroom klp).

Ναι με του flickr υπάρχει διαφορά και είναι και τετραπλάσιο μέγεθος.
Παρόλα αυτά τα χρώματα για ¼ συμπίεση παραμένουν να είναι κοντά :-)

Γιάννη, σε ποιο browser παρατηρούσες άλλες ανεξήγητες χρωματικές διαφορές?

Σωστα χρωματικα, ειναι μονο στον firefox (τελευταια κανονικη εκδοση) απο το Flickr .
Απο το site Μας , η εικονα ειναι η ιδια που βλεπω στον chrome και απο τα 2 site , τουμπανο χρωματικα.

Θα δοκιμασω σε λιγο και απο τον Safari - windows.

Γενικά θεωρώ τη συζήτηση χρήσιμη ειδικά στην εποχή μας που υπάρχουν πολύ περισσότερες φορητές συσκευές.

Είναι σημαντικό για όλους όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία να διαχωρίζουν τα βασικά καθημερινά μας προβλήματα.

Καταρχάς το web είναι sRGB, οποιαδήποτε άρα φωτογραφία είναι να προβληθεί από web πρέπει να ακολουθεί το πρότυπο. Νομίζω άλλωστε οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές(ειδικά οι οικονομικές) βασίζουν την επεξεργασία τους στο sRGB. Άρα θέμα με colorspace δε πρέπει να υπάρχει. Σε κανένα browser σε κανένα λειτουργικό. Ενώ καμιά οθόνη δε θα είναι το ίδιο calibrated με την διπλανή της – ζούμε και με αυτό το πρόβλημα.

Μετά έρχεται η αναγκαστική συμπίεση για web ή devices.

Τα προβλήματα του jpg είναι γνωστά. Παράδειγμα η απόδοση της συμπίεσης σε φωτογράφηση του ήλιου όταν αγγίζει την κορυφή ενός βουνού. Ενώ αντίστοιχα προβλήματα έχουμε σε εκρήξεις σε mpeg2, και θεωρώ ότι πολλοί από εμάς με τα χρόνια έχουμε εκπαιδευτεί-αναγκαστεί να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα αυτά.
Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τα προβλήματα συμπίεσης από τα προβλήματα με το colorspace ή calibration κ.ο.κ.

Και στη συμπίεση τα πράγματα έχουν τέχνη. Όταν συμπιέζουμε μια εικόνα πρέπει να βρίσκουμε την χρυσή τομή μεταξύ μεγέθους αρχείου, ανάλυσης και χρωματικής απόδοσης.
Προτείνω Hi Quality JPG Settings, και στη συνέχεια μειώνουμε σταδιακά την ανάλυση μέχρι που να δούμε ότι έχουμε φτάσει το όριο μεγέθους αρχείου που θέλουμε.
Παρατηρώ αρκετούς στο web που χρησιμοποιούν JPG-Medium-Low-Settings για να διατηρήσουν την ανάλυση υψηλή. Αυτό είναι καταστροφικό και για τα χρώματα καθώς τα artifacts πολλαπλασιάζονται εάν δούμε την εικόνα σε πλήρη ανάλυση.

Αλλά μιας και ο κόσμος μας είναι γεμάτος προβλήματα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε να τα διαχωρίσουμε και να ζήσουμε με αυτά. Και τελικά η εμπειρία δεν υποκαθίσταται με θεωρία μόνο, κάθε ένας που τον νοιάζει να εμφανίζεται η φωτογραφία του με τον καλύτερο τόπο πρέπει να πειραματιστεί ώρες με τις μετατροπές σε jpg για να καταλήξει σε συνήθειες που τον βολεύουν.

Δοκιμασα και στον Safari, τα ιδια ... σωστα απο το flickr , τουμπανο στο δικο μας.

Δε μπορούμε να ανταγωνιστούμε με το flickr σε θέματα μεγέθους εικόνας δυστυχώς :music-smiley-005:

Aσ δοκιμασουν και αλλοι να μας πουν , τι διαφορες βλεπουν .

Ας δοκιμασουν να κατεβασουν το αρχειο που εβαλα παραπανω http://www.sendspace.com/file/7clew4 και ας το συγκρινουν με αυτο που βλεπουν στον εκαστοτε browser...

Δεν αναφερομαι στη ποιοτητα - ευκρινεια , μονο στα χρωματα .

Εκει ειναι το περιεργο.. οτι εχουμε διαφορες δηλ. απο το flickr (που τα δειχνει οπως πρεπει).

Παλιότερα (όταν ήμουν στη φάση επιλογής μεταξύ chrome και firefox) που το είχα ψάξει λίγο είχα καταλήξει να διαβάζω έναν oρυμαγδό απόψεων για colour managed browsers. Για κοιτάξτε το λίγο. Νομίζω ότι ο chrome δεν είναι colour managed, ενώ ο firefox π.χ. είναι (ή το αντίστροφο;;; lol)

Μαλλον πρεπει να δουνε οι διαχειριστες , αν κατι δε παει καλα με τις δικιες μας ρυθμισεις στο φορουμ.

Η ιδια εικονα, ανεβασμενη στο dpgr , φαινεται σωστη ... χρωματικα παντα (στον Firefox, στον Chrome λαθος !)

http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=39991.285

Γιάννη οι χρωματικές διαφορές στις οποίες αναφέρεσαι δεν είναι λόγο site, είναι λόγο διαφορετικού μεγέθους αρχείου και συμπίεσης.

Αυτό λέω παραπάνω, το ότι to jpg είναι απολεστικό είναι γνωστό. Δε θα πρέπει να το συγχέουμε με άλλα προβλήματα.

Δεν είναι καθόλου περίεργη η διαφορά. Είναι αυταπόδεικτο ότι υπάρχει διαφορά λόγο μεγέθους - μετά συγχωρήσεως :D

To dpgr είναι αναγκασμένο να χρεώνει τα μέλη του για να υποστηρίξει μεγαλύτερα μεγέθη αρχείων. Να υποθέσω ότι και εκεί η φωτογραφία έχει μεγαλύτερο μέγεθος?

Για να δουμε λοιπον....

Εδω το jpg αρχειο απο την ιδια φωτο φυσικα. (στο site μας )

attachment.php

Κι εδω το PNG

attachment.php

Δεν υπαρχει διαφορα δηλ.... Αρα δε μπορουμε να εχουμε σωστα χρωματα στο site μας ?
Ειτε ανεβαζω png ειτε jpg ?

Δεν εχει σχεση με το μεγεθος, αλλα με τα χρωματικα προτυπα...

Attachments

• JPG.jpg
    JPG.jpg
    90.1 KB · Views: 138
Κι εδω , απο το flickr σε JPG
αυτα ειναι τα σωστα χρωματα... παρολο που ειναι σε Jpg.
Σ αυτα του sie μα ς, ειναι πιο εντονα , κι εχουν πιο πολυ κοκκινο.
Δεν εχει να κανει με το επιτρεπομενο οριο ...

6265696041_1c803ba0a1_b.jpg

Πες μου τι εννοείς χρωματικό πρότυπο τελικά, το colorspace ?

Λοιπον, για να μη μπερδευομαστε... ξεχνα για λιγο τα προτυπα.

Ανεβαζω την ιδια φωτο (ιδιο μεγεθος και τυπο JPG) σε 2 site (avclub - dpgr ή flickr ).

Στον firefox, sτο δικο μας site η φωτο φαινεται λαθος , ενω στα αλλα site φαινεται σωστα (οπως δηλ. ειναι η αρχικη , πριν την ανεβασω καπου).

Αυτο τι μας λεει ?

Εγω με firefox 7.0.1 και ενεργοποιημένο το color management τα βλέπω ίδια και απο μας και απο flicr και απο dpgr.

Eίχα και εγώ τέτοια προβλήματα παλιά.

Kάπου έχει γράψει τον τρόπο να ενεργοποιείς CM o Billy.

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=540109&postcount=5

Γρήγορος βέβαια αλλά το ατού του για μάς είναι η διαχείριση χρώματος που επιτρέπει να βλέπουμε τις φωτό απο το ίντερνετ πιο σωστά (αυτές που εχουν χρωματικό προφίλ).Επειδή η διαχείριση χρώματος ειναι απενεργοποιημένη στην γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε about:config και στη γραμμή φιλτρου που εμφανίζεται gfx.Εμφανίζονται τρείς γραμμές με την μεσαία να γράφει: gfx.color_management.enabled και να εχει την τιμή false.Διπλό κλικ σε οποιοδήποτε σημείο της γραμμής και η τιμή αλλαζει σε true.Κλείνουμε τον firefox και οταν τον ξανανοίγουμε έχουμε διαχείριση χρώματος.Την προεπιλεγμένη του συστήματος.