Μόλις παρέλαβα την Nikon D5200

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το auto focus. Έχω διαβάσει και το manual αλλά και πολλά άρθρα στο Net.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το Focus Mode, όπου στο AF-C πατώντας λίγο το κλείστρο κάνει συνεχώς focus ανάλογα με το θέμα που κινείται. Προσωπικά επιλέγω πάντα το AF-S, εκτός αν πρόκεται να φωτογραφίσω τα παιδιά μου τα οποία δεν μένουν στάσιμα ποτέ :P. Το AF-S με κάνει να νιώθω ότι έχω καλύτερο κοντρόλ και πιο σίγουρο αποτέλεσμα όταν φωτογραφίζω στημένες φώτο, τοπία και γενικά οτιδήποτε δεν τρέχει σαν παλαβό μπρος πίσω.

Αυτό όμως που με μπερδεύει όμως είναι το AF-Area Mode. Εκτός από το κλασσικό auto, έχει το Dynamic Area 39 points, 3d tracking και single point... Δεδομένου ότι ξέρουμε τι θέλουμε να είναι in focus, το επιλέγουμε, το κλείδώνουμε και τραβάμε, γιατί τόσες ρυθμίσεις? Λογικά δεν θα έπρεπε να είναι στο single point? Οτιδήποτε άλλο δεν έχει τον κίνδυνο να έχουμε back focus ή front focus?

Οπότε αν ξέρω τι θέλω να κάνω focus, δεν θα έπρεπε να το έχω σε AF-S και single point?

Επανέρχομαι στο θέμα ενός οικονομικού τρίποδου. Ακόμα και τα 50 είναι πολλά αυτήν την στιγμή....

Τι λέτε γι'αυτό ή γι'αυτό

Χρήση: Βιντεοσκόπηση με την d5200 διάφορων εκδηλώσεων των παιδιών ή και κανα personal video clip μια φορά τα 1000 χρόνια

Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το auto focus. Έχω διαβάσει και το manual αλλά και πολλά άρθρα στο Net.

Αντιλαμβάνομαι πλήρως το Focus Mode, όπου στο AF-C πατώντας λίγο το κλείστρο κάνει συνεχώς focus ανάλογα με το θέμα που κινείται. Προσωπικά επιλέγω πάντα το AF-S, εκτός αν πρόκεται να φωτογραφίσω τα παιδιά μου τα οποία δεν μένουν στάσιμα ποτέ :P. Το AF-S με κάνει να νιώθω ότι έχω καλύτερο κοντρόλ και πιο σίγουρο αποτέλεσμα όταν φωτογραφίζω στημένες φώτο, τοπία και γενικά οτιδήποτε δεν τρέχει σαν παλαβό μπρος πίσω.

Αυτό όμως που με μπερδεύει όμως είναι το AF-Area Mode. Εκτός από το κλασσικό auto, έχει το Dynamic Area 39 points, 3d tracking και single point... Δεδομένου ότι ξέρουμε τι θέλουμε να είναι in focus, το επιλέγουμε, το κλείδώνουμε και τραβάμε, γιατί τόσες ρυθμίσεις? Λογικά δεν θα έπρεπε να είναι στο single point? Οτιδήποτε άλλο δεν έχει τον κίνδυνο να έχουμε back focus ή front focus?

Οπότε αν ξέρω τι θέλω να κάνω focus, δεν θα έπρεπε να το έχω σε AF-S και single point?

Αν και ειναι για την D7000, νομιζω οτι θα σου ειναι χρήσιμο

http://www.pixelfinesse.com/_docs/D7000_AF_Explained.pdf

Προσωπικά χρησιμοποιώ το AF-S μόνο για απολύτως στατικά αντικείμενο και AF-C σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Αν και ειναι για την D7000, νομιζω οτι θα σου ειναι χρήσιμο

http://www.pixelfinesse.com/_docs/D7000_AF_Explained.pdf

Προσωπικά χρησιμοποιώ το AF-S μόνο για απολύτως στατικά αντικείμενο και AF-C σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Respect το pdf... το διάβασα στα γρήγορα και έχει όλες τις πληροφορίες με παραδείγματα και αναλυτικά.

Και εγώ χρησιμοποιεώ το AF-S και το AF-C όπως και εσύ πλέον, αλλά με μπέρδευε το Area Mode (dynamic 39 points, 3d κλπ)

Το έγγραφο που επισύναψες όμως βοηθάει πολύ και σε ευχαριστώ !

Καλησπέρα. Έχω κι εγώ την d5200 και διαβάζοντας τα παραπάνω κατέληξα στο να αγοράσω κι εγω τον Tamron AF 17-50mm f/2.8 DI II VC LD SP. Επειδή είμαι αρχάριος (άρα και άσχετος ακόμη) θα ήθελα να μου πείτε έαν θα πρέπει να αγοράσω και φίλτρα ή όχι... Απ' ότι κατάλαβα τα φίλτρα δεν μου είναι απαραίτητα... Έαν έχω καταλάβει λάθος τότε τι φίλτρο μου προτείνετε εσείς;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Καλησπέρα. Έχω κι εγώ την d5200 και διαβάζοντας τα παραπάνω κατέληξα στο να αγοράσω κι εγω τον Tamron AF 17-50mm f/2.8 DI II VC LD SP. Επειδή είμαι αρχάριος (άρα και άσχετος ακόμη) θα ήθελα να μου πείτε έαν θα πρέπει να αγοράσω και φίλτρα ή όχι... Απ' ότι κατάλαβα τα φίλτρα δεν μου είναι απαραίτητα... Έαν έχω καταλάβει λάθος τότε τι φίλτρο μου προτείνετε εσείς;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

όχι δεν σου χρειάζονται φίλτρα.

Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα που παίρνω από δύο πολωτικά που έχω Ένα της B W και ένα της Hoya
Επίσης πολλές φορές μου έχουν διώξει το άγχος σε παραλίες με αέρα κάποια UV, που έχω Καλά αποτελέσματα, χωρίς πολύ ή και καθόλου μείωση της οξύτητας έχω με το UV << Ηoya pro 1 digital >>
Κατά τα άλλα και εγώ σε εσωτερικούς χώρους ή εξωτερικούς με καλές συνθήκες συνήθως δεν χρησιμοποιώ κάποιο φίλτρο

Το πολύ πολύ ένα πολωτικό φίλτρο για όταν είσαι σε μέρη με ηλιοφάνεια και θέλεις να κόψεις λίγο τις αντανακλάσεις και να βγει πιο μπλε ο ουρανός ή να τραβήξεις μέσα από τζάμι.
Υπόψη ότι κόβει λίγο φως (αλλα σε ηλιοφανεια δε θα εχεις προβλημα)

Για τον υπολοιπο καιρο προτεινω να φορας το hood στον φακό ώστε να προστατευεται απο επαφή με άλλα αντικείμενα.

Τα UV τα φτηνά που είχα εγώ τα πέταξα. άχρηστα τελείως. Απλά χαλάνε την εικόνα. Τα ακριβά μπορεί και να μην χαλάνε την εικόνα.

Γεια σας φίλοι! Και εγώ νέος στο φόρουμ και στο χώρο της φωτογραφίας.. Αγόρασα πρόσφατα τη nikon d5200 και έμεινα υπερευχαριστημένος από τις δυνατότητές της έστω και με αυτά τα λίγα που ξέρω.
Θέλω τη βοήθειά σας σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Ποιο εξωτερικό φλας και τι φακό θα μου προτείνατε να αγόραζα για δουλειά ως φωτογράφος σε νυχτερινό μαγαζί? Στην ερώτηση πόσα χρήματα διαθέτω, θέλω κάτι καλό
συγκριτικά με την ποιότητα και την τιμή του.

Στην ερώτηση πόσα χρήματα διαθέτω, θέλω κάτι καλό
συγκριτικά με την ποιότητα και την τιμή του.

Το κάτι καλό συγκριτικά...παραπέμπει σε μεταχειρισμενο. Στα μεταχειρισμένα αυξάνει ο λόγος ποιότητα προς τιμή (εφόσον γίνει ο ανάλογος έλεγχος).
Όμως και πάλι δεν είπες χρήματα. Άλλο παίρνεις με 200 ευρώ και άλλο φακό με 800 ευρώ.

Αναφορικά με το φλας. Έγινε μία παρόμοια κουβέντα στο θέμα "παλιά full frame vs νέα APS-C". Εξαρτάται από πολλά.
Θέλεις αυτόματο (TTL); Ή είσαι μια χαρά με manual (δεν είναι τοσο δυσκολο οσο νομιζεις).
Πόσα χρήματα διαθέτεις;
Σε ενδιαφέρουν επαγγελματικές ευκολίες και χαρακτηριστικά στο φλας;
Θέλεις ποιότητα καλή ή προτιμάς να πάρεις 2-3 χαμηλότερης ποιότητας στα ίδια λεφτά;
κτλ κτλ.

Γενικότερα, δώσε λίγο παραπάνω πληροφορίες για να πάρεις λίγο καλυτερες απαντήσεις και όχι τόσο γενικές.

Το κάτι καλό συγκριτικά...παραπέμπει σε μεταχειρισμενο. Στα μεταχειρισμένα αυξάνει ο λόγος ποιότητα προς τιμή (εφόσον γίνει ο ανάλογος έλεγχος).
Όμως και πάλι δεν είπες χρήματα. Άλλο παίρνεις με 200 ευρώ και άλλο φακό με 800 ευρώ.

Αναφορικά με το φλας. Έγινε μία παρόμοια κουβέντα στο θέμα "παλιά full frame vs νέα APS-C". Εξαρτάται από πολλά.
Θέλεις αυτόματο (TTL); Ή είσαι μια χαρά με manual (δεν είναι τοσο δυσκολο οσο νομιζεις).
Πόσα χρήματα διαθέτεις;
Σε ενδιαφέρουν επαγγελματικές ευκολίες και χαρακτηριστικά στο φλας;
Θέλεις ποιότητα καλή ή προτιμάς να πάρεις 2-3 χαμηλότερης ποιότητας στα ίδια λεφτά;
κτλ κτλ.

Γενικότερα, δώσε λίγο παραπάνω πληροφορίες για να πάρεις λίγο καλυτερες απαντήσεις και όχι τόσο γενικές.

Θέλω αυτόματο TTL, γιατί δεν ξέρω κατά πόσο θα τα βγάλω πέρα με το manual. Για flash θα διέθετα μέχρι 200 .
Εάν με ενδιαφέρουν επαγγελματικές ευκολίες δεν το γνωρίζω,διότι δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει ένα επαγγελματικό flash σε σχέση με ένα απλό.
Όσον αφορά την ποιότητα επειδή η φωτογραφική δεν είναι επαγγελματική, εάν το flash μου δώσει τη δυνατότητα να έχω πολύ καλύτερες φωτογραφίες θα προτιμούσα αυτό, παρά 2-3 χαμηλότερης ποιότητας.
Γενικά δεν ψάχνω κάτι συγκεκριμένο,άλλωστε δεν έχω μεγάλη ιδέα. Εσύ αν θα είχες την nikon d5200, δούλευες σε ένα νυχτερινό μαγαζί και διέθετες 200 ευρώ για φλας τι θα διάλεγες? Και επίσης τι φακό θα έπαιρνες μέχρι αυτά τα χρήματα πάνω κάτω?

Εγώ φίλε μου πήρα αυτό από Κίνα.
http://yongnuo.eachshot.com/product...ss-flash-speedlite-speedlight_nikon/1491.html

Όπως βλέπεις βγαίνει γύρω στα 110 ευρώ. Μου ήρθε σε 2 εβδομάδες. Στο 1/3 της τιμής των αντίστοιχων της Νίκον. Λογικά δεν θα μπορέσεις να το αξιοποιήσεις στο έπακρο (μιας και αναφέρεις ότι είσαι αρχάριος), αλλά αργότερα που θα "βυθιστείς" περισσότερο στον κόσμο της φωτογραφίας και μάθεις τα μυστικά του Flash, θα δεις ότι θα σε καλύπτει και θα νιώθεις πολύ χαρούμενος για την αγορά που έκανες.

Τα συγκεκριμένα φλας που σου πρότειναν (Yongnuo) τα βρίσκεις και σε ευρωπαικα αμαζον.
Εγώ έχω πάρει πιο απλό μοντέλο από αμαζον αγγλίας.

Επαγγελματικό φλας εννοούμε να έχει κάποιες προδιαγραφές.
Π.χ. να βαράει σε ριπή και να μη ζεσταίνεται εγγυημένα από τον κατασκευαστή.
Να μπορει να πάρει επιπλέον φορητή μπαταρία για τροφοδοσία ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζεις μπαταρίες την ώρα που τραβάς.
Να έχει κάποια χαρακτηριστικά όπως ασύρματη επικοινωνία με triggers της ίδιας ή άλλης εταιρίας ώστε να μπορείς να το ελεγξεις από μακριά, κτλ.

Εγώ δεν έχω επαγγελματικό φλας αλλα έκδοση πιο απλη ακόμα και απο αυτη που σου πρότειναν.