Moode Audio Player - μια MPD based διανομή για Raspberry Pi

Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα, ο πιο αναίμακτος τρόπος να υπάρξει υποστήριξη για spotify είναι το librespot:

https://github.com/plietar/librespot

Είναι πραγματικά πανεύκολο να στηθεί και αυτή τη στιγμή που μιλάμε το χρησιμοποιώ στο Archphile που ετοιμάζω.

Αν κρίνω από το παρακάτω bug report:

https://github.com/plietar/librespot/issues/150

και ο Tim ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την ίδια λύση.

Το συγκεκριμένο, μόλις το ενσωματώσει θα σας παίξει out of the box με spotify premium. Απλά θα βάλετε το username/password και τέλος.

Ένα ζήτημα υπάρχει για dacs που δεν υποστηρίζουν 16Bit (όπως το Aune S16) πχ, που εκεί θέλει κάποια έξτρα βηματάκια.

Με το παραπάνω, θα μετατρέψετε το RPI σας σε επίσημο client που θα αναγνωρίζεται από τα Spotify apps.

Να σημειωθεί ότι είναι από τα πιο cpu hungry audio processes που έχω χρησιμοποιήσει. Στο odroid τρώει περίπου 10-15% CPU.

Η λύση που έχεις ποστάρει εσύ, βαζίσεται στην επίσημη spotify library που έχει να ανανεωθεί κάτι αιώνες, υποστηρίζει συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές (πχ δεν υποστηρίζει aarch64 - κάτι που θα σας νοιάξει αργότερα όταν οι διανομές για RPI3 γίνουν επιτέλους 64bit), θέλει developer key και γενικά ας πουμε με μια φράση ότι είναι μπελαλίδικη και όχι ευέλικτη.

Μιχάλη μακάρι να το βάλεις στο Archphile. Ξέρεις ότι είμαι ένθερμος υποστηρικτής σου.

Το συγκεκριμένο με ταλαιπώρησε αρκετά στην εγκατάσταση αλλά τώρα παίζει. Και μάλιστα χωρίς καν να δηλώσω username και password του spotify premium που έχω (κάτι έχει κάνει ο τύπος με το avahi).

Aπό cpu δεν ξέρω τί κάνει, δεν ξέρω πώς να το δω.

Εγώ σίγουρα θα το βάλω, αλλά για να μη σπαμάρουμε το νήμα του moode, είμαι σίγουρος ότι θα το βάλει και ο Tim. Απ' ότι διάβασα στο diyaudio περιμένει να λυθεί το ζήτημα με το volume control πρώτα και θα το ενσωματώσει μετά.

Όσον αφορά στο ότι δεν έβαλες username και password, αν θυμάμαι καλά, το ρόλο του authentication τον αναλαμβάνει αυτό το developer key που εξέδωσες από το site του spotify.

Κάτι τελευταίο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι παρότι παραμενω μεγάλος φαν του Spotify, γιατί είναι το εργαλείο μου να ανακαλύπτω νέες μουσικές, παρόλα αυτά, είμαι πολύ απογοητευμένος από την ποιότητα ήχου που προσφέρει. Θα συνεχίσω να το χρησιμοποιώ και στην τελική δε με νοιάζει, αλλά δεν θα μπορούσα με τίποτε να το κάνω βασική πηγή μου. Όλα αυτά εχουν προκύψει από ακροάσεις στο σύστημά μου που είναι στοιχειώδες. Φαντάζομαι πως θα είναι το αποτέλεσμα σε πραγματικά σοβαρά συστήματα.

Ok συμφωνώ με την ποιότητα του spotify αλλά υπάρχουν και τύποι που ασχολούνται με το hiend και πίνουν νερό στ' όνομα του. Κατ' εμέ, δεν έχει νόημα η συζήτηση επ' αυτού.

Η πλάκα είναι ότι δεν εξέδωσα κανένα key ως spotify developer. Έκανα αίτηση αλλά δεν τους άρεσα μάλλον και δε μου έδωσαν. Χρησιμοποιώ αυτό που έχει συμπεριλάβει στο repo του το μέλος του diy forum που ανέφερα.

Νεότερα από το moodeaudio:

Selection_017.png

Μήπως κι εσύ να το άνοιγες πάλι το site και να χρέωνες; :p

Μπαααα :D

Πέρα από την πλάκα, κάνει τεράστιο φάουλ, διότι μπορεί να πουλήσει μεν αλλα οφείλει να δώσει κώδικα. Ήδη βαράνε τα καμπανάκια στο diyaudio.

Δεν έχει δώσει τίποτα ποτέ και θα το βασικότερο είναι ότι το project του ξεκίνησε ως fork του volumio. Με λίγα λόγια πήρε τον κώδικα του volumio, έκανε τροποποιήσεις και έβγαλε κάτι χωρίς να δώσει πισω στην κοινότητα ποτέ.

Πάντως στο diy κάποιος έγραψε ένα ενδιαφέρον ποστ σχετικά με το development τουmoode και του archiphile...τωρα δε μπορώ να βάλω το λινκ, αλλα είναι χτεσινό, δείτε το .

Πάντως στο diy κάποιος έγραψε ένα ενδιαφέρον ποστ σχετικά με το development τουmoode και του archiphile...τωρα δε μπορώ να βάλω το λινκ, αλλα είναι χτεσινό, δείτε το .

Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι σε αυτό:

http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/271811-moode-audio-player-raspberry-pi-752.html#post5065731

Ζητώ συγνώμη που θα βγω off topic αλλά μου δίνεται η αφορμή να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Προσωπικά ποτέ δε με απασχόλησαν τα donations. Είναι ωράιο όταν γίνονται και βοηθούν τόσο σε πληρωμές hosting κλπ όσο και σε νέες αγορές booards και άλλου εξοπλισμού. Από το 2014 μέχρι και πρόσφατα δέχτηκα αρκετές δωρεές είτε με τη μορφή χρημάτων είτε με τη μορφή εξοπλισμού. Ποτέ το δεν είχα θέμα με αυτό, παρότι όπως είπα όταν κάποιος που σπαταλά πολύ χρόνο δέχεται έστω και 2 ευρώ ως δωρεά, αυτό του δίνει ένα αίσθημα επιβράβευσης και το κουράγιο για να συνεχίσει.

Αυτό που με απέτρεψε προσωπικά από το να συνεχίσω ήταν η αδιαφορία του κόσμου. Το Archphile μπορεί να μην ήταν ποτέ μια δημοφιλής διανομή, αλλά εκτιμώ ότι μερικές 100δες χρηστών τους είχε, αν κρίνω από επισκεψιμότητα/downloads/google results κλπ. Στάθηκε αδύνατο για μένα λοιπόν να συνεχίσω την ανάπτυξη μιας διανομής όταν δεν είχα έστω ένα ελάχιστο feedback να μου λέει κάποιος ότι όλα είναι καλά ή ότι είναι στραβά, ότι το τάδε δουλεύει άψογα ή το δείνα δεν δουλεύει καθόλου.

Αισθανόμουν λοιπόν ότι ο μοναδικός χρήστης ήμουν εγώ. Βάσει αυτού δεν υπάρχει κανένας λόγος να μοιράζομαι τη διανομή μου, να φτιάχνω images για boards που δεν χρησιμοποιώ κλπ.

Κάτι τελευταίο που αφορά στα γραφόμενα του Robert (είναι ένας από τους παλαιότερους και ενεργότερους χρήστες του Archphile) στο diyaudio. Με τον τρόπο που γράφει, εξισώνει τα donations του Moode με τα donations του Archphile. Μεταξύ των δύο ουδεμία σχέση υπάρχει, καθώς εγώ ουδέποτε ζήτησα λεφτά για να μοιραστώ τα images μου. Το νέο μοντέλο του Tim, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί δωρεά. Είναι ξεκάθαρη αγορά "license". Για να θεωρηθεί ως δωρεά θα πρέπει τουλάχιστον να δίνει χωρίς χρέωση παλαιότερες εκδόσεις ή κάτι ανάλογο!

Μιχάλη έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις ειδικά για το MoOde αλλά όσον αφορά στην χρήση του Archphile νομίζω πως είμαστε πολλοί που περιμέναμε την διανομή σου για rpi3 ... προσωπικά είχα τον σκοπό να αγοράσω και Odroid αλλά δεν πρόλαβα.
Πάντως αν το έδινες για rpi3 νομίζω πως θα είχες μεγάλη αύξηση στους χρήστες... όσο καλύτερο και να είναι το Odroid η διάδοση του rpi3 και το γεγονός ότι μπορείς να το βρεις εύκολα και στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα του.

Παιδες.. Στο moode ή στο volumio μπορεις να αλλαξεις πραγματα όπως στο rune οπως ταχύτητες, Isolation κτλ? Ξερει κανεις;

Αν ψάξετε σε μηνύματα του παρελθόντος έχω αναφερει για τα προβλήματα που θα έχει ο Tim, ειδικά όταν μπήκε στο ραντάρ ξεκινώντας να πουλάει τη διανομή του.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το mailing list του MPD. Ο Max Kellerman, είναι ο βασικός coder του MPD.

Dear Tim Curtis,

I just downloaded

https://d3oddxvgenziko.cloudfront.net/moode-sdimg-r384a.zip
(SHA256=4ee0807854b5c2c629b0b6facc53457fd616ec5f84d3f8f943ac86c95a49bc51)

Apparently, you are legally responsible for this file, according to
http://moodeaudio.org/#contact

I hereby request the source code of all GPL and LGPL licensed binaries
contained therein.

Regards,
Max Kellermann

From: Tim Curtis <[email protected]>
Date: Mon, 23 Oct 2017 09:35:06 -0400
To: Max Kellermann <[email protected]>
Subject: Fwd: Formal request for GPL source code of Moode Audio

Hi Max,

The sources tar for the current 3.8.4 release have just been uploaded.
http://moodeaudio.org/downloads/moode-r384-sources.tar.gz <http://moodeaudio.org/downloads/moode-r384-sources.tar.gz>

Is there anything else you need, or any other issue I need to address with regard to GPL?

-Tim

Yes, there is a LOT else I need. This is only a tiny fraction of the
GPL-licensed code in your image. And it's only the parts that are
open already anyway, so this link isn't helpful at all.

Keep in mind that your license to all GPL code is automatically
terminated if you fail to fulfill such a request completely.

Another thing for you to consider is that your distribution is already
in violation of the terms of the GPL by failing to include a copy of
the actual license, and an offer to ship the source code. That is,
your distribution already violates copyright.

Regards,
Max Kellermann

Αρχίσαν τα τραγούδια!

Η συνέχεια του serial και μια εξήγηση επ αυτού:

On 2017/10/23 16:22, Tim Curtis <[email protected]> wrote:
> Hi Max,
>
> What other sources am I responsible for providing? moOde source code is the only code I work with and modify.
>
> The OS image that moOde sources runs on is built from stock Raspbian, PHP, NGINX and other Open Source oomponents. All that source code is already available and I don???t modify any of it.
>
> I have no intention of being in violation of GPL or Copyright with moOde and will do whatever is necessary to comply and fulfill any requests completely.

It does not matter whether you modified any of it. According to the
terms of GPL, you *MUST* provide all source code of all GPL components
you distribute. Maybe you should read the GPL. Apparently, you never
have.

If you decide not to comply to these rules, the GPL is automatically
terminated, as I already said, leaving your whole commercial product
in the dark valley of illegal piracy, open for any copyright holder to
sue you.

Regards,
Max Kellermann

Και ο Tim και εγώ και το Volumio κλπ. είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δημόσια ανεβασμένο το source κάθε software που χρησιμοποιοούμε. Στην περίπτωση του Tim Curtis (Moode) που η βάση του είναι το Debian, γραφειοκρατικά μιλώντας πρέπει να έχει δημόσιοα σε ένα site όλον τον κώδικα που χρησιμοποίησε το Debian για κάθε πακέτο απ' όσα είναι στο image του.

Να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου violation κάνει το Archlinux από την πρώτη μέρα ύπαρξής τους, αρνούμενοι να έχουν κόπια του πηγαίου κώδικα και δινοντας απλά για κάθε πακέτο το επίσημο link του. Το ίδιο ακριβώς κάνω και γω στο Archphile. Εντελώς νομικίστικα είμαστε παράνομοι, αλλά ηθικά και τεχνοκρατικά είμαστε σωστοί.

Είναι προφανές ότι ο Max δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα να ζητήσει τον πηγαίο κώδικα όλου του Archlinux και ας κάνει violate. Τον ζητάει από τον μοναδικό που έχει μετατρέψει το προιόν του σε εμπορικό.

Δε θα σας ζαλίσω άλλο, αλλά μετά με τα πολλα καταλήξαμε εδώ:

On 2017/10/23 22:01, Tim Curtis <[email protected]> wrote:
> Hi Max,
>
> I uploaded GPLv3 offer letter and updated moodeaudio.org <http://moodeaudio.org/> to provide ???Sources??? and ???Contribs??? links in the Purchase section You might have to refresh your Browser to see the update page.

That's a good start, because this solves one formal problem, which
however was of no particular importance to me.

And now I'd like to take advantage of this offer, as I already wrote
in my first email to you. And as I already wrote as well, the tarball
offered by you does not contain the full source code, but only a tiny
fraction of what I requested.

Until full compliance with the terms of the GPL is reached, I hereby
ask you to stop distributing and selling my copyrighted work due to
license termination (according to GPLv2 section 4). Any further
distribution constitutes a violation of my copyright.

Regards,
Max Kellermann

http://mailman.blarg.de/pipermail/mpd-devel/2017-October/thread.html

Ο Τim χρησιμοποίησε ένα δεύτερο option που έχει, δηλαδή να δηλώσει στο site του (έπρεπε να το χει κάνει εδώ και καιρό btw) ότι αν κάποιος θέλει τον κώδικα όλης της διανομής μπορεί να του σταλεί σε cd/dvd με δικά του έξοδα και ο MPD developer ενεργοποίησε το δικαίωμά του να ζητήσει τον κώδικα και μέχρι να τον λάβει απαγόρεψε στον Tim να αναδιανέμει τον MPD. Σα να λέμε ότι από τώρα και μέχρι νεοτέρας απαγορεύεται να πωλείται/διανέμεται το moodeaudio.

Νταξ τώρα τα βαζουν και με εύκολο σχετικά στόχο - που φυσικά τόσο καιρό τα ήξερε και ασ κανει τον ανηξερο

Που να πανε να κυνηγίσουν τιποτα Hi End εταιρίες να δείς γελιο που δε θα απαντουν ποτέ :D

Been there, done that :D

Έχω στείλει 2-3 mails, ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε και δεν μου απάντησαν ποτέ. ΑΛΛΑ υπάρχει κάτι σημαντικό εδώ. Δεν είμαι ο copyright holder κανενός GPL software ώστε να μπορώ να κάνω report για GPL violation. Ο Max αν θέλει μπορεί (και ελπίζω) να κάνει.

Για όσους δεν ξέρουν δεν είναι μεμπτό να πουλάς ανοιχτό κώδικα, αλλά με το να μην τον δημοσιεύεις είναι σα να λες δημόσια ότι όλοι οι υπόλοιποι που το κάνουν είναι #!@%κες και επίσης εφόσον πουλάς GNU/GPL κώδικα έχεις πολύ συγκεκριμένες και αυστηρώς ορισμένες υποχρεώσεις.

Πχ. ορίστε τι κανουν οι μεγάλοι (που προβλέπεται από την GPL):

http://download-c.huawei.com/download/downloadCenter?downloadId=18144
https://docs.oracle.com/cd/E19474-01/html/E28359/glnqt.html

Μέχρι στιγμής Aurender, Bryston, Sonore και 100 ακόμη κάνουν τους ανήξερους!

Last edited: