Μουσική και Χρόνος

Re: Απάντηση: Μουσική και Χρόνος

Δεν είναι μόνο ο χρόνος.
Αντε και τον βρήκες.
Είναι και το μυαλό, που πρέπει να μείνει απερίσπαστο εντός αυτού του χρόνου.
Εκεί είναι που δυσκολεύομαι. Και δυσκολεύομαι πολύ.
Και τα παλιά γιατρικά δε βοηθάνε καθόλου.
Και ύστερα πότε φταίει το σύστημα και οι εγγραφές, μετά φταίει και ο χώρος που είναι αφρόντιστος, ε και μετά το κλείνω και ησυχάζω, μη βάζω κι άλλους νταλκάδες στο κεφάλι μου, κι όλα καλά... (;)
Α ρε φίλε, που πήγαν οι εποχές που μαζευόμασταν για ακρόαση δίσκων και δεν ακουγόταν κιχ μέχρι να τελειώσουν και οι δύο πλευρές του δίσκου; Και μετά ακολουθούσαν αναλύσεις για εκείνο και για τούτο. Δεν είχαμε δε κανένα θέμα ούτε με το χρόνο, ούτε με το σύστημα, ούτε με το περίγυρο. Ξέρετε εγώ προσωπικά τις ντοσταλγώ και θα έδεινα πολλά για να επαναληφθούν.

Κι ο δικός μου χρόνος είναι περιορισμένος, όμως έστω και συνοδευτικά ακούω μουσική όσο περισσότερο επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι ζωτικής σημασίας για μένα, οπότε δεν τίθεται θέμα. Είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο ηχοσύστημα, είτε τη νύχτα με τα ακουστικά μέχρι να με πάρει ο ύπνος.

Υ.Γ. Στον Φάουστ του Γκαίτε, ο Μεφιστοφελής παρουσιάζει ως την απόλυτη κόλαση ένα μέρος στο οποίο απουσιάζουν παντελώς οι ήχοι...

Κι ο δικός μου χρόνος είναι περιορισμένος, όμως έστω και συνοδευτικά ακούω μουσική όσο περισσότερο επιτρέπουν οι συνθήκες. Είναι ζωτικής σημασίας για μένα, οπότε δεν τίθεται θέμα. Είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο ηχοσύστημα, είτε τη νύχτα με τα ακουστικά μέχρι να με πάρει ο ύπνος.

Υ.Γ. Στον Φάουστ του Γκαίτε, ο Μεφιστοφελής παρουσιάζει ως την απόλυτη κόλαση ένα μέρος στο οποίο απουσιάζουν παντελώς οι ήχοι...

Κι η επιστήμη τον δικαιώνει :

Εκκωφαντική σιωπή

Το πιο ήσυχο δωμάτιο του κόσμου δεν υποφέρεται για πολύ

Μπορεί μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά ή στον δρόμο η ησυχία να μας φαίνεται πολύτιμη, όμως πόσο θα μπορούσαμε να αντέξουμε άραγε σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης;

Οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc, στις ΗΠΑ, έφτιαξαν μια αίθουσα όπου η ησυχία… σπάει κόκαλα. Το δωμάτιο ηχομόνωσης μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ήσυχος χώρος στον κόσμο. Ωστόσο όσοι έχουν επισκεφθεί το εν λόγω δωμάτιο, ισχυρίζονται ότι τόση ησυχία δεν υποφέρεται για πολλή ώρα.

«Εκκωφαντική» ησυχία

Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει αντέξει κάποιος στον «εκκωφαντικά» ήσυχο χώρο ήταν 45 λεπτά. Το μυστικό του κρύβεται στις σφηνοειδείς κατασκευές από υαλόνημα (fiberglass) που καλύπτουν τους τέσσερις τοίχους και είναι ικανές να «καταπίνουν» το 99,9% του ήχου.

«Όταν υπάρχει τόση ησυχία, τα αυτιά προσαρμόζονται» εξηγεί ο πρόεδρος της εταιρείας Στήβεν Όρφιλντ.

«Όσο πιο ήσυχο είναι το δωμάτιο, τόσα περισσότερα πράγματα μπορεί να ακούσει κανείς. Μπορείς για παράδειγμα να ακούσεις την καρδιά σου να χτυπά, τους πνεύμονές σου ή το στομάχι σου να γουργουρίζει δυνατά. Γιατί σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης, εσύ γίνεσαι ο ήχος» περιγράφει ο ίδιος.

Κάτι τέτοιο, προσθέτει, μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει κάποιον ο οποίος βρίσκεται μέσα στο «στεγνό» από ήχο δωμάτιο.

«Το πώς προσανατολιζόμαστε, βασίζεται εν μέρει στους ήχους που ακούμε γύρω μας, π.χ. στον δρόμο. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, δεν υπάρχει καμία νύξη σχετικά με τη θέση μας στον χώρο. Εάν λοιπόν κάποιος θέλει να αντέξει εκεί μέσα για μισή ώρα, τότε καλά θα κάνει να είναι καθιστός» υπογραμμίζει.

Δωμάτιο δοκιμών

Σύμφωνα με την εταιρεία, το δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές εταιρείες, προκειμένου να ελέγξουν ή να μετρήσουν τον θόρυβο τον προϊόντων τους. Η NASA από την πλευρά της στο πλαίσιο δοκιμής, τοποθέτησε στον χώρο μια δεξαμενή με νερό και άφησε τους αστροναύτες της να επιπλέουν για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου φτάσουν σε σημείο παραισθήσεων. Στόχος ήταν να δουν πόσο καλά θα μπορούσαν οι αστροναύτες να διαχειριστούν κάτι τέτοιο.

Ο Όρφιλντ εξηγεί ότι το Διάστημα μοιάζει με έναν γιγάντιο «χώρο» με πλήρη απουσία ήχου. Για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό οι αστροναύτες να μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι σε ό,τι κάνουν.

Και η γνωστή εταιρεία Harley-Davidson χρησιμοποίησε το δωμάτιο προκειμένου να μειώσει τον ήχο των θρυλικών μηχανών της, χωρίς όμως να αφαιρέσει την χαρακτηριστική ηχητική τους κληρονομιά

Από in.gr

Εξαιρετική πληροφορία! Από την άλλη μεριά βεβαίως βρίσκεται για μένα και η άλλη κόλαση, του υποκειμενικώς κακού ήχου, ο οποίος βομβαρδίζει τον δημόσιο βίο και προσπαθεί να διεισδύει και στον ιδιωτικό επιβαλλόμενος σαν δήθεν επιλογή μας. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνητικές κολάσεις, βρίσκεται για μένα η μουσική που αγαπώ, που την επιλέγω με υποκειμενικά κριτήρια και συνάμα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Αναρωτιέμαι πως θα ακούγεται το σύστημα μου σε αυτό το δωμάτιο. Άραγε είναι ο ιδανικός χώρος ακρόασης ?

Μπορεί να είναι ιδανικός χώρος ακρόασης ένας "αποστειρωμένος χώρος"; Μήπως οι συνθέτες δεν συνέθεσαν τη μουσική τους εν μέσω σχετικών "θορύβων", δηλ. σε συνθήκες πραγματικές;

Πάντως η ερώτηση του θέματος νομίζω αφορά επί τούτου ακρόαση μουσικής.

Συνοδευτικά όπως κάνω κάτι άλλο ή στο αυτοκίνητο δεν έχει νόημα. Αυτό όλοι το κάνουν, ακόμη και άνθρωποι που δε θα καθήσουν ποτέ να ακούσουν μουσική χωρίς να κάνουν κάτι άλλο.
Η γυναίκα μου βάζει και ακούει μουσική όταν μαγειρεύει, σκουπίζει, ξεσκονίζει με ανοιχτά παράθυρα, ανάθεμα και αν ακούει το 10% της μουσικής, απλά κάτι ακούγεται στο βάθος. Όταν έχει ελέυθερο χρόνο θα δει τηλεόραση, ποτέ δε θα καθήσει να ακούσει μουσική.
Δε θα αγόραζε ποτέ hi-fi και δικαιολογημένα, γιατί για τον τρόπο που ακούει ένα φορητό ή ολοκληρωμένο σύστημα των 100 ευρώ φτάνει και περισσεύει

Ασφαλώς αυτή είναι η ερώτηση!
Όσον αφορά σε μένα, πολύ χρόνο δεν μπορώ δυστυχώς να διαθέσω, αν και η λέξη "πολύ" έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα μας. Προσπαθώ να διαθέτω έστω ελάχιστο, καθημερινά, όπως κάποιος άλλος μπορεί να προσεύχεται ή να βγαίνει για περπάτημα για λόγους υγείας.
Συνάμα όμως θα ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν ακούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο συνοδευτικά. Άλλο είναι να ακούς για παρέα ή επειδή είθισται, κι άλλο από ανάγκη, επιλέγοντας ως ακρόαμα συγκεκριμένη μουσική.
Κατά τα άλλα και η δική μου γυναίκα κάνει ό,τι και η δική σας.

ακούω μουσική παντού.
τα ηχεία που έχω στο μπάνιο μου, είναι καλύτερα από αυτά που οι περισσότεροι γύρω μου έχουν στο σαλόνι τους.
δεν θεωρώ την ακρόαση μουσικής ιεροτελεστία που θέλει ειδικές συνθήκες: είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Εγώ προσαρμόζομαι στις συνθήκες, σε καμμία περίπτωση δεν προσαρμόζω αυτές σε μένα.
όποιος έχει ζήσει το καθημερινό πεδίο μάχης σε ένα σπίτι που μεγάλωναν 2 παιδιά, με διαφορά 6 χρόνια ο πρώτος από τον δεύτερο, καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τι ακριβώς εννοώ.
συχνά, ο μεγάλος μου ήθελε βοήθεια στην έκθεση και ο άλλος έβλεπε Μπομπ ο Μάστορας ή έπαιζε playstation.

θα έπρεπε να περιμένω να κοιμηθούν και μετά να βάλω ακουστικά.
προτίμησα να προσαρμοσθούν αυτοί σ ένα μπαμπά ...'άρρωστο' με τη μουσική και όχι το αντίστροφο.

ακούνε κι αυτοί πλέον από μικροί, αν και ....ο καθένας τα δικά του.
τηλεόραση, δεν βλέπουν ποτέ.

και όταν λέω ποτέ, εννοώ Ποτέ.

Last edited:
ακούω μουσική παντού.
τα ηχεία που έχω στο μπάνιο μου, είναι καλύτερα από αυτά που οι περισσότεροι γύρω μου έχουν στο σαλόνι τους.
δεν θεωρώ την ακρόαση μουσικής ιεροτελεστία που θέλει ειδικές συνθήκες: είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Εγώ προσαρμόζομαι στις συνθήκες, σε καμμία περίπτωση δεν προσαρμόζω αυτές σε μένα.
όποιος έχει ζήσει το καθημερινό πεδίο μάχης σε ένα σπίτι που μεγάλωναν 2 παιδιά, με διαφορά 6 χρόνια ο πρώτος από τον δεύτερο, καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τι ακριβώς εννοώ.
συχνά, ο μεγάλος μου ήθελε βοήθεια στην έκθεση και ο άλλος έβλεπε Μπομπ ο Μάστορας ή έπαιζε playstation.

θα έπρεπε να περιμένω να κοιμηθούν και μετά να βάλω ακουστικά.
προτίμησα να προσαρμοσθούν αυτοί σ ένα μπαμπά άρρωστο με τη μουσική και όχι το αντίστροφο.

ακούνε κι αυτοί πλέον από μικροί, αν και ο καθένας τα δσικά του.

Συμφωνώ και επαυξάνω! (Οι κόρες μου έχουν διαφορά ηλικίας 4,5 χρόνια). Το διατυπώσατε καλύτερα από μένα. Μόνο που για οικονομικούς λόγους στο μπάνιο ακούω μουσική από το κινητό.
Πάντως είναι σημαντικό να αντιληφθούν και τα παιδιά το πάθος μας, όχι ως κάτι επιβεβλημένο προς μίμηση αλλά ως μια επιλογή που μπορεί να εγγραφεί μέσα τους και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως πρότυπο όταν θα ωριμάσουν, αν βεβαίως η μουσική μιλάει μέσα τους.

...εννοείται βέβαια πως ο μεγάλος μου, ξέρει απέξω άριες του Ντον Τζιοβάνι, Lieder του Σούμπερτ και κιθαριστικά σόλο του Κηθ Ρίτσαρντς κατά ένα τρόπο περίπου ...μαγικό: ούτε που θυμάται πότε αποθυκεύτηκαν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του.
αλλά αν του ζητήσετε το φινάλε του κοντσέρτου για πιάνο νο. 17 του Μότσαρτ, θα σας το παίξει στην κιθάρα του.
ηλεκτρική φυσικά.

και όταν λέω ποτέ, εννοώ Ποτέ.

Ελπίζω να μην ξεφεύγω εκτός θέματος, λέγοντας ότι οι δικές μου κόρες βλέπουν τηλεόραση, ενώ εγώ καθόλου. Δεν θέλω να τους επιβάλω τη δική μου άποψη, προτιμώ να την προσλάβουν σταδιακά ως μια στάση ζωής. Το ίδιο και με τη μουσική μου. Μου αρκεί που έχουν το ερέθισμα της ποιοτικής μουσικής στο σπίτι, ώστε όταν θα είναι σε θέση, να έχουν ακούσματα και κριτήρια επιλογής.

Απάντηση: Re: Μουσική και Χρόνος

...εννοείται βέβαια πως ο μεγάλος μου, ξέρει απέξω άριες του Ντον Τζιοβάνι, Lieder του Σούμπερτ και κιθαριστικά σόλο του Κηθ Ρίτσαρντς κατά ένα τρόπο περίπου ...μαγικό: ούτε που θυμάται πότε αποθυκεύτηκαν στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του.
αλλά αν του ζητήσετε το φινάλε του κοντσέρτου για πιάνο νο. 17 του Μότσαρτ, θα σας το παίξει στην κιθάρα του.
ηλεκτρική φυσικά.
ε, να... αυτά δε μας τα έχεις πει!
Ωραίος ο Νικόλας.

ηλεκτρική φυσικά.

Σε αυτή την περίπτωση θα το χαρακτήριζα μουσικό ταλέντο, το οποίο βοηθήθηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όμως διαθέτει και μια καλή "οργανική" στόφα για να μαθαίνει μουσική. Εργαζόμενος σε μουσικό σχολείο έχω διαπιστώσει περιπτώσεις μαθητών που δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε ωδείο το απόγευμα, παίζουν όμως καλύτερα από ευκατάστατους καλούς μαθητές, οι οποίοι κάνουν μάθημα μουσικής και σε ωδείο.

Μόνο που για οικονομικούς λόγους στο μπάνιο ακούω μουσική από το κινητό.

να κοιτάξετε τα active ηχεία της Fostex. τα είχα πάρει από το πλαίσιο, έχω τέτοια και στο pc μου.
180 ευρώ το ζευγάρι.
αν σας πώ ότι ώρες ώρες δείχνουν τα δοντάκια τους ακομη και στα Magnepan του κύριου συστήματος, θα με πιστέψετε;

Σε αυτή την περίπτωση θα το χαρακτήριζα μουσικό ταλέντο, το οποίο βοηθήθηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα,

η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι το πάν καλέ φίλε: τα παιδιά, αντιγράφουν τη δική σου σχέση με την Τέχνη.
όπως και με την Τηλεόραση και άλλα δαιμόνια.

να κοιτάξετε τα active ηχεία της Fostex. τα είχα πάρει από το πλαίσιο, έχω τέτοια και στο pc μου.
180 ευρώ το ζευγάρι.
αν σας πώ ότι ώρες ώρες δείχνουν τα δοντάκια τους ακομη και στα Magnepan του κύριου συστήματος, θα με πιστέψετε;

Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση! Με τι πηγή θα μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω, εκτός από το pc;

η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι το πάν καλέ φίλε: τα παιδιά, αντιγράφουν τη δική σου σχέση με την Τέχνη.
όπως και με την Τηλεόραση και άλλα δαιμόνια.

Δεν μπορώ να διαφωνήσω! Όμως όταν η μητέρα έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη και στάση, επηρεάζει, νομίζω, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, περισσότερο.

Ελπίζω να μην ξεφεύγω εκτός θέματος, λέγοντας ότι οι δικές μου κόρες βλέπουν τηλεόραση, ενώ εγώ καθόλου. Δεν θέλω να τους επιβάλω τη δική μου άποψη, προτιμώ να την προσλάβουν σταδιακά ως μια στάση ζωής.
Συμφωνώ απολύτως. Ότι υιοθετείται οικειοθελώς και δεν επιβάλλεται είναι πιο στέρεο και με μακροχρόνια αντοχή.

Μου αρκεί που έχουν το ερέθισμα της ποιοτικής μουσικής στο σπίτι, ώστε όταν θα είναι σε θέση, να έχουν ακούσματα και κριτήρια επιλογής.
Είμαι της ίδιας άποψης. Η περιρρέουσα μουσική ατμόσφαιρα λειτουργεί έστω και ασυνείδητα. Αυτό έχει συμβεί και με τις δικές μου κόρες (10 ετών/Δ´Δημοτικού). Προφανώς ακούνε και τα ποπ της ηλικίας τους (Μπρίτνεϊ Σπίαρς, Αντέλ κλπ) αλλά έχουν και άλλα μουσικά ερεθίσματα. Καταλαβαίνετε ότι κατουρήθηκα από τη χαρά μου όταν μου ζήτησαν να φορτώσω Κλασσική μουσική στο mp3 τους. Κομμάτια όπως το Fur Elise, Alla Turca, Καρυοθραύστη, άριες από Carmen, Κουρέα της Σεβίλλης κλπ. Η μια από τις δύο μάλιστα (μουσικό ταλεντάκι) έβγαλε στο πιάνο (με το αυτί) τις πρώτες νότες από την 5η του Beethoven και μας φώναξε με περηφάνια να μας τις παίξει.

Δεν μπορώ να διαφωνήσω! Όμως όταν η μητέρα έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη και στάση, επηρεάζει, νομίζω, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, περισσότερο.

Δεν το ξέρω αυτό.
εγώ, έπεσα απάνω και στους δύο, απ την αρχή.
τους άλλαζα, τους έπλενα, τους τάϊζα, πίσω έπαιζε μουσική.
η μάνα τους, ώρες ώρες ζηλεύει τη σχέση που έχω μαζί τους.
δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.